»

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Slo-Tech - V soboto so na Islandiji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih sta zmagali desnosredinski Stranka neodvisnosti in Stranka napredka. To sta stranki, ki sta imeli oblast tudi pred zlomom islandskega finančnega sektorja leta 2008, ko so morali nacionalizirati največje banke. Čeprav velja desnosredinska struja za krivce, so jim Islandci očitno oprostili ali pa so bili še bolj razočarani nad strogim varčevanjem, ki so ga vpeljali njihovi nasledniki, tako da imata stranki skupaj več kot polovico sedeže v parlamentu. Nasploh se na Islandiji zdi, kakor da krize ni nikoli bilo, saj se nepremičninski balon ponovno napihuje. Desnosredinska opcija, ki je prišla na oblast, je tudi izrazito evroskeptična, kar bo precej odmaknilo približevanje EU, ki se je na Islandiji začelo po krizi leta 2008.

...

18 komentarjev

TPB: AFK, dokumentarni film o The Pirate Bay

Slo-Tech - Po včerajšnji premieri na Berlinskem filmskem festivalu je direktor Simon Klose, kot že obljubljeno, danes objavil celotno kopijo filma The Pirate Bay: Away from Keyboard (TPB:AFK) na YouTubu, torrentih in drugod. Film je tako na voljo zastonj, seveda pa ga lahko tudi kupite za 10 dolarjev (oz. poljubno višji znesek) kot digitalni prenos, prednaročite DVD za 23 dolarjev ali ga podprete z nakupom majic in drugih pritiklin.

Uro in 22 minut dolgo delo je na voljo pod Creative Commons Attribution - Non-Commercial - No Derivatives licenco, se pravi, ga lahko prosto delite naprej, dokler skupaj s kopijo navedete avtorstvo in dokler s tem ne služite denarja. "No derivatives" klavzula, ki prepoveduje predelave in remixe, je tu zato, ker film...

48 komentarjev

Wikileaksovih strežniki tudi v podzemnem bunkerju na Švedskem

Gizmodo - Wikileaks, ki je prejšnji mesec sklenil dogovor s švedsko Piratsko stranko, da bodo ti gostili nekaj Wikileaksovih strežnikov, je pokazal, kje na Švedskem bodo imeli svoje strežnike spravljene. Nekaj strežnikov bo v kompleksu Pionen White Mountains, ki je bil zgrajen leta 1943 kot bombno zaklonišče 30 metrov pod površjem v središču Stockholma. V 70. letih so zaklonišče razširili in spremenili v pravcati bunker, ki je bil namenjen švedski vladi v primeru jedrske vojne.

Sedaj je za polmetrskimi jeklenimi vrati in 30 metrov pod zemljo kolokacija švedskega ponudnika spletnega prostora podjetja Bahnhof. Dodali so tudi plinske elektrarne iz odsluženih nemških podmornic, ki bodo zagotavljale energijo ob morebitnem izpadu površinskih vodov....

10 komentarjev

Bo thepiratebay.org vodil v švedski parlament?

Nepotopljiva ladja?

TorrentFreak - Po velikih težavah s ponudniki interneta (prav vsi so se jim zaradi težav z zakonom odpovedali) so sredi maja upravljalci spletne strani The Pirate Bay odrešitev našli v obliki Švedske Piratske Stranke. Zdaj so predstavniki stranke v svet sporočili še bolj zanimivo novico, saj poleg povezave v svet želijo gostiti še same strežnike najbolj znane piratske spletne strani. A kolokacija ne bo izvedena v nekem nepomembnem strežniškem centru, saj naj bi bili strežniki nastanjeni kar v samem švedskem parlamentu.

Za to bodo izkoristili del švedske ustave, ki jim daje parlamentarno imuniteto pred...

411 komentarjev

Konec Piratbyråna

TorrentFreak - Švedsko skupino Piratbyrån (švedsko Urad za piratstvo) so ustanovili leta 2003 kot protiutež Antipiratbyrånu (švedska verzija BSA). Organizacija oziroma think tank je promovirala deljenje informacij in podatkov ter si prizadevala za dialog o vplivu avtorskih pravic na družbo. Najbolj znani so postali po strani The Pirate Bay, ki so jo postavili nekaj mesecev po ustanovitvi skupine. Stran je rasla in kmalu pritegnila milijon uporabnikov. Zaradi popularnosti strani se je ekipa The Pirata Baya ločila od Piratbyråna in za stran skrbela pozneje sama.

Svoj namen je skupina Piratbyrån dosegla, saj so avtorskih pravicah in problemih njihove ekstremizacije stekle živahne debate, Piratska stranka iz Švedske pa se je prebila v evropski parlament. V zadnjih letih so bili zato znotraj skupine vedno glasnejši glasovi po zaprtju, dokončno pa je tehtnico prevesila smrt enega izmed ustanoviteljev Ibija Kopimija Botanija pretekli...

3 komentarji

The Pirate Bay odrezan od internetnega sveta

TorrentFreak - Stockholmsko sodišče je odredilo, da mora švedski internetni ponudnik Black Internet, ki je The Pirate Bay zalagal z večino pasovne širine, stran odklopiti z interneta oz. v nasprotnem primeru plačati 500.000 švedskih kron (49.600 €) kazni. Dostop do strani je bil onemogočen danes, v ponedeljek, zjutraj, saj so pri Black Internet storili, kot jim je bilo naročeno. V svojo bran so povedali, da niso imeli druge izbire, kot upoštevati zakon.
 Potapljajoča se ladja? Očitno ne.

Potapljajoča se ladja? Očitno ne.


Odredba o odklopu, ki je del cenzure The Pirate Baya, je posledica civilne tožbe več kot 10 velikih studijev (med njimi so Disney, Universal, Warner, Columbia, Sony, NBC in Paramount), ki je bila na isto sodišče vložena konec julija. Podobno so že v maju storili veliki glasbeniki, Universal, EMI, Sony in Warner, končno pa smo ugledali prve sadove obeh tožb. Vodja švedske Piratske Stranke je potožil, da je to nezaslišano saj naj bi se sodišče dvignilo nad ustavo ter kršilo pravico do svobodnega govora.

Kakorkoli...

27 komentarjev

The Pirate Bay se je prodal

TechCrunch - Z današnjim dnem se je zamenjal lastnik zloglasne piratske strani The Pirate Bay. Četverica lastnikov, obsojenih na eno leto dni zapora in plačilo 3,6 milijonov dolarjev, se je stran odločila prodati švedski programerski družbi Global Gaming Factory X, ki bo za stran odštela približno 7,7 milijona dolarjev. Švedska družba za stran, ki naj bi bila med 100 najbolj obiskanimi na internetu in se je preživljala skoraj izključno prek prikazanih oglasov, pravi, da potrebuje nov poslovni model, ki bo zadovoljeval tako avtorje, založbe in sodstvo kot ponudnike interneta ter seveda uporabnike. Pravijo, da želijo vzpostaviti poslovni model, pri katerem bi bili ustvarjalci vsebin plačani za vsak prenos s strani.

Prvotni lastniki obenem vse pirate mirijo, naj jih ne skrbi. Pravijo, da denar ni bil motiv za prodajo, saj naj bi bila stran vredna veliko več. Pravi razlog se skriva drugje, saj je bila stran, vsaj kar se tiče novic in izgleda, mrtva zadnje dve oz. tri leta, na internetu pa se...

81 komentarjev

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Bo švedska tajna služba lahko prestrezala ves mednarodni promet?

The Register - Kot poroča The Register, ki se naslanja na sporočilo švedske Piratske stranke, švedska vlada pripravlja zakon, ki bo švedski tajni službi National Defence Radio Establishment (FRA) omogočil dostop in spremljanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Švedska tajna služba bo tako lahko spremljala ves "mednarodni promet", torej tako vse telekomunikacije, ki izvirajo iz Švedske, ki so namenjene na Švedsko ter ki prečkajo Švedsko (npr. komunikacijo med Britanci in Finci). Ukrep je še posebej problematičen zaradi narave usmerjanja prometa preko interneta, saj komunikacijski paketki med dvema točkama potujejo po glede na trenutno obremenjenost omrežja najhitrejših povezavah, ne pa po geografsko najkrajših poteh.

Prestrežene podatke bodo analizirali z iskalniki ključnih besed, dostop do analiz pa bodo poleg tajnih služb, policije in carine imeli tudi uslužbenci ministrstva za promet, uslužbenci ministrstva za kmetijstvo v nekaterih primerih pa tudi večja zasebna...

20 komentarjev