»

Nova tožba zoper Apple zaradi zbiranja osebnih podatkov

CNet - Zoper podjetja Apple, Pandora Media in The Weather Channel so na ameriškem teritoriju Portoriko vložili tožbo, ker naj bi Apple ne razkril dejstva, da osebne podatke delijo s tretjimi podjetji, zlasti oglaševalci. Tožba je podobna v začetku meseca vloženi tožbi zaradi sledenja lokacije.

Problem je spet UDID (unique device identifier) mobilnih naprav iPhone in iPad, ki se podobno kakor serijska številka izdelka ne more spremeniti in mu Apple sledi. Ker UDID ni mogoče spremeniti, pobrisati, napraviti nevidnega ali kako drugače vplivati nanj, so ga nekateri že poimenovali superpiškotek. V tožbi zato trdijo, da Apple z zbiranjem in posredovanjem osebnih podatkov in lokacije, ki zaradi UDID omogočajo profiliranje, ter...

2 komentarja

Skupinska tožba zoper Google zaradi sledenja lokacije v Androidu

Ars Technica - Prejšnji teden smo poročali, da vsi pametni telefoni (Android, Apple, Microsoft) shranjujejo podatke o lokaciji telefona in še nekatere druge s tem povezane. Prav zaradi se Googlu obeta skupinska tožba, ki sta jo v Detroitu vložila nezadovoljna uporabnika.

Čeprav Android ne shranjuje podatkov neomejeno dolgo, kot to očitno počne Apple, je po drugi strani še bolj problematično, da Android lokacijo določi in zapiše vsakih nekaj sekund in večkrat v uri posreduje Googlu. Vsak telefon dobi enolično številko, ki sicer ne bi smela omogočati identifikacije, a je mogoče s tehniko deanonimizacije in iskanja vzorcev postaviti dobre korelacije. Zaradi tega sta Julie Brown in Kayla Molaski vložili tožbo zoper Google, v kateri zahtevata bodisi prekinitev...

28 komentarjev

Nove pritožbe podjetij proti Googlu pri Evropski komisiji

vir: BBC
BBC - Francosko podjetje 1plusV je pri Evropski komisiji vložilo novo pritožbo proti Googlu, v katerem mu očitajo kršitev prevladujočega tržnega položaja in nepoštene poslovne prakse. Podjetje upravlja več specializiranih spletnih iskalnikov, med njimi tudi ejustice.fr. Podjetje 1plusV upravlja tako imenovane vertikalne iskalne pogone, ki so specializirani za pravo, glasbo in kulturo.

V pritožbi, ki vsebinsko nadgrajuje lani vloženo pritožbo zaradi nepoštene obravnave strani ejustice.fr, Googlu očitajo, da jim med letoma 2006 in 2010 niso dovolili uporabo oglaševalske platforme AdSense. Pravijo, da je to edina resnično učinkovita možnost, kako dobiti na svojo stran ciljane oglase. Nadalje trdijo, da je Google odstranil stran eJustice.fr iz iskalnih...

3 komentarji

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev

Bing bo hranil IP-je pol leta

CNet - Microsoft je napovedal, bo skrajšal obdobje, v katerem se IP-naslovi hranijo v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami na njihovem spletnem iskalniku Bing. Prej je ta meja znašala 18 mesecev, za njeno skrajšanja pa so se odločili zaradi zahtev Evropske unije.

Bing takoj po iskanju IP-naslove loči od podatkov o uporabniških računih (deidentifikacija), tako da v bazi ostanejo povezani le IP-ji in iskalni termini. Po pol leta bo razdružil še to dvoje, popolnoma pa izbrišejo podatke po 18 mesecih. Novo prakso bodo udejanjili čez 12 do 18 mesecev.

Tekmec Google IP-naslove anonimizira po devetih mesecih, izbriše pa jih prav tako po poldrugem letu. To je, tako pravijo, nujno za zaščito iskalnih rezultatov in varovanje...

0 komentarjev

Francija bi obdavčila spletno oglaševanje

CNet - Francozi so našli še način, kako pobrati kakšen davčni evro več. Najnovejša zamisel predvideva obdavčitev spletnega oglaševanja - torej velikanov, kot so Google, MSN in Yahoo - in ponudnikov dostopa do interneta z namenom ustvariti fond denarja, ki bo namenjen založnikom. V poročilu, ki so ga sestavili nekdanji francoski kulturni minister Jacque Toubon ter predstavnika založnikov Patrick Zelnick in Guillaume Cerutti, ugotavljajo, da Google dela ogromne dobičke brez upoštevanja izvajalcev glasbe in založnikov tiskovin.

Zakon naj bi obdavčil vsak klik na spletni oglas ali sponzorirano povezavo v Franciji, pri čemer bi bila obdavčena vsa podjetja, ne glede na sedež zunaj Francije. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že izrazil svojo naklonjenost predlogu. Na ta način naj bi zbrali 28 milijonov evrov.

24 komentarjev

Kako približati iskanje po spletu otrokom in manj veščim uporabnikom

The New York Times - Univerza v Marylandu je z Googlovo pomočjo izvedla raziskavo, kjer so primerjali razlike v iskanju po internetu med otroki in odraslimi. Ugotovili so, da medtem ko odrasli večidel osnovno znanje o konceptih iskanja s ključnimi besedami imajo, otroci največkrat v iskalno polje vpišejo kar celotno vprašanje. Zato so se vprašali, kako iskanje približati tudi mlajšim generacijam, ki še niso računalniško pismene.

Irene Au, ki v Googlu skrbi za uporabniško izkušnjo, pravi, da v Googlu ne razvijajo posebnega izdelka za otroke, marveč poizkušajo izboljšati iskanje za uporabnike vseh starosti. Kot pravi, se tudi odrasli, še zlasti manj vešči dela z internetom, srečujejo s podobnimi težavami. Ena izmed metod, ki so jih prvič uporabili leta 2007, je prikaz sorodnih iskalnih fraz.

Ideje so raznovrstne. Bing je že poizkušal s slikovnim iskanjem in nekatere podatke, denimo seznam ameriških predsednikov, uporabniki na ta način najdejo hitreje kot s klasičnim iskanjem po tekstu. Ker Bing...

24 komentarjev

Ko monopol prevlada...

Google Groups

vir: Wikipedia
Wired Blog - O nevarnostih monopola in kam nas lahko le-ta privede je bralstvo Slo-Tech-a načeloma seznanjeno, a ker nam je že Burke dal vedeti, da ne smemo počivati na lovorikah, dodatno čtivo vsekakor ne more biti odveč. Tokrat si bomo ogledali kako je več kot dvajset let internetne zgodovine lep čas rjavelo na Google-ovih policah in do prvega omembe vrednejšega članka po teh policah sploh ni bilo možno spodobno iskati.



Usenet, ki se je pojavil leta 1979 in tako letos obeležuje svojo tridesetletnico, je dolga leta služil kot edino sredstvo skupinskega sporazumevanja na internetu - šele po njegovih najstniških letih so se namreč sploh pojavili prvi forumi, ki so mu kasneje v...

29 komentarjev

Nova tožba zoper Google

The New York Times - Na ameriškem zveznem sodišču v Texasu je podjetje FPX vložilo skupinsko tožbo zoper Google, v kateri iskalnemu velikanu očitajo kršenje blagovne znamke. Jabolko spora so plačani zadetki pri iskanju. Ko je namreč izvršna direktorica FPX-a na Googlu iskala ključno besedo FirePond, ki je ime, pod katerim FPX posluje, je nad rednimi zadetki našla še sponzorirano povezavo, ki je kazala na strani njenih konkurentov. Ugotovila je, da so njeni konkurentje kupili iskalni termin FirePond, zato Google pri vsakem iskanju po njem prikaže konkurenčne strani v sponzoriranih povezavah.

Google pravi, da ni to nič čudnega, saj da tudi Microsoft in Yahoo že nekaj časa ponujata podjetjem, da kupijo iskalni termin, ki je blagovna znamka nekega drugega podjetja, in oglašujejo pri iskanju po njem. Google bo novo prakso uradno implementiral prihodnji mesec. Pričakuje se, da bo znatno odebelila njihove prihodke od oglaševanja, saj bodo morala podjetja zvišati premije, da bodo še vedno obdržala nadzor nad...

8 komentarjev

Google in proizvajalci toženi zaradi Androida

The Register - V zadnjem času je zelo popularno registrirati tak ali drugačen patent ali pa zgolj blagovno znamko in potem poskušati izsiliti od podjetij, ki stvar dejansko prenesejo v prakso, kakšen milijon dolarjev. Tokrat so na tapeti Google in še 47 drugi podjetij, ki so kdaj izustila besedo Android.

Google je z imenom Android poimenoval svoj odprtokodni, na Linuxu zgrajeni operacijski sistem, ki poganja mobilne telefone in druge miniaturne prenosne naprave. Oktobra 2007 so poskušali registrirati Android kot blagovno znamko, a so njihovo vlogo februarja 2008 zavrnili. Razlog je Erich Specht, razvijalec programske opreme za Village of Palatine v Illionisu, ki je prej ustanovil podjetje Android Data in leta 2002 registriral blagovno znamko Android.

Google se je seveda avgusta 2008 pritožil, saj takrat Android Data ni obstajal že več kot štiri leta, a jih je patentni urad zavrnil. Google je novembra še enkat poskusil in zahteval začasno ukinitev stare blagovne znamke Android Data, dokler ne bi...

18 komentarjev

Prenova MSN

The Register -

MSN je predstavil veliko nadgradnjo svojega iskalnega portala, s čimer želi postati bolj konkurenčen Googlu in Yahooju. Glavne novosti sto milijonske investicije Microsoftove podružnice so nov algoritem sortiranja zadetkov pri iskanju, ki razloči med zadetki po vsebini in t.i. sponzoriranimi povezavami, iskanje neposredno po bazi Encarte in za 45 odstotkov večja ustreznost zadetkov.

Zanimivo je, da bo Microsoft zaradi odstranitve sponzoriranih povezav izgubil več deset milijonov dolarjev, a meni, da bo na tak način pridobil uporabnike. Izvirna novica.

6 komentarjev

O Googlu in "googlanju"

BBC - Malce starejši računalničarji se gotovo dobro spomnite, kako je Google v preteklosti začel svojo pot in na prestolu nasledil legendarno Altavisto ter postal najbrž najboljši in najbolj popularen iskalnik med uporabniki interneta. Iskalnik je postal celo tako popularen, da beseda "google" od nedavnega pomeni isto kot glagol iskati. Tako je po poročanju BBC-ja beseda "google" postala del vsakdanjika. O "googlanju" lahko slišimo tako na televiziji kot tudi na cesti.

Nekateri menijo, da so pri Googlu lahko počaščeni, saj gre za velik poklon temu podjetju, vendar pa googlovci niso takega mnenja. Tako je Paul McFedries, ki vodi leksikografsko stran Word Spy prejel pismo, da naj takoj odstrani definicijo besede "google" iz svojega leksikona, ali pa samo navede, da gre za blagovno znamko podjetja Google.

Marsikdo bo gotovo pomislil, da gre za standardne odvetniške peripetije, ki smo jim priča praktično vsak dan, vendar pa je Googlova reakcija v tem primeru upravičena, saj gre navsezadnje...

12 komentarjev