»

Microsoft najavil polno podporo za OOXML

Microsoft je svojo roko dobro odigral in dosegel standardizacijo predloga, ki potem še pet let ni bil zares v rabi.

vir: Buzzfeed
Slashdot - Z zgolj pet let zamude po potrditvi lastnega standarda za zapis dokumentov pred mednarodnima standardizacijskima telesoma ISO ter IEC bo prihajajoči Office 2013 končno ponujal polno podporo za Office Open XML (Office Open XML). Nedavne različice pisarne, tj. od 2010 naprej, so namreč podpirale zgolj branje in urejanje, ne pa tudi shranjevanje v standardiziran OOXML .docx/.xslx.

Za kaj se gre? Med leti 2005 in 2008 je potekal sorazmerno srdit boj za specifikacijo bodočega enotnega zapisa dokumentov, tako v namiznih kot prihajajočih spletnih pisarnah. Na eni strani je bil Microsoft, ki je predlagal zazippan XML v svojem stilu, imenovan OOXML, na drugi pa Open Document Foundation, IBM,...

28 komentarjev

Google prevzel DocVerse

Ars Technica - Google je objavil prevzem podjetja DocVerse. Podjetje je bilo ustanovljeno pred tremi leti, ko sta moči združila dva nekdanja Microsoftova uslužbenca. Razvila sta vtičnik za Microsoft Office, ki omogoča sodelovanje z drugimi ljudmi v realnem času. Tako je DocVerse v bistvu razvil dodatek za rabo Officea, ki je sila podobno oblačnim programom Google Docs in Microsoft Office Web. Nič čudnega, da je nanj svoj pogled vrgel tudi Google.

Google pravi, da so ljudje še vedno navajeni na klasično lokalno programsko opremo. Zato jim bo prevzem pomagal pri prepričevanju ljudi, naj preidejo na oblačne rešitve, saj DocVersov program omogoča prehod brez zamenjave delovnega okolja.

Obstoječi uporabniki DocVersa bodo lahko nadaljevali z delom brez težav, medtem ko so nove registracije zaprte, dokler se Google ne določi, kako in kaj. Verjetno ga bodo vgradili v Google Docs. Cene nobeden izmed akterjev ne omenja, se pa neuradno govori o vrednosti 25 milijonov dolarjev. Google Blog.

2 komentarja

Danska izbrala format ODF

Slashdot - Včeraj je danska vlada sprejela odločitev, da bodo odslej uporabljali odprti format ODF za pisarniške dokumente in ne Microsoftovega OOXML, ki je bil drugi kandidat. Odlok je obvezujoč za vladne agencije, pričakujejo pa da mu bodo kmalu sledili tudi na regionalni in lokalni ravni. Žgoča debata se je vila štiri leta in nekateri so se bali, da bodo popustili Microsoftu, zato je odločitev še toliko bolj razveseljujoča. Od 1. aprila 2011 bodo morale vladne institucije vse dokumente obvezno posredovati v formatu ODF in po želji tudi v kakšnem drugem. Uradna novica v danščini in strojni prevod v angleščino.

ODF je odprt pisarniški format, ki je bil razvit z namenom omogočiti shranjevanje podatkov v nelastniškem formatu, ki uporabnikov ne bo priklenil na enega proizvajalca programske opreme (vendor lock-in). Prvo različico je ISO/IEC potrdil leta 2006 in od takrat so ODF podprli praktično vsi pisarniški paketi, med drugimi tudi Microsoft Office, OpenOffice, StarOffice in Google Docs.

50 komentarjev

V Belgiji je OpenOffice pravi hit

Slo-Tech - Kot poročajo na Unixmen, je v Belgiji uporaba odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice pravi hit, saj njegov delež vztrajno raste. OVAM oz. belgijska verzija Agencije za javne odpadke je že pred leti uvedla podporo za odprtokodni format besedil ODF, sedaj pa le še čakajo na odločitev Ministrstva za okolje, ki naj bi dovolilo namestitev OpenOfficea na štiristo namizij. Tudi administracija v mestu Schoten je velik zagovornik tega programskega paketa, saj so letos poleti prešli na uporabo OpenOfficea, medtem ko bodo z uvedbo formata ODF še nekoliko počakali, bojda zaradi notranjih pritiskov. V ta namen jim je IT-oddelek podaril zbirko več kot petdeset filmov o uporabi novega pisarniškega paketa.

V pristanišču Antwerpen so začeli s pripravami na migracijo 1300 namizij na OpenOffice, končali pa naj bi do leta 2010. Ne bodo le uporabljali formata ODF, temveč bo postal ta format tudi glavni format za komunikacijo s partnerji. Njihov skrbnik IT-ja pravi, da je sedaj pravi čas za...

131 komentarjev

Sodelovanje Officea 2007 z ODF slabo

Slashdot - Poročali smo, da je Office 2007, ki je sicer ODF z dodatki, ki jih je bilo moč sneti s spletnih strani, podpiral že prej, z drugim servisnim paketom končno brez dodatkov podprl ODF. Kot piše Slashdot, pa je Microsoft to združljivost pri preglednicah hote ali nehote izvedel popolnoma neuporabno. Kot kažejo testi, Microsoftov izdelek v formatu ODF bere le CleverAge, medtem ko zna Excel pravilno brati le za seboj. Problematične so formule, saj v standardu format le-teh ni definiran, Excel jih pa spravi v imenski prostor, kjer jih drugi programi ne pričakujejo. Avtor v članku razdela problem in prikaže tudi nekaj možnih obhodov težave.

36 komentarjev

ISO zavrnil pritožbe glede standardizacije OOXML

Slashdot - ISO in IEC sta ponovno potrdila veljavnost standarda Office Open XML, ko so voditelji organizacij zavrnili pritožbe štirih držav (Brazilije, Južnoafriške republike, Venezuele in Indije), saj tem državam ni uspelo zbrati potrebne dvotretjinske podpore članov upravnih odborov ISO in IEC.

Razlog za pritožbo bi naj bile nepravilnosti pri glasovanju, saj je vse skozi postopek bilo slišati pritožbe o morebitnem podkupovanju s strani Microsofta.

56 komentarjev

Office Open XML je postal ISO standard

vir: CNet
CNet - Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) je sporočila, da je Office Open XML format (OOXML) sprejela med ISO standarde. Omenjeni format je razvilo podjetje Microsoft, ki si je za potrditev standarda tudi najbolj prizadevalo, saj je OOXML v njihov odgovor na ostale poskuse standardiziranja pisarniških formatov.


Od državnih teles za standardizacijo, ki so vključena v ISO, jih je po dolgotrajnem lobiranju kar 86 odstotkov glasovalo za sprejetje OOXML-a. Rezultat glasovanja naj bi po besedah Toma Robertsona, ki je pri Microsoftu odgovoren za zagotavljanje združljivosti in standardov, pokazal da "ima OOXML izredno široko podporo". Pojavljajo se zapisi, da naj bi si marsikatero...

69 komentarjev

Na Norveškem obvezna uporaba ODF za vladne dokumente

The inquirer - Kot poroča The Inquirer se je norveška vlada odločila, da morajo biti vsi javni dokumenti, ki jih sproducira državna uprava shranjeni v odprtih formatih.

To pomeni HTML, PDF (različica 1.4 ali kasnejša) ali ODF (Open Document Format), ki ga med drugim uporablja tudi OpenOffice.

Ministrica Heidi Grande Røys, ki vodi ministrstvo za javno upravo in reforme je izjavila, da bo vladna odločitev izboljšala tekmovanje med ponudniki pisarniških aplikacij ter da se s to odločitvijo časi, ko so bili dokumenti javne uprave dostopni le v MS Word formatu bližajo koncu.

Podnaslov članka v The Inquirerju se glasi: "Microsoft Word prepovedan v javnosti".

19 komentarjev

IBM izziva Microsoft z brezplačnim pisarniškim paketom

Slashdot - Kot smo že poročali, se je Veliki Modri pridružil OpenOffice.org razvoju, ter jim v pomoč poslala 35 svojih razvijalcev. Danes pa je napovedal, da bo izdal brezplačen pisarniški paket, ki temelji na OpenOffice-u in Lotus Notes-u, pod imenom Lotus Symphony, ki pa je še ena aplikacija ki podpira Open Document Format (ODF).

Prav tako bo 135 milijonov uporabnikov Lotus Notes 8 prejelo, Symphony brezplačno, IBM pa obljublja tudi brezplačno podporo za nov pisarniški paket. Zaenkrat pa še ni znana podprtost operacijskih sistemov, predvideva pa se, da bodo podprti vsaj Windows, Linux in MacOS.

33 komentarjev

Microsoft GolfPlatz

The Register - Evo, zopet luknje! Tokrat troje njih. Prva obstaja v Microsoftovemu jedru storitev XML (natančneje: XMLHTTP ActiveX kontrolniku), ki preprosto ignorirajo varnostne nastavitve računalnika. ZlobnaSpletnaStran bi torej iz uporabnikovega računala potegnila (zgolj za branje!) katerokoli datoteko, katere polni naslov bi seveda morala vedeti. Prizadeti smo uporabniki Oken XP, Internet Explorerja 6 ter strežnika SQL 2000. Več.

Naslednjo so našli v Commerce Server-ju 2000: napaka v modulu za avtentikacijo ter ISAPI filtru uporabniku odpira možnosti DoS napada. Več.

Zadnji problemček obstaja v VBScript-u v IE 5.01, pa vse tja do zadnje verzije, 6.0. ZlobnemuDečku omogoča branje datotek na lokalni ravni (izvajanje skript pa tudi na ravni iste platforme/različne domene), kar je zelo priročno za krajo SiOLovih ter drugih gesel. Več.

Krpice najdete v vseh bolje založenih trgovinah, sicer pa tudi na Windows Update-u oz. Microsoftovih Security Bulletin-ih, katere linke sem podal....

3 komentarji