»

Meta s svojih omrežij odstranila več dezinformacijskih združb

vir: Axios
Slo-Tech - Strokovnjaki za dezinformacije v Meti so v poročilu ob koncu leta popisali analiziranje antipropagandnih združb na svojih omrežjih in ukrepanje proti njim. Med drugim so odstranili kitajski poskus očrnitve zahodnih držav pri raziskovanju izvora novega koronavirusa, pa anticepilska omrežja, ki so nadlegovala zdravnike in novinarje.

Izjemen doseg in vpliv družbenih omrežij je izpostavil potrebo po novi vrsti varnostnih analitikov, ki se ne ukvarjajo s klasičnimi hekerskimi vdori in krajami podatkov, temveč z usmerjenimi propagandnimi pritiski in nadlegovanjem uporabnikov. Najnovejše poročilo Adversarial Threat Report, v katerem svoje izkušnje premlevajo tovrstni strokovnjaki pri Meti, ponuja zanimiv vpogled v spreminjanje karakterističnih nevarnosti na socialnih omrežjih. Pri Meti tem pojavom skupno pravijo coordinated inauthentic behaviour, tokrat pa so metode podrobneje razdelili. S Facebooka so vrgli uporabniške račune združbe iz Francije in Italije, ki je vršila pritisk na...

21 komentarjev

Svetovni zemljevid Facebook prijateljstev

TechCrunch - Eden izmed Facebookovih praktikantov, Paul Butler, se je odločil narediti zanimiv eksperiment. Vzel je vzorec desetih milijonov prijateljskih vez (manj kot 2 %) z največjega socialnega omrežja na spletu, ter pogledal, med katerimi kraji na svetu so sklenjena ta prijateljstva. Pri samih prijateljstvih je upošteval težo vezi, ki jo je dobil iz razdalje med mestoma, prek katere je prijateljstvo sklenjeno, ter številu prijateljstev, ki so sklenjena na tej relaciji.

Na zemljevidu je najtežje vezi prikazal z belo barvo v najvišji plasti, lažje vezi pa postopoma bledijo v modro ter črno barvo, obenem pa polzijo nižje po plasteh in so tako zastrta s težjimi povezavami. Rezultat je nadvse zanimiv, saj pokaže izredno lokalizirana, a med seboj povezana območja povezanosti, npr. Evropo, ZDA ter...

18 komentarjev

Živahno trgovanje z ukradenimi računi za Facebook

The New York Times - Na spletu je moč kupiti prav vse, legalne stvari na preglednejših in dostopnejših platformah, do nelegalnih pa se je le za spoznanje teže prebiti. Raziskovalci iz oddelka iDefense pri podjetju VeriSign so si ogledali, kako se trguje z ukradenimi računi za Facebook, in ugotovili, da je trg še kako živ.

Februarja so začeli večtedensko raziskavo, kjer so se osredotočili na nekaj znanih spletnih dražbenih strani zlikovcev. Zasledovali so paket 1,5 milijona uporabniških podatkov za račune na Facebooku, ki je bil naprodaj. Heker z imenom kirllos se je specializiral samo za Facebook in je ukradene račune prodajal v paketih po tisoč. Paket računov, ki so imeli 10 ali manj prijateljev, je stal 25 dolarjev, družabnejši paket pa 45 dolarjev.

Gesla kradejo večinoma z ribarjenjem,...

16 komentarjev