»

Francija pripravlja digitalno identiteto s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Še pred koncem leta, po najnovejših napovedih pa že kar novembra, bo v Franciji stekel program Alicem. Ta bo vsem državljanom prinesel digitalno identiteto, ki bo povezana s prepoznavanjem obraza. Ker alternative digitalna identiteta za zdaj ne predvideva, so se številne organizacije za varovanje zasebnosti in tudi informacijski pooblaščenec CNIL že oglasile z nasprotovanjem. La Quadrature du Net je celo vložila tožbo proti državi, s katero želi ustaviti projekt Alicem, kar se zagotovo en bo zgodilo.

Digitalne identitete postajajo po vsem svetu čedalje pomembnejše, saj z njimi vlade državljanom po elektronskih poteh omogočajo dostop do potrebnih podatkov in poslovanje z državo. V Sloveniji se največkrat uporabljajo digitalna potrdila, na Kitajskem pa imajo na primer sistem s prepoznavanjem obrazov, ki je povezan z državnimi bazami in vodi natančno statistiko o obnašanju državljanov. V Franciji zagotavljajo, da tako obsežnega sistema, ki bi bil povezan z ostalimi bazami, ne bo.

V...

15 komentarjev

Nova verzija Yahoo Maila z novostmi

CNet - Yahoo je pobrisal značko beta s svoje storitve brezplačne elektronske pošte Yahoo Mail, s čimer je pospremil izdajo nove verzije Yahoo Mail za 284 milijonov svojih uporabnikov.

V novi verziji najdemo tesno integracijo s Facebookom, tako da se bo sedaj na dogajanje na tem socialnem omrežju mogoče odzivati neposredne iz spletnega vmesnika za elektronsko pošto, ne da bi obiskali Facebookove strani, pošiljanje tekstovnih in hipnih (IM) sporočil direktno iz Yahoo Maila, YouSendIt za pošiljanje datotek in Evite, in še nekaj drugih aplikacij. Yahoo ponuja tudi 50 tem in možnost prilagoditve videza in obljublja tudi izboljšano iskanje ter hitrejše nalaganje.

Yahoo želi sodeči isto kot vsi...

29 komentarjev

Hotmail uvaja aliase

CNet - Ker je deljenje pravega, to je službenega ali domačega elektronskega naslova, naokoli po straneh, ki za registracijo terjajo e-naslov, nespametno početje, ima veliko ljudi več postranskih e-naslovov. Za registracije na razne forume in podobno ustvarjeni naslovi so pripravna reč, a kaj ko si je treba zapomniti nove pare prijavnih podatkov. Pri Microsoftu so staknili glave in iznašli storitev Hotmail Aliases, ki rešuje ta problem.

Uporabnik lahko v svojem elektronskem predalu generira do pet alternativnih e-naslovov, tako imenovanih aliasov, ki so povezani s podmapo v predalu. Tako lahko te aliase razkrije na spletnih straneh, sporočila nanje pa letijo v posebno mapo znotraj e-predala, ne da bi pošiljatelj poznal pravi naslov. Na ta način si ni potrebno zapomniti novih prijavnih podatkov, poleg tega pa lahko aliase...

55 komentarjev

IBM konkurira Google Apps

Ars Technica - Veliki modri se je odločil odrezati si kos pogače, ki jo za zdaj uspešno uživa Google s svojo spletno pisarniško zbirko Apps. V promocijo in razvoj poceni in enostavne za vzdrževanje rešitve za elektronsko pošto in koledar je Google vložil veliko sredstev, sedaj pa ga po desni želi prehiteti IBM. Njihova rešitev se imenuje LotusLive iNotes in je cenejša od Googlove.

Kaj točno ponuja IBM? Gigabajt prostora v shrambi, osnovno zaščito proti virusom in filter za spam, podporo za pametne telefone in druge brihtne mobilne naprave. Vse skupaj stane 36 dolarjev letno na uporabnika, medtem ko Googlova rešitev stane 50 dolarjev. Da bi administratorje pritegnili, jim IBM ponuja tudi enomesečno...

5 komentarjev

Gmail pokleknil za dve uri

CNet - Googlov de facto standard za e-poštni predal Gmail si je včeraj pozno zvečer po slovenskem času ponovno vzel dve uri odmora. Kot pišejo praktično vse večje spletni strani, je bil od 21.30 do 23.30 Gmail nedosegljiv. Pohvalno je, da se je Google hitro odzval in napake le ne odpravil, ampak ponudil tudi razlago, kaj je šlo narobe.

Šlo je za klasično kaskadno napako, ko je nekaj usmerjevalnikov poklenilo pod obremenitvijo. Zaradi rutinskega vzdrževanja so jih nekaj izklopili, pri čemer pa so se ušteli z izračunom. Tako so preobremenili nekaj drugih usmerjevalnikov, ki so še ostalim sporočili, naj jim ne pošiljajo več paketkov, ker so prepočasni, kar je preobremenilo še zdravi del hrbtenice. Moten je bil le dostop prek spletnega vmesnika, medtem ko so strežniki za dostop prek POP3/IMAP delovali nemoteno.

39 komentarjev

Študentje ne uporabljajo svojih e-poštnih predalov

Wired Blog - Na Boston College so ugotovili, da je študentom ponujati polne e-poštne predale nesmiselno, saj ti večidel na univerzo pridejo z že izgotovljenimi digitalnimi identitetami. Začenši z jesensko generacijo slušateljev ti ne bodo več dobili svojega predala za elektronsko pošto, marveč zgolj alias @bc.edu, ki bo prejeta sporočila posredoval na nastavljen poštni račun - najsibo Gmail, Hotmail, Yahoo Mail ali kaj tretjega. Prodekanja Mary C. Corcoran pojasnjuje, da študentje njihovih elektronskih naslovov niso uporabljali, tako da so postali zgolj še ena v vrsti reči v življenju, ki so jih morali preverjati, medtem ko je bila srž njihovega življenja drugje.

Preden so sprejeli to odločitev, so razmišljali tudi o povezavi z Googlovo ali Microsoftovo storitvijo za gostovanje elektronske pošte, ki svoje usluge nudita brezplačno. Zanju se niso odločili, ker so pogajanja dolgotrajna, poleg tega pa ni nikakršnih zagotovil, da v bodočnosti ne bosta začela zaračunavati svojih storitev. Klik!

48 komentarjev

Japonski študenti dobili brezplačen iPhone

vir: engadget
engadget - Približno 500 študentov in uslužbencev na japonski univerzi Aoyama Gakuin bo prejelo brezplačen iPhone. Pogoj za to ugodnost je obiskovanje novega programa, ki poučuje o mobilnih in mrežnih skupnosti. Univerza ima zanimiv načrt, kjer upa, da bodo s pomočjo v iPhone vgrajene podpore za GPS lahko sledili študentom in tako vedeli, če so bili prisotni na predavanjih ali ne. Načrtujejo še, da bi z uporabo mobilnikov študenti opravljali domače naloge oz. kratke teste (morda s posebej za to namenjeno aplikacijo?).

Naprave in vse z njimi povezane storitve bo brezplačno posredoval mobilni operater Softbank Mobile. Program bo sprva le testen, začne pa se letošnjo jesen.

Na predavanju pa en študent s prisotnostjo tridesetih.

83 komentarjev

email.si zaključuje svojo zgodbo

Slo-Tech - Dolgoletni slovenski ponudnik brezplačnega elektronskega poštnega predala, kasneje tudi albuma, bloga in ostalih storitev, očitno zaključuje svojo pot. Po težavah s strojno opremo očitno ni dovolj volje za reševanje težav, kar pa pri nedosegljivih strežnikih (elektronska pošta se ne dostavi) pomeni samo eno.

Obenem opozarjamo vse uporabnike, ki imajo pod kontakti v profilu vpisan @email.si naslov, da le-tega spremenijo do naslednjega petka, 10.4., saj bodo takšni računi po temu datumu deaktivirani.

Sploh še kdo uporablja zastonj poštni predal, ki ni Gmail?

63 komentarjev

Profesor na Sonoma State University svoje študente uči pisanja virusov

Newsweek - George Ledin, profesor na Sonoma State University v Kaliforniji, ima za nekatere nekoliko nenavadne učne metode, saj svoje študente uči pisati viruse in ostalo zlonamerno kodo.

Seveda ne z namenom škodovati, pač pa študente naučiti, kako razmišljajo napadalci in kako razviti boljšo zaščito pred novimi virusi. Prav tako njegovi študentje in njegovi raziskovalni projekti kažejo ranljivosti protivirusnih in ostalih zaščitnih programov, kar pa konec koncev pomaga k izboljšanju varnosti.

Se morda bliža čas, ko bo načelo "
varnost skozi skrivanje" (security through obscurity) dokončno končalo v ropotarnici zgodovine?

23 komentarjev

Gmail za vsakogar

Slo-Tech - Že kar nekaj časa je minilo, odkar nas je Google presenetil s storitvijo Gmail, vendar je takrat to omejil le na povabila. Tako si, če si si zaželel poštni predal pri Google-u in tako 2+ GB prostora za e-pošto, potreboval povabilo. Sedaj Google počasi ukinja tudi to in na ta način lahko vsakdo pridobi svoj e-poštni naslov.

Edini pogoj je ta, da mora vsak uporabnik navesti številko svojega mobilnega aparata, kamor mu bo poslana aktivacijska koda. Glede na to, da ima danes že skoraj vsakdo svoj mobilnik, naj tak način registracije ne bi povzročal večjih težav. Google je to omejil tudi tako, da lahko na eno GSM številko dobite le en e-poštni predal s čimer poskuša zaustaviti potencialne pobudnike pošiljanja nezaželene e-pošte. Storitev zaenkrat deluje le v Združenih državah, a Google dela na tem, da bo to čimprej omogočeno tudi v ostalih državah širom sveta.

22 komentarjev

Slovenski študent bo kmalu brezžično omrežen?

Ministrstvo za informacijsko družbo - Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) je letos prvič v svoji zgodovini objavilo razpis za sofinanciranje izgradnje oz. priprave brezžičnih podatkovnih omrežij (WLAN), ki se izteče konec meseca. MID želi skupaj z Arnesom, kot izvajalcem projekta, s sofinanciranjem postavitve brezžičnih omrežij omogočiti študentom, raziskovalcem, dijakom in drugim v izobraževalni sferi, nov in kakovostnejši dostop do interneta.

Ministrstvo bo izbralo pet, na javnem razpisu izbranih fakultet ali visokih šol. Maksimalna vrednost financiranja posamezne WLAN lokacije bo 3 milijone SIT.

Kako bodo brezžična omrežja zaživela v komercialnem svetu (WLAN na izbranih lokacijah po državi že ponujata mobilni Mobitel in spletni ponudnik SiOL), in ali jih morda (namenoma) utegne prehiteti kakšna druga brezžična novost (v interesu dobičkonosti, kot je UMTS), pa je še prezgodaj govoriti. Počakajmo tudi na svež veter iz tujine.

23 komentarjev

Mladoletnik poslal e-poštno grožnjo ameriškemu predsedniku Bushu

Ananova - 14-letni fant je bil obtožen pošiljanja e-poštne grožnje ameriškemu predsedniku Bushu, in sicer z vsebino "Im looking for you and im going to kill you wen I get you I do not like you I kill you".
Policija pravi, da je bila grožnja poslana direktno na predsednikov e-poštni predal. Agenti tajne službe so e-poštno grožnjo izsledili do tega mladoletnika predvsem zaradi slovničnih napak, ki so v besedilu. Fant jim je pozneje tudi povedal, da je to grožnjo poslal zato, ker se je želel postaviti pred nekom, s katerim je govoril na Internetu. Kasneje pa je tudi poslal še eno e-pošto z opravičilom.

1 komentar