»

Popcorn zaključil svojo pot

Bloomberg - Aplikacija, ki je svoj čas omogočala enostaven pretočni ogled filmov in nadaljevank, a brez plačila in tudi brez pravic za distribucijo, je končala svojo pot. Popcorn Time je izšla leta 2014 in se že leto pozneje zavihtela na vrh seznama najpopularnejših storitev za dostop do videovsebin. Netflix je leta 2015 v letnem poročilu celo opozoril, da je piratstvo eden največjih konkurentov poslovnemu modelu.

Pisci aplikacije so v resnici že leto po njenem izidu dvignili roke nad njo, pri čemer je imela nepojasnjeno vlogo tudi policija. A ker je bila koda odprta, je vskočila skupnost in nastajale so nove verzije. Popcorn Time je bilo težko sodno preganjati, ker aplikacija sama ni gostila nobenih vsebin, temveč je zgolj prek protokola bittorrent pretakala, kar je bilo tisti hip dosegljivo na drugih računalnikih drugih uporabnikov.

A časi so se spremenili. Po eni strani je bittorrent v klasični obliki postal izjemno razširjen, po drugi strani pa so zakonite pretočne storitve na bistveno...

44 komentarjev

V Mariboru nadaljevanje hišnih preiskav in aretacij v primeru Mariposa

RTV Slovenija - Julija lani je slovenska policija v sodelovanju z ameriškim FBI-jem in špansko CNP aretirala (in kasneje izpustila) 23-letnega in 24-letnega Mariborčana ter izvedla več hišnih preiskav na območju Maribora, Celja in Kršega, ker so sumili, da je aretirani heker z vzdevkom Iserdo, po neuradnih podatkih študent mariborske FERI, glavni pisec programa Mariposa. Takrat so pridržali dve osebi in zasegli 75 kosov računalniške opreme.

Program, ki naj bi ga Mariborčan prodal španski hudodelski združbi, naj bi od leta 2008 po spletu okužil 13 milijonov računalnikov in vzpostavil tako imenovani botnet - omrežje kompromitiranih računalnikov, ki izvajajo ukaze upravljavca virusa. Delovanje botneta so...

86 komentarjev

Madridsko sodišče oprostilo skrbnike strani s torrenti

TorrentFreak - Španska policija leta 2005 aretirala štiri ljudi, ki so skrbeli za popularno spletno stran CVCDGO.com, kjer so si ljudje lahko izmenjevali datoteke. Stran je bila postavljena na splet le leto dni pred tem, a so jo hitro opazili v španski organizaciji EGEDA (njihov SAZAS) in policijo opozorili nanjo. Po aretaciji skrbnikov strani in hišnih preiskavah je stekel sodni postopek, ki se je končal šele sedaj. Madridsko sodišče je vse obtožene oprostilo.

Trojica sodnikov na okrožnem sodišču v Madridu je ugotovila, da stran ni gostila nobenih avtorsko zaščitenih vsebin niti ni služila neposredno s kršitvami, saj se je financirala iz oglasov. V obrazložitvi so zapisali, da "se že od nekdaj knjige, filmi, glasbe in druge vsebine prodajajo ali posojajo in da je edina razlika v mediju". Opozorili so, da vso dogajanje teče neposredno med uporabniki, ki pa za svoje delovanje ne dobijo nobenega finančnega nadomestila, zato ni sporno. Pritožba na odločitev ni mogoča.

20 komentarjev

The Pirate Bay ni bil prodan

Hans Pandeya

CNet - Zgodba o domnevnem nakupu popularne strani s torrenti The Pirate Bay, ki traja že od lani, je polna nenavadnih preobratov. Po razsodbi sodišča zoper skrbnike strani, da je njihovo početje nelegalne, se je našel princ na belem konju po imenu Hans Pandeya, ki je želel s svojim podjetjem Global Gaming Factory X kupiti The Pirate Bay in iz njega napraviti legalno stran. Prodaja se je odmikala in na koncu izjalovila, ker so švedski nadzorni organi ugotovili, da...

0 komentarjev

The Pirate Bay mora proč, stoprvič

Ars Technica - Famozni The Pirate Bay je prejel na svoj račun že toliko obtožb, tožb, razsodb, očitkov in podobnega, da vesti o novih odločitvah sodišč zoper to stran kaj kmalu ne bodo več novice. Švedsko sodišče je to pot ponovno zahtevalo od skrbnikov strani, da popularni tracker umaknejo z interneta, v nasprotnem primeru jim grozijo visoke globe. Godfrey Svartholm Warg in Fredrik Neij lahko tako pričakujeta vsak pol milijona kron (48.000 evrov) kazni, če ne bosta upoštevali zahtev sodišča. Slednja se branita z besedami, da stran že od leta 2006 ni več njuna, marveč v lasti podjetja Reservella, za vsak primer pa je dvojica že zdavnaj zapustila Švedsko.

Kdo točno je za skrivnostnim sejšelskim podjetjem, ni znano. Nizozemska protipiratska skupina trdi, da gre za nabiralniško podjetje Neija, ki takšna namigovanja kategorično zanika. Vse skupaj je pravzaprav že smešno, saj je stran, za katero je sodišče že pred pol leta razsodilo, da je nelegalna, še vedno meni nič tebi nič na spletu.

436 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Sojenje proti Pirate Bayu se nadaljuje z rožami

Slashdot - Sojenje proti lastnikom in skrbnikom strani The Pirate Bay se na Švedskem nadaljuje že dva tedna, pri čemer se občasno zgodi kakšna zabavnejša prigoda. Obramba in tožilec sta ta teden večinoma pregovarjala o tem, kaj dokazi dokazujejo in česa ne, kdo je strokovnjak za protokol Bit Torrent, kolikšno škodo imajo res zaradi strani ipd. Nastopili so tudi predstavniki raznih založb, ki še vedno računajo in jadikujejo, kolikšno škodo so zaradi delovanja strani utrpeli. Tako smo bili priče različnim številkam, in sicer koliko glasbe se prenese, koliko zaradi tega izgubljajo založniki in avtorji, kako se zaradi piratstva proda manj vstopnic za kino, katere so največkrat prenesene TV-serije (prepričljivo vodita Skrivnosti otok - Lost in Heroji - Heroes). Podroben pregled najdete na TorrentFreaku.

Zanimiv pripetljaj se je primeril včeraj. V četrtek je namreč pričal profesor Roger Wallis kot izvedenec, ki je odgovarjal na vprašanja, kako sta povezana padec prodaje albumov in deljenje glasbe...

46 komentarjev

Hekerska šola

Gambit - Ste vedeli, da obstaja v Parizu prva uradna šola za hekerje?
Preden se zgrozite, da sedaj že učijo ljudi, kako bodo v vdrli v vaš računalnik, vas lahko potolažim, da gre predvsem za skrbnike strani, ki se na takšen način želijo obvarovati pred vpadi. Šolo menda tudi redno nadzoruje policija.
Učijo predvsem znani ljudje z francoske hekerske scene, cena začetnega tečaja, če vas zanima, pa je 30.000 sit. Aja, tečaj traja 9 ur.

9 komentarjev