»

V Kiberpipi ta teden

Gneča na eni od preteklih splavitvenih zabav

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 11.10. ob 19h, bo v okviru serij POT in CAFE BABE Matija Mazi predstavil izdelavo enostavne spletne aplikacije z Java Enterprise Edition 6 in Seam 3 čisto od začetka ter njeno kodo v celoti. Prvi primer nam bo pokazal, kaj nam omogoča že samo standardna Java EE, kasneje pa bomo videli še nadgradnjo s funkcionalnostmi, ki jih omogoča Seam 3, prav tako pa bo predstavljen OpenShift.

V sredo 12.10. ob 19h bo na spletnih uricah govora o asihronem kodiranju, torej kodiranju aplikacij s pomočjo t.i. event loopov. Brane F. Gračnar bo poizkušal na koderju prijazen način obrazložiti, zakaj je ravno asihrono kodiranje najbolj pogosta tehnika pri implementaciji masovno skalabilnih aplikacij.

V četrtek 13.10. ob 19h bo na

8 komentarjev

Android hekaton, Glasba & internet, Interaktivno oblikovanje & Poetika vsakdanjih predmetov

Mario Briana o (takrat še) prihajajočem IE8

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 2.11. ob 19h bo v Kiberpipi Android hekaton, kjer bo Martin Sonc na voljo, da pomaga proti tegobam razvijanja aplikacij za Android. Vprašanja zaželena!

V sredo, 3.11. bo na Spletnih uricah Davorin Pavlica razložil, kako naj se glasbeniki lotijo glasbenega posla 2.0 v sožitju s spletom.

V četrtek, 4.11. ob 19h bosta August de los Reyes ter Ivica Mitrovič predavala o interaktivnem oblikovanju. August de los Reyes bo predaval o razvoju programskega vmesnika in njegovemu vplivu na industrijsko oblikovanje. Ivica Mitrovič pa se bo osredotočil na sodobno oblikovalsko prakso za informacijsko družbo.
Predavanji bosta v angleščini.

5 komentarjev

Kiberpipa sredi oktobra

Utrinek z lanske zabave

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 12.10. ob 19h začnemo s Splavitveno zabavo za Ubuntu 10.10, kjer bosta najprej David Klasinc in Luka Napotnik predstavila novosti v Ubuntuju in delo skupnosti Ubuntu.si, pozneje pa bomo na ves glas slavili nove uspehe Ubuntuja, se skupaj smejali uporabnikom drugih operacijskih sistemov in jim privoščili vse težave z zaprtostjo njihove programske opreme.

V sredo 13.10. ob 19h, bo na #154 Spletnih uricah bo Marin Medak predstavil kako je bilo blogati med veslanjem od Savudrije do Zakintosa.

Prihodnji teden pa v sredo 20.10. ob 20.00 organiziramo delavnico, v okviru katere se boste naučili celotnega poteka razvoja aplikacije in programirati v Pythonu. Delavnico vodi Domen Kožar.

28 komentarjev

Kiberpipa - zgodovina iger in čiščenje divjih internetov

Namizne družabne igre v času interneta in računalniških iger

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 5.10. ob 19h nas bo Jernej Virag, sicer razvijalec, s kar nekaj izkušnjami pri razvoju in mnogo več pri igranju iger, popeljal Od Pogube do Krize na potovanju skozi preteklost grafike računalniških iger.


V sredo 6.10. ob 19h, bo na #153 Spletnih uricah z naslovomm Čiščenje divjih internetov, Swizec Teller predstavil zadnja tri leta izkušenj z razvojem pametnega RSS bralnika in softverskem prečesavanju spleta.

V četrtek 7.10. bodo udeleženci delavnice Osnove Wordpressa v treh šolskih urah spoznali osnove bloganja.

8 komentarjev

Kiberpipa se odpira

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Po poletnem zatišju se Kiberpipa ponovno odpira z rednimi tedenskim predavanji in srečanji. Ta teden si bomo pogledali osnove Ubuntu Linuxa, srečali z Drupal skupnostjo in poslušali o novem spletnem portalu BigDeal.si.

Linux popoldne, v torek 14.9 ob 18h, je namenjen začetnikom v svetu Linuxa. Pričakujemo uporabnike računalnikov z osnovnim predznanjem kateregakoli od Windows namiznih sistemov (Windows XP, Vista, 7), ki pa bi se radi spoznali tudi z Linuxom (in se do zdaj še niso). Predstavili bomo Ubuntu in Kubuntu distribucijo (kateri sta si zelo sorodni) in vam pokazali kako se ju uporablja za najpogostejše naloge domačega uporabnika.
Teme: Instalacija Ubuntu Linuxa, Upravljanje s paketi v Ubuntu Linuxu, Linux namizje Gnome, Linux namizje KDE, 15 minut o...

13 komentarjev

Linux in igre ter o ekonomiki interneta

Kiberpipa - Vsako leto znova se govori, da bo Linux prevzel vodilno vlogo na namiznih računalnikih. Na Pipinem odprtem terminu si boste lahko danes (torek, 16.3.) ob 19h pogledali košček te sestavljanke in problem, ki nekatere končne uporabnike odvrača od uporabe pingvinovega operacijskega sistema – igre. Zgodovino, izbor, inštalacijo, demonstracije, probleme in skupnosti okoli igričarstva z Linux sistemi bosta v Kiberpipi predstavila Andraž Brodnik in Oskar Koščak.



Za uspešno vodenje biznisa na internetu je dobro poznati nekaj ekonomskih temeljev. Na Spletnih uricah v sredo ob 19h bo z Ivanom Župičem (brez nerazumljivega žargona!) govora o pojmih, kot so mrežni učinki, lock-in, stroški preklopa, avtorske pravice in patenti, se naučili različnih načinov postavljanja cen ter preverili,...

59 komentarjev

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

Asus Eee PC, Start-up night #2 in delavnica Pure Data

Asus Eee PC

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Je majhen, je eleganten, je enako funkcionalen kot vsak povprečni prenosni računalnik in trenutno edini zgled mu je OLPC. Na Pipinem odprtem terminu danes ob 19h si bomo pogledali prenosni računalnik Asus EEE PC, katere so njegove značilnosti in zakaj je drugačen od ostalih.



Ker imamo v Sloveniji kar nekaj zanimivih spletnih storitev, bomo tudi maja na Spletnih uricah eno predavanje namenili le-tem. V sredo ob 19h se bodo na drugem start-up večeru predstavili nekateri bolj ali manj znani start-upi s svojimi...

0 komentarjev

Pipin odprti termin in Spletne urice v tem tednu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako dobiti boljše delo v IT-ju? Na trgu obstaja množica podjetij in vsako od teh išče IT-jevce. Boljši položaji v IT-ju navadno niso objavljeni v časopisih ali na internetu. Ta delovna mesta zapolnijo kandidati, ki jih podjetja sama najdejo in kandidati, ki so dovolj proaktivni, da sami kontaktirajo podjetje. Ko ima podjetje primerno mesto zanje, jih običajno tudi zaposli. Na Pipinem odprtem terminu v torek, 22. aprila ob 19h v Kiberpipi boste izvedeli, kako lahko stopite v stik z najbolj zaželenimi delodajalci, tako da se boste lahko potegovali za tista boljša delovna mesta, še preden bodo javno objavljena in se bo zanje zagreblo pol slovenskih IT-jevcev. Predava Gorazd Prah, strokovni sodelavec v marketingu podjetja Moje delo d.o.o.

Na Spletnih uricah v sredo, 23.4. ob 19h bo beseda tekla o konferenci Future of Web Design (FWOD), ki...

1 komentar