»

Windows 10 ukinja torek za popravke, krepi zaščito

Slo-Tech - Microsoft že od oktobra 2003 izdaja popravke za svoj operacijski sistem Windows in drugo priljubljeno programsko opremo zlasti drugi torek v mesec, ki se ga je zato prijel vzdevek Patch Tuesday. S tem želijo olajšati postopek nadgrajevanja, ki lahko zlasti pri poslovnih uporabnikih povzroči veliko nevšečnosti in dodatnega dela, saj popravki (če niso res izjemno kritični) izidejo na predvidljiv datum. V Windows 10 se ta praksa poslavlja.

Terry Myerson, ki vodi oddelek za Windows, je povedal, da bodo domači uporabniki prejemali popravke takoj, ko bodo ti nared. Myerson je v govoru na konferenci Ignite 2015 mimogrede okrcal Google z besedami, da Google izda kup kode, potem pa se ne ukvarja z vprašanjem, ali to koda dejanska pristane...

15 komentarjev

FTC razbil obsežno mednarodno mrežo računalniških prevarantov

Ars Technica - Ameriški organi pregona so v mednarodnem sodelovanju s tujimi organi prekinili obsežno prevarantsko operacijo, v kateri so nepridipravi izkoriščali nevednost uporabnikov računalnikov in jim za domnevno brisanje navideznih virusov zaračunavali visoke zneske, je ameriška Komisija za zvezno trgovino povedala na današnji tiskovni konferenci. Vložene so ovadbe zoper 14 podjetij in 17 posameznikov, zasegli so 188.000 dolarjev protipravno pridobljenega premoženja (preostanek je neznano kje) in ugasnili strežnike. V obsežni akciji odkrivanja te prevare je poleg organov pregona sodelovalo tudi več računalniških podjetij, med njimi Microsoft, McAfee in drugi, kot je to že v navadi.

Na spletu že...

2 komentarja

Avira kot virus označila samo sebe

The Register - Občasno se zgodi, da protivirusni programi napačno zaženejo alarm ob povsem neškodljivih sistemskih datotekah ali programih. Če kot okužene ožigosajo zgolj programske datoteke, je škoda omejena na prizadeti program, če pa se lotijo sistemskih datotek, lahko na kolena spravijo operacijski sistem. Nedavno se je to zgodilo BitDefenderju, ki je pohabil 64-bitne verzije sistema Windows, in McAfeeju, ki je onesposobil vse sisteme Windows XP, letos pa je Microsoft kot virus odpisal kar brskalnik Chrome. Še bolj bizaren slučaj pa je, če protivirusnik kot virus zazna samega sebe. To se je ta teden zgodilo Aviri.

V sredo izdana posodobitev protivirusnih definicij...

43 komentarjev

Veliki britanski internetni filter za McAfee upravljajo študentje

vir: PC Pro
PC Pro - Prejšnji teden je v Veliki Britaniji zaživel veliki filter, ki uporabnikom interneta (ob naročilu te storitve) blokira dostop do pornografskih, igralniških in drugih neprimernih vsebin na spletu. Dva izmed štirih velikih britanskih ponudnikov dostopa do interneta BT in Sky v ta namen uporabljata McAfeejevo storitev. Slednji se je razgovoril o postopku označevanja in sistemizacije spletnih strani, od katerih je odvisna uvrstitev na prepovedano listo.

McAfee pojasnjuje, da spletne vsebine kategorizirajo s približno 30 definicijami, na podlagi katerih se izvaja selektivno blokiranje v skladu z željami ISP-jev in strank. Večino dela avtomatično opravijo pajki, ki lazijo po...

12 komentarjev

Intel kupuje McAfee

CNet - Intel se pripravlja na največji nakup v svoji zgodovini. Za 7,7 milijarde dolarjev kanijo prevzeti McAfee, ki ga poznamo predvsem po izdelkih za zaščito računalnika, tj. protivirusnih programih in požarnih zidovih. Intel je včeraj objavil, da so podpisali pogodbo o prevzemu, s katero se strinjata upravna odbora obeh podjetij. Za delnico bodo plačali 48 dolarjev, kar predstavlja 60-odstotno premijo na borzno ceno pred objavo prevzema.

McAfee bo postal del Intelove divizije Software and Services Group, so napovedali v Intelu, a analitikov to ni prepričalo. Peter Firstbrook iz Gartner in Stamford se čudi, saj med McAfee in Intelov ne vidi prav nobene sinergije. Špekulira celo, da bodo kratkoročno pridobili McAfeejevi tekmeci, predvsem...

20 komentarjev

Finjan toži McAfee, Symantec in druge proizvajalce protivirusnih programov

ComputerWorld - Razmeroma neznano podjetje Finjan, ki je bilo do lanskega novembra razvijalec programov za računalniško varnost, kasneje pa so odprodali praktično vse razen patentov (že slutite, kam pes taco moli?), je vložilo tožbo zoper pet velikih proizvajalcev protivirusnih programov, med njimi Symantec in McAfee. V njej jim očitajo kršitve dveh patentov (št. 6.092.194 za "sistem in metodo zaščite računalnika in omrežja pred sovražnimi prenosi s spleta" in št. 6.480.962 za "sistem in metodo zaščite odjemalcev med tekom pred sovražnimi prenosi s spleta"), ki sta bila odobrena leta 2000 in 2002.

Microsoft je svoje programe licenciral s Finjanom že leta 2005, tako da ni presenetljivo, da podjetje patente skuša unovčiti tudi drugod. Predlani je Finjan dobil tožbo pred poroto proti Secure Computingu (kasneje ga je kupil McAfee), zaradi česar so mu morali plačati 13,8 milijona dolarjev odškodnine. V najnovejši tožbi podjetje išče odškodnino in odredbo sodišča, ki bi prepovedala prodajo McAfeejevih...

2 komentarja

McAfee bo domačim uporabnikom povrnil škodo

CNet - Prejšnji teden je McAfee izdal pokvarjeno posodobitev virusnih definicij svojega protivirusnega programa, ki je kot virus označila tudi sistemsko datoteko svchost.exe. Zaradi tega je na tisoče računalnikov z Windows XP obstalo v vicah neskončnih ponovnih zagonov. Podjetje se je hitro odzvalo in pripravilo popravek za domače in poslovne uporabnike, a škoda je bila že storjena. McAfee se je za vse nevšečnosti opravičil in domačim uporabnikom ponudil povračilo škode.

Podrobnosti še niso razkrili, so...

10 komentarjev

McAfeejev antivirus sesul Windows XP

engadget - Slab mesec mineva od spodrsljaja romunskega antivirusnega BitDefender, ki je uporabnike zaradi lažnega pozitivnega rezultata pustil z onesposobljenim računalnikom. Podobno napako si je včeraj privoščil McAfee, ki je paraliziral na tisoče računalnikov z Windows XP.

Posodobitev virusnih definicij 5958, ki je bila objavljena včeraj ob treh popoldne po našem času, je kot okuženo datoteko zaznala svchost.exe, ki predstavlja povezavo med dinamičnimi knjižicami (DLL) in operacijskim sistemom. Gre za...

22 komentarjev

BitDefender onesposobil računalnike, uporabniki terjajo odškodnine

ComputerWorld - V soboto si je fiasko s svojim protivirusnim programom privoščilo romunsko podjetje Softwin, ki ga poznamo po priljubljenem kosu programja BitDefender. Posodobitev definicij tega dne je 64-bitne operacijske sisteme Windows prisilno ustavila. Program je namreč nekaj ključnih sistemskih datotek programom Windows in celo lastnih BitDefenderjevih označil kot okužene s Trojan.FakeAlert.5 in jih prestavil v karanteno, kar je iz operacijskega sistema napravilo nepremičnino. Poročila na forumih so govorila, da BitDefender kot virus označi kar vse pognane programe, tako da so sistemi popolnoma neodzivni. Nekaj ur pozneje, popoldne istega dne, so Romuni reagirali in objavili popravek in navodila, kako vzpostaviti prejšnje stanje,...

28 komentarjev

Kitajski napadi izkoristili luknjo v IE

CNet - Pred dnevi so odkrili, da so kitajski hekerji od decembra do 4. januarja napadli celo vrsto zahodnih podjetij, zaradi česar je Google celo napovedal, da se bo umaknil iz Kitajske. Microsoft je priznal, da je eden izmed krivcev za uspeh napadalcev tudi njihov brskalnik. Kot je dejal Mike Reavey, vodja Microsoftovega Security Response Center, je bil Internet Explorer eden izmed uporabljenih vektorjev za napad. Podjetje McAfee pojasnjuje, da so napadalci izkoristili pomanjkljivost IE zero-day in ne napake v PDF-jih. Luknja naj bi obstajala v vseh verzijah Internet Explorerja od 5.01 naprej, medtem ko Reavey trdi, da so bili prizadeti le uporabniki IE6. V intenzivni preiskavi, ki poteka o dogodku, sodelujejo MS, Google, Adobe, Mandiant in McAfee. Več o tem.

22 komentarjev

McAfee prevzema Solidcore

CNet - Računalniški varnostni gigant McAfee, ki ga poznamo predvsem kot proizvajalca protivirusnih in drugih programov, ki pomagajo ščititi in varovati naše računalnike, se je odpravil po nakupih. Odločili so se prevzeti Solidcore Systems, za katerega bodo sprva odšteli 33 milijonov dolarjev, kasneje pa še dodatnih 14 milijonov, če bo podjetje dovolj uspešno. Solidcore je znan po tehnologiji za izdelavo belih seznamov, ki se bojuje proti virusom, črvom in drugi računalniški zalegi. Njihova tehnologija se uporablja na strežnikih, mobilnih napravah, računalnikih, bankomatih, blagajnah in drugod. McAfee pravi, da jo trenutno koristi več kot 100 finančnih institucij na 15.000 mestih. Leta 2004 ustanovljeno podjetje zaposluje dobrih 100 ljudi.

McAfee je kar navdušeno nakupoval že v preteklih letih, saj je lani kupil Citadel Security, predlani ScanAlert, v letih poprej pa še Preventsys in Foundstone. Z novo pridobitvijo bodo, tako pravijo, še izboljšali svoj portfelj programov za zaščito in ga...

1 komentar

Novi Linux Suse 8.2 že v Sloveniji

Finance - Včeraj smo bili priče novi izdaji Linux distribucije SuSE 8.2, ki naj bi ustregela tako poslovnim kot tudi domačim uporabnikom, predvsem glede stabilnosti in varnosti Linuxa kot Microsoftovega konukrenta. Poleg široke izbire podatkovnih baz, strežniških aplikacij, sistemov elektronske pošte, e-commerce, spleta in datotečnih strežnikov, vključuje tudi vse standardne namizne aplikacije in okolja. Uradna novica.

V Sloveniji Linux SuSE zastopa Agenda Open Systems.

7 komentarjev

McAfee-jeve novosti!

The Register - Da, tudi veliki gredo včasih po vzoru manjših [0:)]. McAfee je namreč najavil, da bo naslednja verzija osebnega požarnega zidu vključevala hudo novo možnost, to je blokiranje odhodnega prometa (do sedaj se je program ukvarjal 'zgolj' s filtriranjem dostopovnega prometa). Kakorkoli, še vedno pa ostaja težava nefiltriranja, saj program morebitnega spy-warea znotraj avtoriziranih programčkov ne zmore odkriti. Klik!

Bo kaj komentarja, minmax ter odprtosrčna, ups, odprtokodna druščina? [>:D]

1 komentar