»

YouTube z ločljivostjo 4K

Google - Google je na svoji strani za objavljanje in gledanje videoposnetkov dodal novo ločljivost. Odslej bo najvišja podprta resolucija 4K, kar pomeni 4096 x 2304 točk. To je štirikrat več od 1080p, ki že sedaj nosi oznako HD, in je za običajne uporabnike več kot dovolj. Nova ločljivost se izrazi šele na zaslonih, ki merijo vsaj 25 palcev, medtem ko so projektorji za njihovo predvajanje običajno v velikosti hladilnika. Za ogled posnetkov tako visoke kvalitete poleg tega potrebujete ultrahitro povezavo do interneta in nekaj sreče, da najdete kakšnega, saj so kamere drage, posnetkov pa malo. Nekaj za pokušnjo; za predvajanje v najvišji ločljivosti v meniju desno spodaj izberite Original.

57 komentarjev

GPU pospeševanje HD Flash videa

Youtube HD na HP Mini 311

vir: Liliputing
Liliputing - Adobe in nVidia sta se že v začetku leta odločila, da bodo omogočila strojno pospešeno dekodiranje videoposnetkov visoke ločljivosti v Flashu. Namera je zdaj obrodila tudi sadove, saj so demonstrirali predvajanje 720p posnetka na Youtube. Predvajanje posnetkov v popularnih zabojnikih (.avi, .mkv, itd.) v ločljivosti 720p sicer deluje zgolj z uporabo procesorjev Intel Atom, a zatakne se prav pri posnetkih v Flash predvajalnikih.

Na običajnem netbooku se je predvajanje močno zatikalo, medtem ko je bilo predvajanje na z IONom opremljenem HP Mini 311, ki je pravzaprav prvi ION netbook naprodaj, popolnoma gladko. Glede na informacije v videoposnetku, ki so ga posneli fantje pri nemškem Notebook Journal na zasebni predstavitvi in ki žal ni več na voljo, naj bi Adobe...

19 komentarjev

AMD izdal ATI FirePro 2450

TG Daily - AMD je izdal svojo novo profesionalno grafično kartico, ki se imenuje ATI FirePro 2450. Kartica podpira priklop štirih zaslonov DVI ali VGA prek dveh priključkov VHDCI in razdelilca. Vsebuje pol gigabajta pomnilnika GDDR3, podpira DirectX 10.1, PCI Express 2.0 in sede v režo PCI Express x16. Po navedbah proizvajalca porabi kartica 32 W energije, ko je polno obremenjena, sicer pa kakšnih 17 W. Najvišja podprta ločljivost na vsakem izmed štirih zaslonov je 1920 x 1200, tako da lahko brez težav uporabljate tudi 24-palčne monitorje. Cena v ZDA znaša pol dolarskega tisočaka, kar je natanko toliko, kolikor za konkurenčno kartico Quadro NVS 420 zahteva Nvidia.

16 komentarjev

JVC razvil najmanjši projekcijski čip s 4K2K ločljivostjo

BuisnessWeek Online - JVC je 19.6. tega leta predstavil projekcijski čip velikosti 1,27 palca, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4096 x 2400 - skoraj 10 mega pikslov - kar je štirikrat več, kot zahteva standard Full HD.

Po navedbah proizvajalca naj bi bila napravica 4K2K sposobna kontrastnega razmerja 20.000:1. Delovanje čipa temelji na tehnologiji D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier), ki je sorodna LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Nov način je tako sposoben večje gostote pik na palec kot do sedaj pogosto uporabljani DLP in LCD. Dosedanji konkurent Sony s čipom velikosti 1,55 palca zmore resolucijo 4096x2160 pikslov, zapakiran pa je v škatlo velikosti dveh big tower PC ohišij.

Z novim čipom se nam torej obetajo bolj prenosni projektorji, ki bodo v začetku, kot je že v...

8 komentarjev

Sharpov 64 palčni monitor

News.com - Če mislite, da ste srečnež, ker gledate v 24 ali 30 palčni monitor in pri tem lahko uživate multimedijske vsebine v HD načinu, vas žal obveščamo, da bodo kmalu nekateri uživali še bolj.

Sharp je naredil 64 palčni monitor, ki je sposoben prikazati ločljivost 4,096x2,160 točk. Ima torej dvakrat več vertikalnih in horizontalnih vrstic, kot pa običajen HD monitor (skoraj 9 milijonov točk). Sliko na monitorju je možno razdeliti na štiri kvadrante in vsakem lahko npr. prikazujemo film v HD ločljivosti.



Monitor bo namenjen filmski (studijski) industriji in medicinski oprem. Razvoj še ni končan, tako tudi cena še ni postavljena. Več o tem tukaj.

Osebno bi bil bolj vesel monitorja, ki ima enako ločljivost, vendar spravljeno...

4 komentarji

Igranje na najvišji ločljivosti

Tech Report - Nekaj dni za tem, ko smo na Slo-Techu objavili novico o širokozaslonskem igranju, so na strani Techreport naredili test, kjer so skušali dognati, ali so najnovejše grafične kartice sposobne poganjanja iger na najvišjih ločljivostih, npr. na 2048x1536.

Pred testom so o tem povprašali proizvajalca, v testih Geforce 7800 GTX se je namreč pokazalo, da se kartica odlično odreže na najvišji ločljivosti, med tem ko kartici prejšnje generacije, Geforce 6800 Ultra in Radeon X850XT PE, pri tem nista tako uspešni.

Predstavnik Nvidie je povedal, da je bilo jedro NV40 (srce...

45 komentarjev