»

Registracija domen .si z lokalnimi znaki

Arnes - Od danes dalje lahko pri ARNES-u vsi, ki so upravičeni do njegovih storitev, brezplačno registrirajo do dve domeni .si po IDN, ki lahko vsebujeta znake iz razširjene angleške abecede. Med drugim lahko domene vsebujejo znake č, š, ž, ü in druge. Novost je tudi omejitev dolžine domene, ki je morala biti doslej daljša od treh znakov, sedaj pa bosta za zadoščala tudi že dva. Vsi ostali lahko te iste domene registrirajo pri komercialnih registrarjih. V skladu z novimi splošnimi pogoji sedaj vsakdo lahko registrira katerokoli domeno, zato pri Financah že opozarjajo na možnost preprodaj in izsiljevanja. Pozor velja pri zaščitenih blagovnih znamkah, ki vam jih bo ARNES-ovo razsodišče v primeru prilastitve odvzelo.

7 komentarjev

Imamo prve nelatinične vrhnje domene

vir: BBC
BBC - ICANN je včeraj vključil prve nelatinične vrhnje domene. Novinke pripadajo Egiptu (مصر), Saudovi Arabiji (السعودية) in Združenim arabskim Emiratom (امارات). Vse tri so zapisane v arabski pisavi in tečejo od desne proti levi. Domene je bilo že sedaj moč registrirati v nelatinični pisavi, le vrhnje domene so bile omejene na latinico. Z današnjim dnem je tega konec, saj ima ICANN poleg treh že uvedenih domen na mizi še več kot 20 zahtev držav po nelatiničnih domenah, ki čakajo na pregled.

ICANN se je dlje časa obotavljal, saj so se bali, da bo uvedba novih domen v kitajski, arabski in tajski pisavi povzročila fragmentacijo interneta. Strah ji je bilo, da bi na primer Kitajci začeli pisati strani v...

39 komentarjev

Na Švedskem samo banke z domeno bank

Slashdot - Po svetu je kar pogosto določilo, da podjetje ne sme imeti firme banka, če dejansko ne gre za resnično banko, ki jo običajno nadzoruje nacionalna banka. Švedi so šli še korak dlje in teorijo preslikali na splet, piše Slashdot. Tako so registrarjem zapovedali, da odslej ne bo mogoče registrirati švedske domene, to je .se, ki vsebuje besedo bank, če ne bo prosilec resnična finančna banka. Vsako prijavo bodo preučili posebej, pri čemer bodo uporabo besede banka v smislu skladišče (npr. krvna banka) ali kaj podobno neškodljivega tolerirali. Ne boste pa mogli denimo registrirati bankwithlowestrates.se, če niste banka. Kaj točno bodo storili z osebnimi in geografskimi imeni, še ni povsem jasno.

Registracija slovenskih domen .si je od 6. 11. 2008 povsem sproščena, tako da si lahko kdorkoli izberi kakršnokoli domeno. Seveda pretiravati z zaščitenimi blagovnimi znamkami ne gre, saj vas v slednjem primeru razlastijo.

9 komentarjev

.si

Arnes - Tole je od trillian po Andrazevi zahtevi. Greetingz from Zürich.

Od 15.10.2001 je domena pod .si lahko enaka tudi blagovni oz. storitveni znamki. ARNES je dne 3.10.2001 sprejel spremembo pravil za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Bistvena novost je, da imetniki blagovnih oz. storitvenih znamk, registriranih za območje Slovenije, od 15.10.2001 lahko registrirajo domeno, ki je enaka njihovi znamki oz. besednemu delu znamke. Domeno pod .si še vedno lahko registrirajo le poslovni subjekti s sedežem v Sloveniji. ARNES bo pričel sprejemati vloge za registracijo domen po novih pravilih 15.10.2001 ob 00:00. Obravnavane bodo le popolne vloge in sicer po vrstnem redu prispetja na ARNES. Vse vloge za registracijo domen na podlagi blagovnih oz. storitvenih znamk, ki bodo prispele na ARNES pred 15.10.2001, bodo zavržene. Več o spremembi preberite v novih pravilih.
Omenjena sprememba je prvi korak k popolni prenovi pravil za registracijo domen pod .si, ki je predvidena v začetku leta...

2 komentarja