»

V Mozambiku obvezna registracija predplačniških mobilnih telefonov

Slo-Tech - Portugalsko govoreča afriška država Mozambik ima šest milijonov uporabnikov mobilnih telefonov, izmed katerih jih je mnogo predplačniških. Vlada je sprejela uredbo, da se morajo vsi njihovi uporabniki registrirati do 15. novembra, tako da po tem času ne bo več možno anonimno telefoniranje.

Povod za tako odločitev so bili septembrski izgredi v glavnem mestu Maputo zaradi naraščajočih cen osnovnih življenjskih potrebščin. Policija je takrat nad izgredniki uporabila tudi smrtonosno silo, tako da je pod streli iz policijskega orožja življenje izgubilo več kot ducat ljudi. Vlada je obljubila subvencioniranje kruha, zamenjavo kmetijskega ministra in prepoved anonimnega telefoniranja, da bi, tako neuradni viri, preprečila dogovarjanja o tovrstnih zborovanjih v prihodnosti. Uradni razlog za ukinitev anonimnosti je zaščita prebivalcev pred nigerijskimi prevarami in nadlegovanjem.

Izvedba registracije je podobna slovenskemu fiasku z nepremičninami. V celotnem Mozambiku je le 15 točk, kjer...

19 komentarjev

Mehika bo izklopila 26 milijonov mobilnih telefonov

Vrsta pred centrom za pomoč uporabnikom

Slashdot - Mehika je lani objavila, da bodo morali vsi lastniki predplačniških mobilnih telefonov svoje telefone registrirati z imenom, če jih bodo želeli še uporabljati. Tako unikatno številko CURP (mehiški EMŠO) enolično povežejo s telefonsko številko. Povod za tako odločitev je porast kriminalna, ki ga želi Mehika zajeziti tudi na tak način. Včeraj se je rok iztekel in večina je z registracijo počakala do zadnjih ur.

Uporabniki, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov svojih imen niso želeli razkriti, so bili v nedeljo opozorjeni, da jih bodo odklopili. Postopek registracije bil enostaven, saj so morali le poslati CURP na vladno številko, a se ga približno 30 odstotkov uporabnikov ni lotilo. Nekateri vladi ne zaupajo, drugi...

17 komentarjev

Severna Koreja gradi 3G omrežje

engadget - Če so že vzpostavili mobilno omrežje, zakaj ne poseči po najnovejšem, tretje generacije. Prav to delajo v sicer zelo omejeni Severni Koreji, 3G omrežje pa bo omogočalo tudi (močno omejen) dostop do svetovnega spleta. Od uvedbe prav tako omejenega mobilnega omrežja v prejšnjem decembru si je v manj kot pol leta mobilne telefone izmed 22 milijonske populacije kupilo 20.000 ljudi. Ti srečneži bodo poleg pogovarjanja zdaj lahko na hitro pogledali še, če je osebna spletna stran predsednika Kima Jong-ila doživela kako spremembo. Gradnja bolj zmogljivega omrežja je Severno Korejo stala približno 400...

13 komentarjev

Kitajska zahteva registracijo mobilnikov

MSNBC - MSNBC ter MMC rtvslo poročata, da bo Kitajska zahtevala registracijo vseh uporabnikov mobilnih telefonov. Uporabniki predplačniških mobilnih storitev, katerih je po pisanju virov na Kitajskem okoli 200 milijonov, se bodo tako morali registrirati pri svojem mobilnem operaterju. V kolikor posameznik tega ne bo storil, bo prišlo do blokade njegove telefonske številke.

Zakon, ki zahteva registracijo mobilnih uporabnikov, naj bi po besedah ministra za informacijsko tehnologijo prispeval k zmanjšanju števila telefonskih goljufij ter nezakonitega brezplačnega pošiljanja SMS sporočil.

Postavlja se vprašanje, ali je zgornja utemeljitev potrebe po registraciji uporabnikov mobilnih telefonov resničen odraz zakonodajalčevega namena, ali pa je namen zakona lažji nadzor domnevnih nasprotnikov kitajskega političnega režima.

Dodajmo, da je v Italiji že danes potrebno ob nakupu predplačniškega mobilnega paketa predložiti osebni dokument. O morebitnih podobnostih in namenih, tudi v luči...

57 komentarjev