»

ATIC bo investiral sedem milijard v tovarno polprevodnikov v Abu Dabiju

Tovarna v Dresdnu

X-Bit Labs - Lastnik podjetja Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, ATIC iz Abu Dabija, ZAE, namerava za šest do sedem milijard dolarjev zgraditi nov proizvodni obrat v Abu Dabiju. S tem želi ATIC iz Globalfoundries napraviti največjega pogodbenega proizvajalca polprevodnikov z najnovejšimi tehnologijami. Tri milijarde so že obljubili tovarnam v nemškem Dresdnu in ameriškem New Yorku, z novo injekcijo pa bodo v Abu Dabiju do leta 2015 postavili dresdenski primerljivo tovarno, ki bo uporabljala 300-milimetrske rezine. Tako bodo lažje konkurirali Taiwan Semiconductor Manufacturing Company in United Microelectronics, ki sta še pomembna igralca. Spomnimo, da je ATIC lani za 1,8 milijarde...

9 komentarjev

Toshiba gradi novo tovarno flash pomnilnika

Ogromen kompleks Yokkaichi Operations

X-Bit Labs - Toshiba je ta teden napovedala, da bo začela graditi peto tovarno za proizvodnjo flash pomnilnika, ki bo stala v mestu Jokaiči. V sklopu Yokkaichi Operations ima Toshiba že štiri tovarne. Japonci so dolgo premišljali, kdaj zagnati novo tovarno, še zlasti po hudem padcu povpraševanja v letu 2008. Zdaj je po njihovem mnenju čas za gradnjo dozorel, s proizvodnjo pa bo nova tovarna začela prihodnjo pomlad.

Tovarna 5 naj bi bila primerljiva s tovarno 4, ki zmore 210.000 silicijevih rezin na mesec, s čimer je ena največjih 300 mm-tovarn na svetu. Za končne uporabnike pa to pomeni, da se proizvajalci zavedajo pomena flasha in da se bodo v doglednem času izdelki (tu seveda mislimo...

22 komentarjev

ATIC povečuje delež v Globalfoundries

X-Bit Labs - Podjetje Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Abu Dabija namerava letos v Globalfoundries, ki je nastal z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, vložiti med dvema in tremi milijardami dolarjev. Trenutno njihov delež v tem proizvajalcu polprevodniških elementov velja 68 odstotkov, v prihodnjih dveh do treh meseci pa ga kanijo povečati za dve odstotni točki. Sčasoma želi ATIC v celoti prevzeti Globalfoundries.

Globalfoundries ima sedež v Sunnyvalu v Kaliforniji, proizvodne obrate pa v Nemčiji in Singapurju, ki se jima pridružuje tovarna v New Yorku v gradnji. Dresdenska tovarna zmore trenutno 30 tisoč 300 mm-rezin mesečno, kar želijo z vložkom omenjenih milijard v prihodnjih dveh letih podvojiti.

1 komentar

AMD drugi najpomembnejši igralec brez livarne

Expreview.com - AMD se je z ločitvijo svojih livarn na hitro zavihtel na kar drugo mesto med proizvajalci polprevodniških čipov, ki nimajo svojih livarn. Drugo mesto je lani držal Broadcom, ki je bil leto poprej (2007) tretji, saj ga je takrat prehitela nVidia. Lani sta mesti zamenjala (Broadcom, kot rečeno, drugi, nVidia pa tretja), medtem ko je le-ta letos padla na le 5. mesto. Dve mesti, na račun nVidie in Marvella, je pridobilo in se zavihtelo na četrto mesto najvišje uvrščeno tajvansko podjetje, MediaTek.

Kralj med brez-livarnimi podjetji je zadnja tri leta Qualcomm, ki ima letos s 6,5 milijarde dolarji prihodkov od prodaje za kar milijardo dolarjev prednosti pred AMDjem. Zanimivo je, da sta (od pred...

10 komentarjev

GlobalFoundries prevzel Chartered Semiconductor

X-Bit Labs - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo lanskega marca z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, dobro raste. Včeraj so objavili, da so se dokončno združili s podjetjem Chartered Semiconductor; zanj so decembra lani odšteli štiri milijarde dolarjev, sedaj pa so to znamko dokončno ukinili. To pomeni, da ima podjetje sedaj sedem proizvodnih obratov, v prihodnosti pa načrtujejo še odprtje novih.

Šest tovarn (pet 200 mm in ena 300 mm) je v Singapurju, sedma pa stoji v nemškem Dresdnu. Da bi zadostili naraščajočim naročilom, nameravajo razširiti obrata v Singapurju in Dresdnu in zgraditi novo tovarno v New Yorku, ki pričela s proizvodnjo leta 2012. Proizvodne zmogljivosti naj bi tako do leta 2014 podvojili....

17 komentarjev

Računalniki se letos ne bodo pocenili

Financial Times - Že šest let zapovrstjo se računalniki brez izjeme ceníjo, predvsem zaradi vztrajnega padanja cen polprevodniških komponent. Od leta 2000 je cena vsako leto povprečno padla za 7,8 odstotka, kar jih je do danes več kot razpolovilo. Letos naj bi bilo drugače, ocenjujejo pri podjetju Gartner. Napovedi kažejo, da se bodo letos računalniki podražili za zmernih 2,8 odstotka, večidel zaradi 23-odstotne rasti cene pomnilnika DRAM. Razlog gre iskati v zmanjšanju proizvodnih kapacitet zaradi recesije, ki je lani prisilila proizvajalce v krčenje proizvodnih programov.

Poleg DRAM-a bodo letos težave tudi z dobavo LCD-jev, ki naj bi se podražili za 20 odstotkov, trdih diskov in optičnih medijev. Novi proizvodni obrati so se zopet pričeli graditi konec lanskega leta, a do polnega zagona jim manjka še leto dni. V tem času torej lahko pričakujemo rahlo rast cen ali pa vsaj stagnacijo. Več o tem.

13 komentarjev

Qualcomm sodeluje z GlobalFoundries

Lenovo Skylight uporablja procesor Snapdragon

vir: TG Daily
TG Daily - Po novici, da je Qualcomm dosegel še eno pomembno zmago pri dobavljanju čipa, ki bo skrbel za povezovanje z Verizonovim WCDMA omrežjem v novi različici iPhone-a, smo zdaj izvedeli še, da so za pomoč pri proizvajanju svojih čipov prosili bivšo AMD-jevo livarno, GlobalFoundries. S sklenitvijo partnerstva so pri Qualcommu dobili dostop do naprednih proizvodnih tehnologij v 45 in v prihodnosti v 28 nm-proizvodnem procesu z nizko porabo, medtem ko so pri GlobalFoundries dobili eno, zanje tako pomembno, stranko več, sploh ko gre za podjetje, kot je Qualcomm. Po mnenju TG Daily je Qualcomm namreč tiha grožnja za Intel, saj so njihovi sistemi na čipu, ki sicer vsebujejo procesorje ARM, iz dneva v dan zmogljivejši. Kar...

23 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

ATIC kupuje Chartered Semiconductors

TG Daily - Advanced Technology Investment Company (oz. ATIC), abudabijska investicijska družba, ki je finančno podprla ločitev AMDja na razvojni in proizvodni oddelek (Global Foundries), katerega ima tudi v večinski lasti, kupuje singapurski Chartered Semiconductors. Chartered, za katerega ATIC ponuja 1,8 milijarde $, si deloma lasti tudi država Singapur, prevzem, ki ga vodi CEO Global Foundries, Doug Grose, pa naj bi se zaključil v zadnjem letošnjem četrtletju.

Po besedah predstavnikov ATICa bo Chartered s prevzemom dobil dostop do opreme, kapitala in znanja Global Foundries, slednji pa bodo dobili dodatne proizvodne zmogljivosti in pogodbe za izdelavo čipov. Global Foundries, ki trenutno izdeluje procesorje za AMD, je pred kratkim dosegel dogovor še s ST Microelectronics, za katere bodo izdelovali čipe v 40 nm-proizvodnem procesu. Chartered, ki je v preteklosti že izdeloval čipe za AMD, ko so slednjemu manjkale proizvodne kapacitete, ima po drugi strani pogodbo z Microsoftom za izdelovanje...

1 komentar

TSMC računa na zmago proti GlobalFoundries

X-Bit Labs - Po besedah direktorja TSMCja, Morrisa Changa, je GlobalFoundries zelo pomemben igralec na trgu izdelave polprevodniških čipov, a se jih pri TSMCju ne bojijo. Menijo, da bodo kljub resni konkurenci še vedno ostali največji in najpomembnejši najemniški proizvajalec čipov. Povedal je, da bo bitka za stranke prinesla mnogo žrtev, ter da je njegova naloga le-te zmanjšati, kolikor se da. Z žrtvami je seveda mislil na denar oz. zaslužek.

Povedal je, da je Fab 2, nova tovarna, ki so jo začeli graditi pri GlobalFoundries v ZDA in bo tehnološko najnaprednejša tovarna čipov na svetu, kazalec strategije, v katero se spušča GlobalFoundries. Z naprednimi tovarnami in razvijanjem 28 nm proizvodnega procesa bodo verjetno iskali predvsem stranke, ki bodo zahtevale tehnološko naprednost, morda tudi pred nižjo ceno, obenem pa ima GlobalFoundries tudi prednost v izdelavi SOI tranzistorjev. A TSMC se brani z raznolikostjo proizvodnih procesov ter predvsem širokim naborom že obstoječih strank.

...

8 komentarjev

Globalfoundries gradi novo tovarno

Fab 2

vir: Heise
Heise - Vest o načrtovanju nove tovarne AMD-jevega nekdanjega proizvodnega dela, ki se sedaj imenuje Globalfoundries, je sedaj uradna. S 15. junijem se bodo začela dela v ameriški zvezni državi New York v Saratogi, kjer bodo postavili svojo drugo največjo tovarno, za tisto v Dresdnu. Imenovala se bo nič kaj izvirno Fab 2, celoten projekt pa je ocenjen na 4,2 milijarde dolarjev, od tega bodo ZDA primaknile 1,2 milijarde. Lokacija, kjer je imela svoj čas preizkuševališče tudi ameriška vojska, ima prednost, da je v neposredni bližini Albany NanoTech Complexa in IBM-ovega razvojnega centra East Fishkill. Predvsem na sodelovanje s slednjim resno računajo, predvsem na njihove licence za SOI, saj je Globalfoundries član IBM Alliancea. Fab 2 naj bi v prihodnosti zaposlovala 6400...

10 komentarjev

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev

AMD-jeva tovarna v Dresdnu bo

X-Bit Labs - Konec preteklega tedna smo poročali o nepotrjenih informacijah, da naj bi AMD nameraval odpreti novo tovarno v naši bližnji okolici, v Dresdnu. Danes je vsa stvar postala uradna, saj je AMD svoje načrte obelodanil tudi sedmi sili. Nova tovarna bo zgrajena in popolnoma funkcionalna do leta 2006, zaposlovala pa bo predvidoma več kot tisoč visoko izobraženih inženirjev in tehnikov. Celotna investicija je vredna 2,4 milijarde dolarjev. Več o tem.

12 komentarjev

Maxtor s proizvodnjo na Kitajskem

X-Bit Labs - Diskovni gigant Maxtor je v tem tednu uradno objavil, da nameravajo zgraditi svojo novo tovarno v Suzhou Industrial Park na Kitajskem. Gradnja se bo začela predvidoma sredi prihodnjega meseca, medtem ko naj bi končali do sredine prihodnjega leta. Tovarna se bo raztezala na 7,5 ha, vanjo pa nameravajo investirati do 200 milijonov dolarjev. Izdelovali bodo predvsem trde diske nižjih cen in zmogljivosti, medtem ko bo proizvodnja visokokvalitetnih in dragih diskov ostala v Singapurju. Klik!

1 komentar

Samsung odpira novo tovarno

The Register - Korejski gigant Samsung Electronics želi utrditi svoj položaj na Vzhodu z odprtjem nove tovarne LCD monitorjev na Kitajskem. ki se razprostira na območju velikem 100.000 m2. Nova tovarna v Suzhou bo tako proizvedla 160.000 modelov mesečno, obratovati pa naj bi začela v drugi polovici prihodnjega leta.

Očitno se število LCD monitorjev le povečuje, saj naj bi po napovedih Displaysearch njihovo število preseglo prodajo klasičnih CRT monitorjev v letu 2004. Klik!

1 komentar

Intel sponzorira Samsunga

Sillicon Strategies - Samsung bi lahko označili kot največjega serčneža med proizvajalci pomnilnika trenutno. Če redno spremljate naše novice, potem gotovo že veste, da je Samsung trenutno največji proizvajalec RDRAM pomnilnika in je zmožen proizvodnje 7 milijonov enot na mesec. To pa še vedno ni dovolj za povpraševanje, ki ga (umetno?) ustvarja Intel, tako da bo silikonski gigant v Samsung vložil denar in jim zagotovil dodatne proizvodne zmogljivosti. Samsung torej ne samo, da pobira mastne denarce s proizvodnjo pomnilniških čipov (so trenutno edini, ki proizvajajo čipe vseh vrst), temveč bo še deležen zastonjske razširitve proizvodnih zmogljivosti. Krneki . Več tukaj.

0 komentarjev

3DFX dejansko prodaja tovarno v Meksiku

3dfx Graphics Technology - Zadnje dni se je po internetu pojavilo precej špekulacij o prihodnjih načrtih 3DFXa, med njimi so bile tudi verzije s prodajo tovarne v Meksiku. Te govorice so prihajale iz različnih virov, pogosto pa so bile tudi preklicane. No, ugibanj je sedaj konec, saj je 3DFX podal uradno izjavo za javnost, v kateri nas obvešča, da bo dejansko prodal tovarno v Meksiku, katero je pridobil z nakupom STBja leta 1998. Da se ta poteza ni izkazala za zelo profitabilno vemo vsi, sedaj pa se podjetje očitno vrača k svojim koreninam: razvoju grafičnih čipov. To seveda ne pomeni, da bo podjetje prenehalo izdelovati svoje lastne grafične kartice, le svojih pogonov ne bodo imeli. Za izdelavo 3DFXovih kartic bodo sedaj zakupili proizvodne zmogljivosti drugih, večjih podjetij. Upajmo, da jim bo preobrat uspel!

0 komentarjev