»

Najpomembnejše aplikacije, strani in storitve Facebookove

Mashable - Pustimo ob strani prepire, ali se desetletje končuje letos ali bo prihodnje leto še sodilo v drugo desetletje tega tisočletja (formalno bo), in si raje poglejmo, kako močno ga je Facebook zaznamoval. Na App Annie so pripravili pregled največkrat prenesenih aplikacij iz tega desetletja in ugotovili, da je na vrhu Facebook, na drugem mestu pa Facebook Messenger. Tudi nadaljevanje gre v enakem slogu, saj sledita WhatsApp in Instagram, ki sta oba v lasti Facebooka. Šele na petem mestu najdemo prvega konkurenta, in sicer Snapchat. V deseterici so še Skype, TikTok, UC Browser, YouTube in Twitter.

Če pogledamo na seznam 500 najpomembnejših spletnih strani na spletu (Alexa), je rezultat le malo drugačen. Prvi je sicer Google in njegov YouTube, sledi pa Tmall in Facebook. Po količini preživetega časa na strani je Facebook prepričljivo prvi, po število ogledov istega obiskovalca pa ga prekašajo le spletne trgovine in iskalnik Google. Facebook je tudi stran, na katero kaže (ima povezavo)...

6 komentarjev

Yahoo in Facebook želita potrditi teorijo Six degrees of separation

Oseba, s katero moramo najti skupne prijatelje. Vir (zaskrbljujoče) velikega števila podatkov je Facebook.

Slashdot - Yahoojev razvojni oddelek in Facebook sta stopila skupaj in mislita preveriti veljavnost teorije šestih stopenj ločevanja, po kateri katerikoli dve osebi na svetu loči zgolj 6 korakov čez medsebojne prijatelje. O tem smo že pisali minuli vikend v zvezi z delom Jureta Leskovca, ki je omenjeno teorijo v navezi z Microsoftom preveril na omrežju MSN in prišel do številke 6.6 (close enough). Yahoo! po drugi strani ni pridobil podatkov o vseh uporabnikih in njihovih prijateljih, ampak so se odločili za bolj bottom-up (induktivni) pristop.

Razvili so facebook aplikacijo

6 komentarjev

Facebook 2010

Slo-Tech - Beseda desetletja je lani resda postala Google, a vse kaže, da bo v drugem desetletju tega stoletja njen naslednik Facebook. Kamorkoli se obrnemo, beseda prej ali slej nanese na Facebook, najsi bomo med zagovorniki ali nasprotniki te spletne storitve. To dokazuje tudi statistika preteklega leta, saj je iskalno geslo facebook (združeno z izpeljankami facebook.com, www.facebook.com in facebook login) na seznamu desetih najbolj iskanih gesel pobralo štiri mesta. V odstotkih to pomeni, da je 3,48 odstotkov uporabnikov spleta v ZDA iskalo nekaj v zvezi s Facebookom. Preostala gesla so bila še YouTube (3. mesto), Craigslist (4.), MySpace (5.), eBay (7.), Yahoo (8.) in Mapquest (10.).

Facebook je postal tudi...

26 komentarjev

Uporabniki s Facebookom nezadovoljni, najraje imajo Wikipedijo in Google

ComputerWorld - Facebook se je tako zažrl v vse pore zlasti spletnega življenja, da si je svet brez njega težko predstavljati. Število uporabnikov se približuje polovici milijarde, na strani se izvajajo nenehne spremembe in pričakovali bi, da so vse to indici za zadovoljstvo uporabnikov. Zadnje poročilo ACSI (American Customer Satisfaction Index), za katero je bilo intervjuvanih 70.000 ljudi, kaže, da je resnica drugačna. Uporabniki s Facebooka menijo, da Facebook ni kaj prida.

Uporabniki so mu dodeli oceno 64 od 100. Preden skomignite z rameni ob predpostavki, da bi to v našem izobraževalnem sistemu ustrezalo oceni dobro, še tole. Manj je dobil le MySpace, in sicer 63, medtem ko je ostalih 28 ocenjenih strani dobilo višjo oceno.

Najboljše se je v kategoriji socialnih strani odrezala Wikipedija z indeksom 77, drugi je YouTube s 73. Uporabniki so Facebooku očitali pomanjkljivo varstvo zasebnosti, vsiljivo oglaševanje, prekomerno spreminjanje uporabniškega vmesnika (evolucija je boljša kakor...

99 komentarjev

Facebook drugi najpopularnejši

Graf števila edinstvenih mesečnih obiskovalcev za Facebook in Yahoo

vir: TG Daily
TG Daily - Kar dve leti je trajalo, da smo pri vrhu ugledali spremembo položajev najpopularnejših stvari. Pred dvema letoma, februarja 2008, je Google po popularnosti (oz. številu edinstvenih obiskov v mesecu) prehitel do takrat najpopularnejši Yahoo. Slednji je zdaj zdrsnil že na 3. mesto, saj ga je prehitel še Facebook, očitno tudi uradno najpopularnejše socialno omrežje na spletu.

Z dobrimi 133,6 milijoni edinstvenih obiskovalcev v januarju je Facebook, ki je še vedno v vzponu, pridobil dovolj obiskovalcev, da je prehitel Yahoo, kateremu tržni delež mesečno upada in je v januarju padel že na 132 milijonov edinstvenih mesečnih obiskovalcev.

A število edinstvenih mesečnih obiskovalcev ne pove celotne...

10 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Facebook išče 100 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Zdi se, da se vse masovno uporabljane strani in storitve, ki jih končni uporabniki lahko koristijo brezplačno, naposled znajdejo v denarnih težavah. Wikipedia vsake toliko časa zaprosi za kakšno donacijo, Skype že dolgo časa ne živi od brezplačnih klicev z računalnika na računalnik, YouTubu tudi ni ravno z rožicami postlano. Podobne tegobe pestijo tudi nadvse priljubljeno stran Facebook z več kot 275 milijoni uporabnikov.

Kot poroča BusinessWeek, Facebook nujno potrebuje svežih 100 milijonov dolarjev za dohajanje rasti števila uporabnikov tudi na tehnološkem področju. Ena izmed potratnejših storitev so albumi slik, saj imajo na svojih strežnikih več kot 10 milijard fotografij.

Banke nad kreditiranjem niso preveč navdušene; celo Facebookova matična banka Bank of America ni pripravljena posojati. Facebook se zato ozira za lizingom opreme, ki je priljubljen način financiranja mladih podjetij v Silicijevi dolini. Doslej njihov najradodarnejši lizingodajalec TriplePoint Capital, ki se...

61 komentarjev