»

Čipov še vedno primanjkuje, izboljšanje šele prihodnje leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, ki je zajelo svet po klecanju proizvodnje zaradi covida in kasnejšemu silovitemu odboju povpraševanja, že kaže posledice pri gospodarski rasti. Kot je videti, se bodo težave vlekle še celo leto in vsaj v začetku prihodnjega. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v intervjuju za Barron's povedala, kako se AMD sooča s pomanjkanjem.

Lisa Su pojasnjuje, da se zadnjih 12 mesecev soočamo s povpraševanjem po čipih, ki presega tudi najbolj optimistična pričakovanja. AMD se trudi povečevati proizvodnjo, da bi sledil temu povpraševanju in jo vsako četrtletje tudi povečajo, a bo vsaj do pričetka prihodnjega leta povpraševanja še vedno več od ponudbe, ugotavljajo. Podobnega mnenja so tudi v Intelu, kjer so najhujše razmere napovedali v drugi polovici tega leta, potem pa naj bi se krivulja obrnila navzgor. Intel ocenjuje, da se bo stanje povsem normaliziralo šele leta 2023, če vmes ne bo dodatnih pretresov.

Kompleksen splet razlogov, ki je povzročil to situacijo, je danes...

15 komentarjev

AMD prodal že 5 milijonov Fusionov

Je Fusion AMD-jeva sekira v medu?

vir: HotHardware
HotHardware - AMD poroča, da jim je od predstavitve prvih procesorjev oz. APU-jev Fusion uspelo izdelati in proizvajalcem sistemov prodati že 5 milijonov teh procesorjev. Zaenkrat te številke predstavljajo le serijo E, katere glavni konkurent je Intelov Atom in ki se večinoma uporablja v netbookih in nettopih, kategoriji prenosnikov, ki je utrpela največji upad prodaje v zadnjih časih. Vseeno pri AMD-ju pravijo, da proizvodne sposobnosti njihovega partnerja GlobalFoundries trenutno ne zadoščajo povpraševanju ter da partnerji pokupijo praktično vse izdelane čipe. Očitno sta procesorja E-350 in E-240 kljub relativno nizki zmogljivosti, ki vseeno...

18 komentarjev

Bo predstavitev Bulldozerja navsezadnje na Computexu?

Ključna je informacija na dnu diapozitiva

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Saga o predstavitvi in začetku prodaje AMD-jevih procesorjev FX, osnovanih na arhitekturi Bulldozer, bo očitno vsaj deloma končana 7. junija. Takrat naj bi na tajvanskem Computexu AMD namreč uradno dvignil tančico skrivnosti v povezavi z novimi procesorji, vsaj če gre verjeti predstavitvi Gigabyta. Komercialna dobavljivost naj bi sledila nekoliko kasneje, saj naj bi se razpošiljanje glede na dokumente, ki so jih videli pri X-bit Labs, začelo 20. junija. Tukaj bo verjetno šlo za razpošiljanje velikim proizvajalcem sistemov ter v trgovine, torej bi se znalo zgoditi, da bi AMD tik pred zdajci izpolnil obljubo o predstavitvi in začetku prodaje v drugem letošnjem četrtletju.

Prav tako naj bi...

1 komentar

Llano na poti k izdelovalcem sistemov

Testna platforma Llana

vir: HotHardware
HotHardware - S 4. aprilom so pri AMD-ju tudi uradno začeli z razpošiljanjem svoje druge generacije čipov APU oz. Fusion, ki poleg procesorskega jedra vključujejo tudi grafično jedro. Čipi s kodnim imenom Llano naj bi po nekaterih neuradnih podatkih na tržišče prišli šele v začetku druge polovice leta (najverjetneje v juliju), a so temu sledile napovedi prav o začetku razpošiljanja v aprilu in javni dobavljivosti sistemov v drugem letošnjem četrtletju. AMD-ju naj bi z Llanom uspelo prepričati obilico partnerjev, torej lahko v maju oz. najkasneje v juniju pričakujemo veliko število različnih sistemov, tako prenosnih kot namiznih.

Po nekaterih podatkih naj bi prve primerke čipov AMD začel razpošiljati...

15 komentarjev

Vezno čipovje X79 za zmogljivejši Sandy Bridge

Položaj X79 v Intelovem naboru skupaj z okvirnim obdobjem izida

vir: VR - Zone
VR - Zone - Naslednik med navijalci dokaj popularnega Intelovega veznega čipa X58, ki je bil osnova platforme LGA-1366, je znan. Nosil bo oznako X79 ter bo namenjen procesorjem Sandy Bridge - E, kjer E pomeni Enthusiast. Ti bodo sedli v ležišče LGA-2011 ter bodo skupaj z veznim čipovjem in na njem osnovanimi matičnimi ploščami na tržišče prišli v zadnjem letošnjem četrtletju. Sama platforma bo podpirala kar štiri pomnilniške kanale za pomnilnik DDR3, katerega podpora bo šla vse do 2666 MHz. Procesorji naj bi bili zgolj štiri in šestjedrniki, a naj bi bili, tudi zahvaljujoč večjemu predpomnilniku, znatno hitrejši od čipov za podnožje LGA-1366. To so sicer zgolj pričakovanja (omeniti velja napovedi o za...

16 komentarjev

Intel želi Atome v strežnikih

vir: AnandTech
AnandTech - Pri Intelu menijo, da je prihodnost strežniškega trga v velikem številu majhnih in izredno varčnih strežnikov, ki bi se lahko obnesli od manjšega števila bolj zmogljivih strežnikov. Uporabljeni naj bi bili predvsem za oblačne storitve, področje, ki po mnenju analitikov pri Intelu edino v prihodnjih letih kaže na znatne pridobitve v tržnem deležu na trgu strežnikov (z lanskih 10 na 17 % v letu 2014). Zahteve po varčnih strežnikih bodo pri Intelu zadostili s t.i. mikro-strežniki, ki so široki za le pol 1U reže in debeli za polovico rezine iz t.i. blade strežnikov. Posledično bi v enak prostor lahko stlačili štirikrat več sistemov, morda celo s skupnim hlajenjem, kar pa seveda zahteva varčne procesorje.

V izdelavi so že varčni procesorji Xeon, osnovani na arhitekturi Sandy Bridge, kjer...

11 komentarjev

Llano in Bulldozer šele poleti

AMD-jevi APU-ji Fusion so izredno popularni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Iz virov znotraj industrije je na internet prispela vest, da so pri AMD-ju določili datum izida težko pričakovanih arhitektur Bulldozer in Llano, s katerima bodo nadomestili obstoječe izdelke tako na namiznem kot na strežniškem trgu. Če se osredotočimo na za večino bralcev bolj relevanten namizni trg lahko povemo, da namizni Bulldozer oz. Zambezi prihaja v juniju, torej tik pred iztekom napovedanega izida v drugem četrtletju, medtem ko Llano lahko pričakujemo v juliju, v začetku druge polovice letošnjega leta. Še več, glede na X-bit Labs, kjer naj bi videli zaupne dokumente s temi viri, imamo celo določene dneve izida, 20. junij za Zambezi ter 4. julij za Llano.

Letos lahko pričakujemo osem čipov z arhitekturo Bulldozer, štiri osemjedrnike AMD FX8000 ter po dva šestjedrnika FX6000 oz....

18 komentarjev

Llano proti Sandy Bridge

bit-tech.net - Na AMD-jevemu kanalu na YouTube se je znašel videoposnetek, v katerem AMD-jevci med seboj primerjajo svoj prihajajoči procesor oz. APU Llano ter Intelov Sandy Bridge, ki je pravzaprav konkurenčni izdelek. Razlike med sistemoma so bile jasno minimalne, saj sta oba uporabljala enak operacijski sistem (Windows 7), trdi disk (Crucialov pogon SSD C300) in pomnilnik (2 x 2 GB DDR3 s 1333 MHz), kjer je sistem sliko izrisoval na enaka 14-palčna zaslona z ločljivostjo 1366 x 786 pik. Razlike so bile seveda v procesorjih, veznih čipovjih in gonilnikih za grafični čip, saj se je vse to tudi primerjalo med seboj.



Poleg zmogljivosti v resničnem svetu z izrisovanjem 3D iger (Final Fantasy), preračunom nekaj 1000 formul na sekundo v Excelu,...

20 komentarjev

Fusion gre za med

Mali čip s kodnim imenom Ontario, katerega poraba ne presega 9 W

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-bit labs prek portala DigiTimes poroča, da je dobavljivost AMD-jevih procesorjev Fusion s kodnim imenom Ontario in Zacate praktično nična, saj je nekoliko nepričakovano veliko povpraševanje že izčrpalo vse zaloge. Že pred časom so pri AMD-ju sicer povedali, da so še v lanskem letu oz. v približno mesecu in pol prodaje prodali že milijon čipov. Obseg proizvajalcev, ki predstavljajo izdelke osnovane okrog procesorjev Ontario (varčnejša serija C) in Zacate (nekoliko bolj zmogljiva serija E), se veča skorajda iz dneva v dan s predstavitvami novih malih prenosnikov, varčnih namiznih...

4 komentarji

Popravljena čipovja za Sandy Bridge nared

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da je Intel začel pošiljati popravljeno verzijo veznih naborov Cougar Point s steppingom B3 za procesorje Sandy Bridge. Proizvajalci matičnih plošč so neuradno potrdili, da so prejeli popravljene čipe in da bodo plošče kmalu nared. DigiTimes trdi, da bodo plošče in prenosni računalniki s procesorji Sandy Bridge na voljo do konca tega meseca.

Spomnimo, da je Intel kmalu po izdaji veznega nabora ugotovil, da vsebuje napako v krmilniku SATA, in takoj ustavil prodajo. Analiza je pokazala, da problem tiči v enem tranzistorju v čipovjih s steppingom B2, zaradi česar se lahko sčasoma poškoduje vmesnik za SATA-300 priključek. SATA-600...

11 komentarjev

MacBook Air s procesorji Sandy Bridge junija

CNet - Applovi prenosni računalniki uporabljajo že razmeroma stare Intelove procesorje Core 2 Duo, a to se kani kmalu spremeniti. CNET namreč poroča, da bodo prenosniki MacBook Air že junija doživeli prenovo, v sklopu katere bodo dobili tudi nove procesorje Sandy Bridge. To bi novim računalnikom prineslo večjo zmogljivost, še zlasti na grafičnem področju, in daljšo avtonomijo baterije. Apple zamenjave uradno ni želel potrditi.

Prenova pa se obeta tudi računalnikom MacBook Pro, ki bodo v novi izdaji na voljo že prihodnji mesec. Sprva se je omenjal datum 9. februar, a se takrat ni zgodilo nič. Ali bodo imeli tudi ti že vgrajene procesorje Sandy Bridge, še ni jasno, je pa to povsem mogoče. Prav tako so tudi težave s čipovjem za Sandy Bridge možen razlog za zamik predstavitve.

2 komentarja

AMD pridobiva na Intelov račun

So vas težave s čipovji odvrnile od nakupa Intela na račun konkurenčnega AMD-ja?

vir: Hexus
Hexus - AMD je nekoliko pričakovano sporočil, da so Intelove težave z veznimi čipovji za procesorje Sandy Bridge pozitivno vplivale na njihove kratkoročne prodajne rezultate. Ker je Intel načeloma prepovedal prodajati izdelke s problematičnimi čipovji (razen nekaterih izjem) razpošiljanje nadomestnih čipov z oznako B3 (problematični so označeni s steppingom B2) pa se bo začela šele čez dva dni, sprva v manjših količinah. Luknjo v ponudbi tako proizvajalci zaključenih sistemov kot trgovci krpajo z AMD-jevimi izdelki.

Po besedah podpredsednice AMD-ja, Leslie Sobon, je največje povpraševanje predvsem pri trgovcih, ki povprašujejo po konkurenčnih izdelkih AMD-jevih partnerjev. Tudi partnerji so nekoliko povečali proizvodnjo računalnikov z AMD-jevimi procesorji...

3 komentarji

Razkrita napaka v Intelovih čipovjih, ASUS in Gigabyte že pripravljata programe za zamenjavo

vir: AnandTech
AnandTech - Napaka s krmilnikom 2. generacije SATA priključkov v Intelovih čipovjih serije 6 je odvisna od enega samega tranzistorja izključno v B2 steppingu čipovij, ki je bil obenem edini, ki se nahaja na matičnih ploščah na policah trgovin. Prejšnje, testne različice težav niso imele (odpravlja ga še prenovljen stepping B3, ki bo uradna zamenjava na popravljenih ploščah), obenem pa težaven tranzistor sploh ni potreben za pravilno delovanje SATA priključkov, saj gre za del zasnove, uporabljene iz prejšnjih generacij Intelovih čipovij. Sam tranzistor ima izredno tenko plast oksida na enih izmed vrat, za to tenko plast pa je obratovalna napetost, s katero se odpira in zapira med delovanjem...

14 komentarjev

ASRock kupil Fatal1ty-ja

Dvojna doza smrtnosti - Jonathan Wendell - Fatal1ty z modelom plošče Fatal1ty

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Jonathan Wendell, eden izmed najbolj znanih profesionalnih igričarjev ter internetu bolj znan pod vzdevkom Fatal1ty, je dobil novega partnerja za izdelavo matičnih plošč, ki bodo nosile njegovo ime - ASRock. V preteklosti je to vlogo že imel Abit, ki pa je pred časom žal končal svoje popotovanje po izdelovanju matičnih plošč. Med drugim Jonathana Wendella sponzorirajo še podjetja kot je OCZ (pomnilniki in napajalniki z njegovim psevdonimom), XFX (grafične kartice) ter Creative (zvočne kartice, slušalke), za nekaj izdelkov pa se je povezal tudi npr. z Zalmanom.

Prva...

11 komentarjev

AMD bo povišal frekvence Barcelone

The inquirer - AMD je pred kratkim izdelal poskusno serijo procesorjev z jedrom Barcelona, šlo je za stepping B0. Serija je bila namenjena preverjanju, ali je jedro že pripravljeno na izid v trenutni, drugi četrtini leta, ali ga bo morda treba še izpiliti in poslati na trg kasneje. Na presenečenje vseh pa je serija dosegla neizmeren uspeh -- odrezala se je tako dobro, da bodo maksimalno frekvenco prvih procesorjev, ki bo šla v trgovine, v najboljšem primeru povišali za 400 MHz. Najhitrejši dobavljiv AMD-jev procesor bo tako štirijedrnik za podnožje AM2, ki bo tiktakal pri 2,9 gigaherca.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Intel Core 2 Duo

AnandTech - Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.



Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in...

75 komentarjev

Kateri Intelovi procesorji se nam obetajo v prihodnosti?

The inquirer - Intel je s svojimi 0.13 mikronskimi Pentiumi4 obetal veliko, vendar pa se je izkazalo da še vedno ne more občutno preseči AMD-jeve ponudbe, ki skuša ponuditi še zadnje procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji. Kljub vsemu pa so Pentiumi4 še vedno procesorji z največjim frekvenčnim potencialom, saj jih lahko Intel navije do onemoglosti. Tako se je pred kratkim izvedelo, da se nam iz dneva v dan vse bolj bliža predstavitev 3 GHz različice. Na žalost bo le-ta na voljo šele v začetku prihodnjega leta, vendar pa bomo do tedaj že lahko brali teste vmesnih različic. Vse vmesne različice bodo delovale s pomočjo 533 MHz vodila, pojavljati pa se bodo pričele predvidoma že v drugi četrtini, ko bosta na voljo primerka, ki bosta tekla na frekvencah 2.26 in 2.4 GHz. Predstavljanje novih različic bo prisotno tudi v četrti četrtini, ko bodo izšli procesorji s frekvencami 2.80, 2.66 in 2.60 GHz. Za dodatno razburjenje pa bo gotovo poskrbela tudi tretja četrtina.
Za vse tiste, ki si ne morete...

3 komentarji