»

Android dobiva svojo verzijo AirTag

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni so postale glasnejše govorice, da Google vendarle pripravlja svojo verzijo AirTaga. Tehnologija na Applovih napravah obstaja že tri leta, v tem času pa so ugotovili, da je treba rešiti problem zlonamernega zasledovanja ljudi, k čemur sta Google in Apple resno pristopila lani. In tako je več kot tri milijarde naprav čakalo dobro leto, da lahko uporabijo največji ekosistem prenosnih pametnih naprav. Problem so rešili konec minulega leta. Sedaj gre zares.

Ta teden so začeli nekateri uporabniki Androida, v glavnem Pixlov 8 Pro, dobivati možnost sodelovanja v Googlovem omrežju za iskanje izgubljenih naprav. Google je dan zatem v uradnem sporočilu napovedal, da omrežje Find My Device zares prihaja. Uporabniki Androida, ki sodelujejo v beta oziroma predoglednih inačicah Google Play Services, so začeli dobivati možnost izbrati, ali želijo uporabljati novi Find My Device (verzija Find My Device že obstaja, a ta uporablja internetno povezavo posamezne naprave in...

32 komentarjev

Apple bo občutno podražil zamenjavo baterij

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Apple je potihoma razkril podražitev zamenjave baterij v svojih prenosnih napravah, ki bo začela veljati 1. marca letos. Odvisno od izdelka bo cena podražitve različna, in sicer se giblje med 20 in 90 dolarji. Le menjava baterije za iPhoen 14 ostaja pri 100 dolarjih. Približno ceno za vse izdelke lahko preverimo na njihovih spletnih straneh.

Zamenjava baterij v novejših iPhonih (X, 11, 12 in 13) sedaj stane 70 dolarjev, v starejših pa 50 dolarjev. Vse te cene se bodo povišale za 20 dolarjev. Nazadnje je bilo baterije možno poceni menjati za 30 dolarjev po škandalu z namernim upočasnjevanjem telefonov s starejšimi baterijami, nato pa se je cena dvignila na 70 dolarjev.

V MacBook Air bodo nove baterije stale 30 dolarjev več, in sicer 160 dolarjev. Še večja podražitev je na vidiku za MacBook Pro, kjer bo znašala 50 dolarjev (z 200 na 250 dolarjev). Pri iPadih, ki jih obstaja kopica različic, bodo podražitve znašale 20 dolarjev. Ni pa še jasno, ali se bodo podražili tudi kompleti za...

48 komentarjev

AMD in SiSoft pripravljata OpenCL test

TG Daily - SiSoft je brez dvoma najbolj poznan po svojem testnem programu Sandra, ki je alfa in omega preizkušanja prepustnosti delovnega pomnilnika računalnika. Sandra je sicer opremljena tudi z drugimi testnimi in diagnostičnimi orodji, a nekako le-ta niso niti približno tako popularna, kot orodja za preizkušanje pomnilnika. To bi se znalo spremeniti, če bo sodelovanje z AMD-jem uspešno. Skupaj naj bi namreč izdelala testni program, ki bo grafične kartice ocenjeval glede na njihovo zmogljivost v OpenCL, ki se uporablja za izdelavo programov, združljivih s centralnimi in grafičnimi procesorji.

OpenCL test bo prav tako del Sandre, ki bo izšla v letu 2010. Zanimiva bo reakcija nVidie, ki se trenutno bolj posveča svoji CUDA-i, medtem ko je njihova podpora OpenCLu bolj postranskega pomena. Morda bodo številke veljake pri nVidii prepričale, da se nekoliko bolj posvetijo tudi OpenCLu, saj je le-ta vedno bolj zanimiv za razvijalce in vlagatelje. Številke, ki bodo jasno povedale da je ATI mnogo...

14 komentarjev

TomTom izdal navigacijsko aplikacijo za iPhone

Slashdot - Nizozemski proizvajalec navigacije, ki je pred časom zaslovel s tožbo zoper Microsoft - končala se je, kakopak, s poravnavo - je izdal težko pričakovano aplikacijo, ki na iPhone 3G in 3GS (podpora za starejše modele in iPod Touch je obljubljena kmalu) pripelje GPS-navigacijo. Sicer ima iPhone že vgrajen Google Maps, a temu do resnega navigacijskega pripomočka manjka kar dosti, saj nima glasovne navigacije, avtomatskega preračuna nove poti ipd.

Tu je svojo nišo izrabil tudi TomTom. Cenovna politika je zanimiva: na Otoku stane 60 funtov, pri nas 80 evrov, v ZDA pa 100 dolarjev - na voljo pa so tudi cenejše verzije z bolj okleščenimi zemljevidi. Napravo so si na Recombu.com že ogledali in bili z njo zadovoljni, moti jih le kar zasoljena...

7 komentarjev

Varnostna luknja v Apple tipkovnicah

SemiAccurate - Na konferenci Blackhat, ki se je zaključila pred dvema dnevoma, je K. Chen pokazal, da imajo Applove aluminijaste USB tipkovnice resno varnostno pomanjkljivost. Tipkovnice vsebujejo 8 kB flash pomnilnika za shranjevanje firmwarea ter 256 bajtov dinamičnega pomnilnika, kar je več kot preveč za samo delovanje tipkovnice. V firmware jim je z nekaj truda uspelo vstaviti lastno kodo, ki je bila v demonstracijskem primeru preprost keylogger (za zadnjih 5 pritiskov tipk). Ker firmware porabi le 7 kB flash pomnilnika, keylogger lahko shrani kar nekaj pritiskov tipk.

Čeprav je opisan postopek popolnoma ročen, bi se ga dalo avtomatizirati do te točke, da bi se uporabniku tipkovnica nadgradila nevede, npr. prek okužene strani. Kar je najhuje, varnostna luknja nima nobene povezave z operacijskim sistemom, slednjega lahko na novo naložite petdesetkrat, a pri uporabi okužene tipkovnice to ne bo pomagalo.

Dodatno je pomagalo dejstvo, da Apple precej svojih izdelkov da na police z nedodelanim...

18 komentarjev

iPhone 3GS z milijon prodanimi kosi v enem vikendu

vir: TG Daily
TG Daily - Hitri iPhone 3GS skupaj s 3. različico operacijskega sistema podira vse napovedi analitikov o prodajnih številkah oz. številu prenosov. Tudi najbolj optimistični analitiki so napovedovali zgolj 600.000 prenosov in namestitev, a je starejše aparate nadgradilo kar 6 milijonov uporabnikov. Obenem je Apple v le treh dneh prodal kar milijon novih iPhone 3GS, medtem ko so analitiki napovedovali zgolj 500.000 prodanih primerkov. Čeprav je druga strojna različica, iPhone 3G, prav tako dosegla milijon prodanih kosov v enem vikendu, dosežek ni enakovreden, saj se je 3G ob izidu prodajal v 22, 3GS pa v le osmih državah.

Nad uspehom je seveda navdušen tudi Steve Jobs, ki se v kratkem vrača na svoje delovno mesto po presaditvi jeter, ki je posledica raka na...

116 komentarjev

Apple začel prodajo iPhona 3G S

Prvi kupec v San Franciscu

vir: CNet
CNet - Apple je uradno začel prodajati novi model iPhone 3G S, ki smo ga nestrpno pričakovali po vseh pompoznih napovedih in predstavitvah. Prvi dan prodaje je bil petek, a začuda tokrat ni bilo tako ogromnih vrst čakajočih kot ob prvi predstavitvi iPhona in lanski splavitvi iPhona 3G. Bodisi zaradi boljše priprave bodisi zaradi manjšega navala so letos brez težav zdržali Applovi in AT&T-jevi strežniki, kjer je treba opraviti aktivacijo.

Mi pa si poglejmo, kaj poganja nov telefon, da ga Apple oglašuje kot najhitrejši iPhone do zdaj. V njem boste našli 600 MHz Samsungov procesor ARM Cortex A8 S5PC100 in grafični čip PowerVR SGX podjetja Imagination Technologies. Preizkusi so pokazali, da je nov telefon dejansko hitrejši od...

42 komentarjev

WWDC 2009 - Apple Keynote

Četa petih različnih laptopov, ki jih trenutno ponuja Apple.

vir: Gizmodo
Gizmodo - Danes se je pričela Appleova razvijalska konferenca in prvi dan se je kot ponavadi vrtel okrog uradne predstavitve novih Appleovih izdelkov. Glavni govorec je bil tokrat Phil Schiller, ki ni nosil pulija, sicer pa je nastopil enako arogantno kot to ponavadi stori Jobs.

Prva točka na programu je bila posodobitev linije prenosnikov. Kovinski MacBooki so bili prekrščeni v MacBooke Pro (neprofesionalen ostaja samo dobro znan plastični model iz leta 2006) in so po novem opremljeni s precej zmogljivejšo, a žal ne odstranljivo baterijo, ki nudi do 7 ur avtonomije; izboljšanim zaslonom ter čitalcem za SD kartice. V novih sistemih so na voljo procesorji s frekvenco do 3,06 GHz, prišlo pa je tudi do nekaterih pocenitev.
...

174 komentarjev

Severna Koreja gradi 3G omrežje

engadget - Če so že vzpostavili mobilno omrežje, zakaj ne poseči po najnovejšem, tretje generacije. Prav to delajo v sicer zelo omejeni Severni Koreji, 3G omrežje pa bo omogočalo tudi (močno omejen) dostop do svetovnega spleta. Od uvedbe prav tako omejenega mobilnega omrežja v prejšnjem decembru si je v manj kot pol leta mobilne telefone izmed 22 milijonske populacije kupilo 20.000 ljudi. Ti srečneži bodo poleg pogovarjanja zdaj lahko na hitro pogledali še, če je osebna spletna stran predsednika Kima Jong-ila doživela kako spremembo. Gradnja bolj zmogljivega omrežja je Severno Korejo stala približno 400...

13 komentarjev

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev