»

EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropska komisija je danes objavila, da je 13 večjim dobaviteljem optičnih pogonov (CD-jev in DVD-jev), ki svoje izdelke prodajajo v Evropi, poslala obvestilo o nasprotovanju (angl. statement of objections). Sumijo jih kartelnega dogovarjanja o cenah, kar je v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Podjetja naj bi se usklajeno prijavljala na razpise in si vnaprej razdelila trg, nato pa postavljala višje cene, kot bi se bile oblikovale na prostem konkurenčnem trgu, kar je najresnejša kršitev protimonopolne zakonodaje. Dogajanje naj bi trajalo vsaj pet let.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak, ki ga Evropska komisija napravi v preiskavi. Podjetja, ki trenutno še niso bila imenovana, imajo sedaj čas, da se...

20 komentarjev

EU sumi založnike e-knjig dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropa komisija je sporočila, da so njihovi preiskovalci včeraj skupaj z nacionalnimi organi pregona v več evropskih državah izvedli več nenapovedanih preiskav v podjetjih, ki se ukvarjajo z založništvom e-knjig. Sumijo jih namreč kršitve evropske protimonopolne zakonodaje z dogovarjanjem o cenah in razdelitvi tržnega deleža.

Taka preiskava je prvi korak pri sumu kartelnega dogovarjanja in se izvede pred začetkom uradne preiskave. Evropska komisija pojasnjuje, da to še ne pomeni, da so podjetja dejansko kršila protimonopolno zakonodajo in da ne prejudicira izida preiskave. Imen podjetij niso želeli razkriti. Časovnih omejitev za nadaljevanje postopkov ni.

6 komentarjev

Intel ugovarja kazni Evropske komisije

CNet - Evropska komisija je maja Intelu naložila plačilo rekordne globe zaradi zlorabe monopolnega položaja - plačati morajo kar 1,06 milijarde evrov. V odločitvi so Intelu očitali sklepanje skrivnih dogovorov s proizvajalci sestavljenih sistemov, ki so dobivali popuste pri Intelovih procesorjih, če so obljubili, da ne bodo vgrajevali preveč AMD-jevih čipov. Intel se je na kazen pritožil. V pritožbi ugovarjajo, da Evropska komisija ni upoštevala, da je v danem obdobju AMD v resnici povečeval tržni delež, da ni uspela dokazati vzročne zveze med Intelovimi popusti in manjšo prodajo AMD-jevih procesorjev, da ni analizirala, kako so ti popusti vplivali na potrošnike in da se ni držala pravnih postopkov pri izreku kazni. Sedaj zahtevajo preklic kazni ali občutno zmanjšanje in plačilo vseh sodnih stroškov, ki jih bo utrpel Intel.

15 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Intel z izgubo

TG Daily - Intel je že drugo četrtino zapored končal z izgubo. Tokrat so bili prihodki za 398 milijonov dolarjev manjši od odhodkov, kar je še posebej boleče v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta, ko so imeli kar 1,6 milijarde dolarjev dobička. A razlog za izgubo je zelo preprost - Evropska Unija. Pred dvema mesecoma je EU zaradi zlorabe monopolnega položaja kaznovala Intel z rekordno kaznijo v višini 1,06 milijarde evrov oz. 1,45 milijarde dolarjev. Sprva se je Intel sicer branil, da jih kazen ni prizadela.

Slednje je sicer res, saj je ta izguba verjetno le manjša praskica v proračunu, a jim je vseeno skazila sicer uspešno četrtino. Brez kazni bi namreč zaslužili več kot milijardo dolarjev, zaradi česar se bodo tudi pritožili na razsodbo. Kljub dobrim poslovnim rezultatom Intel pravi, da je prodaja izdelkov na vseh pomembnejših trgih v zadnjem letu upadla.

Prodajo manj, zaslužijo pa več. Eh?!

16 komentarjev

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

Intel: Evropska kazen nas ni prizadela

Reuters - Ko je Evropska komisija pred dvema tednoma prisodila Intelu več kot milijardo evrov kazni zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje in izsiljevanja, je bilo seveda prvo vprašanje, kako bo taka globa vplivala na kondicijo podjetja. V Intelu zatrjujejo, da ne bistveno. Stacy Smith, prva zadolžena za finance, pravi, da še vedno ustvarjajo zadosten denarni tok, da bodo z lahkoto plačali kazen, nadaljevali z investicijami in izplačali dividende. Kot so ponovili že ob koncu prvega četrtletja, krizi navkljub ne nameravajo zmanjšati vrednosti dividend. Njihova bruto trgovska marža je v prvem kvartalu zdrsnila s 53,1 na 45,6 odstotka, kar je zanje premalo. Pričakujejo, da bo ta ponovno v normalnih mejah med 50 in 60 odstotki v drugi polovici letošnjega leta, ko si bo trg nekoliko opomogel.

20 komentarjev

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev