»

Uberjev nepričakovani konkurent bo Google

Slo-Tech - Uberju sicer ne manjka ne konkurentov ne sovražnikov, a če se bo potrdilo ekskluzivno poročanje Bloomberga, ki ima običajno kar zanesljive vire, se Uberju obeta najresnejši konkurent do sedaj. Posla bi se namreč rad lotil sam Google.

Situacija je precej zanimiva, ker je Google eden izmed investitorjev v Uberju. Njegov sklad tveganega kapitala Google Ventures je avgusta 2013 v Uber vložil 258 milijonov dolarjev, kar je bila do tedaj najvišja investicija tega sklada. Toda to ne pomeni, da ne more Google razviti konkurenčne storitve, zlasti s svojim izkušnjami na področju samovozečih avtomobilov. Do tega, da bi nas po mestu pobirali črni avtomatični taksiji brez voznikov, je še daleč, a Google ima vizijo.

Ima pa Google še nekaj, in sicer trojanskega konja....

8 komentarjev

Groupon bo še malo odložil javno ponudbo delnic

Grouponov CEO, Andrew Mason

vir: huffingtonpost.com
huffingtonpost.com - Groupon je že v sredi tedna naznanil, da bodo s prvo ponudbo delnic javnosti še malo počakali. Kot uradni razlog se navaja slabo stanje kapitalskih trgov, ki so trenutno v padcu, zatorej bi s ponudbo že konec tega meseca verjetno zbrali manj kot pričakovanih 750 milijonov dolarjev.

Težave so seveda tudi drugje. Stroka na veliko kritizira njihove računovodske standarde, po katerih pri izračunu dobičkonosnosti (ROI) ne upoštevajo stroškov oglaševanja, ker naj bi ti dolgoročno ne...

0 komentarjev

Groupon bo z javno ponudbo delnic še malo počakal

Mashable - Kot smo že poročali, se je Groupon namesto prodaje kateremu od velikanov - resno se je zanimal zlasti Google - odločil za financiranje svoje rasti z izdajo delnic širni javnosti (IPO). Zbrati želijo med 750 in 1000 milijonov dolarjev v zameno za manjši del podjetja, kar naj bi jih cenilo na okoli 30 milijard dolarjev (za primerjavo - Facebook cenijo na 100 milijard).

Junija so vložili potrebno prijavo pri regulatorju (SEC oz. naša AVP), kar bi po običajnem urniku pomenilo izdajo nekje v začetku avgusta. Vendar SEC še ni bil pripravljen izdati zelene luči, zato bo javna ponudba delnic odložena vsaj do srede septembra. Posredi so nestandardni računovodski standardi, s katerimi Groupon meri zdravje in dobičkonosnost svojega podjetja....

3 komentarji

Groupon se pripravlja na največjo ponudbo delnic v zgodovini

Bloomberg - Groupon, ki svojim uporabnikom na spletu ponuja ugodne ponudbe za izdelke in storitve, ki veljajo en dan, je nedavno zavrnil Googlovo prevzemno ponudbo za šest milijard dolarjev. Sedaj se skupaj z bankami pripravljajo na javno ponudbo delnic (IPO). Viri blizu teh priprav pravijo, da lahko cena podjetja v IPOju doseže 25 milijard dolarjev.

To bi bil največji IPO v zgodovini, saj dosedanji rekord drži Google, ki je leta 2004 prodal za 23 milijard svojih delnic. Tudi če Groupon ne bo prodan za tako ekstremno vrednost, bo zagotovo presegel 15 milijard dolarjev, s čimer bi se še vedno zavihtel na tretje mesto med IPO-ji vseh časov.

Groupon ima 70 milijonov uporabnikov in deluje na več kot 500 tržiščih. Lanskega aprila so v...

20 komentarjev

Greplin na voljo vsem

TechCrunch - Spletna stran Greplin je končala beta testiranje in je odslej na voljo vsem uporabnikom. Gre za iskalnik, kamor lahko prijavimo račune na socialnih in drugih personaliziranih straneh (na primer Facebook, Twitter, Gmail), nato pa nam omogoča iskanje po vseh teh drobcih informacij o nas, ki jih imamo razdrobljene po spletu.

Poleg omenjenih strani podpira še Google Apps, Dropbox, LinkedIn, Google Calendar, Google Docs, Evernote, Yammer, Salesforce, Box.net, Basecamp, Google Voice, Google Reader in Google Contacts.

Greplin je na internetni zemljevid zlezel avgusta, ko so zbrali 700.000 dolarjev od poslovnih angelov. Pri postavljanju strani so imeli nekaj težav s stabilnostjo, zato so morali...

2 komentarja

Facebook Deals gre po poti Groupona in Google Offers

Facebook Deals na telefonu

Slo-Tech - Facebook je včeraj v Evropi zagnal storitev Deals, ki je v ZDA na voljo od lanskega novembra. Gre za podobno storitev, kot jo ponujata Groupon in Google Offers. Uporabnik dobi prek interneta kupone za različne izdelke in storitve, kjer lahko iztrži občuten popust.

Facebook za uporabo zahteva naložitev mobilne aplikacije na iPhone ali androidni telefon. Uporabnik nato odpre možnost Places, s čimer v aplikaciji dovoli razkritje svojega položaja, ta pa mu v zameno prikaže ugodnosti v bližnjih lokalih in trgovinah. Če se zanje odloči, izbere Check In, in pri plačilu pokaže telefon. Popusti so raznih oblik in obsegajo popust v odstotkih, v denarju, brezplačne akcije, povabila itn.

Recimo v Veliki Britaniji so ob splavitvi storitve pripravili nekaj...

4 komentarji

Google Offers konkurenca Grouponu

Mashable - Google je lani snubil podjetje in spletno stran Groupon, za katera je ponujal kar šest milijard dolarjev. Kupčija je padla v vodo, ker se Groupon ni pustil prodati. Google ni dolgo razmišljal kaj storiti; napovedali so razvoj lastne storitve Offers, ki bo neposredno konkurent Groupona.

Groupon posluje v 27 državah in ponuja svojim članom ugodne ponudbe, ki veljajo en dan. Vsak dan ponudijo nekaj izdelkov svojih dobaviteljev po posebni promocijski ceni in če se dovolj ljudi prijavi k nakupu, se posli tudi izvedejo. Če interesentov ni dovolj, posla ni. Skratka, gre za kombinacijo lokalnega oglaševanja in prodaje diskontiranih izdelkov (oziroma kuponov s popusti, če želite), ki neverjetno dobro funkcionira.

Google tako...

13 komentarjev

Google povečal dobiček

GOOG na polletnem vrhu

CNet - Google je pozno včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2010. V tem obdobju so njihovi prihodki znašali 7,3 milijarde dolarjev, kar skoraj za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je z 1,6 milijarde dolarjev dvignil na 2,2 milijarde dolarjev, kar pomeni 7,64 dolarja na delnico oziroma letni P/E okoli 17. Po objavi rezultatov je tečaj delnice poskočil za devet odstotkov na vrednost 590 dolarjev, kar je šestmesečni vrh.

Razčlenitev po kategorijah pokaže, da Google dve tretjini prometa proizvede z lastnimi stranmi, ostalo pa s sodelovanjem s partnerji. Prihodki od storitve oglaševalske AdWords so se, denimo, povečali za 22 odstotkov. Google se sicer približuje trem mejnikom:...

3 komentarji

Hulu se pripravlja na ponudbo delnic javnosti

Jason Kilar, izvršni direktor Hula

vir: Yahoo News
Yahoo News - Ameriška spletna stran Hulu, ki izključno onstran Luže ponuja ogled različnih oddaj in serij, s čimer tekmuje z večjim Netflixom, se pripravlja na prvo javno prodajo delnic (IPO). Podrobnosti ureja Morgan Stanley, s prodajo pa kanijo zbrati med 200 in 300 milijoni dolarjev, s čimer bi celotna tržna kapitalizacija podjetja znašala dve milijardi dolarjev. Viri blizu podjetja pravijo, da naj bi bil prospekt pripravljen in prijavljen pri SEC (ameriški regulator trga vrednostnih papirjev) še letos.

Omenja se november, kar bi pomenilo, da bo ponudba delnic izpeljana že januarja ali februarja oziroma kasneje, če bodo po četrtletnih rezultatih ocenili, da trg ni pripravljen. Spomnimo, da je Hulu načeloma začel kot brezplačna...

2 komentarja

Microsoft v razvoj vlaga 9,5 milijarde dolarjev

Slashdot - Microsoft je napovedal, da bodo letos v razvoj in raziskave vložili 9,5 milijarde dolarjev, kar je več kot katerokoli druge podjetje iz te branže. Microsoftov Kevin Turner je na CeBIT-u dejal, da bo naslednje najbolj raziskovalno navdahnjeno podjetje v razvoj vložilo šest milijard dolarjev. Glavnino razvoja bo Microsoft usmeril v oblačne storitve in oddaljeno računanje (online computing). Turner se je še pohvalil, da imajo v Redmondu že sedaj več oblačnih storitev kot katerokoli drugo podjetje, saj ponujajo vse od e-pošte do platforme Azure.

To pa ne pomeni, poudarja Turner, da se bo Microsoft odpovedal razvoju programske opreme za lokalno uporabo (v nasprotju z oblaki). Čeprav na primer Google intenzivno ponuja pisarniški paket, ki deluje prek spleta, Microsoft vztraja, da bo vedno obstajala potreba po lokalni programski opremi, ki ima več funkcij od oblačne. Turner se je dotaknil še prihajajočega operacijskega sistema Windows Phone 7 Series, ki mu Android predstavlja hudo...

8 komentarjev

Google bo nudil gigabitni internet

Google - Google se širi na vsa področja življenja in če že ponujajo sto in eno storitev na spletu, zakaj ne bi ponujali še dostopa do spleta? Tako so včeraj napovedali eksperimentalno postavitev optičnega omrežja, ki ga bodo začeli graditi po ZDA. Za začetek zgolj na nekaj testnih lokacijah v državi približno 50.000 ljudem, ki jim ponudili gigabiten dostop do interneta. Sčasoma bodo eksperiment razširili, tako da bi lahko bliskovit internet ponudili tam nekje do pol milijona uporabnikom. Podrobnosti, kot so cena, dostopnost in podobno, seveda še niso znane, saj je Google trenutno v postopku izbiranja lokacij. Prebivalci lahko prijavijo svoje okrožje, časa imajo do 26. marca.

Medtem si želimo, da bi kdaj Google pokukal tudi na sončno stran Alp.

28 komentarjev

Ogromni stroški Googla zaradi lažnih klikov

Daily Tech - Ena najbolj dobičkonosnih storitev, ki jih ponuja Google, je prav gotovo AdSense. Za tiste, ki zadeve ne poznate, naj samo omenim, da gre za na spletu dobro znan model oglaševanja, pri katerem oglaševalci posredniškemu podjetju (v tem primeru Google) plačajo za oglase, to pa jih razdeli med upravitelje spletnih strani, na katerih se oglasi prikazujejo. Pri tem lastniki strani za vsak klik zaslužijo določeno vsoto denarja, kar pa zna biti problematično.

Nenehno se namreč pojavljajo t.i. lažni kliki, pri katerih ne gre za dejansko zanimanje za oglas, temveč zgolj za poskus služenja denarja. Google se s takšnimi goljufijami vsakodnevno sooča, razvija različne sisteme za prepoznavanje legitimnih obiskov oglaševalcev in za poredne klike slednjim ne zaračunava, kar pa jih, glede na novico z DailyTecha stane tudi nekaj milijard dolarjev letno.

13 komentarjev