»

Chromecast SDK je na voljo javnosti

Mali 'ključek' se vtakne v HDMI priključek, za napajanje pa skrbi povezava z USB-jem. Podatke prenaša prek WiFi

vir: Google
Google - Chromecast se je izkazal kot zelo uspešen Googlov izdelek, ki so ga ljudje radi kupovali nekoliko omejeni podpori navkljub. Lani poleti, ob predstavitvi male napravice, je bilo namreč mogoče predvajati le posnetek z YouTube ter prikazovati spletne strani z osebnega računalnika, odprte v brskalniku Chrome, a je že kmalu sledila podpora za Netflix, Hulu, Plex (aplikacija, ki na Android in iOS omogoča enostavno predvajanje lokalnih videoposnetkov z mreže oz. prek spleta), itd. Že kmalu po izidu Chromecasta je bil na voljo prvi SDK, a je bil ta predogledne narave, katerega specifikacija bi se do izida lahko še spremenila.

Nič več. SDK oz. razvojni paket za Chromecast je namreč javen. Podpora za...

30 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev

MoMoSlo S03E02 - Mobile Design

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek (15.11.) bo v Kiberpipi drugi letošnji dogodek Mobile Monday Slovenija, ki bo namenjen predvsem dizajnu za mobilne naprave.

V prvem predavanju bo Tamara Momčilović govorila o sodelovanju med programerji in dizajnerji. Drugo predavanje bo namenjeno prilagodljivemu spletni dizajnu, ki postaja vedno bolj aktualen. Predaval bo Natan Nikolič. V zaključnem predavanju bo Antony Ribot (Ribot) predstavil svoj pogled na proces izdelave mobilnih aplikacij od koncepta do končnega produkta.

Dogodek se začne ob 19:00.

Več informacij na MobileMonday.si

0 komentarjev

Interaktivni video oglasi za Android

Dokler bo oglase možno preskočiti oz. jih ukiniti z nakupom aplikacije bo še vzdržno

vir: TechCrunch
TechCrunch - AdMob, podjetje v lasti Googla, ki skrbi za mobilne oglase, za Android pripravlja interaktivne video oglase. Podporo so že vključili v najnovejšo izdajo SDK-ja, za razliko od iPhone, kjer naj bi AdMob to že ponujal, pa bodo razvijalci na Androidu imeli nekaj več nadzora nad samimi oglasi. Ti se bodo lahko prikazali, ko se bo aplikacija zagnala oz. v sami aplikaciji. Da bodo uporabniki dobili situaciji najprimernejši oglas, bo poskrbelo zaznavanje hitrosti prenosa na omrežju, v katerega bo uporabnik povezan, poleg zmogljivosti naprave, predvsem ločljivosti zaslona. AdMob že ponuja prek 120 oglasov v obliki videoposnetkov, kjer so med naročniki zaenkrat predvsem ameriške družbe, npr. Universal...

15 komentarjev

iAd pomembna mobilna oglaševalska platforma?

Demonstracija iAd-a na predstavitvi

vir: Ars Technica
Ars Technica - Steve Jobs je ob predstavitvi iAd-a, platforme za dostavo oglasov na napravah z iOS, napovedal, da bodo do konca letošnjega leta upravljali s kar 50% mobilnega oglaševalskega trga. Tolikšen delež je seveda izredno težko dosegljiv zaradi omejenega števila naprav po svetu, ki uporabljajo iOS. Glavni konkurent iAd-u naj bi bil tako Googlov AdMob, mobilnim napravam namenjena oglaševalska platforma iskalnega giganta, ki ima že močno razvit servis AdSense za oglaševanje na spletnih straneh.

Po napovedih analitične družbe IDC naj bi oba leto končala z 21-odstotnim tržnim deležem, kjer naj bi Google izgubil 6...

8 komentarjev

Android na vrhu v ZDA

Gibanje svetovnega deleža operacijskih sistemov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Najnovejši podatki podjetja AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih telefonih, kažejo, da je po količini prenesenih podatkov, če se omejimo le na ZDA, od koder pride 45% vseh zahtevkov, Android v marcu prehitel iPhone ter tako postal mobilni operacijski sistem z največjim deležem serviranih oglasov. Iz grafov, ki so jih pripravili pri Ars Technici, vidimo, da je v preteklih letih daleč največ izgubil Symbian. Jeseni 2008 je namreč prejel kar 60% vseh (svetovnih) oglasov na mobilnih telefonih, ta delež pa je v letošnjem marcu padel na le 21%, kar ga umešča na 3. mesto na lestvici. Na svetovni lestvici je Android tik pred njim (25%, Symbian je prehitel v lanskem decembru), medtem...

14 komentarjev

iPhone odgovoren za 50% prenosa podatkov v mobilnih omrežjih

vir: TG Daily
TG Daily - Še ena raziskava oglaševalskega podjetja AdMob, ki svoje podatke o uporabi mobilnih telefonov dobiva s serviranjem spletnih oglasov na njih, kaže, da je kar polovica svetovnih podatkov v mobilnih omrežjih prenesenih na Applov iPhone. Še v septembru je bil iPhone kriv za le 43% vseh prenesenih podatkov, porast pa je seveda prišel na račun tekmecev, natančneje Microsoftovega Windows Mobile, Symbiana ter RIMa. Prvi ima zdaj namesto 5 le še 3% delež, medtem ko je RIM izgubil le eno odstotno točko ter je sedaj na 7%. Symbian je s štirimi odstotnimi točkami manj kriv za četrtino vseh podatkov, poleg iPhona pa je nekoliko zrasel tudi Android, a le za eno odstotno točko na 11%. Med proizvajalci je stanje na moč podobno med operacijskimi sistemi, saj Apple...

54 komentarjev

Google nadaljuje z nakupi oglaševalcev

CNet - Pred kratkim smo pisali, da Google prevzema AdMob, ki je poznan oglaševalec na mobilnih napravah. Nakupovanje v tej branži se nadaljuje, saj je Google napovedal prevzem podjetja Teracent, ki je prav tako ponudnik oglaševanja. Podjetje se namreč ukvarja s prilagajanjem slik, izdelkov, sporočil, barv v oglasih na podlagi lokacije, jezika, obiskovanih vsebin, lokalnega časa in preteklih preferenc uporabnika. Poenostavljeno rečeno, gredo se popolno personalizacijo oglasov. Google je v blogu, koder so prevzem najavili, zapisal, da bodo z novo tehnologijo dobili boljše rezultate pri oglaševalskih kampanjah, s čimer bodo v končni fazi tudi založniki več zaslužili, uporabniki pa bodo deležni relevantnejših reklam. Nobeno izmed podjetij ni želelo razkriti, koliko bo posel vreden.

0 komentarjev

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji