»

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Grafiti, ki kažejo način za obvoz blokade.

Slo-Tech - Turčija je še zaostrila petkovo blokado Twitterja. Uradni razlog za petkovo blokado je bilo Twitterjevo nespoštovanje odredb turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev povezav, neuradno pa so razlog prihajajoče lokalne volitve prihodnjo nedeljo. Po Twitterju so se namreč širile informacije o korupciji, ki so neugodne za vladajočo garnituro.

Twitterjevi odvetniki so se zatem sestali z oblastmi v Ankari, zato so pričakovali zrahljanje blokade. Zgodilo se je nasprotno, saj je v soboto Turčija še zaostrila blokado Twitterja. Sprva je bilo namreč mogoče blokado obiti z uporabo mobilnih...

15 komentarjev

Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah

Google - Sporni posnetek nizkoproračunskega kratkega filma o preroku Mohamedu, ki je razjaril prebivalce v muslimanskem arabskem svetu in služil kot povod za hude izgrede, je postal nedostopen še v nekaterih državah, je sporočil Google. Čeprav posnetek ne krši nobenega (zahodnega) zakona niti Googlovih pogojev uporabe storitev, ga je Google zaradi izjemnih okoliščin blokiral v Egiptu in Libiji. Odločitev za tovrstno samo-cenzuro je sprožila pomisleke tudi v zahodnem svetu, kjer so ključne polemike, ali je dopustno kratiti pravico do svobode izražanja zgolj zato, ker v neki državi izbruhnejo nemiri, čeprav se ni zgodila nobena kršitev zakonov.

Google zagotavlja, da je blokada v Egiptu in Libiji začasne narave in da so se odločili za manjše zlo....

100 komentarjev

Težave pri IP blokadi piratskih spletnih strani

Poenostavljeni opis dogajanja, ki se sproži, ko v vaš brskalnik vtipkate nek naslov.

vir: Vlad studio
BBC - Priljubljeni torrent tracker, glasbeni promotor in nekdanji šaljivec The Pirate Bay je blokiran v številnih evropskih državah, še posebej dosledno pa v Veliki Britaniji. Skoraj vsi večji ponudniki interneta so na podlagi dobljene tožbe britanske RIAA (BPI) primorani onemogočiti dostop tako do domene kot do pripadajočih IP naslovov. A tovrstne blokade nikakor niso brez svojih problemov. Za začetek je zgolj najava skorajšnje blokade na BBC in drugih večjih medijskih postajah povzročila izjemen naval obiska (12 milijonov Britancev samo tisti dan), mnogo od njih takih, ki strani dotlej sploh niso ne poznali in ne uporabljali. Dalje, izgogibanje blokadi je sorazmerno enostavno. Tretji, še bolj zoprni problem pa je, da se z blokado...

8 komentarjev

Turčija blokira Pastebin in Tinyurl

Slashdot - V Turčiji blokada spletnih strani ni neznanka, saj vlada redno posodablja seznam strani, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov niso primerne za prikaz. Po zadnjem poročilu Novinarjev brez meja je na turškem seznamu več tisoč strani, tudi na primer Google Blogger in za občasno kar celoten Google. Zadnji v vrsti blokiranih strani sta Pastebin in Tinyurl.

Pastebin je priljubljena spletna stran, kamor je mogoče anonimno pripeti informacije, ki so nato dosegljive vsakomur. Pogosto jo uporabljajo hekerske skupine, ki tako javno priobčijo plen svojih napadov na računalniške sisteme. Ker je skupina Anonymous pretekli mesec uspešno napadla strani turškega BTK-ja (Agencija za informacijsko tehnologijo in telekomunikacije) in pridobljene informacije objavila na...

5 komentarjev

Apple kupil 3D kartografsko podjetje C3

3D zemljevid Bostona.

vir: MacNN
9to5Mc - C3 je švedsko podjetje, specializirano za izdelovanje natančnih 3D zemljevidov večjih mest. Podatke pridobivajo tako iz zraka (letala, helikopterji, UAV), kot iz vozil na tleh. Storitev je bila sprva namenjena vojski za potrebe navigiranja raket, potem pa je prešla v civilno sfero skozi sodelovanje med avtomobilskim proizvajalcem Saab in Nokio (zgodnje različice je bilo mogoče videti v izdelku Ovi Maps). V juliju so pri SAAB AB sporočili, da so svoj delež (nekaj več kot 50%) prodali neimenovanemu zahodnemu podjetju, takoj po nakupu je bila tudi umaknjena spletna stran podjetja, po spletu pa so se pojavila ugibanja, ali ne gre morda za Apple.

Zdaj je potrjeno, da je Apple novi lastnik C3 navigacije, ki naj bi se s tem želel rešiti odvisnosti od storitve Google Maps. V nedavni biografiji...

15 komentarjev

Turčija blokirala Google Blogger

vir: BBC
BBC - Turško sodišče je dovolilo blokado dostopa do Googlove storitve Blogger v celotni državi na podlagi pritožbe podjetja Digiturk. Slednje trži satelitsko televizijo, ki je v Turčiji tudi lastnik pravic za predvajanje tekem turške nogometne Süper Lige. Ker so nekateri posamezniki na blogih pod okriljem Google Bloggerja objavljali povezave do prenosov nogometa na interneta, je Digiturk na sodišču iskal in dosegel prepoved delovanja celotne storitve Blogger.

Čeprav Google omogoča in celo vzpodbuja, da lastnikih pravic, ki so jim kršene, prijavijo posamezne kršitelje, Google pa potem odstrani samo te bloge, turška zakonodaja omogoča pavšalno blokado celotnega Bloggerja. Google je potrdil, da je storitev v Turčiji resnično...

13 komentarjev

Turčija blokirala dodatne Googlove strani, hekerji odgovorili

The Register - Turčija je pred tednom dni začela blokirati številne zahodne spletne strani, med njimi YouTube in Google, kar je okrnilo delovanje interneta v državi in ujezilo številne njegove uporabnike. Ta teden je državni tožilec na sodišče naslovil zahtevek po blokadi še dodanih IP-naslovov, tako so sedaj nedostopne tudi storitve Google Maps, Picasa in podobne. Nezadovoljni hekerji so odgovorili in napadli vladne strani.

Včeraj tako niso bile dostopne strani ministrstva za transport, urada za informacije in komunikacije in predsedstva za telekomunikacije. Yaman Akdeniz, docent na pravni fakulteti v Istanbulu, pravi, da je potrjeno, da gre za DoS-napad. Organizirala naj bi ga skupina hekerjev, ki je želela opozoriti na nesmiselnost blokade, trajal pa je 10 ur.

26 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev

Rockstar uporabil razbito verzijo Max Payna 2

ASCII-logotip v Max Paynu 2

Slo-Tech - Rockstar že nekaj časa ponuja priljubljeno tretjeosebno streljačino Max Payne 2 prek Steama, ki omogoča nakup in prenos igre s spleta brez uporabe zgoščenk. Prvotna izdaja Max Payna 2 je bila zaščitena z uporabo DRM-ja, ki jo je bilo treba za distribucijo prek Steama nekoliko predrugačiti. Rockstar je bil pri tem tako zelo len, da so uporabili kar crack, ki ga je svoj čas napisala skupina hekerjev z imenom Myth. To se lepo vidi, če prevedeno kodo odpremo v heksadecimalnem urejevalniku, saj hitro najdemo ASCII-logotip omenjene skupine.

Pred dvema letoma si je podobno blamažo privoščil tudi Ubisoft, ki je svojo igro Rainbow Six: Vegas2 prek spletne trgovine Direct2Drive ponudil s crackom, ki so ga našli kar na spletu.

74 komentarjev

Udarni valovi potresa na internetu

Slo-Tech - V soboto je Čile stresel hud potres in v 21. stoletju takšni pretresi pošljejo udarne valove tudi po spletu. Prvi so ga izkoristili hekerji, ki hitro pograbijo vsako veliko novico. Z uporabo SEO (Search Engine Optimization) so svoje strani postavili na visoka mesta v prikazu zadetkov iskanja in tako uporabnike zvabili na zlonamerne strani. Chester Wisniewski na svojem blogu piše, da je bil že drugi zadetek na Googlu povezava na napadeno stran. Kot so povedali v SophosLabs, je imela stran na koncu pripet zlonameren JavaScript, ki je uporabnika preusmeril na stran hekerjev. Internet nam je omogočil tudi opazovanje cunamija v živo. Takoj po potresu je bilo zaradi visoke magnitude izdano opozorilo pred cunamijem in časovnica, kdaj bo val dosegel različne konce Pacifika. Ena izmed popularnejših strani za opazovanje je bila Ustream, kjer bilo moč videti več prenosov...

3 komentarji

Kiberkriminalne organizacije se razvijajo

Slashdot - Podjetje Finjan je pred kratkim izdalo zanimivo poročilo o aktivnosti in strukturi kiberkriminalnih organizacij (Q2 2008 Web Security Trends Report). V okviru priprave tega poročila so se tudi pogovarjali z nekaterimi kiberkriminalci (deli pogovorov so objavljeni v poročilu) ter analizirali nekatere podatke iz primerov prijavljenih hekerskih vdorov.

Glede na poročilo se "romantični" časi kiberkriminala nepreklicno končujejo. Namesto ohlapno povezanih individualnih hekerjev so se v zadnjem času pričele pojavljati hierarhično organizirane kriminalne združbe z jasnimi linijami "poveljevanja" in delitvijo nalog.

Kriminalne organizacije se poleg vodstvenega dela, ki skrbi za "poslovne usmeritve" in management posameznih "projektov" delijo na tim. hekerski del, kjer skupine hekerjev skrbijo za pridobivanje podatkov ter prodajni del, kjer "prodajalci" skrbijo za trženje izdelkov in storitev ter stike s kupci.

Namen takih združb seveda ni raziskovanje iz radovednosti ali boj za svobodo,...

0 komentarjev

Je hekerski napad na Pentagon plačala kitajska vlada?

Kitajski hekerji so po več tednih prepričevanja sestali s CNN-ovim novinarjem ter si zagotovili, da ta domov ni odnesel nobenih dokazov za njihove trditve

vir: CNN.com
CNN.com - Napad na Pentagon junija 2007 naj bi imel, po poročanju Arstehnice, mnogo večje posledice, kot so jih javnosti predstavili v sami organizaciji.

Ko so vzdrževalci informacijskih tehnologij vdor v sistem odkrili, je ta potekal že dva meseca z izkoriščanjem znane Windows napake. Kraja podatkov naj bi se dogajala s pomočjo črva v elektronski pošti, ki se je širil preko na videz verodostojne elektronske pošte in pobiral uporabniška imena ter gesla.




Dokazi, ki bi spodbijali trditev ameriškega ministra za obrambo, Roberta Gatesa, da je sistem za zaupno e-pošto ostal nedotaknjen, ne obstajajo. Kljub temu pa Pentagonov CIO, Dennis Clem, priznava, da so hekerji uspeli priti do določenih...

4 komentarji

Kopica .gov/.mil strani pohekanih

The Register - Hekerska skupina z imenom Pentaguard , znana po takih in drugačnih vdorih v vladne in vojaške strani je ta vikend izvedla verjetno največji napad na strani te vrste doslej. Pohekali so ogromno vojaških in vladnih strani v ZDA, Britaniji in Avstraliji ter jih zamenjali s svojimi sporočili (temu se reče "defacement"). Seveda se kopija pohekanih strani nahaja tudi na Attrition.org, najdete pa jo tukaj. Glede na to, da so vse prizadete strani tekle na WinNT/IIS sistemih je jasno, da so hekerji izkoristili varnostno luknjo v IIS4 web serverju. Več informacij o tem podvigu najdete tukaj.

6 komentarjev