»

Nvidia najavila nForce 415-D

Nvidia - Z naborom nForce je Nvidia dokazala, da niso samo mojstri grafike, ampak da znajo narediti tudi dokaj dober nabor. Z nForce 420-D je Nvidia dala AMD-jevim procesorjem novega poleta, vendar pa so kupci marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč očitali precej visoko ceno njihovih izdelkov. Razlog za tako visoko ceno je tičal ravno v integrirani grafični kartici, ki jo marsikdo sploh ni uporabljal, povrhu vsega pa je še zaostajala za običajnimi karticami s procesorjem GeForce 2 MX, ki smo jih vtaknili v režo AGP 4x. Nvidia se je tako odločila, da v kratkem izda izvedenko nForce 415-D, ki bo vsebovala vse sestavne dele najmočnejše...

3 komentarji

Test ASUS-ove nForce plošče

hARDWAREMANIA - Končno so se na spletu pojavili tudi testi uradnih nForce plošč. Ena izmed takih je A7N266, ki prinaša kar nekaj zanimivih rešitev. Najprej pade v oči za 45 stopinj zavrteni Northbridge ali IGP (Integrated Graphics Processor), kakor ga imenuje Nvidia, Southbridge ali MCP (Media and Communications Processor) pa je v normalni legi. Če povzamemo še enkrat celotno strukturo nForca, lahko rečemo, da IGP skrbi za Twinbank tehnologijo, integrirano grafično kartico, HyperTransport in DASP, MCP pa ima pod seboj I/O naprave, ATA100 in PCI krmilnik. HyperTransport povezuje IGP z MCP z vodilom, ki ima prepustnost kar 800 MB/s in naj bi onemogočalo nastajanje ozkih grl ali tako imenovanih bottleneckov. Zaradi posebne Twinbank arhitekture naj bi nForce omogočal prepustnost s pomnilnikom kar 4,2 GB/s, vendar pa se v praksi izkaže, da prepustnost znaša le 900-1000 MB/s. Za doseganje te prepustnosti moramo v pomnilniške reže dati dva pomnilniška modula DDR, drugače bodo prepustnosti mnogo manjše....

2 komentarja

Ribarjenje

The Register - Zadnje čase so organi pregona vse bolj "uspešni" v odkrivanju in kaznovanju piratov. Pri nas so sicer novice tipa obsojen na par mesecev in nekaj stotisoč sit bolj pogoste, toda v ZDA hočejo imeti vse nekajkrat večje.

Tako The Register poroča, da se je končal proces proti trojici piratov iz Kalifornije, od katerih je bil vodja obsojen na 2 leti in pol milijona dolarjev, eden na pol leta ter pol leta hišnega pripora, medtem ko za tretjega še ni znano.. Ob tem se človek spet vpraša, če bi se vse to dogajalo, če bi bile cene malo bolj normalne[:D]

1 komentar

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev

Crush se je prelevil v nForce

The Register - Če gre The Registerju verjeti, in ponavadi jim gre, je uradno prodajno ime za Nvidiino DDR vezno čipovje, do sedaj znano kot Crush, nForce (kot GeForce, get it ?). Naj vas še enkrat spomnim: nForce bo sestavljen iz dveh delov, "Integrated Graphics Processor" ali IGP (NorthBridge) in "Media and Communications Processor) ali MCP (SouthBridge). NorthBridge bo na voljo v dveh različicah:
  • nForce 220: enokanalski DDR RAM, integrirana grafika na 64 bitnem vodilu
  • nForce 440: dvokanalski DDR RAM, 128 bitna grafika
Tudi SouthBridge bo na voljo v dveh izpeljankah:
  • s 6 kanalskim Dolby Digital zvokom (oznaka "D")
  • z navadnim AC97 zvočnim kodekom
Vse skupaj bomo torej videli 4 vezna čipovja, in sicer nForce 220, nForce 220-D, nForce 440 in nForce 440-D. The Register poroča o še eni zanimivosti: integrirana grafika naj bi bil spremenjeni GF2 MX z imenom GeForce2 MX Plus, njegove performanse pa naj bi bile takšne kot pri GeForce2 GTS. Bomo videli...

5 komentarjev

VIAini SouthBridge načrti

X-Bit Labs - VIA je objavila nekaj načrtov za prihodnost v zvezi z njihovimi SouthBridgi. SouthBridge je del veznega čipovja, ki skrbi za medsebojno interakcijo komponent ter razne "bonbončke". Najavili so nekaj zanimivih modelov:
  • VT8233: V-Link (vodilo za povezavo North in SouthBridga s prepustnostjo 266MB/s), AC'97 zvočni kodek, 6 USB portov, HomePNA, 10/100 Base-T, ATA100 podpora, IO APIC... Primerki so že pripravljeni, masovna proizvodnja pa naj bi se začela do konca leta.
  • VT8233C: V bistvu gre za različico zgornjega SouthBridga, katere komunikacijski del bo delo 3Coma. Masovna proizvodnja naj bi se začela v 2. četrtini 2001.
  • VT8235: 8/16 bitni V-Link, 6 USB 2.0 portov, integrirane DSL in Wireless povezave. Prve primerke pričakujejo v 3, četrtini naslednjega leta.
  • VT8237: LDT (Lightning Data Transport) vodilo, 6 USB 2.0 portov, DSL in Wireless. Prvi primerki bodo na voljo koncem naslednjega leta.

0 komentarjev