»

Nov članek: Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodene na podlagi magnetne resonance

Slo-Tech - Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodenega s pomočjo magnetne resonance (MR-guided Focused Ultrasound Surgery - MRgFUS) so razmeroma novo področje v medicini oz. kirurgiji, ki bodo v prihodnosti morda prinesle številne prednosti v primerjavi s klasično kirurgijo.

Tokratni članek smo zato posvetili predstavitvi uporabe tehnologije usmerjenega ultrazvoka v kirurške namene. Del članka je tudi intervju z dr. Johnom W. Snellom, tehničnim direktorjem možganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation.

Focused Ultrasound Surgery Foundation je ameriška neprofitna organizacija, kjer poteka precej raziskav te tehnologije in že tudi kliničnih študij, dr. Snell pa je v intervjuju te raziskave in uporabo tehnologije v klinični praksi podrobneje predstavil.

Ugibanje, kdaj bo takšna tehnologija dostopna slovenskim bolnikom pa prepuščamo bralcem.

10 komentarjev

Qubes OS - operacijski sistem za visoko stopnjo varnosti

Qubes

Slo-Tech - V začetku meseca je izšla Alpha 2 različica operacijskega sistema Qubes. Gre za odprtokodni operacijski sistem, ki temelji na Xenu in Linuxu, zasnovan pa je z mislijo na zagotavljanje kar najvišje stopnje varnosti.

To skuša doseči s pomočjo uporabe virtualizacije oziroma principa "Security by Isolation" (varnost s pomočjo izolacije). Posamezne aplikacije namreč tečejo znotraj virtualnih strojev, napad na eno aplikacijo pa (načeloma) ne vpliva na druge aplikacije, niti na samo jedro sistema. Zaradi varnosti Quebes sicer ne podpira OpenGL v virtualiziranih aplikacijah, zato (3D) igre v tem sistemu ne delujejo.



Qubes razvijata Joanna Rutkowska in Rafal Wojtczuk iz Invisible Things Lab, trenutno poganja večino Linux aplikacij, v prihodnosti pa načrtujejo tudi...

69 komentarjev

Avtorica bloga Belle de Jour razkrita

Guardian - Blog sicer anonimne ženske, na katerem je opisovala svoje dogodivščine kot prostitutka, je postal zelo uspešen, po njem je avtorica sama napisala tudi knjigo, snema pa se tudi televizijska serija Secret Diary of a Call Girl, katere tretja sezona naj bi se pričela to jesen. Identiteta avtorice bloga je bila v javnosti žgoče vprašanje že nekaj časa. Javnost je namigovala na nekaj imen ter celo špekulirala, da je celotna zgodba le izmišljotina.

Dvomov ni več, blog in knjiga, ter deloma tudi TV serija, natančno popisujeta življenje Brooke Magnanti, doktorice razvojne nevrotoksikologije in epidemiologije raka, ko je s prostitucijo služila denar za preživetje proti koncu opravljanja doktorata. Delala je za eno izmed Londonskih spremljevalnih agencij in službo opravljala za 300 funtov na noč, 14 mesecev zanimive kariere izpred šestih let pa ne obžaluje. Povedala je tudi, da za razliko od nekaterih drugih prijateljic noči nima nobene slabe izkušnje ter službo obdržala kljub poizkusu, da...

50 komentarjev

Nov članek: "All your firmware are belong to us"

NIC SSH v akciji

Slo-Tech - Zlonamerna programska oprema je v zadnjih letih postala naša vsakdanja spremljevalka na internetu, obvezen del računalnika pa so zato (vsaj za nekatere operacijske sisteme) postali protivirusniki in programi za odstranjevanje raznorazne nesnage, ki nam greni delo z računalnikom.

Protivirusno programje danes bolj ali manj uspešno pregleduje vsebino sistemskega pomnilnika in trdega diska ter s pomočjo virusnih vzorcev išče zlonamerno programsko kodo, ki jo nato skuša odstraniti.

Vendar pa trdi disk in sistemski pomnilnik nista edina kosa strojne opreme, kamor je mogoče skriti zlonamerno...

138 komentarjev

Predstavitev Ring -3 rootkitov na BlackHat konferenci

Slo-Tech - Rafal Wojtczuk in Alexander Tereshkin iz Invisible Things Lab sta na včerajšnji predstavitvi na konferenci Black Hat predstavila Ring -3 rootkite.

Kot je znano, so rootkiti posebna (zlonamerna) programska oprema, ki se skuša prikriti na računalniku. Bolj znani so tim. Ring 3 in Ring 0 rootkiti (prvi tečejo s privilegiji uporabnika, drugi s privilegiji jedra operacijskega sistema). Med manj znanimi pa so Ring -1 oziroma (strojni) hipervizorski rootkiti in Ring -2 rootkiti (ki izkoriščajo ranljivosti v SMM pomnilniku). Kot sta februarja letos pokazala Wojtczuk in Rutkowska je namreč s pomočjo ranljivosti v SMM mogoče izvesti uspešen napad na Intel TXT (Trusted Execution Technology) ter tako računalnik okužiti z "nevidno" zlonamerno programsko kodo.

Največ odkritij na področju Ring -1 in Ring -2 rootkitov si lastijo v Invisible Things Labu, ki ga vodi Joanna Rutkowska. Včeraj pa je ista ekipa predstavila še Ring -3 rootkite.

Pokazali so, kako je mogoče zaobiti zaščito, ki...

8 komentarjev

Hekerski napadi na številne varnostne strokovnjake

Slo-Tech - Hekerska skupina Zero for Owned je na r00tsecurity.org objavila najnovejšo številko njihovega magazina ZF05, v katerem razkrivajo hekerski napad na številne znane osebnosti iz sveta informacijske varnosti.

Med njimi najdemo Kevina Mitnicka, Dana Kaminskyega ter lastnike spletnih strani PerlMonks, elitehackers.info, Binary Revolution, blackhat-forums in druge. V oči pa jim je padla tudi Joanna Rutkowska.

V svojem magazinu razkrivajo številna gesla, dokumente, zasebno e-pošto in slabe varnostne prakse svojih žrtev. Tako imajo številni znani varnostni strokovnjaki zelo slaba in predvidljiva gesla, na njihovih računalnikih pa niso naložene varnostne posodobitve.

Včeraj so tako tudi razobličili spletno stran Dana Kaminskyega (na spletno stran so napisali "Oh sh_t, Dan Kaminskyis 0wned and f_cked Up.") ter spletna stran varnostnega podjetja Matasano.

Vsekakor dogodek dokazuje da so poleg običajnih uporabnikov na udaru tudi varnostni IT strokovnjaki ter da popolnoma varnega sistema...

24 komentarjev

Intervju z Joanno Rutkowsko

Joanna Rutkowska

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so pred kratkim objavili intervju z Joanno Rutkowsko.



Gre za direktorico podjetja Invisible Things Lab, ki se ukvarja z raziskovanjem na področju varnosti računalniških sistemov, predvsem z raziskavami prikrivanja zlonamerne programske kode. Rutkowska je tudi avtorica znanega programa BluePill, rootkita, ki se skrije v sistem s pomočjo AMD-V in Intel VT virtualizacijske...

54 komentarjev

AMD: R600 je nared, vendar...

Slo-Tech - Predstavnik AMD-ja, Henri Richard je v intervjuju za Hardwarezone dejal, da je grafična kartica Radeon X2900 XTX, ki temelji na zloglasnem jedru R600 že nared, razlog za zamudo pri predstavitvi naj bi predstavljala le AMD-jeva namera, da naenkrat predstavi celotno generacijo grafičnih kartic s podporo DX10. Hkrati z R600 bodo v drugem četrtletju letošnjega leta luč sveta tako zagledale tudi grafične kartice zgrajene okoli jeder R610 in R630. Poleg R600 je v intervjuju govora tudi o Fusion-u ter o sodelovanju z drugimi proizvajalci veznih naborov za AMD-jeve procesorje.

Več o vsem tem si preberite na Hardwarezone.

36 komentarjev

Spam kot orožje za množično... demoralizacijo

ZDNet - ZDNet je pred kratkim objavil intervju z Richardom Clarkeom, bivšim svetovalcem ameriške vlade za področje boja proti terorizmu. V intervjuju se je Clarke precej razgovoril o problemu varnosti, tudi računalniške varnosti, povedal pa je še zanimivost iz zadnje iraške vojne.

Po njegovih besedah so ZDA tik pred vojno uporabile posebno metodo kibervojskovanja, in sicer - pošiljanje spama. Višjim iraškim vojaškim uradnikom so namreč poslali personalizirana elektronska sporočila v katerih so jih pozvali naj ob začetku vojne odidejo domov in se izognejo spopadu, kar naj bi večina prejemnikov sporočila tudi storila.

Če bi Saddam imel antispam filtre...

25 komentarjev

Intervju z Marcelom Tossatijem

Slashdot - Na Kerneltrap.org so objavili intervju z Marcelom Tossatijem, trenutnim vzdrževalcem 2.4 različice Linuxovega jedra. Naloga vzrdževalca je, da bedi nad drevesom, sprejema popravke in odloča o tem, kaj je dovolj dobro za vključitev in kaj ni. To mesto je dobil z različico 2.4.16, ko je bil star 18 let. Dve leti kasneje še vedno opravlja isto nalogo in je pred kratkim izdal različico 2.4.23.

Glede na to, da bo sedaj glavni razvoj potekal na 2.6 drevesu, načrtuje, da bo 2.4 jedro počasi upokojil in se bodo na njemu izvajala samo vzdrževalna dela in popravljali varnostni popravki. Podobno se je zgodilo tudi z jedroma 2.0 in 2.2, ki jih še vedno vzdržujejo. V intervjuju govori o tem, kako je postal vzdrževalec jedra, težavah, ki so s tem povezane, in o trenutnem stanju 2.4 jedra.

9 komentarjev

Intervju z Intel Italia

The inquirer - Morda se intervju z italijanskim oddelkom Intela zdi malce zgrešen, vendar ni tako, saj imajo dokaj redne zveze z matičnim podjetjem in vedo veliko podatkov o prihodnjih projektih. V nedavnem intervjuju, ki si ga lahko ogledate tukaj, je tekla beseda predvsem o finančni uspešnosti podjetja, rivalstvu z AMD-jem, prehodu na 0.13 mikronsko tehnologjijo, ... Pač nič posebnega, porečete. No, glavno so nam prihranili za konec, saj je direktor Intelovega italijanskega oddelka povedal tudi nekaj o prihodnosti Alpha tehnologije. Vsi namreč vemo, da je skrb za Alpha procesorje prešla na Intela. Vendar pa do sedaj nismo vedeli, kako bo Intel uporabil novo tehnologijo (lahko smo samo špekulirali). Potem, ko sem prebral intervju ne morem reči nič obetavnega, saj bodo Alpha procesorji čez 3 leta samo še lep spomin. Intel se je odločil, da vso Digitalovo tehnologijo vgradi v svoje Intanium procesorje in navaja, da leta 2004 Alph ne bo več mogoče dobiti. Vsi prejšnji kupci se bodo morali...

1 komentar