»

Intel pokazal 528-nitni procesor

Slo-Tech - Večnitenje je že dobro izpopolnjen trik modernih procesorjev, ki lahko na enem jedru sočasno izvajajo več niti. Moderni procesorji imajo čedalje več jeder, tudi prek sto, ki pa še vedno omogočajo dve niti na jedro. Intel meni, da je treba dvigniti tudi to mejo, zato so sedaj na konferenci Hot Chips pokazali prototip procesorja, ki ima osem jeder, a skupno kar 528 niti - 66 niti na jedro!

Novi čip temelji na prilagojeni arhitekturi RISC, razvit pa je bil v okviru projekta Hierarchical Identity Verify Exploit (HIVE), ki ga financira ameriška vojska v okviru programa DARPA. Čip porablja manj energije od konvencionalnih, hkrati pa je zaradi paralelizacije bistveno hitrejši.

Procesor uporablja optične povezave med čipi, kar omogoča nižjo porabo energije in višjo prepustnost. Tako je možno na eno rezino stisniti veliko čipov (photonics interconnects). Intel je pokazal, da je možno 16 takšnih procesorjev povezati v enem ohišju, nato pa jih 16 shraniti v eno omaro. Tak sistem bi torej...

3 komentarji

Intel pokazal prve naprave z Medfieldom

CNet - Intel je na IDF-u predstavil svoj prvi Androidni tablični računalnik, je zgrajen okoli čipa Medfield Atom. Gre za nov enojedrni procesorski čip, ki se ponaša z zelo nizko porabo energije, kar je bistvena odlika za pametne telefone in tablične računalnike.

To pomeni tudi pomemben rez z Intelovim lastnim operacijskim sistemom MeeGo, ki je bil uradno degradiran na uporabo v avtomobilskih in industrijskih aplikacijah, medtem ko ga v potrošni elektroniki za končne uporabnike ne bo. Tu bo Intel uporabljal Android. Tablični računalniki, katerih referenčni dizajn je sedaj Intel pokazal in bo služil kot osnova za proizvajalce, ki bodo razvijali lastne modele na Medfieldu, naj bi bili na voljo v prvi polovici prihodnjega leta.

...

16 komentarjev

Intel pokazal delujoč 48-jedrni čip

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je Intel pokazal nov dizajn procesorjev, ki bodo imeli 48 jeder. Pol leta pozneje so pokazali prvi delujoč primerek, ki je deloval brez vidnih težav.

Na eksperimentalno matično ploščo z imenom Copper Ridge so posadili 48-jedrni procesor SCC (Single-chip Cloud Computer). Vsebovala je še poseben vezni nabor, osem pomnilniških rež, štiri DDR3-pomnilniške krmilnike in potrebne I/O za delovanje (grafika s pomnilnikom, standardni in nestandardni priključki). Ker nima Serial ATA, so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.

Intel je na njem pokazal sočasno delovanje več aplikacij. Čip z 48 jedri je tekel s frekvenco, primerljivo z Atomi, kar pomeni med 1,60 in 1,83 GHz. Vsako jedro more poganjati svojo kopijo operacijskega...

40 komentarjev

Intel pokazal 48-jedrnik

Rezina z več 48-jedrniki

CNet - Intel je včeraj zvečer pokazal nov dizajn procesorjev, ki vključuje 48-jedrne procesorje. Zadevščina s kodnim imenom Bangalore se za zdaj uradno imenuje Single-chip Cloud Computer (SCC) in je naslednik projekta Tera-scale iz let 2006 in 2007, ko so razmišljali, kako na eno rezino stlačiti 80 jeder. SCC je precej bolj domišljen in združljiv z naborom ukazov x86. Posamezno jedro ni najbolj zmogljiv primerek na svetu, je pa skupek še vedno pošastno zmožen. Gre za spoj 24 dvojedrnih modulov,...

11 komentarjev

Stojedrni procesor iz Tilere

Slashdot - Tilera je včeraj objavila razvoj nove generacije procesorjev, ki bodo imeli do 100 jeder, s čimer želijo na strežniškem trgu konkurirati AMD-ju in Intelu. Šlo bo za serijo čipov Tile-GX, ki bodo specialno namenjeni izvajanju storitev za spletne strani, kot je indeksiranje, spletno iskanje, video iskanje, je povedal Anant Agarwal, soustanovitelj Tilere. Proizvajalci procesorjev so sprva tekmovali v višanju frekvence, ki se je iz prgišča megahercev povzpela v gigaherčni razred, potem pa so se preusmerili na povečevanje števila jeder. Današnji čipi tako serijsko prihajajo s štirimi ali šestimi čipi, prihajajo pa že verzije z osmimi in celo dvanajstimi. Zakaj jih torej ne bi na eno rezino stlačili kakšnih sto?

Napovedani čip Gx100 bo imel bojda sto jeder in porabo 55 vatov, medtem ko naj bi za pogon šestnajstjedrnika zadoščalo borih pet vatov. V Tileri pravijo, da povprečni uporabnik res ne bo tekel v trgovino po nov procesor, zato čipe usmerjajo k specifičnim aplikacijam, ki lahko...

8 komentarjev

Intel bo investiral v grafični laboratorij

CNet - Intel je napovedal, da bo investiral 12 milijonov dolarjev v raziskovalni center za grafiko, ki ga bodo v sodelovanju z Univerzo Saarland odprli v Saarbrücknu v Posarju. V Intel Visual Computing Institute, kot se bo imenoval, bodo raziskovali napredno grafiko in tehnike za vizualno računalništvo (visual computing). Petletna investicija bo Intelov navečji zalogaj v sodelovanju s katero koli evropsko univerzo, so še dejali. Posvetili se bodo predvsem delu na Intelovem razvojnem programu Terascale, ki se ukvarja predvsem z razvojem paralelnega računanja in večjedrnostjo. V laboratorijih se bodo ukvarjali tako z bazičnimi kot aplikativnimi raziskavami, do konca leta pa bodo zaposlovali kakšnih 12 raziskovalcev z različnih inštitutov. Omenimo, da Intel z dotično univerzo že sodeluje, tako da gre zgolj za poglobitev sodelovanja.

4 komentarji

Osemdesetjedrni procesor

Predstavitev na IDF, septembra 2006

vir: News.com
Hartware.net - Intel je že lansko jesen na IDF (Intel Developer Forum) oznanil, da so izdelali prototip procesorja z 80 jedri, sedaj pa je Manny Vara razkril nekoliko več podrobnosti. Najpomembnejša: porabil bo manj elektrike kot Ljubljana.

Za zdaj Intel svojo beštijo imenuje Tera-Scale Teraflop Prototype, ker je njen domet več kot bilijon operacij na sekundo. Prototip je namenjen zgolj raziskavam (beri: ne deluje) na področju sodelovanja več jeder, zato je do njegove praktične uporabe še daleč, a Intel optimistično napoveduje prve čipe za leto 2012.

Zanimivejša je poraba električne energije, ki v oklestenem modelu znaša manj kot 100 W, kar je manj kot trenutni štirijedrni procesorji, končna številka pa bo seveda nekoliko večja....

38 komentarjev

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev