»

Izšli Opera Mini in Opera Mobile

CNet - Dva tedna po izidu nove verzije brskalnika Opera za osebne računalnike so Norvežani izdali še novi verziji za javanske telefone oz. blackberryje ter naprave s Symbian S60 oz. Windows Mobile. Prvim je namenjena Opera Mini 5, ki uporablja proxy strežnike, ki stisnejo slike pred prenosom na telefon, tako da porabi karseda malo pasovne širine. Opera Mobile 10 je vseobsegajoča različica brskalnika, ki ne zaostaja dosti za polno namizno verzijo. Prenos neposredno na telefon je že mogoč z uradne strani. V primerjavi z betama, ki sta že krožili po internetu, končni inačici ne prinašata nobenih novih funkcionalnosti, zgolj odnašata nekaj hroščev. Več.

33 komentarjev

Opera najhitrejša

Prenovljen grafični vmesnik

vir: CNet
CNet - Z izidom najnovejše beta različice Opere, brskalnika, ki se vztrajno drži spodnjega dela lestvice popularnosti, Norvežani, ki jo razvijajo, vztrajno zatrjujejo, da je Opera 10.50 beta najhitrejši brskalnik na svetu. Ta naslov naj bi si prislužila z uporabo popolnoma novega pogona za prikazovanje Javascripta, Carakan. Po CNetovih poročilih dejansko nekaj je na teh trditvah, saj so na Core 2 Quad 6600 s 4 GB pomnilnika in 64-bitnih Windows 7 primerjali Opero 10.50, zadnjo stabilno različico 10.10 ter zadnjo razvojno različico Chromea, 4.0.266.0. Slednji je s 510.4 ms v SunSpider JavaScript sintetičnem testu zaostal za skoraj desetinko...

104 komentarji

Opera 10 z 10 milijoni prenosov

Tržni deleži brskalnikov v avgustu

Opera software - Minil je en teden od izida nove verzija brskalnika Opera 10 in v tem času jo je s spleta preneslo 10 milijonov uporabnikov. Kot pravijo razvijalci, številke kažejo, da je posebnost pri tej izdaji velika količina svežih namestitev namesto nadgradenj, kar nakazuje na mnogo prebežnikov iz ostalih taborov. Veliko zanimanje za nov izdelek pripisujejo funkciji Turbo, ki omogoča hitro brskanje tudi na slabših povezavah.

Da postavimo številke v perspektivo, povejmo, da si je konkurenčni brskalnik Firefox 3.0 v 24 urah po izidu preneslo osem milijonov uporabnikov, v prvem tednu pa skupno 20 milijonov. Ker je tržni delež Opera desetkrat manjši od Firefoxa, lahko zaključimo, da so se Norvežani tokrat odrezali nadpovprečno dobro. Kako je to vplivalo na tržni delež brskalnika, bomo videli prihodnji mesec.

63 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Hitrost brskalnikov

vir: CNet
CNet - Predvčerajšnjim je izšla nova verzija Firefox, kar je seveda dovolj časa za prve teste. Ker se Mozilla hvali, da so izdelali neverjetno hiter brskalnik, je seveda prva stvar, ki nas zanima, kako hiter je v resnici. Rezultati kažejo, da precej. Različica 3.5 je v JavaScriptu dvakrat hitrejša od prejšnjega Firefoxa 3.0, v absolutni kategoriji pa zaseda dobro tretje mesto - takoj za Chromom in Safarijem 4. Klik!

Sicer pa si je nov brskalnik s spleta preneslo že 5 milijonov ljudi v dobrih 24 urah. Približno četrtina vseh prenosov odpade na ZDA, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, sledijo pa Japonci s sedmimi. Verzija 3.0 je leta 2008 v prvih 24 urah dosegla 7,7 milijona prenosov, tako da nova različica nekoliko zaostaja.

Statistike...

35 komentarjev

Opera izdala Unite

Opera Unite

vir: CNet
CNet - Opera je izdala predogledno verzijo svoje nove stvaritve, ki se imenuje Opera Unite in bo del prihajajočega brskalnika Opera 10. Program, za katerega so pompozno napovedovali, da bo spremenil naše dojemanje interneta, je aplikacijska platforma, ki omogoča hipno preobrazbo vašega računalnika v spletni strežnik. Tako lahko delite datoteke, fotografije, klepetate in gostite spletne strani. Opera Unite bo tekla na vseh računalnikih, ki zmorejo poganjati Opero 10, to pa so za zdaj operacijski sistemi Windows, Mac OS in Linux.

Želja norveškega podjetja je ustvariti platformo, ki bo omogočila nove možnost mreženja na internetu, pri katerem ljudje ne bodo potrebovali posrednikov,...

24 komentarjev

Appli najzanesljivejši

ComputerWorld - Že drugo leto zapored so, ugotavlja Rescuecom Corp, Applovi računalniki najzanesljivejši, kar ste tiče števila klicev na tehnično podporo. Tako so se odrezali bolje kot enako slavne znamke Panasonic, Lenovo, Toshiba, HP, Sony in druge. Še več, svoj rezultat v primerjavi s preteklim letom so celo izboljšali, čeprav so bili že takrat najboljši.

V raziskavi so primerjali razmerje med deležem klicev na center za pomoč uporabnikov posameznega proizvajalca in tržni delež njegovih računalnikov. Apple je dosegel rezultat 700, saj je delež klicev njihovih uporabnikov znašal 1,1 odstotka (lani 1,4), medtem ko je tržni delež Appla 7,8 odstotka (lani 5). Na drugo mesto se je s 489 točkami uvrstil Panasonic, tretji je Lenovo, četrta pa Toshiba. Mnogo slabše kot lani sta se uvrstila Sony in tudi Dell, ki sta sicer obdržala svoj dosežek, a so se tekmeci letos odrezali bolje. Rezultate je vsekakor treba jemati z ščepcem soli, saj so zelo odvisni tudi od spremembe tržnega deleža posamezne znamke,...

37 komentarjev