»

Apple licenciral novo superzlitino

Extremetech - Apple je s podjetjem Liquid Metal Technologies podpisal pogodbo, ki mu zagotavlja ekskluzivno uporabo njihove tehnologije tekoče kovine v izdelkih zabavne elektronike. Kot je razbrati iz poročila SEC-u (ameriška agencija za nadzor trga vrednostnih papirjev), je LMT ustanovil novo podružnico in nanjo prenesel vso intelektualno lastnino, ki se dotika nove tehnologije. To je nato z Applom sklenilo dogovor o časovno...

38 komentarjev

Nov članek: "All your firmware are belong to us"

NIC SSH v akciji

Slo-Tech - Zlonamerna programska oprema je v zadnjih letih postala naša vsakdanja spremljevalka na internetu, obvezen del računalnika pa so zato (vsaj za nekatere operacijske sisteme) postali protivirusniki in programi za odstranjevanje raznorazne nesnage, ki nam greni delo z računalnikom.

Protivirusno programje danes bolj ali manj uspešno pregleduje vsebino sistemskega pomnilnika in trdega diska ter s pomočjo virusnih vzorcev išče zlonamerno programsko kodo, ki jo nato skuša odstraniti.

Vendar pa trdi disk in sistemski pomnilnik nista edina kosa strojne opreme, kamor je mogoče skriti zlonamerno...

138 komentarjev

Nov članek: PSPP

Slo-Tech - Večina slovenskih študentov družboslovja pozna statistični program SPSS, katerega uporabo poučujejo na slovenskih fakultetah. Gre za zmogljiv program za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju (anket, podatkov o poslovanju podjetij, itd.), katerega licenca je precej draga in časovno omejena.

V tokratnem članku smo si ogledali njegov odprtokodni klon PSPP, ki zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. Program ima seveda še kar nekaj pomanjkljivosti (trenutna različica je 0.6.1), a zasnova je dobra in za osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv. Če k temu prištejemo še ceno (program je brezplačen) in neomejeno licenco, lahko le upamo, da si bodo za PSPP kmalu začele zanimati tudi slovenske izobraževalne ustanove.

Veselo branje!

16 komentarjev

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

sRGB (notranji) ter ProPhoto RGB (zunanji) barvna prostora

Slo-Tech - Naš kolega Dušan Smolnikar je za vas pripravil nov članek, ki nosi naslov Barvno upravljanje na spletu. V njem je dobro poznano problematiko ujemanja barv na različnih medijih, ki jo dobro poznajo tiskarji, razdelal za področje spleta. Po kratkem uvodu zgodovinske predstavitve barv na zaslonih se avtor posveti aktualnim problemom, teoriji za njimi in rešitvam pri doseganju verne reprodukcije barv na različnih zaslonih, ki so ali pa tudi niso primerno kalibrirani.

15 komentarjev

Nov članek: Trajno brisanje podatkov

Slo-Tech - Na voljo je nov članek izpod prstov našega izvedenca za računalniško varnost, Mateja Kovačiča. V članku se dotakne zelo pomembne teme - kam s podatki na odsluženih podatkovnih medijih oz. kako preprečiti, da bi jih v roke dobila napačna oseba. Seveda je za trde disk še vedno uporabno mletje oz. celo plavž (ali pa alternativa plavža), a če prodajate star in še vedno delujoč disk oziroma imate odsluženih diskov več, to ni ravno optimalna rešitev.

V tem primeru vam bo nadvse prav prišla programska rešitev tega problema, ki je povrhu vsega še zastonj - zadostuje namreč Linux LiveCD.

51 komentarjev

Tiho ohišje

Hexus - Vsem, ki ste se naveličali hrupa iz ohišja, priporočam v branje tale članek, kjer je na osmih straneh razložen postopek izdelave čim tišjega ohišja - od nakupa pravih (čim tišjih) ventilatorjev, nižanja napetosti na le-teh, tišanja diska in še kaj.

1 komentar

Testi delajo!

Jaz - Juhej! Vsi testi so končno on-line in ustrezno polinkani, samo za vaše zadovoljstvo ( če bi imel smajlija s podočnjaki, bi ga zdaj vsekakor uporabil [:))]). Ker sem danes za dotično zadevo porabil celoten dan, mi ni ostalo nič časa za Forum in nov material. Vse to pričakujte jutri!Mimogrede, povezave med članki ne delujejo pa čisto možno je, da je kje kakšna kozmetična napaka. Ne se sekirat, bo popravljeno [;)].

0 komentarjev