»

Nativna Opera za Symbian

Information Week - Norveški Opera Software je včeraj izdal novo verzijo Opera Mini 5.1, ki v primerjavi s predhodnimi inačicami prinaša pomembno novost. Dočim so bile prejšnje napisane v Javi, je nova napisana v nativni kodi za Symbian, tako da bo tekla na Nokiah S60 in drugih telefonih s Symbianom hitreje.

Doslej je bila na voljo le Opera Mobile, sedaj pa se meja med Opero Mobile in Mini briše. V novi verziji najdemo tudi cel kup novosti, tudi takšne, ki v javanski niso bile možne. Med drugim: podporo za več naprav, bistveno hitrejši zagon, izboljšano nalaganje in premikanje po straneh, popolno podporo za vse načine vnosa...

16 komentarjev

Na Android prihaja Opera Mobile

Opera software - Že v mesecu dni naj bi uporabniki Androida poleg Opere Mini, brskalnika primernega predvsem za počasnejše povezave, dobili možnost uporabiti še polnejši brskalnik z Norveške, Opero Mobile. Razlika med njima je precejšna, saj se Mini zanaša na Operine strežnike, ki spletno stran na mobilni telefon pošljejo v zmanjšani obliki, kar seveda pohitri nalaganje na počasnih povezavah (manjša količina podatkov za prenos) in izrisovanje. Opera Mobile po drugi strani vse podatke spletne strani prenese neposredno na mobilni telefon ter jih tam tudi izriše, tako kot večina ostalih brskalnikov.

Opera Mobile je že na voljo za Windows Mobile (pogosto je namestitev le-te eden izmed prvih korakov na mobilnih telefonih z WM 6.5, če ni za to poskrbel že proizvajalec) in Symbian, medtem ko je Opera Mini mnogo bolj razširjena. V hitrejšem nalaganju spletnih strani lahko uživajo...

30 komentarjev

Izšli Opera Mini in Opera Mobile

CNet - Dva tedna po izidu nove verzije brskalnika Opera za osebne računalnike so Norvežani izdali še novi verziji za javanske telefone oz. blackberryje ter naprave s Symbian S60 oz. Windows Mobile. Prvim je namenjena Opera Mini 5, ki uporablja proxy strežnike, ki stisnejo slike pred prenosom na telefon, tako da porabi karseda malo pasovne širine. Opera Mobile 10 je vseobsegajoča različica brskalnika, ki ne zaostaja dosti za polno namizno verzijo. Prenos neposredno na telefon je že mogoč z uradne strani. V primerjavi z betama, ki sta že krožili po internetu, končni inačici ne prinašata nobenih novih funkcionalnosti, zgolj odnašata nekaj hroščev. Več.

33 komentarjev

Android pridobiva, Windows Mobile izgublja

Mali zeleni robotek, ki je ljubljenec vedno večje populacije

vir: Wikipedia
HotHardware - Večjih sprememb na trgu pametnih mobilnih telefonov med lanskim oktobrom in letošnjim januarjem ni bilo, če izvzamemo Microsoftov Windows Mobile in Googlov Android. Obema se je tržni delež spremenil za 4 odstotne točke, z veliko razliko v smeri. Android je namreč pridobil, celo 4,3 točke, medtem ko je Windows Mobile 4 odstotne točke izgubil. Tržni delež je izgubil še Palm, ki je s 7,8% tržnega deleža padel na 5,7%, a so vsi ostali nekaj malega pridobili. RIM je z dodatne 1,7 odstotne točke pristal na 43% tržnega deleža, Apple pa je pridobil le 3...

19 komentarjev

Izšla Opera 10.50

Opera Web Browser - Norvežani so danes izdali novo verzijo svojega brskalnika Opera, ki se sodeč po raziskavah trga nikakor ne uspe zasidrati med najpriljubljenejše brskalnike, a ima trdno bazo zadovoljnih in ponosnih uporabnikov. V zadnjih 36 urah so pri Opera Software zelo pohiteli in izdali kar pet kandidatov za izid; bržkone se je mudilo, da ujamejo Microsoftovo splavitev izbirnega okna za izbor brskalnika v Windows, ki ga je izsilila EU.

Razvijalci trdijo, da je Opera 10.50 najhitrejši brskalnik doslej in testi beta verzije to potrjujejo. Podobno titulo si lasti tudi Google Chrome, tako da bo moral zmagovalca odločiti fotofiniš. Za zdaj so izdali le verzijo za Windows, medtem ko bosta tisti za Linux in OS X sledili kmalu.

Kaj je novega? JavaScript poganja nov pogon Carakan, slike izrisuje...

211 komentarjev

Opera najhitrejša

Prenovljen grafični vmesnik

vir: CNet
CNet - Z izidom najnovejše beta različice Opere, brskalnika, ki se vztrajno drži spodnjega dela lestvice popularnosti, Norvežani, ki jo razvijajo, vztrajno zatrjujejo, da je Opera 10.50 beta najhitrejši brskalnik na svetu. Ta naslov naj bi si prislužila z uporabo popolnoma novega pogona za prikazovanje Javascripta, Carakan. Po CNetovih poročilih dejansko nekaj je na teh trditvah, saj so na Core 2 Quad 6600 s 4 GB pomnilnika in 64-bitnih Windows 7 primerjali Opero 10.50, zadnjo stabilno različico 10.10 ter zadnjo razvojno različico Chromea, 4.0.266.0. Slednji je s 510.4 ms v SunSpider JavaScript sintetičnem testu zaostal za skoraj desetinko...

104 komentarji

Opera 10 z 10 milijoni prenosov

Tržni deleži brskalnikov v avgustu

Opera software - Minil je en teden od izida nove verzija brskalnika Opera 10 in v tem času jo je s spleta preneslo 10 milijonov uporabnikov. Kot pravijo razvijalci, številke kažejo, da je posebnost pri tej izdaji velika količina svežih namestitev namesto nadgradenj, kar nakazuje na mnogo prebežnikov iz ostalih taborov. Veliko zanimanje za nov izdelek pripisujejo funkciji Turbo, ki omogoča hitro brskanje tudi na slabših povezavah.

Da postavimo številke v perspektivo, povejmo, da si je konkurenčni brskalnik Firefox 3.0 v 24 urah po izidu preneslo osem milijonov uporabnikov, v prvem tednu pa skupno 20 milijonov. Ker je tržni delež Opera desetkrat manjši od Firefoxa, lahko zaključimo, da so se Norvežani tokrat odrezali nadpovprečno dobro. Kako je to vplivalo na tržni delež brskalnika, bomo videli prihodnji mesec.

63 komentarjev

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev

Opera Mini 4 beta

Opera software - Vsi verjetno poznate internetni brskalnik Opera, le manjšina pa ve, da je norveško podjetje Opera Software ASA poleg namizne različice med drugim razvilo tudi brskalnik za igralno konzolo Nintendo Wii in najbolj razširjeno java aplikacijo za mobilne telefone – Opera Mini.

Za vse tiste, ki še ne veste, kaj Opera Mini je, naj omenim le, da gre za brezplačni mobilni internetni brskalnik, ki omogoča prikaz klasičnih strani na mobilnem telefonu. Pri tem pretok podatkov poteka preko...

28 komentarjev