»

Opera še vedno nezadovoljna z Microsoftom

The Register - En mesec je od tega, ko je Microsoft zakopal bojno sekiro z Evropsko komisijo in v Windows vključil izbirno okno, kjer lahko uporabniki pred prvo povezavo z internetom izberejo, kateri brskalnik bi želeli uporabljati. V prvi vrsti so jim na voljo IE, Opera, Firefox, Safari in Chrome, v drugi vrsti pa se skrivajo še nekateri manj znani. Nekoliko jim je zagodel njihov generator psevdonaključnih števil, ki v prvi implementaciji ne deloval pravilno, a so to po opozorilih kmalu popravili. Zgodba bi bila končana, če se ne bi vnovič oglasili Norvežani.

Pisci Opere, ti isti Norvežani, ki so vso stvar sprožili, še vedno niso zadovoljni s končno rešitvijo. Moti jih, da je izbirno okno pri sveži...

43 komentarjev

Microsoft popravil površni generator naključnosti

Prvotni "random"

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Popolne naključnosti (brez namenske strojne opreme seveda) v računalništvu sicer ni, a generatorji psevdonaključnih števil so dovolj izpopolnjeni, da bi moralo biti sprogramirati za uporabnika dovolj naključno sekvenco mačji kašelj. Microsoftu vprvo to ni uspelo.

Govorimo o novem oknu za izbor privzetega brskalnika v operacijskem sistemu, ki ga je od Microsofta izposlovala EU. V njem se pojavi pet brskalnikov (IE, Firefox, Chrome, Opera, Safari), in sicer vsakokrat v drugem, naključnem vrstnem redu. Arhitekt programske opreme iz IBM-a Rob Weir je Microsoftu očital, da so naključnost sprogramirali površno. Zaradi začetniške napake (polje so posortirali s posebno primerjalno funkcijo) se je...

34 komentarjev

Čez en teden zadnje dejanje v vojni Microsoft-EU

ComputerWorld - Prihodnji ponedeljek bo Microsoft kupcem operacijskega sistema Windows v Evropi začel prodajati verzijo, ki je usklajena s protimonopolnimi zahtevki EU. Vse skupaj je zakuhala norveška Opera, ki se je leta 2007 pritožila, da Microsoft protežira lasten brskalnik z avtomatsko vključitvijo v Windows. Po več letih je EU z Microsoft sprejela salomonsko rešitev, da bo v Windows vgrajeno posebno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo namestiti.

V tako imenovanem ballot screenu bo navedenih pet najpriljubljenejših brskalnikov ta hip - IE, Firefox, Chrome, Opera in Safari. Veliko črnila je bilo prelitega okrog tako trivialnih stvari, kot je vrstni red prikaza (abecedni...

53 komentarjev

EU in Microsoft sklenila dogovor, obtožbe zavržene

TechCrunch - Kot smo predvidevali že v začetku meseca, je Microsoft uspel zakopati bojno sekiro z Evropsko komisijo. Dogovor je sedaj postal uraden. Microsoft bo od marca uporabnikom ponudil izbor do 12 brskalnikov v posebnem pojavnem oknu, kjer bodo ti razvrščeni vsakokrat na novo in to (delegirano) naključno. Največjih pet (IE, Firefox, Safari, Chrome in Opera) bo imelo prednost, a bo njihov medsebojni redosled naključen. Sprememba bo tudi retroaktivna, tako da bodo vsi že obstoječi uporabniki Windows XP, Vista in 7 prejeli posodobitev, ki jih bo (tudi če IE ni njihov privzeti...

15 komentarjev

Evropejcem v Windows 7 izbira brskalnika

X-Bit Labs - Kot kaže, sta Microsoft in Evropska komisija po večmesečnem pregovarjanju dosegla dogovor, kakšno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 7 bo Microsoft tržil v Evropi, da bo ta skladna z našo protimonopolno zakonodajo. Priložili ji bodo lahko brskalnik Internet Explorer, a bo moral Microsoft upoštevati nekaj smernic, ki so jih v Redmondu predlagali sami.

V Windows bodo vključili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali namestitev drugega brskalnika, izbrali poljuben brskalnik kot privzet in po želji onemogočili Internet Explorer. S tem bo volk sit in koza cel, saj bo IE ostal del sistema, a bo odločitev o njegovi uporabi prepuščena uporabnikom. Prodajalci oz. proizvajalci računalnikov (OEM-i) bodo to odločitev lahko sprejeli namesto uporabnikov in že sami namestili poljubne druge brskalnike in onemogočili IE. Komisija pozdravlja predlog in bo sedaj raziskala praktično učinkovitost ukrepa. Klik!

37 komentarjev

EU od Microsofta terja več brskalnikov

The Wall Street Journal - Kot kaže, je Evropska komisija nezadovoljna z vedenjem Microsofta in od njega terja več. Tako sedaj razmišljajo o novi seriji sankcij proti podjetju. Zgodba je stara - še vedno je trn v peti Internet Explorer, ki je integriran v Windows. EU se je sedaj odločila, da od Microsofta ne bodo zahtevali odstranitev brskanika, temveč bodo poskušali izsiliti integracijo še konkurenčnih brskalnikov v Windows. Končne odločitve v tem procesu seveda še ni in je najverjetneje še nekaj tednov ne bo. Spomnimo, da je EU od Microsofta od leta 2004 pobrala že za dve milijardi dolarjev kazni.

V Redmondu se sedaj sklicujejo na dejstvo, da EU ne more od njih zahtevati vključitve konkurenčnih izdelkov v svoj produkt. Dodajajo, da uporabnikom nihče ne preprečuje prenosa in namestitve, denimo, Firefoxa ali Opere po namestitvi sistema. Toda EU se je za tako potezo odločila zaradi podobne tožbe leta 2004, ko so od Microsofta zahtevali odstranitev Windows Media Playerja iz operacijskega sistema, Microsoft pa...

285 komentarjev

Norveški minister prepovedal uporabo zaprtih formatov

Slo-Tech - Včeraj je norveški minister za razvoj Morten Andreas Meyer oznanil, da zaprti formati ne bodo več sprejemljivi v komunikaciji med norveško vlado in državljani.

Dejal je še, da bodo morali vsi v javnem sektorju do konca naslednjega leta imeti izdelan načrt za uporabo odprtokodnih programov in odprtih standardov. Čeprav redmonskega velikana ni izrecno omenjal, je vsekakor jasno, da ga je imel v mislih.

Če bo to obveljalo, bo to prineslo ogromne stroške nekaterim organiziacijam in podjetjem, kot sta na primer Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) in TV2, ki oddajata pretežno v Microsoft Media formatu.

Morda bomo kmalu izvedeli, ali je to le modna muha, sovraštvo do Microsofta ali le želja po temu, da bi se Norveška odlepila od ostalih držav in poslej komunicirala le sama s seboj?

Prav zanimivo bi bilo videti, koliko debelejša je sedaj denarnica norveškega ministra

54 komentarjev

Najhitrejši brskalnik je ... Opera!

Slashdot - Vojne brskalnikov za prevlado in nespregledljiva nasprotja med njihovimi uporabniki segajo že v čas, ko sta bila največjo bitko za uporabnike PC-jev Netscape in Microsoft. Prvega je povozil čas, slednji pa je preživel in se danes v okolju Windows bori predvsem z Mozillo, Firefoxom in Opero. Uporabniki slehernega bodo zatrjevali, da je najboljši. In kateri je res najboljši?

Na to vprašanje so si poskušali odgovoriti na HowToCreate, kjer so med seboj primerjali vse najbolj popularne brskalnike za Linux (Firefox, Mozilla, Konqeror, Opera, Epiphany), Mac OS X (Safari, Opera, OmniWeb, IE, iCab, Firefox, Camino) in Windows (Avant, Escape, Clue, Firefox, IE, Mozilla, Opera, Netscape). Primerjali so čas hladnega zagona (cold start), toplega zagona (warm start), hitrost renderiranja CSS, tabel, obdelave slik in skript in vračanja na obiskane strani (history).

Rezultati so nedvoumni: z Opero ne moreti zgrešiti na nobeni platformi in je trenutno najhitrejši brskalnik. Ne verjamete?

99 komentarjev

Novi vstavki za brskalnike

Mozillazine - Mozilla Foundation je te dni izdala minorni nadgradnji svojih samostojnih programov, Firefox 0.9.1 in Thunderbird 0.7.1, ki odpravljata težave nekaterih uporabnikov z razširitvami.

Iz tabora odprtega naslednika Netscapa pa so še sporočili, da v sodelovanju z drugimi podjetji razvijajo nov sistem vstavkov za brskalnike. Slednji je namreč že zelo zastarel, saj izvira iz časov Navigatorja 2.0. V projektu sodelujeta še Apple in Opera, kot razvijalca brskalnikov (Safari in Opera), in razvijalci najpomembnejših vstavkov, Macromedia (Flash in Shockwave), Sun (Java) in Apple (QuickTime). Edini omembe vreden razvijalec brskalnikov in vstavkov, ki manjka, je Microsoft, ki od Explorerja 5.5 naprej raje uporablja ActiveX. Klik!

Le zakaj tudi ostali ne uporabijo ActiveX?

6 komentarjev