»

ASUS Eee Pad Transformer Prime

Prime z in brez tipkovnice.

vir: engadget
engadget - Asus je predstavil naslednika Eee Pad Transformerja - Android tablice z možnostjo priključitve tipkovnice, s čimer jo po potrebi spremenimo v netbook in in postorimo tisto, česar na zaslonu na dotik ne moremo tako elegantno. Tablici je ime Eee Pad Transformer Prime in bo v ZDA na voljo v drugi polovici meseca za $499 (32GB, Wi-fi) + $149 za dok/tipkovnico.

Zaslon je 10-palčni "Super IPS + LCD" z resolucijo 1280x800 pikslov, dobrim vidnim kotom in visoko svetilnostjo 600 cd/m², kar je že v rangu prenosnikov in za slabo polovico več kot praviloma vidimo na tabletih. Večino časa bo seveda tekel na manjši svetilnosti, za upravljanje profilov porabe energije in s tem prilagajanje svetilnosti, pa bo poskrbel poseben gradnik (widget) spodaj na desni.

...

59 komentarjev

MSI pokazal nova tablična računalnika

engadget - MSI je na tajvanskem Computexu pokazal dva nova tablična računalnika, ki jo poganja Android 2.3. Imenujeta se WindPad Enjoy 10 in Enjoy 7 ter delujeta mnogo bolj elegantno od starih windpadov.

Enjoy 10 je cenejša in nekoliko manj zmogljiva konkurenca Applovemu iPadu 2. Nima podpore za 3G, temveč zgolj Bluetooth in Wi-Fi. Ima 1,2 GHz-procesor ARM Cortex A8, po eno kamero na sprednji in zadnji strani, 10-palčni zaslon s podporo za ločljivost 1024 x 786 in 4 GB vgrajenega pomnilnika, akcelerometer in baterijo s kapaciteto 27,3 Wh. Tehta 800 gramov. Še šibkejši Enjoy 7 prikazuje vsebine na 7-palčnem zaslonu z 800 x 480, sicer pa ima enako drobovje in baterijo z nižjo kapaciteto 17,3 Wh. Tehta 400 gramov.

...

16 komentarjev

Googlova analiza duha časa za leto 2010

Google - Google je na podlagi milijard ključnih besed, ki smo jih letos uporabljali pri iskanju po spletu z njihovim iskalnikom, izdelal pregled letošnjega zeitgeista.

Glavni globalni dogodki letošnjega leta so bili svetovno nogometno prvenstvo, olimpijske igre, potres na Haitiju, izliv nafte v Mehiškem zalivu in oblak vulkanskega prahu iznad Islandije. Najbolj vroča iskanja so bila chatroullete, ipad, justin bieber, nicki minaj in friv, medtem ko smo najmanj iskali prašičjo gripo (swine flu). Zanimivi so tudi zmagovalci kategorij, kjer je za našo stran aktualna zabavna elektronika, kjer sta na prvih mestih ipad in iphone 4, pa tudi sicer sledijo večidel pametni telefoni in druge mobilne naprave.

Poleg globalne statistike, iz katere so vzeti...

5 komentarjev

LG v novih androidih z Nvidiino Tegro 2

The Wall Street Journal - LG je potrdil, da bo v novi seriji pametnih telefonov Optimus, ki jih bo poganjal Android, uporabljal Nvidiine dvojedrne procesorje Tegra. Nvidia si je že dve leti zelo prizadevala za uveljavitev teh procesorjev na področju pametnih telefonov. Prvi telefon, ki jih je uporabljal, je bil Microsoftov neposrečen poizkus Kin, a so sedaj pridobili pomembnejšega igralca. LG bo uporabil enogigaherčne procesorje Tegra 2, ki imajo podporo za dekodiranje videa v kakovosti 1080p, HDMI-out, ločljivosti do 1680x1050 in fotoaparate z 12 megapiksli.

Nvidiino konkurenco predstavljata Qualcomm s procesorji Snapdragon, ki jih najdemo v HTC-jevih Incrediblu, Evu in Desiru, ter Samsungov Hummingbird, ki ga najdemo v telefonih Galaxy S istega proizvajalca. Qualcomm je že pripravljen na izziv, saj so nedavno predstavili svoj dvojedrni procesor.

10 komentarjev

Asus povečuje uporabo Androida, niža cene

Eee Pad

vir: engadget
engadget - Dva meseca in pol nazaj, na tajvanskem sejmu Computex, je Asus predstavil nekaj prihajajočih tabličnih računalnikov, kjer so bili nekateri resni konkurenti Applovemu iPadu. Tako v primeru 12 kot 10-palčnega Eee Pada bi naj bil operacijski sistem Microsoftov (Windows 7 na prvem, Windows Embedded Compact 7 na drugem), a je očitno prišlo do sprememb. Pri Asus namreč po novem stavijo na Android ter obenem nižajo cene nekaterim napovedanim izdelkom, ki jih v večini primerov lahko pričakujemo okrog preloma letošnjega leta v leto 2011. 10-palčnež, Eee Pad EP101TC, bo po novem stal manj kot 400 dolarjev in bo namesto Windows Embedded Compact 7, kot rečeno, uporabljal Android. 12-palčnež obdrži stare specifikacije, a je nekoliko boleča cena...

11 komentarjev

Windows Embedded Compact 7

Eee Pad je eden izmed uporabnikov Windows Embedded Compact 7

vir: engadget
engadget - V novici o konkurentih iPadu smo poročali, da so pri Asus za svoja Eee Pada kot operacijska sistema v primeru 12-palčnika izbrali Windows 7, v primeru 10-palčnika pa Windows Embedded Compact 7 (še eno dolgo ime ki bo pred uradnim izidom skrajšano?). Slednji je popolna novost, a je prav tako doživel predstavitev na Computexu. Gre za duhovnega naslednika Windows CE, z izidiom Windows Embedded Compact 7 pa bo zaključena Microsoftova migracija na 7. različico operacijskih sistemov, namenjenih običajnim uporabnikom.

Pri Microsoftu so potrdili, da za razliko od Androida in iPhone OS Windows Phone 7 ne bo nikoli ni bil mišljen za uporabo na tabličnih računalnikih. A trend slednjih je trenutno usmerjen k nekoliko nižji zmogljivosti,...

4 komentarji

Dva milijona iPadov

vir: engadget
engadget - V dveh mesecih (oz. natančneje 60 dneh) je Applu uspelo prodati 2 milijona svojih tabličnih računalnikov, iPadov. To pomeni, da je bila prodaja stabilna tudi v zadnjem mesecu, saj so za prvi milijon potrebovali točno polovico, en mesec. Drugi milijon gre v tako kratkem času brez dvoma na račun mednarodne splavitve izpred nekaj dni, ki je možnost iPada omogočil tudi nekaterim Evropejcem, Kanadčanom, Avstralcem in Japoncem. Ob tem dosežku lahko ponovno omenimo, da je prvotni iPhone za prvi milijon potreboval kar 74 dni. Vseeno bo iPad nekoliko težko dosegel napovedi analitikov, ki so tik pred začetkom prodaje napovedovali, da bi Apple lahko do konca leta prodal med 8 in 10 milijoni iPadov. To bi namreč pomenilo, da bi prodajni zagon...

12 komentarjev

Bogata konkurenca iPadu na Computexu

Eee Pad

vir: engadget
engadget - Computex je že na svoj prvi dan postregel s tremi resnejšimi konkurenti iPadu. Za enega so poskrbeli pri Asusu s svojim Eee Padom, medtem ko so pri MSI-ju predstavili dva tablična računalnika, MSI WindPad 100 in WindPad 110. Slednji je po uporabljenih komponentah bolj podoben iPadu kot drugima novincema, saj uporablja nVidiino platformo Tegra 2, ki za glavni procesor uporablja ARM-ovo zasnovo, podobno kot iPad. WindPad 100 in Eee Pad sta predstavnika šole x86, saj se v prvem nahaja Intelov procesor Atom, medtem ko so se pri Asusu odločili za zmogljivejšo platformo CULV.

V primeru 12-palčnega modela bo Asus uporabil kar dvojedrne nizko-napetostne Core 2 Duo procesorje. Za operacijski sistem so izbrali Windows 7, v prihodnosti pa se...

22 komentarjev

Asus Eee Pad junija, MSI M Pad kasneje

Heise - Applov iPad je pošteno razburkal dogajanje na področju tabličnih računalnikov in požel navdušenje kupcev, zato ni presenetljivo, da konkurenti hitijo izdajati svoje izdelke. Asusov izvršni direktor Jerry Shen je napovedal, da bodo na Computexu, ki bo potekal med 1. in 5. junijem letos, izdali svoj Eee Pad. Uporabljal bo platformo Android, za večjo konkurenčnost pa bo vključil pritikline, ki jih iPad nima - torej USB, vgrajeno spletno kamero in podporo za Flash. Asusov tablični računalnik naj bi stal med 480 in 510 dolarji, kar je v istem cenovnem rangu kot iPad. Letos bo na voljo 300.000 enot. Drugi tablični računalnik istega podjetja, ki bo prav tako izšel letos, bo tekel na Windows.

Naslednje podjetje, ki je obljubilo svoj konkurenčni izdelek, je MSI. Ta naj bi v tretjem letošnjem četrtletju predstavil M Pad. Koliko primerkov bodo izdali, se še niso odločili. Bojda bodo počakali, da vidijo, kako bo šlo konkurenci. Prav tako ni znanega še nič o specifikacijah in ceni.

19 komentarjev

Alternative iPadu

Eee Tablet

vir: Mashable
Mashable - Predstavitev iPada je prinesla mnogo polemik o smiselnosti naprave, medtem ko je stališče industrije, da se je pričakovali več oz. da bi bilo možno več že s trenutno strojno opremo (npr. podpora multitaskingu, itd.). Vsi, ki vam iPad iz kateregakoli razloga ni všeč, brez skrbi, alternativ bo še veliko. Prav alternative so se odločili poiskati na Mashable, kjer so zbrali podatke 9 prihajajočih tabličnih računalnikov, pa naj bodo šele v zgodnjih fazah razvoja (eden je celo še v fazi 3D renderjev) oz. je bilo njihovo delovanje v obliki prototipov že prikazano na CES-u. Prav v slednjo kategorijo pade HP-jev Slate, ki ga je na svoji predstavitvi pokazal sam CEO Microsofta, Steve Ballmer. To je pravzaprav dokaj pomemben podatek,...

72 komentarjev