»

Na novih vrhnjih domenah je veliko škodljivih strani

Slo-Tech - Odkar je ICANN v kontroverzni odločitvi dovolil registracijo poljubnih vrhnjih domen, se je njihovo število eksponentno povečalo. Dolga leta je internet shajal z državnimi domenami in nekaj generičnimi domenami (.com, .org, .edu, .gov, .mil ...), danes pa najdemo vse od .church do .science. Glavni problem je, da na prvi gostujejo večinoma dobronamerne strani, na slednji pa mrgoli nesnage. Širitev nabora vrhnjih domen problem še poglablja.

CSO se je lotil sistematične analize, koliko odstotkov strani na posamezni vrhnji domeni je zlonamernih, in rezultate predstavil v poročilu. Stran so šteli kot zlonamerno, če jo je bilo mogoče uvrstiti v eno izmed naslednjih kategorij: spam, scam, sumljive, malware, botnet, phishing in nezaželena programska oprema.

...

13 komentarjev

Najnevarnejše strani na vietnamskih domenah, najvarnejše japonske in hrvaške

Varne in nevarne domene

vir: Slashdot
Slashdot - McAfee je objavil poročilo 2010 Mapping the Mal Web, v katerem lahko preberemo, katere so najbolj nevarne vrhnje domene na svetu. Ugotovimo lahko, da je kar 6,2 odstotka vseh spletnih domen (27 milijonov) tako ali drugače nevarnih oziroma škodljivih. V absolutnih številkah vodi domena .com, kjer gostuje 56 odstotkov vseh zlih spletnih strani.

Med državnimi vrhnjimi domenami je prvo mesto letos zasedla vietnamska .vn, kjer je skoraj tretjina nevarnih strani, medtem ko jih je bilo še lani manj kot odstotek. Sledijo Kamerun .cm (22,2 odstotka), Armenija (12,1 odstotka) .am, Kokosovi otoki .cc (10,5 odstotka) in Rusija .ru (10,1 odstotka). Najvarnejše domene imajo Japonska .jp, Katalonija .cat, Guernsey .gg, Hrvaška .hr in Irska .ie. Med generičnimi najvarnejšimi domenami sta .travel in .edu, kjer...

3 komentarji

Dvočrkovne .si domene razgrabljene

Slo-Tech - ARNES je danes ob 10 uri še malce razrahljal pravila za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Register je tako dovolil registracijo domen v t.i. IDN obliki (npr prešeren.si) in registracijo dvočrkovnih domen (npr. aa.si). Pod posebnim režimom delovanja so se bodoči nosilci prek svojih registrarjev zapodili proti registru in poskušali osvojiti tistih nekaj trofej, ki so še posebej zanimive (predvsem dvočrkovne, pa tudi nekaj "komplementarnih" lokaliziranih domen - zito.si, žito.si).

V dirki je sodelovalo malce več kot 60 registrarjev, ki so do 11 ure registrirali približno 1900 novih domen. V prvih 35 minutah, ko...

88 komentarjev

Strožji pogoji za registracijo ruskih domen

Nevarne in varne domene

ComputerWorld - Registracija državnih vrhnjih domen, kot so .si, .de in ostale dvočrkovne oznake držav, je v pristojnosti vsake države posebej. Posledica je zelo različna mera strogosti. Nadzor je bil doslej v Rusiji še posebej slab, tako da je domeno .ru lahko registriral vsakdo, ki je imel nekaj deset dolarjev odveč. Posledice so predvidljive; ruska vrhnja domena je že več let v samem vrhu na seznamu najnevarnejših domen na svetu (lani so bili na 9. mestu po odstotku zlih strani, Slovenija je 79.). V Moskvi so se odločili na področju registracije napraviti red.

Od 1. aprila bo za registracijo ruskih domen potrebno predložiti potni list za fizične osebe ali ustanovne listine za pravne osebe, s čimer želijo zajeziti gnezdenje prevarantov na ruskih straneh. Doslej so...

3 komentarji

Srdit boj za domeno .eco

Nova vrhnja domena

BBC - Letos ali najpozneje drugo leto bomo dobilo novo vrhnjo domeno .eco, ki bo gostila strani z zeleno tematiko. Ker se za njo skriva kar nekaj zelencev, se trenutno bije boj med dvema skupinama, ki želita nadzor nad domeno.

Marca letos je nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore podprl kalifornijsko skupino Dot Eco v prizadevanjih, da jim ICANN zaupa upravljanje nove domene. Sedaj se je pojavila še kanadska skupina Big Room, ki ima enake namere. Obe skupini se namreč nameravata prijaviti pri ICANN-u za domeno .eco. Zanimivo pri vsem je, da imata povsem različne poglede na trženje.

Soustanovitelj Dot Eca, Minor Childers, pravi, da želijo s prodajo domen .eco zbrati sredstva za boj proti...

7 komentarjev

Spam ne jenja

vir: CNet
CNet - Zadnje ocene podjetja Symantec, ki jih povzema CNet, kažejo, da je trenutno 90,4 odstotka vseh elektronskih sporočil spam. To je pet odstotnih točk več kot aprila, ko je bilo takih 85,3 odstotka. Zaskrbljujočih je še nekaj drugih smernic, denimo starost domen. Izkazalo se je, da spamerji prisegajo na uveljavljene naslove, saj je 84,6 odstotka vseh blokiranih domen vsled razpošiljanja spama starejših od enega leta. Drug tip domen, ki so še posebej občutljive na spam, so domene strani za socialno mreženje, kjer vsebino večidel ustvarjajo uporabniki.

Ker večina spama izvira z ameriških strežnikov, ga Američani največ prejmejo med 9. in 10. uro dopoldne, Azijci že ponoči, Evropejcem pa ga pridno dostavljajo kar ves dan. Tudi zaščita CAPTCHA počasi izgublja svojo moč, saj so nepridipravi vedno uspešnejši pri avtomatskem...

16 komentarjev

Tri milijone evrodomen

ORF - Skupna evropska vrhovna domena .eu je na svet privekala decembra 2005, ko so lahko prednostni upravičenci, tj. lastniki blagovnih znamk, javne organizacije in podobni, registrirali prve domene. Za aprila 2006 je bilo odločeno, da je domena zrela za prehod v fazo registracij po načelu Kdor prej pride, prej melje, in od takrat jo lahko registrira vsakdo. V poltretjem letu smo počasi prilezli do številke tri milijone, poroča ORF. Domeno z okroglo zaporedno številko je kupil neki Nemec, čigar imena ali domene zaradi varstva zasebnosti niso objavili. S tem se je domena .eu utrdila na desetem mestu na svetovni lestvici največjih vrhovnih domen. Prvo mesto še vedno prepričljivo zaseda .com, sledita pa ji .net in .org.

Najbolj so nad evropsko domeno navdušeni Ciprčani, ki so registrirali 66,1 domene na 1000 prebivalcev, sledijo pa Luksemburžani (54,9), Nizozemci (24,7), Irci (13,1) in Nemci (11,1). Slovenci smo na seznamu bolj spodaj, saj smo se z 2,9 domene na 1000 prebivalcev prebili na...

2 komentarja