»

ATi vodilni na trgu mobilnih grafičnih kartic?

TG Daily - Pri ATIju oz. AMDju trdijo, da imajo trenutno največji delež diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, kamor ne spadajo čipi, vgrajeni v samo vezno čipovje. Popolnoma varno je tako trditi, da v splošnem merilu vodstvo še vedno drži Intel. Pri AMDju svoje trditve opirajo na raziskavo družbe Mercury Research, Asif Rehman, menedžer AMDjeve mobilno-grafične divizije, pa je povedal, da so v zadnjih devetih mesecih pridobili 16 odstotnih točk tržnega deleža.

Zdaj naj bi bili tako že na 57%, na drugo mesto pa so zrinili nVidio, ki ji je blamaža z umirajočimi čipi brez dvoma pomagala pri tem sestopu. S prvimi mobilnimi Radeoni, ki bodo podpirali DirectX 11 in bodo na trg prišli v prvem četrtletju leta 2010, bodo po Rehmanovih besedah sodelovali že z 90% izdelovalci prenosnikov, ki Radeone vgrajujejo v prenosnike z Intelovimi in AMDjevimi procesorji.

35 komentarjev

Oživite umrlo nVidia grafično jedro

Overclockers Forums - Težave z umirajočimi G92, G96 in podobnimi jedri nVidie so dodobra znane, posledice pa (finančno) nVidio tepejo še zdaj. A brez panike, če umira tudi vaš čip. Uporabnik Overclockers Forums je namreč prek eBaya kupil umrlo 8800 GTX (uporablja G80 jedro, ki očitno tudi ni imuno), in po nalaganju novega BIOSa in nekaterih drugih poizkusih končno uslišal nasvet prijatelja ter naredil sledeče.

Golo kartico je dal v pečico, vnaprej segreto na 195° C, kjer jo je pustil približno 5 minut. Ta postopek je zanj deloval že dvakrat, še trikrat pa za druge uporabnike. Postopek je podoben rešitvi umrlega Xbox360, kjer je obroč utripal z rdečo barvo, a slednjega se je ponavadi segrevalo z industrijskim sušilnikom za lase. Ideja je, da zaradi mikroskopskih...

87 komentarjev

Asus Geforce GTX 285... GX2?

Volk v ovčji preobleki

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Asus se pripravlja na izid posebne grafične kartice. Naziv ASUS MARS 295 Limited Edition pomeni, da je novinka uradno GeForce GTX 295, a podobnost s čistokrvno GTX 295 se kmalu konča. Fizična oblika je zelo podobna, saj sta osnova prav tako dve tiskani vezji, med katerima je v sendviču hladilno rebro, pomemben del pa se skriva na tiskanem vezju. Za razliko od standardne GeForce GTX 295, ki jo pravzaprav sestavljata dve GTX 260 s popolnoma odklenjenimi jedri, Asusova številčno omejena serija združuje dve neomejeni GeForce GTX 285 kartici, kar pomeni 512 bitno pomnilniško vodilo namesto 384 bitnega, za nameček pa ima vsako jedro kar 2 GB GDDR3 pomnilnika (skupaj 4 GB na kartico). Frekvence so enake tovarniškim na GTX 285 in...

40 komentarjev

nVidia ostaja brez zavarovalnine?

vir: TG Daily
TG Daily - nVidiina polomija z umirajočimi grafičnimi čipi, predvsem v prenosnikih, iz lanskega leta je dodobra dokumentirana. A kalvariji očitno še ni konec, saj je nVidia upala, da bo stroške garancijskih zahtevkov krila njena zavarovalnica, The National Union Fire Insurance Company, a je zavarovalnica na kalifornisjkem sodišču vložila zahtevo po razrešitvi dileme okorg upravičenosti do zavarovalnine. Zavarovalnica meni, da zaradi kršenja pogodbe nVidia ni upravičena do zahtevanega povračila denarja.

Zaplete se pri pogajanjih o stroških, ki so jih imeli izdelovalci prenosnikov z nVidio. Ta se je s...

35 komentarjev

Nvidia še vedno v rdečih številkah

The Wall Street Journal - Nvidia je objavila poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem še vedno izkazuje predvsem rdečo barvo. V razdobju, ki se je zaključilo 26. aprila, so njihovi prihodki znašali 664 milijonov dolarjev, kar je 42 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu nad rezultatom niso razočarani, saj so bili v zadnjem lanskem četrtletju njihovi prihodki še manjši, in sicer 481 milijonov dolarjev, kolikor so načrtovali tudi za ta kvartal.

Še vedno se niso uspeli izvleči iz izgub, saj so tokrat zabeležili 201 milijon dolarjev minusa, kar je za tretjino več kot v preteklem četrtletju. Za primerjavo, v enakem obdobju lani so pridelali 176 milijonov dolarjev dobička. Glavni razlog za slabe izide je po ocenah podjetja znižanje bruto trgovske marže, ki je padla s 44,6 na 28,6 odstotka, kar je posledica pešanja prodaje dragih izdelkov in višjega povpraševanja po cenejših. Izvršni direktor Jen-Hsun Huang pravi, da pričakujejo izboljšanje, ko se bo pobralo...

12 komentarjev

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Nvidia novembra z G92

X-Bit Labs - Paleta grafičnih čipov iz zelenega tabora bo (predvidoma 12.) novembra razširjena z novim čipom, zaenkrat kodno poimenovanim G92 in izdelanim v 65 nm proizvodnem procesu. Poslanstvo novinca ne bo poseganje po kroni najhitrejšega, saj bi ga naj nVidia umestila v srednji zmogljivostni razred (performance-mainstream).

G92 se bo ponašal z izboljšanim PureVideo HD video pogonom in PCI Express 2.0 vmesnikom, podatke pa bo zmogel pošiljati v jeziku treh različnih standardov - DVI, DisplayPort in HDMI. Trenutno še ni znano, ali bo čip nudil podporo prihajajoči Microsoftovi grafični knjižnici DX 10.1, ki bo vključena v prvi paket popravkov za Visto.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Predogled NV17M

Amdmb.com - Nvidia zadnje čase kar uspešno osvaja trg grafičnih kartic, vendar pa ji pot do popolne dominacije onemogoča ATI s svojimi odličnimi Radeoni 2, ki se lahko brez težav postavijo po robu procesorjem GeForce3. Prav tako je Nvidia naletela na prepreko v obliki ATI-ja na "mobilnem" delu računalniškega tržišča, zato so Nvidiini inženirji precej hitro ugotovili, da s samo hitrejšimi procesorji tu ne bodo uspeli. Uspeli bodo samo z rešitvami, ki ponujajo dovolj ugodnosti tako za proizvajalce kot tudi kupce. Nadmočna rešitev za trg prenosnikov pa naj bi bil čip NV17M. Le ta ne bo samo hitrejši kot predhodnik GeForce 2 GO, ampak bo ponujal še kar nekaj dobrot. Prva bo 0.15 mikronska tehnologija izdelave, ki bo močno vplivala na porabo procesorja. K večji varčnosti NV17M pa bo pripomogla še tehnologija PowerMizer, ki je podobna Intelovemu SpeedStepu in AMD-jevemu PowerNOW!. Nvidia bo v čip vključila tudi podporo Anti-Aliasingu, ki bi v prenosnikih še kako pomemben. To bodo dobrote, ki bodo...

1 komentar

Glaze3D odpovedan...

FiringSquad - Heh sodeč po temle so BitBoys-i odpovedali svoj čip Glaze3D. No pa se je končalo še eno čakanje čipa, ki je bil že prevečkrat prestavljen. Škoda... Glaze3D je bil zelo obetaven čip, predvsem pa bi bil prvi, ki bi imel nekaj rama na samem čipu (EDRAM) in bi s pomočjo XBA arhitekture odstranil težavo, ki danes pesti praktično vse 3D pospeševalce - prepočasen ram. Imel pa naj bi tudi strojno pospeševanje t&l, per pixel lighting, in ostale dobrote.

6 komentarjev