»

Twitterjevi prihodki decembra strmoglavili

Slo-Tech - Odkar je Twitter v večinski lasti Elona Muska, podjetje ne objavlja več javno svojih poslovnih izidov. A po neuradnih podatkih, ki jih je izbrskal The Wall Street Journal, so prihodki lanskega decembra strmo padli. Po Muskovem prevzem podjetja so številni veliki oglaševalci prenehali sodelovati s platformo, ker jih je skrbelo, kakšne vsebine so bodo zaradi novih pravil moderiranja tam pojavljale. Prihodki so bili lanskega decembra 40 odstotkov nižji kot v enakem obdobju leto pred tem.

Čeprav je bil Twitter decembra 2021 še v javni kotaciji, ni objavil poslovnih izidov za posamezni mesec. V celotnem zadnjem kvartalu tistega leta pa je podjetje ustvarilo 1,57 milijarde dolarjev prihodkov in 182 milijonov dolarjev dobička. Celotno leto 2021 je sicer Twitter sklenil z 221 milijoni dolarjev izgube. V zadnjih desetih letih je Twitter le dvakrat posloval z dobičkom, nazadnje leta 2019.

Izgubo Twitterja je Musk začel izpostavljati že takoj po prevzemu, med drugim z znamenito izjavo, da...

7 komentarjev

Twitter začasno ukinil račun madžarske vlade

Slo-Tech - Brez predhodnega obvestila je Twitter začasno onemogočil uradni račun madžarske vlade, so sporočili iz Budimpešte. Račun, ki je sedaj spet dostopen, je bil nedosegljiv nekaj ur. Namesto vsebine je bilo zapisano sporočilo, da Twitter ukine račune, ki kršijo pravila uporabe (Twitter suspends accounts which violate the Twitter rules). Istočasno so onemogočili tudi račun Remix News & Views (@RMXnews), ki pripada vladi naklonjeni medijski hiši in ki je še vedno nedostopen. Vladni predstavnik za odnose z javnostjo Zoltan Kovacs je dejal, da je naposled le prispel krasni novi svet, v katerem tehnološki giganti utišajo tiste, ki nimajo enakih mnenj kot zmešani liberalci (loopy liberals). Twitter še ni komentiral dogodka.

Twitter je v preteklosti že deaktiviral na primer Trumpov račun, a je šlo za dejanje posameznika, ki je to storil na lastno pest in je bil zato tudi sankcioniran. Še najbliže odstranjevanju vsebin politikov je bil Twitter, ko je napovedal jasno označevanje neresnic, kar

32 komentarjev

Med družbenimi omrežji Redditovi uporabniki vredni najmanj

Slo-Tech - Reddit je ta teden končal nov krog financiranja, v katerem je zbral 300 milijonov svežega kapitala. Polovico je prispevalo kitajsko podjetje Tencent, kar je zelo razjezilo številne uporabnike, ki so začeli protestno objavljati slike medvedka Puja in fotografije s protestov na Trgu nebeškega miru leta 1989. Oboje je na Kitajskem prepovedano, zato z objavljanjem teh vsebin izražajo nestrinjanje s Tencentovo investicijo. Reddit je eno najbolj liberalnih pribežališč svobodnega govora na internetu, Kitajska pa je s svojo cenzuro in velikim požarnim zidom pravo nasprotje. Reddit se verjetno ne bo spremenil, saj je Tencent pridobil bistveno premajhen delež, da bi lahko vplival na poslovanje; valutacija podjetja v tokratnem...

16 komentarjev

Podlih osem in Povratnik že ušla na internet

TorrentFreak - Težko pričakovan filma Quentina Tarantina Podlih osem (Hateful Eight) pride v slovenske kinematografe 7. januarja, v ZDA pa je začel igrati danes. Običajno je, da na splet sorazmerno hitro pricurljajo tako ali drugače posnete verzije s slabo kakovostjo slike in obupnim zvokom, a to pot je drugače. Že sredi tedna se je namreč na internetu znašel screener zelo dobre kvalitete. Enako se je zgodilo tudi s Povratnikom (The Revenant), ki sta oba glavna kandidate za februarske oskarje.

S tem se ponavlja že stara zgodba, da do konca januarja na internet uide velika večina filmov, ki se potegujejo za te prestižne nagrade. Običajno na internet spolzijo kar članom ocenjevalnih odborov, ki vnaprej dobijo zgoščenke s filmom. A redko so na internetu še pred uradno...

72 komentarjev

Microsoft gradi velik podatkovni center v Iowi

Slo-Tech - V bližini mesta Des Moines v ameriški zvezni deželi Iowa je Microsoft začel graditi nov podatkovni center, ki se bo razprostiral na 62 hektarjih velikem zemljišču, kjer je sedaj golfigrišče Willow Creek, in v katerega bodo vložili 1,13 milijarde dolarjev v naslednjih petih letih. Projekt Alluvion bo s tem postal že drugi Microsoftov projekt v tem mestu, tako da bodo skupna vlaganja redmondskega velikana znašala dobri dve milijardi dolarjev, kar bo največja investicija enega podjetja v Iowi doslej. Microsoft ima približno 12 kilometrov od nove lokacije že obstoječ podatkovni center, ki so ga zgradili leta 2008 in lani korenito posodobili.

Tako velike investicije ne pridejo same od sebe, zato je morala Iowa Microsoftu...

32 komentarjev

Twitter za vsak zaslužen dolar zapravil dva

Ars Technica - Redko se zgodi, da investitorji katero delnico tako zbrcajo, kot so to danes storili s Twitterjevo, če ni podjetje ravno objavilo napovedi bankrota. Delnica podjetja Twitter je današnje trgovanje začela 22 odstotkov niže od včerajšnjega zaključnega tečaja. Z borze je torej delničarjem Twitterja izpuhtelo v 24 urah deset milijard dolarjev.

Borza ima seveda kratek spomin, zato povejmo, da je bila prodajna cena delnic Twitterja v novembrski javni ponudbi 26 dolarjev, trgovanje pa se je potem začelo pri 46 dolarjih. Včeraj je Twitter končal pri 66 dolarjih, danes pa se je sedel na približno 50 dolarjev. Kdor je torej sodeloval v javni ponudbi, je še vedno globoko v plusu. A današnji masaker je posledica Twitterjevega

6 komentarjev

Verizon za 130 milijard dolarjev odkupil Vodafonov delež

Reuters - Telekomunikacijska giganta Verizon in Vodafone sta danes najavila tretji največji prevzem v zgodovini, in sicer bo ameriškem Verizon odkupil delež britanskega Vodafona v skupnem podjetju Verizon Wireless. Ta je največji mobilni operater v ZDA, ki je nastal leta 2000 po združitvi Bell Atlantica, v katerem je imel Vodafone 90-milijardni delež, in GTE Wirelessa. Vodafone je imel v Verizon Wirelessu 45-odstotni delež (prek svojih odvisnih družb), Verizon (polno ime Verizon Communications) pa 55-odstotnega.

Težko pričakovani prevzem se je napovedoval že nekaj časa, danes pa sta ga podjetji uradno potrdili. Tehtal bo kar 130 milijard dolarjev, s čimer bo tretji največji v zgodovini (večja sta le Vodafonov nakup Mannesmanna za...

4 komentarji

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

The New York Times - Te dni postaja jasno, kako velika je bila pravzaprav operacija, ki jo je vodila nedavno zaprta stran Liberty Reserve. Odpečatena je namreč obtožnica zoper ustanovitelja strani in njegove in šest sodelavcev, v kateri jih tožilstvo bremeni pranja denarja. Oprali naj bi kar šest milijard dolarjev.

Prejšnji teden ni bil aretiran le Arthur Budovsky, ki so mu vzeli prostost v Španiji, ampak so na Kostariki in v New Yorku aretirali še štiri druge predstavnike strani (Vladimir Katz, Azzeddine el Amine, Mark Marmilev in Maxim Chukharev). Na Kostariki so preiskali tri hiše in pet podjetij, ki so bili povezani z Liberty Reserve. Allan Esteban Hidalgo Jimenez in Ahmed Yassine Abdelghani pa ostajata na begu.

Stran Liberty Reserve je imela samo v ZDA 200.000 uporabnikov,...

7 komentarjev

Apple razmišlja o Twitterju

The New York Times - Apple ima praktično vse razen socialnega omrežja. Imajo najbolj priljubljen mobilni telefon, trendovske računalnike, najbolj znano tablico na svetu in ogromen kup denarja. Ena redkih dejavnosti, kamor se še niso uspeli prebiti, so socialna omrežja. Tudi je absolutni zmagovalec Facebook, za tiste bolj jedrnate še Twitter. Google se trudi z Googlom+, Microsoft se spogleduje s Facebookom, v katerem ima manjši delež, hkrati pa poizkušajo nekaj pametnega storiti s Skypom. Apple nima nič od tega. In ker so socialna omrežja vedno večje gonilo prodaje, ni presenetljivo, da vsake toliko časa na internetu oživijo govorice, da se Apple zanima za nakup Twitterja.

To pot o tem piše The New York...

29 komentarjev

Patentne tožbe letno stanejo več deset milijard dolarjev

Ars Technica - Kdor redno bere naše strani, je gotovo že po malem sit nenehnih zgodb o novih tožbah zaradi patentov, ki jih nikoli ne zmanjka. V vseh tožbah - in v njih se zapletajo tako velikani, kot so Google, Apple in Nokia, kot tudi manjša in povsem neznana podjetja - je rezultat bolj ali manj enak. Sila redko smo priče trajni prepovedi prodaje ali uvoza, saj se stranke naposled vedno poravnavajo za (ne)primerno odškodnino in licenčnino, potem ko so za odvetnike in sodne stroške porabile velike količine denarja. James Bessen in Michael Meuer z bostonske univerze sta raziskala (znanstveni članek), koliko denarja podjetja letno porabijo zaradi patentnih tožb. Letno požrejo dobro desetino denarja, namenjenega za raziskave in razvoj (R&D).

Neposredni stroški, ki so jih...

24 komentarjev

Groupon bo v IPO-ju poskusil zbrati 750 milijonov dolarjev

The New York Times - Kot smo napovedali, je Grouponova javna ponudba delnic pred vrati. Nič ne bo z rekordnimi številkami (omenjala se je vrednost 25 milijard dolarjev), saj naj bi Groupon nameraval zbrati vsega 750 milijonov dolarjev, so zapisali v prijavi na SEC (ameriški ATVP). To vrednost podjetja postavlja na okoli 30 milijard dolarjev, saj bodo ponudili le manjši delež delnic. Za izvedbo postopka bodo skrbeli Morgan Stanley, Goldman Sachs in Credit Suisse.

Groupon je znan kot največji ponudnik ugodnih enodnevnih ponudb za skupinske nakupe izdelkov in storitev prek interneta. V lanski dokapitalizaciji so njegovo vrednost ocenili na 1,3 milijarde dolarjev, letos na 4,75 milijarde dolarjev, pred kratkim pa so zavrnili snubitveno ponudbo...

0 komentarjev

Greenpeace kritizira energetsko požrešnost podatkovnih centrov

Los Angeles Times - Greenpeace je objavil poročilo Kako umazani so vaši podatki, v katerem so analizirali porabo energije vseh oblačnih storitev na internetu ter si podrobneje nekaj največjih podjetij. Ugotovili so, da podatkovni centri porabijo 1,5-2,0 odstotka vse energije na svetu, vrednost pa raste z 12 odstotki letno. Če bi bili podatkovni centri država, bi bili s porabo 662 milijard kilovatnih ur letno (podatek je za leto 2007) na petem mestu za ZDA, Kitajsko, Rusijo in Japonsko. Pri tem dodatno poudarjajo, da večino energije zanje pridobimo iz neobnovljivih nuklearnih in termoelektrarn, namesto da bi uporabljali vetrne in sončne elektrarne.

V drugem delu so si podrobneje pogledali 10 največjih podjetij (Akamai, Amazon, Apple, Facebook, Google, Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Twitter in Yahoo)....

63 komentarjev

Groupon se pripravlja na največjo ponudbo delnic v zgodovini

Bloomberg - Groupon, ki svojim uporabnikom na spletu ponuja ugodne ponudbe za izdelke in storitve, ki veljajo en dan, je nedavno zavrnil Googlovo prevzemno ponudbo za šest milijard dolarjev. Sedaj se skupaj z bankami pripravljajo na javno ponudbo delnic (IPO). Viri blizu teh priprav pravijo, da lahko cena podjetja v IPOju doseže 25 milijard dolarjev.

To bi bil največji IPO v zgodovini, saj dosedanji rekord drži Google, ki je leta 2004 prodal za 23 milijard svojih delnic. Tudi če Groupon ne bo prodan za tako ekstremno vrednost, bo zagotovo presegel 15 milijard dolarjev, s čimer bi se še vedno zavihtel na tretje mesto med IPO-ji vseh časov.

Groupon ima 70 milijonov uporabnikov in deluje na več kot 500 tržiščih. Lanskega aprila so v...

20 komentarjev

Twitter star pet let

TechCrunch - V teh dneh Twitter praznuje pet let. Prvo sporočilo prek te nove storitve je bilo poslano 21. marca 2006, javna uporaba pa se je začela julija istega leta. Pet let pozneje se je Twitter razvil do velikih razsežnosti, saj ga ocenjujejo na več milijard dolarjev.

Zanimiva je statistika. Za prvo milijardo sporočil so uporabniki potrebovali 38 mesecev. Danes jih dnevno pošljejo 140 milijonov (lani 50 milijonov dnevno) ali novo milijardo vsak teden. Absolutni rekord drži 11. marec 2011, ko je bilo poslanih 177 milijonov sporočil. Rekord po poslanih sporočilih v sekundi pa drži novo...

12 komentarjev

AOL masovno odpušča

vir: BBC
BBC - AOL je prejšnji mesec objavil prevzem Huffington Posta, s čimer želijo postati največji servis za produkcijo novic v ZDA (AOL že od prevzema Time Warnerja leta 2000 ni več zgolj ponudnik dostopa do interneta). Hkrati so napovedali tudi prestrukturiranje podjetja, ki bo stalo zaposlitve skoraj petino zaposlenih v AOL-u. Izmed 5000 zaposlenih jih bodo odpustili približno 900, saj se bi sicer po prevzemu Huffington Posta nekatere delovne naloge podvajale. Od tega bo 200 odpuščenih iz ZDA, preostanek pa v Indiji. Nekaj izmed zaposlenih v Indiji bodo sicer zaposlila podjetja, ki bodo odslej za AOL kot podizvajalci opravljala storitve, a teh naj bi bila v najboljšem primeru polovica.

AOL že nekaj let odpušča, saj so imeli na vrhuncu več kot 20.000 zaposlenih....

0 komentarjev

Nov sklad J.P. Morgan vlaga v Twitter, kasneje tudi Zyngo in Skype

Financial Times - Investicijska banka J.P. Morgan Chase je objavila, da so oblikovali 1,2 milijarde dolarjev vreden sklad, ki bo za vlagatelje investiral v podjetja, ki se ukvarjajo s socialnimi omrežji. Prva investicija bo nakup 10-odstotnega deleža Twitterja, za katerega bodo odšteli 450 milijonov dolarjev. To postavlja vrednotenje podjetja na 4,5 milijarde dolarjev, kar je dvakrat manj od špekulacij na začetku leta. Ni še znano, ali bo J.P Morgan Chase vplačal nove delnice ali pa bo odkupil deleže starih družbenikov.

Nov sklad se imenuje Digital Growth Fund in je namenjen bogatim vlagateljem, ki si želijo kupiti del bogatega sektorja hitro rastočih internetnih podjetij druge generacije. Trenutno so zbrali 1,22 milijarde dolarjev, končna pričakovana...

7 komentarjev

Twitter vreden med osem in deset milijardami dolarjev

The Wall Street Journal - Konec preteklega leta je bil Twitter dokapitaliziran po ceni, ki vrednoti celotno podjetje na 3,7 milijarde dolarjev. To je zavidljiva vrednost, če upoštevamo da je bil pred poldrugim letom vreden zgolj milijardo dolarjev. Le tri mesece pozneje je Twitter vreden od osem do deset milijard dolarjev.

Predstavniki Facebooka, Googla in nekaterih drugih podjetij so se pogovarjali s predstavnika Twitterja o morebitnem prevzemu in ocenili vrednost na omenjenih osem do deset milijard dolarjev. Viri blizu vseh strani pravijo, da so pogajanja za zdaj v slepi ulici in da se prevzem ne zdi verjeten v bližnji prihodnosti. Lani je imel Twitter zbral 45 milijonov dolarjev prihodkov in zaradi visokih stroškov širjenja podatkovnih...

22 komentarjev

Facebookovo vrednotenje na sivem trgu 70 milijard dolarjev

TechCrunch - Čeprav delnice Facebooka v ZDA niso uvrščene na organizirani trg, to ne pomeni, da se z njimi ne bi živahno trgovalo. Prav nasprotno, na SecondMarketu (ki deluje podobno, le bolj organizirano in aktivno kot klinično mrtva Druga borza) delnice Facebooka dosegajo rekordne premike. Na zadnji avkciji so delnice dosegle vrednost 28,26 dolarja, kar postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 70 milijard dolarjev. To je 40 odstotkov več, kot ga je ob vstopu ocenil Goldman Sachs. Že tisti cenitvi so nekateri oporekali, češ da zida gradove v oblakih in da podjetje ne bo ustvarjalo zadostnega dobička, da bi jo upravičilo, nova pa je še višja.

S Facebookom se je na sivem trgu decembra trgovalo po tečaju 21-23 dolarjev na delnico,...

17 komentarjev

Intelov dobiček poskočil za polovico

Malo gor in malo dol, skupaj pa nikamor. Poslovanje podjetja in borzna cena delnic sta le šibko korelirana.

vir: Intel
Intel - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, zaključivši se 25. decembra, ki so bili nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 11,46 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej in odstotek nad pričakovanji analitikov. Iz tega so napravili 3,39 milijarde dolarjev dobička oziroma 0,59 dolarja na delnico, kar je 48 odstotkov več kot lani. Bruto marža je znašala 67,5 odstotka.

V celotnem lanskem letu je promet znašal 43,5 milijarde dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2009. Dobiček je poskočil za 167 odstotkov na 11,7 milijarde, kar postavlja vrednotenje podjetja P/E na 10.

Finančni direktor Stacy Smith pojasnjuje, da so za nadpovprečen rezultat odgovorno visoko povpraševanje...

4 komentarji

Facebook imel lani več kot tristo milijonov dolarjev dobička

vir: Reuters
Reuters - Čeprav uradno Facebooku svojih poslovnih rezultatov ni treba priobčiti javnosti, ker še nimajo 500 delničarjev, so ti vseeno pricurljali na splet. Sledeči podatki izvirajo iz 101 stran dolgega dokumenta o Facebooku, ki ga potencialnim investitorjem pošilja investicijska banka Goldman Sachs pri iskanju sveže milijarde dolarjev za Facebook. Točne številke pa bomo tako ali tako dobivali od prihodnjega leta dalje.

V prvih devetih mesecih preteklega leta je Facebook po nerevidiranih rezultatih dosegel 355 milijonov dolarjev dobička ob prometu 1,2 milijarde dolarjev (predlani v 12 mesecih: 200 milijonov dolarjev dobička in 777 milijonov dolarjev prihodkov).

Če predpostavimo, da so v podobnem...

36 komentarjev

Twitter s svežim kapitalom vreden 3,7 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Twitter pridobil 100 milijonov dolarjev svežega kapitala in v zameno investitorjem pripisal desetodstotni delež. Če so torej takrat celotno podjetje cenili na milijardo dolarjev, je 15 mesecev pozneje sodeč po novem vložku Twitter vreden 3,7 milijarde dolarjev.

Obstoječi lastniki in nov investitor KPCB so namreč v Twitter vložili 200 milijonov dolarjev, pri čemer so se nove delnice razdelile, kot da je tržna kapitalizacija podjetja 3,7 milijarde dolarjev. Twitterjev upravni odbor bo odslej širši za dva člana, saj se pridružujeta Mike McCue iz Flipboarda in David Rosenblatt, ki je bil včasih šef DoubleClicka. KPCB bo prispeval tri četrtine novega vložka v Twitter, preostanek pa Benchmark...

6 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

Dell zapopadel Twitter

PC Pro - Dell je priznal, da je z oglaševanjem svojih izdelkov na Twitterju zaslužil več kot tri milijone dolarjev, kar je izvrsten primer uporabnosti novih tehnologij. Na Twitterju oglašujejo že dve leti, a so več kot milijon zaslužili samo v zadnjih šestih mesecih, ko je Twitterjeva popularnost eksplodirala. Večino zaslužka je zbral @DellOutlet, kjer Dell tedensko objavi šest do deset posebnih ponudb, med njimi kar nekaj eksluzivnih. V primerjavi z 12 milijardami dolarjev prihodkov v prvem četrtletju so twitterski prihodki res videti zanemarljivi, a so dober indikator, da Twitter počasi, a zanesljivo spreminja tudi nakupovalne navade, in da se ga morajo podjetja karseda hitro priučiti. Klik!

4 komentarji