»

Android Auto na ogled

Google Now na Android Auto z navigacijo okrog kartic

vir: Ars Technica
Ars Technica - Na strani za razvijalce je Google postavil na ogled nekaj slik vmesnika Android Auto ter tudi razkril nekaj podrobnosti o multimedijskem vmesniku za avtomobile. Android Auto, ki uživa kar nekaj podpore med svetovnimi proizvajalci, bo omogočal povezovanje telefonov z Androidom z avtomobili, kjer ne bo prišlo le do deljenja multimedije, temveč tudi do nekaterih aplikacij. Avtomobilova oprema bo namreč le prostoročni vmesnik za telefon, saj bo telefon dal večino mišic za predvajanje glasbe (in druge multimedije), prikazovanje zemljevidov ter še nekaterih drugih zmožnosti.

Izgled programov, ki se bodo povezovali s polnimi programi na telefonu, bo sila omejen, saj pri Googlu ne želijo zmesti uporabnika. Posledično so zapisali stroge smernice, kaj...

29 komentarjev

Chromecast SDK je na voljo javnosti

Mali 'ključek' se vtakne v HDMI priključek, za napajanje pa skrbi povezava z USB-jem. Podatke prenaša prek WiFi

vir: Google
Google - Chromecast se je izkazal kot zelo uspešen Googlov izdelek, ki so ga ljudje radi kupovali nekoliko omejeni podpori navkljub. Lani poleti, ob predstavitvi male napravice, je bilo namreč mogoče predvajati le posnetek z YouTube ter prikazovati spletne strani z osebnega računalnika, odprte v brskalniku Chrome, a je že kmalu sledila podpora za Netflix, Hulu, Plex (aplikacija, ki na Android in iOS omogoča enostavno predvajanje lokalnih videoposnetkov z mreže oz. prek spleta), itd. Že kmalu po izidu Chromecasta je bil na voljo prvi SDK, a je bil ta predogledne narave, katerega specifikacija bi se do izida lahko še spremenila.

Nič več. SDK oz. razvojni paket za Chromecast je namreč javen. Podpora za...

30 komentarjev

Adobe poklonil Flex Apacheju

PC World - Potem ko je prejšnji teden odjeknila novica, da opušča razvoj Flasha za mobilne naprave, je Adobe danes znova presenetil. Napovedal je, da želi pokloniti Flex organizaciji Apache Software Foundation (ASF), ki naj bi ga razvijala kot neodvisen projekt. Poteza Adoba pomeni nov odmik od lastne platforme Flash proti odprtim spletnim standardom na čelu s HTML5, ki jih Adobe dolgoročno vidi kot "najboljšo tehnologijo za razvoj poslovnih aplikacij".

ASF mora zdaj glasovati, ali bo sprejel Adobe Flex pod svoje okrilje. Na odprtokodno telo se je sicer že pred časom prjavil tudi PhoneGap, ki ga je pred nekaj tedni prevzel prav Adobe, mesec po prijavi pa je organizacija medse sprejela tudi Google Wave.

Adobe Flex je zbirka razvojnih orodij (SDK), ki vključuje prevajalnik Flex in številne knjižnice, ki so potrebne za izdelavo spletnih aplikacij na platformi Flash. Že od izida tretje različice leta 2008 je Flex SDK na voljo pod okriljem odprtokodnega dovoljenja Mozilla Public License, tako da...

2 komentarja

Podjetja nasprotujejo firefoxovi politiki bliskovitih izdaj

Mozilla je letos spomladi bistveno spremenila politiko izdaje novih različic.

Heise - Mozillina nova politika izdaje sveže različice brskalnika Firefoxa vsakih 6 tednov zgleda ni razburila zgolj organizatorjev release party-jev. Poslovni uporabniki imajo raje bolj umirjen razvojni cikel, ki jim omogoča predhodno testiranje in namestitev šele takrat, ko so nujne varnostne luknje že pokrpane, vsi potrebni dodatki (add-ons) pa na voljo. Posebej so prizadeti tudi razvijalci modernih spletnih aplikacij (html5, javascript), ki morajo po novem vzdrževati kompatibilnost z mnogo več verzijami.



Sodu je dno izbila odločitev z minule srede, da prenehajo z izdajo varnostnih popravkov za marčevski Firefox 4, s čimer ta zgolj tri mesece star brskalnik efektivno postaja abandonware. Predstavnik IBM-ja je potezo označil kot brco v želodec, analitik raziskovalne hiše IDC pa dvomi,...

81 komentarjev

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Heise - Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno...

24 komentarjev

Razvojni paket za Android 3.0 izdan

Android Developers Blog - Slab mesec po izidu predogledne je Google izdal končno verzijo razvojnega paketa (SDK) za Android 3.0 (Honeycomb). Vključeni API-ji so dokončani, tako da jih razvijalci lahko uporabijo za razvoj aplikacij za platformo in jih potem objavijo na Android Marketu. Izdali so tudi ADT Plugin za Eclipse.

Glavne novosti v novem tabličnim računalnikom prilagojenem uporabniškem vmesniku sta novi orodni vrstici (akcijska na vrhu in sistemska na dnu). Prva bo omogočala upravljanje z aplikacijo, druga pa bo imela splošne informacije o sistemu (ura, jakost brezžičnega signala, stanje baterije). Prenovili so navidezno tipkovnico, tako da so tipke nekoliko preoblikovali in premaknili. Kopiranje in lepljenje teksta deluje boljše, izboljšana je...

0 komentarjev

Google bo uradno predstavil Honeycomb

Googlovo vabilo na predstavitev

vir: HotHardware
HotHardware - Izid Xooma se bo zgodil že čez nekaj tednov, a še vedno nismo videli uradne predstavitve operacijskega sistema, ki bo uporabljen na tej Motorolini tablici. Gre seveda za Android 3.0 oz. Honeycomb, ki bo uradno predstavitev doživel že v sredo, 2. februarja. Google predstavitev pripravlja v svojem generalnem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu, sama prireditev pa bo potekala prav na dan Applove predstavitve nekaterih novosti za iPad (povezano z naročniškim sistemom za elektronske časnike). Po sami predstavitvi, ki jo bomo lahko gledali tudi v živo kar prek YouTube, se...

1 komentar

Predogled razvojnega paketa za Android 3.0 Honeycomb na voljo

Prenovljeno namizje Androida 3.0 s sistemsko vrstico na dnu

vir: Google
Google - Google je pravkar izdal prvo različico razvojnega paketa (SDK) za Android 3.0 (Honeycomb), ki pa je še predogledne (preview) narave. To med drugim pomeni, da v SDK-ju še niso popolnoma dokončani API-ji, ki bodo na voljo v končni izdaji operacijskega sistema. Vseeno bodo razvijalci lahko nov razvojni paket uporabili za pripravo novih aplikacij oz. popravke na obstoječih ter s tem omogočili združljivost z novo različico operacijskega sistema in nekaterimi novostmi, ki jih prinaša.

Google je med slednjimi izpostavil predvsem novi orodni vrstici, akcijsko na vrhu in sistemsko na dnu. V slednji se bodo nahajale informacije o sistemu (ura, jakost brezžičnega signala, stanje baterije) ter bližnjice do do sedaj sicer fizičnih gumbov oz. akcij,...

30 komentarjev

Google Cloud Print storitev v beta fazi

Shema poteka tiskanja

vir: engadget
engadget - S predstavitvijo Chrome OS, ki ne podpira običajnega priklopa tiskalnikov, temveč se zanaša na Googlovo oblačno storitev, Google Cloud Print, se je porajalo vprašanje kaj bomo storili z obstoječimi tiskalniki, ki oblačnega tiskanja ne podpirajo. V prihodnosti bodo na voljo na splet povezani tiskalniki, ki jim bo tiskanje iz oblaka enostavno opravilo, a današnji tiskalniki s povezljivostjo omejeno na USB tega niso sposobni.

Na pomoč bo tako lahko priskočil eden izmed domačih računalnikov. Google je že predstavil beta različico storitve, ki pa je zaenkrat omejena le na operacijske sisteme Windows ter se nahaja v 9. različici Chrome, natančneje od različice 9.0.597.1 naprej, ki pa je zaenkrat še del razvojne veje. Zaradi novosti bo...

10 komentarjev

Razvojni paket za Gingerbread izdan

engadget - Google je končno izdal razvojni paket (SDK in NDK) za naslednjo različico Androida, 2.3 oz. Gingerbread, s čimer so predstavili obilico novosti, ki jih prinaša nova različica operacijskega sistema. Po besedah Googla je to najhitrejši Android do sedaj, še hitrejši od Androida 2.2, ki je prinesel znaten preskok v primerjavi s predhodniki. Ena izmed glavnih prednosti Gingerbreada bo mnogo večja prijaznost razvijalcem iger, katerih (ne)raznolikost je največja hiba v primerjavi z glavnim konkurentom, iOS, ter obenem prihaja prav v času, ko pričakujemo PlayStation Phone.



Nekoliko je izboljšana tipkovnica, ki zdaj podpira več hkratnih dotikov, operacijskemu sistemu je po novem že dodan upravljalnik aplikacij, od Gingerbreada naprej pa bo v...

7 komentarjev

Android Gingerbread - prihajajo velike spremembe

3D Gallery - prosojnost, 3D efekti in grafični prehodi

vir: engadget
engadget - Eldar Murtazin, naslov, ko želite dolgo pred uradnim izidom izvedeti pravzaprav zelo točne podatke o čemerkoli, kar je povezano z mobilnimi telefoni, je obelodanil nekaj podrobnosti v zvezi z novim vmesnikom, ki ga lahko pričakujemo na prihodnji izdaji Androida. Šlo bo za Gingerbread, ki bo konec leta nasledil Android 2.2, poznan tudi pod kodnim imenom FroYo, o prenovljenem vmesniku pa smo že poročali.

Gingerbread bo očitno kar Android 3.0 ter bo še povečal fragmentacijo znotraj Androida, proti kateri naj bi se Google aktivno boril. V stilu Microsofta z Windows Phone 7 naj bi Google namreč podal strojne zahteve aparata, ki bo lahko poganjal Android 3.0. Zahtevan bo tako vsaj 3,5-palčni zaslon, gigahertčni procesor in 512 MB delovnega pomnilnika.
...

17 komentarjev