»

Prihaja brezžično polnjenje Qi 2

Slo-Tech - Po velikem uspehu standarda Qi za brezžično polnjenje naprav je vse nared za prihod njegovega naslednika. Qi 2 je bil najavljen že na CES-u, kjer je največ pozornosti požel Apple, ki se je priključil konzorciju. Iz konzorcija sedaj sporočajo, da je Qi 2 nared in bodo prve naprave na voljo že v tej božični nakupovalni sezoni. Med njimi bo tudi iPhone 15.

Qi je najbolj razširjeni standard za brezžično polnjenje naprav, saj ga uporabljajo tako pametni telefoni (Android in iPhone) kot nekatere druge naprave. MagSafe, ki omogoča hitro polnjenje, je zgrajen na Qi kot dodatek in ga najdemo v iPhonih. Qi 2 ponuja hitrejše polnjenje od prve verzije in manj težav, obljubljajo v konzorciju. Podpira tudi MagSafeu podobno tehnologijo (Magnetic Power Profile), ki jo je dejansko prispeval Apple. Qi 2 bo podpira polnjenje z močmi do 15 W, kar je tudi meja današnjega MagSafea, medtem ko iPhone na Qi zmore le pol toliko. Androidni telefoni se polnijo z do 10 W, na MagSafe pa počasneje. Vsemu temu...

26 komentarjev

Bloomberg: Apple bo uvedel USB-C

Slo-Tech - Po Bloombergovih neuradnih informacijah bomo vendarle dočakali Applove iPhone s priključki USB-C. K temu čedalje glasneje priganjajo tudi evropske inštitucije, zato se je zganil tudi Apple. Apple naj bi poleg telefona s priključkom USB-C razvijal tudi adapter, ki bo omogočal tem prihodnjim iPhonom delovati z obstoječimi dodatki, ki so bili dizajnirani za priključek Lighting. Iz Apple uradnega komentarja ni.

Za zdaj je še prezgodaj govoriti, kdaj bi novosti lahko ugledale luč sveta. To se bo morda zgodilo v letu 2023, še verjetneje pa leta 2024. V novih verzijah, ki bodo izšle letos, bo zagotovo še priključek Lightning. Imajo pa USB-C že sedaj Applovi ipadi in maci, zato bi bil prehod na USB-C tudi za iphone v resnici poenostavitev tudi Applove uporabnike. Šele tedaj bodo lahko polnili se naprave z istim priključkom. Mimogrede, študent švicarskega ETH je za projekt že lani predelal iPhone na USB-C.

Še vedno pa ostaja precej Applovih naprav, ki ostajajo s priključkom Lightning:...

46 komentarjev

iMac Pro zaključuje svojo tržno pot

iMac Pro

vir: Wikipedia
TechCrunch - Apple je minuli konec tedna prenehal sprejemati naročila za lastne konfiguracije računalnikov iMac Pro. Še vedno si je mogoče omisliti osnovno konfiguracijo tega all-in -one namiznika za okroglih pet tisočakov, a le do izteka obstoječih zalog.

iMac Proji so na trg vstopili pred štirimi leti, namenjeni so bili tistim uporabnikom, ki so iz tega ali onega razloga želeli močnejši stroj, opremljen z Intelovimi Xeon procesorji. Na zunaj se sivo ohišje s 27-palčnim zaslonom sicer ni razlikovalo od drugih modelov, je pa v sebi vendarle skrivalo nekoliko močnejše hlajenje celotnega sistema. Podatkov o tem, kako uspešen je bil ta model ni, je pa že leta 2019 postalo jasno, da ga bodo nadomestili običajni iMaci in Mac Proji, ki so bili po zmogljivosti povsem konkurenčni.

Glavni razlog se najverjetneje skriva v skorajšnji prenovi celotne linije iMac, ki jo bodo poganjali novi M1 procesorji in grafični procesorji iz Applove proizvodnje, ti naj bi zaradi siceršnje zmogljivosti in varčnosti...

16 komentarjev

Apple testira zmogljive večjedrne procesorje

Bloomberg - V podjetju naj bi tako preizkušali ARM čipe, ki imajo veliko več jeder v primerjavi z M1, procesorjem, ki so ga pravkar predstavili v MacBook Airu, MacBook Proju in Mac miniju. M1 ima sicer po 4 zmogljiva in štiri varčna jedra, procesorji, ki naj bi se pojavili v modelih MacBook Pro in iMac že konec prihodnjega leta, pa naj bi imeli razmerje zmogljivih in varčnih jeder v razmerju 16:4. Prvi namiznik Mac Pro, ki ga bo poganjal Apple Silicon, pa naj bi se ponašal kar z 32 visokozmogljivimi jedri.

Mediji še poročajo, da Apple razvija nove grafične procesorje s 16, 32, 64 in 128 jedri, ki naj bi uspešno konkurirali GPUjem, ki prihajajo s tekočih trakov AMDja in Nvidie. Pravkar predstavljeni M1, ki je zares presenetil z zmogljivostjo na eni in varčnostjo na drugi strani, ima po 7 oz. 8 grafičnih jeder.

Znano je, da Apple že nekaj časa načrtuje prehod vseh svojih naprav na procesorje lastne proizvodnje, ta tranzicija pa naj bi bila tudi za njihove najzmogljivejše modele, ki jih za...

56 komentarjev

Evropski poslanci želijo poenotenje polnilnikov

Evropski parlament - V Evropski uniji so ponovno vzniknili pozivi k poenotenju polnilnikov za mobilne telefone, ki imajo že dolgo zgodovino. Prvi okvirni dogovor je bil podpisan že leta 2009, a je šlo za neobvezno zagotovilo proizvajalcev, predvsem pa dogovor ni predvideval sankcij. Dogovor se je sicer iztekel leta 2012, a rezultati so ostali. Leta 2014 je bila sprejeta še ena neobvezna direktiva, ki je dodatno poenotila situacijo. Trenutno imamo v Evropi (in tudi po svetu) tri standarde: microUSB, novi USB-C ter Applov priključek. To sta točno dva standarda preveč, menijo evropski poslanci.

Ta teden so v evropskem parlamentu razpravljali o možnosti uvedbe prisilnih ukrepov, ki bi zagotovili enotne polnilnike za vse pametne in mobilne naprave. Ugotovili so, da neobvezujoč pristop in spodbujanje industrije k poenotenju nista obrodila sadov, zato bo treba odločneje ukrepati. Na naslednjem plenarnem zasedanju lahko pričakujemo resolucijo evropskega parlamenta o tej težavi, ki letno ustvari več kot 51.000...

48 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K?

HotHardware - LG-ju se je v izjavi za javnost nerodno zapisalo, da Apple pripravlja iMace z ločljivostjo zaslona 8K. Za prvoaprilsko potegavščino gotovo ne gre, treba je le ugotoviti, ali se je LG zmotil ali pa so pomoti razkrili prihajajoč Applov izdelek. V nobenem primeru v Cupertinu ne bodo zadovoljni.

V izjavi za javnost so zapisali, da se pripravljajo na izdajo zaslonov, ki bodo podpirali ločljivost 8K. Pri tem so zapisali, da Japonska že pripravlja testno oddajanje televizijskega signala v tej ločljivosti, Južna Koreja pa naj bi z olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018 že pošiljala takšno sliko. LG je na CES-u pokazal 98-inčni televizor, ki podpira 8K. Posebej pomenljiv pa je eksplicitni zapis, da je tudi Apple napovedal iMace s...

136 komentarjev

Chromebook Pixel 2 je tu

vir: Google
Google - Google je izdal novo generacijo svojega prenosnika Chroomebook Pixel 2. Hkrati so predstavili tudi novo prodajalno Google Store, kjer lahko kupite Googlovo strojno opremo - a ne v Sloveniji.

Za razliko od večine chroombookov, ki so poceni in stanejo vsega nekaj stotatkov, je Pixel 2 precej dražji. Osnovna verzija stane 1000 dolarjev, močnejša in hitrejša pa 1300 dolarjev (Google jo imenuje Ludicrous Speed, LS). Pogled v notranjost razkrije razloge za to. Poganja ga 2,2-GHz dvojedrni Intel Core i5-5200U (ali Core i5-5600U z 2,6 GHz), ima 8 ali 16 GB pomnilnika, integrirano grafiko Intel HD 5500 Graphics, 32 ali 64 GB SSD-ja ter vso klasično povezljivost (Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, bralnik kartic ter USB). Tehta...

14 komentarjev

Novosti z Applove predstavitve

13 in 15-palčna Retina, edini možnosti pri MacBook Projih

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev v San Franciscu se je tokrat začela s že videnim videoposnetkom, ki pokaže nekaj razmišljanja podjetja v povezavi z razvojem in snovanjem novih izdelkov. Isti videoposnetek so že pokazali na letošnji konferenci WWDC v juniju. Tim Cook je nadaljeval z običajnim pojasnjevanjem, kako uspešna je bila predstavitev novih iPhonov, predstavitev iOS-a ter kako zelo so še vedno uspešni na področju prenosnih računalnikov, kjer jim konkurenca očitno še vedno ne sledi (izpostavil je staro norijo z netbooki ter novo norijo, združevanje prenosnikov in tabličnih računalnikov). Povedal je, da pri Applu vseeno ne počivajo, s čimer je vajeti predstavitve predal Craigu Federighiju, vodji Applovih mehkih projektov, predvsem operacijskih sistemov. Seveda se je osredotočil na OS X.

Povedal je, da je bil glavni namen Mavericksa iz obstoječe strojne opreme iztisniti...

56 komentarjev

Apple je brez pompa osvežil iMace

Vse spremembe se nahajajo v notranjosti

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pri Applu so uporabo Intelovih procesorjev Haswell začeli z MacBook Air, ki so bili osveženi predstavljeni že na junijskem WWDC. V primeru MacBook Air sprememb praktično ni bilo, poleg novejših procesorjev so prenosniki dobili še hitrejše SSD-je, ki se s sistemom povezujejo prek PCIe, nekaj več pomnilnika ter brezžične mrežne kartice s podporo standardu IEEE 802.11ac. Rezultat uporabe procesorjev Haswell je sicer tudi bistveno izboljšana avtonomija, a to tukaj ni pomembno.

Popolnoma enako se je zdaj zgodilo še z iMaci, ki jih je Apple osvežil na hitro, zgolj s PR-ovskim sporočilom, brez posebne prireditve. Večinoma torej ostajajo enaki, le da so dobili novejše procesorje, drugačne pogone SSD (povezovanje prek PCIe) in WiFi s podporo hitrejšim omrežjem ac. Za razliko od...

0 komentarjev

Samsungov zaslon prehiteva Apple in Google

Prednost zaslona IGZO pred običajnim LCD-jem

vir: The Verge
The Verge - Trojica najgostejših zaslonov (zaslonov z najvišjo ločljivostjo pri relativno majhni diagonali) je do sedaj pripadala Applu z obema različicama MacBook Pro Retina in Googlu z relativno svežim ChromeBook Pixel. Slednji ima ločljivost 2560 x 1700 pik pri 12,85 palcih, medtem ko imata MacBooka ločljivosti 2560 x 1600 na 13,3 oz. 2880 x 1800 pik na 15,4 palcih. Blizu pride še Toshibin KiraBook z 2560 x 1440 pikami na 13 palcih, a vse štiri je pravkar prehitel Samsung s svežim 13-palčnim zaslonom, katerega ločljivost znaša 3200 x 1800 pik.

Gre za precej običajno potezo, kjer se vsako stranico zaslona pomnoži z dve, v tem primeru so pri Samsungu s tega vidika sestavili štiri zaslone z ločljivostjo 1600 x 900 (pri Applu so podvojili običajni ločljivosti v uporabi na običajnih...

58 komentarjev

Apple predstavil lep venček novosti

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev je mimo, predstavili pa so vse že pričakovane novosti, poleg nekaterih zanimivih presenečenj.

Da, iPad Mini je realnost. Ima zaslon z ločljivostjo 1024 x 786 pikami v diagonali 7,9 palca, kar se skorajda popolnoma sklada z napovedmi. Je tanjši od vseh ostalih Applovih tabličnih naprav, debelina meri vsega 7,2 mm, obenem pa tehta manj kot polovico trenutnega 10-palčnega iPada (Mini tehta dobrih 300 gramov). Zaslon poganja dvojedrni procesor A5, na zadnji strani slike zajema senzor s 5 milijoni točk, z računalnikom se povezuje prek vmesnika Lightning, na voljo pa so različice s 16, 32 in 64 GB pomnilnika, tako zgolj z WiFi kot z WiFi in mobilno povezljivostjo. Naprodaj bo 2. novembra v obilici držav, že v...

61 komentarjev

V novih iMacih je menjava diskov skoraj nemogoča

MacRumors.com - V novici o uporabi Intelovih čipovij Z68 v novih iMacovih (ob izidu ta čipovja še niso bila uradno predstavljena) smo zapisali, da je servisiranje oz. nadgrajevanje novih iMacov relativno enostavno, ko dobimo dostop do notranjosti. Za to je sicer treba odstraniti šipo in LCD panel za njo, kar je pravzaprav najtežji del postopka. Nato vidimo do štiri pomnilniške palčke za režo SODIMM, Intelove procesorje za namizno ležišče LGA-1155, grafični čip tokrat prihaja v obliki modula MXM in ni več prispajkan na matično ploščo, za hrambo podatkov v mehanski obliki pa skrbijo standardni 3,5-palčni trdi diski.

No, skoraj standardni. Z eno samo potezo je Apple namreč praktično onemogočil poceni...

173 komentarjev

Intelovo čipovje Z68 že naprodaj v posebnih okoliščinah

Matična plošča s procesorjem v ležišču, odstranjena je pritrdilna ploščica

vir: AnandTech
AnandTech - Pri iFixit imajo navado, da v roke čim prej dobijo vsak nov Applov izdelek (in nekatere druge popularne naprave) ter jih popolnoma razstavijo. Zgodba se je seveda ponovila s prenovljenim iMacom, tokrat v 21,5-palčni različici, rezultati pa so nekoliko presenetljivi. Kot so izpostavili pri AnandTechu je prenovljena linija iMacov s procesorji Sandy Bridge pravzaprav prvi sistem na tržišču, ki vsebuje Intelovo vezno čipovje Z68. To bo sicer uradno predstavljeno šele čez nekaj dni, zanimivo pa je, da glavnih prednosti novega čipovja Apple sploh ne izkorišča. Z68 namreč združi P67 in njegovo možnost navijanja Intelovih odklenjenih procesorjev ter H67, ki podpira grafične čipe v samih...

13 komentarjev

Prenovljeni MacBook PRO-ji se pregrevajo

Nova generacija MacBookov s procesorji Sandy Bridge, AMD-jevimi grafičnimi čipi in povezavo Thunderbolt

vir: Slashdot
Slashdot - Na Applovem uradnem forumu je mogoče prebrati obilico poročil, da se najnovejši MacBook PRO-ji, opremljeni s svežimi procesorji Sandy Bridge, pregrevajo že pri relativno nizkih obremenitvah. V prvem sporočilu teme je npr. uporabnik imel odprtih 7 programov poleg avtomatskega ustvarjanja varnostne kopije s Time Machine, nakar je sistem zmrznil, odzival pa se je zgolj kazalec miške. Računalnik je oživil šele s trdim ponovnim zagonom, za kar je moral držati tipko za prižiganje in ugašanje sistema.

Nekateri uporabniki so se glede na komentarje na Slashdotu sicer nekoliko bolj poglobili v težavo ter odkrili, da bi bil krivec za zmrzovanje lahko AMD-jev gonilnik, ki skrbi za pravilno delovanje grafičnih čipov v novih MacBookih (pred to...

52 komentarjev

Applove novosti

Applov polnilec baterij

vir: Apple
Apple - Z včerajšnjim dnem je Apple osvežil obilico svojih izdelkov, ki jih je na prvi pogled s predstavitvijo iPada, novega iPhona in njunega operacijskega sistema skorajda zanemarjal. Osveženi so tako iMaci, Mac Proji, končno imamo nekaj novosti pri LCD zaslonih, t.i. Cinema Displayih, šlo pa ni seveda brez nekaj novosti. Največja novost je Magic Trackpad, ki ga na nek način poznamo s prenosnikov, a tokrat povečan in namenjen rabi na namizju....

56 komentarjev

Mac OS X Panther

Apple - V svetu Macov so že dalj časa krožile razne razvojne različice Applovega novega operacijskega sistema OSX 10.3 Panther. Od danes naprej lahko ta težko pričakovani OS tudi kupite. Na račun bomo prišli tudi slovenski ljubitelji Macov, saj bodo slovenski prodajalci Applove opreme prve pošiljke dobili že tekom naslednjega tedna. Cena pa žal še ni znana.

In kaj Panther ponuja? Po Applovih besedah naj bi imel novi OS kar 150 novih funkcij, najbolj pa izpostavljajo Xcode orodje za razvijalce programske opreme, Expose, originalno pogruntavščino ki olajša navigacijo med odprtimi programi, Fast User Switching in povsem prenovljeni Finder. Klik.

Obenem nas veseli, da naši bralci redno spremljate...

4 komentarji