»

Zemljiška knjiga v New Orleansu zaradi računalniškega izpada nedostopna

Techdirt - Tudi v New Orleansu se ukvarjajo z mrtvilom na nepremičninskem trgu, a je razlog tam povsem drugačen kakor tu. Medtem ko Slovence bodejo previsoke cene in neelastičnost ponudbe, se je v New Orleansu že konec oktobra sesul računalniški sistem z zemljiško knjigo, ki ga do danes še vedno niso uspeli postaviti na noge.

Zaradi računalniške okvare na okrožnem sodišču v New Orleansu so vsi podatki o prometu z nepremičninami v zadnjih 30 letih nedostopni. Kakor so zagotovili pristojni, originalni zapisi niso izgubljeni, uničene so le računalniške evidence, tako da sedaj nihče ne ve, kje je kakšen dokument. Pravzaprav se ve, da ležijo v knjigah, a je iskanje po strahovito počasno, kar še dodatni hromi že tako ali tako na infuzijo priključen trg nepremičnin.

Nekaj so se le naučili, saj so povedali, da bodo najeli podjetje i365, ki bo odslej skrbelo za izdelavo varnostnih kopij. Točno en mesec po izpadu posledic še zdaleč niso odpravili. Najeli so še eno podjetje, ki jim bo pomagalo vnovič...

22 komentarjev

Dodane izjeme v DMCA: odklepanje iPhona legalno

Yahoo News - Ameriški zakon DMCA je najbolj znan po kriminalizaciji izogibanja tehničnim ukrepom oz. DRM-ju (ti. anti-circumvention clause), a le ni docela slab. Vključuje namreč tudi redni troletni pregled prakse in določitev novih izjem, ki zaradi svoje neutemeljenosti ne smejo več veljati. Pregled opravlja Kongresna knjižnica, in včeraj so po novembru 2006 objavili kopico novih sprememb, ki stopajo v veljavo danes.

Med drugim je zdaj v ZDA dovoljeno:
  • Zlomiti zaščito pred poganjanjem neavtoriziranih aplikacij na iPhonu (jailbreaking); S tem se uporabnikom omogoči namestitev programja, ki ga Apple ni odobril za prodajo v svojem App Stor-u; uporaba alternativnih trgovin (Your App Shop, morda tudi Cydia), in celo namestitev drugega operacijskega sistema. Zgodba se ne konča s tem - Federal Trace Commission (njihov urad za varstvo konkurence) že nekaj časa preiskuje, ali Applova omejevalna politika glede nameščanja programov ne omejuje konkurence na relevantnem trgu.
  • zlomiti zaščito na telefonu,...

28 komentarjev

Google prevzel Episodic

Google - Google je prevzel podjetje Episodic iz San Francisca, ki se ukvarja z gostovanjem videa. Na svojih straneh ponujajo video vsebino v živo in na zahtevo, za kar omogočajo tudi vstavljanje oglasnih sporočil in transakcije s kreditnimi karticami. Za zdaj je mobilna verzija strani na voljo le za iPhone, a obljubljajo tudi podporo za Android, Blackberry in Symbian.

Google bo z novo pridobitvijo oplemenitil svoj YouTube. Z novimi možnostmi prevzetega podjetja bi lahko iz YouTuba v obliki verzije Pro iztisnili tudi kakšen dolar. Ker je Google znan predvsem po obratni poti (plačljiv Urchin je postal brezplačen Google Analytics), je verjetnejša kakšna druga smer. Google bi lahko Episodic izrabil...

4 komentarji

Apple se bori zoper jailbreaking

TG Daily - Znana praksa odklepanja Applovih iPhonov, ki lahko po posegu poganjajo tudi nepodpisane aplikacije iz nepreverjenih in nevalidiranih virov, tako imenovani jailbreaking, gre Apple vse bolj v nos. Kot poroča TG Daily, v Applu iščejo strokovnjaka, ki bo vodil ekipo, ki se bo ukvarjala predvsem z nalogo, kako ubraniti integriteto iPhona. Kandidat, ki ga iščejo, mora biti strokovnjak za področje varnosti in zaščite, od njega pa pričakujejo vodenje ekipe in domislice, kako rešiti stare probleme na nove načine, pri čemer nikjer eksplicitno ne omenjajo jailbreakinga.

Dosedanji poskusi zakleniti iPhone niso bili uspešni, saj se je prav za vsako revizijo sistema slej ali prej našla rešitev. Zadnja verzija 3.1.2 in baseband 5.11.07 je bila zlomljena to sredo, ko je serijski ključavničar iPhonov George Hotz objavil svoj crack. In verjetno res ne gre pričakovati, da bi komurkoli uspelo ustvariti nezlomljivo zaščito.

65 komentarjev

Pojavljajo se sivi konkurentje App Storu

CNet - Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo na spletu pojavila konkurenca Applovi e-trgovini, ki prodaja aplikacije za iPhone. Tako naj bi se naslednji petek na internet podala stran z imenom Cydia Store, ki bo prodajala aplikacije, ki na uradni Applovi tržnici niso na voljo. Da bodo te delovale na iPhonu, bodo morali uporabniki najprej namestiti posebno programsko opremo, ki bo njihov telefon prilagodila tudi nepodprtim programom (jailbreaking). Podobne načrte imajo tudi avtorji strani Rock Your Phone, ki naj bi se prav tako kmalu pojavila na spletu.

Pojavljanje takšnih strani sploh ni nikakršno presenečenje, saj je Applu z App Store padla sekira v med. S 30-odstotno maržo, ki jo poberejo pri prodaji vsake aplikacije, naj bi lani prodali za 150 milijonov dolarjev aplikacij, letos pa naj bi se ta številka povzpela na 800 milijonov, pravijo poznavalci, medtem ko Apple ni želel komentirati teh navedb. Poleg je Apple tudi zelo izbirčen, saj na stran še zdaleč ne pripusti vseh...

5 komentarjev

DRM v boju s širšo populacijo

Slashdot - BBC poroča, da so britanci vedno bolj razočarani nad zapleti, ki jih doživljajo ob nakupu glasbe prek spleta. Od različnih formatov, ki so na voljo, je tu še zmešnjava s podporo DRM. Nekdo je tako zapravil 40 funtov, da je ugotovil, da njegov prenosni predvajalnik ne zmore predvajati WMA datotek z vključeno DRM zaščito. Oglejte si še novico in debato na Slashdotu.

V Franciji pa je sodišče razsodilo, da morajo proizvajalci omogočiti možnost izdelave rezervne kopije oz. onemogočiti zaščito pred kopiranjem, potem ko je želel en kupec vsebino DVDja posneti na videokaseto, ker si je želel film ogledati pri materi doma, kjer pa ni DVD predvajalnika. Ta odločitev pa naj bi bila deloma v nasprotju z evropsko direktivo o avtorski pravici. Studio Canal pa se utegne še pritožiti.

9 komentarjev

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce

Slo-Tech - Slovenski Urad za intelektualno lastnino se nam je spet odločil 'polepšati' puste počitniške dni. Pripravili so namreč predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje.

Uredba določa plačevanje nadomestil zaradi dovoljenega reproduciranja po 50. členu Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. ZASP namreč za namene privatne ali druge lastne uporabe dovoljuje izdelavo omejenega števila kopij avtorsko zaščitenih vsebin.

Tako bomo ob vsakem nakupu kasetofona, oziroma druge naprave za tonsko snemanje plačali dodatnih 600 SIT, naprava za video snemanje pa bo obremenjena z 900 SIT dodatnega 'davka'.
To velja za analogne naprave, pri digitalnih pa bodo cene seveda višje. Nakup CD, DVD ali MP3 zapisovalnika, ki je namenjen izključno reproduciranju avdio ali video vsebin vas bo po novem olajšal za 2000 SIT. Če pa si boste omislili računalniški CD ali DVD zapisovalnik, ki lahko zapisuje tudi podatke, pa bo vaša denarnica tanjša le za 900 SIT. Enak znesek boste...

118 komentarjev