»

Se kaj plete med Dellom in EMC-jem?

The Wall Street Journal - Po neuradnih virih, ki jih citira The Wall Street Journal, ki je običajno precej dobro obveščen, se Dell in EMC pogovarjata o združitvi. Dell je tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov, EMC pa je velikan na področju shranjevanja podatkov, ki ima v lasti tudi VMWare. Podatkov o ceni seveda še ni, a glede na EMC-jevo tržno kapitalizacijo okrog 50 milijard dolarjev bi šlo za enega največjih prevzemov (nakup Broadcoma za 37 milijard dolarjev je največji v računalniški branži). Dell se pogovarja tudi z bankami glede financiranja morebitnega prevzema. EMC-jeve delnice so po objavi špekulacij poletele za osem odstotkov.

Hedge sklad Elliott Management Corp., ki ima v lasti dva odstotka...

3 komentarji

Apple ni največje podjetje na svetu

Apple si želi takle sedež.

Slo-Tech - Za podjetje, ki je ustvarilo največji dobiček v zgodovini, se skorajda spodobi, da postane tudi največje v zgodovini. Apple je tako postal prvo podjetje, katerega tržna kapitalizacija je presegla 700 milijard, če štejemo le podjetja, s katerimi se trguje na organiziranem trgu. Daleč zadaj je na drugem mestu naftni gigant Exxon Mobil, ki je vreden 380 milijard dolarjev. Poglejmo si od bliže to številko in predvsem, kaj se skriva v ozadju, ter zakaj Apple ni največje podjetje, pa četudi mediji trdijo drugače.

Podjetje ni enako podjetju, tržna kapitalizacija pa je tako ali tako dobro definirana, a v praksi precej nedosegljiva vrednost. Dobimo jo tako, da pomnožimo borzni tečaj delnice s številom vseh delnic in v...

46 komentarjev

Apple vreden 700 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po mnenju vlagateljev je Apple že tri leta najvrednejše podjetje na svetu, sedaj pa je dosegel nov rekord. Tržna kapitalizacija podjetja je v ponedeljek švignila mimo 700 milijard dolarjev, sedaj pa vztraja tik pod to vrednostjo. S tem je Apple nominalno najdražje podjetje vseh časov, ki kotira na borzi. Za primerjavo povejmo, da je Apple skoraj dvakrat dražji od Microsofta ali Googla, štirikrat dražji od IBM-a in desetkrat dražji od Hewlett-Packarda.

Ko je Apple prehitel Exxon leta 2011, je bil vreden 346 milijard dolarjev. V vmesnem času sta Apple in Exxon še štirikrat zamenjala mesti, a večino časa je bil Apple trdno v vodstvu. Zadnji rekord je dosegel septembra 2012, ko je bil...

60 komentarjev

Apple pred največjim prevzemom - Beats

Slo-Tech - Čeprav uradnih potrditev ne iz Appla ne iz Beatsa še ni, Bloomberg in The Wall Street Journal poročata, da bo Apple kmalu - mogoče že prihodnji teden - najavil prevzem podjetja Beats za 3,2 milijarde dolarjev, kar bo Applov največji prevzem v zgodovini.

Apple se zanima za oba dela podjetja, tako za naročniško storitev Beats Music kakor tudi za proizvodnjo slušalk in zvočnikov. Apple v svojih prodajalnah že nekaj časa ponuja Beatsove izdelke, ta pa je minuli mesec začel omogočati nakup naročnine na svojo storitev kar prek Applovih aplikacij (in-app purchase). S tem je do neke mere konkurenčna Applovemu iTunes Radio, a Beats zahteva plačilo naročnine (10 dolarjev mesečno), katere del seveda dobi tudi Apple.

Beats sta leta 2008 ustanovila Jimmy Iovine in Dr....

54 komentarjev

Verizon za 130 milijard dolarjev odkupil Vodafonov delež

Reuters - Telekomunikacijska giganta Verizon in Vodafone sta danes najavila tretji največji prevzem v zgodovini, in sicer bo ameriškem Verizon odkupil delež britanskega Vodafona v skupnem podjetju Verizon Wireless. Ta je največji mobilni operater v ZDA, ki je nastal leta 2000 po združitvi Bell Atlantica, v katerem je imel Vodafone 90-milijardni delež, in GTE Wirelessa. Vodafone je imel v Verizon Wirelessu 45-odstotni delež (prek svojih odvisnih družb), Verizon (polno ime Verizon Communications) pa 55-odstotnega.

Težko pričakovani prevzem se je napovedoval že nekaj časa, danes pa sta ga podjetji uradno potrdili. Tehtal bo kar 130 milijard dolarjev, s čimer bo tretji največji v zgodovini (večja sta le Vodafonov nakup Mannesmanna za...

4 komentarji

Kako je videti konflikt interesov

Bloomberg - Kot smo poročali pozno lani, HP ni imel ravno najboljšega poslovnega leta, ker naj bi z nakupom britanske analitske družbe Autonomy za 10.3 milijard dolarjev poleti 2011 pravzaprav kupil mačka v žaklju. Autonomy naj bi v pričakovanju prevzema z manipulacijo računovodskih izkazov močno napihnil svojo dejansko vrednost, in sicer za vsaj 6 milijard (popolnoma izmišljene vrednosti) in potem še dodatnih 6 milijard v "manjši od pričakovane vrednosti". Vse te "presežke" je bilo potrebno odpisati in posledično je HP lansko leto zaključil s 13. milijardami dolarjev izgube, namesto običajne milijarde ali dveh dobička. Delnica je s tem izgubila...

15 komentarjev

Milijardni menedžerski odkup Della

Reuters - Uresničile so se bodo napovedi, da bo podjetje Dell prodano, le da se to ne bo zgodilo, kot smo pričakovali. Podjetja ne bo kupil kak finančni sklad ali drugo računalniško podjetje, ampak se bo kar njegov ustanovitelj, izvršni direktor in trenutni 14-odstotni lastnik Michael Dell odločil za menedžerski prevzem. Za podjetje bo odštel 24,4 milijarde dolarjev.

To je veliko denarja, zato bo imel finančno zaledje. Dve milijardi bo primaknil Microsoft v obliki posojila, medtem ko bo sklad Silver Lake vstopil v lastniško strukturo z lastnim kapitalom v višini milijarde. Michael Dell bo poleg svojih 14 odstotkov vložil svež kapital prek svojega zasebnega sklada MSD Capital. Skupno bo 15 milijard sredstev za prevzem dolžniških in te...

34 komentarjev

Patentne tožbe letno stanejo več deset milijard dolarjev

Ars Technica - Kdor redno bere naše strani, je gotovo že po malem sit nenehnih zgodb o novih tožbah zaradi patentov, ki jih nikoli ne zmanjka. V vseh tožbah - in v njih se zapletajo tako velikani, kot so Google, Apple in Nokia, kot tudi manjša in povsem neznana podjetja - je rezultat bolj ali manj enak. Sila redko smo priče trajni prepovedi prodaje ali uvoza, saj se stranke naposled vedno poravnavajo za (ne)primerno odškodnino in licenčnino, potem ko so za odvetnike in sodne stroške porabile velike količine denarja. James Bessen in Michael Meuer z bostonske univerze sta raziskala (znanstveni članek), koliko denarja podjetja letno porabijo zaradi patentnih tožb. Letno požrejo dobro desetino denarja, namenjenega za raziskave in razvoj (R&D).

Neposredni stroški, ki so jih...

24 komentarjev

Apple najvrednejše podjetje na svetu

Primerjava letošnje rasti delnic Appla (AAPL) in ExxonMobila (XOM)

Heise - Vse od leta 2005 je podjetje z največjo tržno kapitalizacijo na svetu naftni gigant ExxonMobil, ki mu je v tem času ves čas za petami kitajski PetroChina in ga včasih za kratek čas celo prehiti (leta 2008 je za hip najvrednejše podjetje postal Volkswagen, ko je Porsche s premeteno tržno manipulacijo pognal njegov tečaj kvišku). V zadnjem času pa mu preti nova nevarnost v obliki Appla, ki je na začetku leta postal drugo največje podjetje na svetu. Včeraj je med trgovanjem na ameriški borzi Applova delnica pridobila skoraj šest odstotkov, medtem ko je ExxonMobil izgubil dva, s čimer je Apple postal največje podjetje na svetu, s katerim se javno trguje.

Tržna kapitalizacija Appla je ob koncu trgovanja sicer dosegla vrednost 346 milijard dolarjev,...

28 komentarjev

Deset let pozneje se protimonopolni nadzor Microsofta v ZDA končuje

Leta 1998 je pričal tudi Bill Gates, tedanji izvršni direktor Microsofta in njegov ustanovitelj.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pred desetimi leti je ameriško sodišče odločilo v protimonopolnem postopku, da se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji. Proces dvajsetih ameriških zveznih držav in pravosodnega ministrstva zoper Microsoft se je začel 18. maja 1998, na njem pa so dokazovali, da ima Microsoft monopol na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike in brskalnikov, kar izkorišča za nedovoljeno integracijo. Naslednje leto 5. maja je sodišče odločilo, da je šlo v resnici za nedovoljen monopol, zato se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji - proizvajalca operacijskih sistemov in vsega ostalega.

Microsoft se je na razsodbo pritožil in leta 2001 so izposlovali poravnavo, ki ni več predvidevala razdelitve,...

5 komentarjev

Apple drugo največje podjetje na svetu

Na grafu gibanja tečaja AAPL je lepo videti internetni balon s preloma tisočletja in zdrs ob začetku zadnje finančne krize.

Slo-Tech - Delnice Appla so dosegle absolutni vrh, saj so se včeraj najvišji posli z njimi sklepali nad ceno 330 dolarjev. Zaključni tečaj po zaprtju borze je znašal 329,57 dolarja, v trgovanju po zaprtju pa se je povzpel prek 331 dolarjev. Te številke pomenijo, da Applova tržna kapitalizacija znaša 300 milijard dolarjev.

To ni malo denarja. Da si bomo to številko lažje predstavljali, poizkusimo takole: tržna kapitalizacija vseh podjetij na ljubljanski borzi znaša približno 30-krat manj od Applove. Apple je tudi že nekaj tednov drugo največje podjetje na svetu (spet merjeno s tržno kapitalizacijo) z majhnim zaostankom za naftnim gigantom Exxonom.

Apple je imel lani resda odlične rezultate, a rast delnice za 50 odstotkov v zadnjih 12 mesecih in 67 odstotkov od rekordne...

33 komentarjev

Apple večji od Microsofta

CNet - Napočil je dan, ki se je še pred desetimi leti zdel povsem neverjeten. Mali Apple, ki se je boril za preživetje z ogromnimi korporacijamie, kot je Microsoft, je prerasel redmondskega velikana. Včerajšnja tržna kapitalizacija Microsofta je po zaključnem tečaju znašala 219 milijard dolarjev, medtem ko je bila Applova 222 milijard dolarjev. Tržna kapitalizacija sicer ni povsem natančno merilo za velikost podjetja, saj vključuje tudi denarne depozite ter obveznosti. Če to dvoje upoštevamo, vrednotijo vlagatelji Apple na 199 milijard dolarjev, saj ima podjetje 23 milijard dolarjev gotovine, medtem ko ima Microsoft 37 milijard dolarjev gotovine in 6 milijard dolarjev dolgov, tako da je njegova...

274 komentarjev

AMD in Google z dobičkom

Gibanje delnic AMD-ja in Googla v zadnjem kvartalu

ComputerWorld - Svoje poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje sta objavila še AMD in Google. Poškilimo najprej v Sunnyvale, kjer so zabeležili 257 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je AMD v enakem obdobju lani nabral 416 milijonov dolarjev izgube. To je že drugo zaporedno dobičkonosno četrtletje za AMD, ki je pred tem tri leta kot po tekočem traku prideloval minus. Skupni prihodki od prodaje so v preteklem kvartalu znašali 1,57 milijard dolarjev, kar je za tretjino več kot lani. Za rekordno četrtletje (izjemen dobiček v četrtletju pred tem je posledica izplačila v tožbi zoper Intel) je odgovorna dobra prodaja procesorjev in novih DirectX 11 grafičnih kartic.

Dobro je šlo tudi Googlu, ki je presegel napovedi analitikov in zbral 1,96 milijarde dolarjev dobička pri 6,77...

13 komentarjev

Google povečal dobiček

Gibanje cene delnice Googla v zadnjih treh mesecih

CNet - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so ponovno zabeležili izboljšanje poslovnega izida. Izvršni direktor Eric Schmidt ga je opisal kot izreden konec leta, ki je bilo podobno vlakcu smrti. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 4,95 milijarde brez oz. 6,67 milijarde dolarjev s tako imenovanimi stroški pridobivanja prometa (traffic acquisition costs). Dobiček je v tem obdobju znašal 2,19 milijarde dolarjev, kar je za 35 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej.

Podrobnejša razčlenitev pokaže, da so strani v Googlovi lasti prinesle 4,42 milijarde dolarjev (66 odstotkov vseh prihodkov), medtem ko je preostanek odpadel na partnerske strani z AdSensom. Približno polovico prihodkov je Google pridelal izven ZDA.

Razkrili so še nekaj bilančnih...

0 komentarjev

Skype dokončno prodan

X-Bit Labs - V začetku tega meseca se je Ebay sporazumel s prvotnimi avtorji Skypa o prodaji, nato pa so se odločili, da ne bodo tratili časa. Tako so v petek dokončali napovedano prodajo Skypa. Spomnimo, da so ga kupili leta 2005 za 3,1 milijarde dolarjev, kar je bila nazaj pogledano ena najbolj zgrešenih investicij v računalniški branži. Sedaj so za 70 odstotkov Skypa iztržili 1,9 milijarde dolarjev gotovine in menico v vrednosti 125 milijona dolarjev od investicijske skupine Silver Lake, ki je skupaj s partnerji odkupila Skype. Ebay je obdržal 30-odstotni delež v podjetju.

0 komentarjev

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju...

25 komentarjev

Cisco prevzema Tandberg

CNet - Napovedi o prevzemih v računalniški branži se kar vrstijo. To pot je enega napovedal Cisco, ki namerava za tri milijarde dolarjev kupiti Tandberg. Tandberg je norveško-ameriško podjetje, ki se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij. Prve korake v to smer je Cisco že storil s prevzemoma Scientific-Atlanta in Arroyo v letih 2005 in 2006, z zadnjo pridobitvijo pa si želijo odrezati še večji kos pogače telekonferenčnega trga. Financirali naj bi ga kar z gotovino, cena 153,5 norveških kron na delnico (to postavlja tržno kapitalizacijo na tri milijarde dolarjev), pa predstavlja 25-odstotno premijo na povprečno ceno delnice v zadnjih treh mesecih. Posel naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

0 komentarjev