»

ASRock z majhnimi novostmi

vir: engadget
engadget - ASRockov nettop sistem, v katerem počiva Ion in ga je bilo prvič moč opaziti na novinarski konferenci na kitajskem, so za test dobili fantje pri TweakTown. Malček se imenuje ASRock ION 330-BD (očitno ime le ni bilo kodno), iz česar je razvidno, da so dobili model, v katerem je vgrajen Blu-Ray pogon. S pomočjo grafičnega procesorja v veznem čipovju, ki podpira CUDA, je sposoben dekodirati tudi HD filme, ki po besedah TweakTowna delujejo popolnoma tekoče. Z 2,5 litra prostornine je le nekaj debelejši od Nintendove konzole Wii, poraba pa znaša pičlih 40 W pri polni obremenitvi. Za posladek so procesor brez težav navili na 2,1 GHz, kar zmogljivosti (a tudi porabo) seveda le še poveča. ASRock je predstavil tudi svoj...

7 komentarjev

CULV letos z 10 milijoni prenosniki?

MSI X-Slim X340

vir: TG Daily
TG Daily - CULV je Intelova nova platforma za lahke prenosnike med 12 in 13 palci, ki naj bi bila namenjena povprečnemu uporabniku in prinašala nizko porabo (navsezadnje CULV pomeni Consumer Ultra Low Voltage). Srce plaforme je zaenkrat enojedrni procesor iz družine Core 2, ki teče pri 1,4 GHz, poraba pa naj bi bila zgolj 5,5 W. Družbo procesorju dela vezno čipovje iz serije x4x, v katerem za prikaz slike skrbi grafični čip GMA X4500, v prihodnosti pa ga bo moč videti v družbi z dvojedrnikom. Razlog za uvedbo nove platforme je razširjanje Atoma, saj slednji počasi pleza proti vedno večjim zaslonom in...

13 komentarjev

Symbian na Atom sistemu

Oprema

vir: engadget
engadget - Pri vsem dogajanju okrog netbookov, od samih izidov novih modelov, do portov Androida na različne modele in vojne med Ubuntujem in Microsoftom, očitno želijo svoj del pozornosti tudi razvijalci Symbiana. Operacijski sistem pametnih telefonov, znan predvsem z Nokiinih mobilnikov, so člani SOSCO (S60 On Symbian Customer Operations) uspeli prevesti in namestiti na popolnoma standarden PC, katerega osnova je Intelova matična plošča z Atom procesorjem.

...

4 komentarji

Novosti ob obletnici Atoma

vir: engadget
engadget - Prihajajočo prvo obletnico procesorja Atom bo Intel počastil z izidom dveh novih modelov za mobilne internetne naprave. Z550 bo tiktakal pri 2 GHz in podpiral Hyperthreading. Na tiskanem vezju naj bi bil sparjen z novim veznim čipovjem, US15W, ki podpira do 2 GB 533 MHz DDR2 pomnilnika, med drugim pa vsebuje še grafični čip in video dekoder. Počasnejši model, Z515, se ponaša z novo tehnologijo, ki omogoča dvig frekvence na 1,2 GHz ob potrebi po večji zmogljivosti. Le-ta se imenuje Intel Burst Performance Technology (Intelova tehnolgija za izbruh zmogljivosti), ni pa še znana osnovna frekvenca, pri kateri naj bi procesor tekel večino časa. Obema je skupnega 512 kB drugonivojskega...

12 komentarjev

Intel pocenil 1,2 GHz-Celeron

Heise - Intel nas je ponovno razveselil z znižanjem cen, tokrat v segmentu za majhne prenosnike. Cenejši bo zgolj en procesor, a še vedno bolje to kot nič. Enojedrni procesor Celeron M 723 Ultra Low Voltage z 1,2 GHz (CULV) bo tretjino cenejši in bo namesto 161 dolarjev stal 107 dolarjev, medtem ko se cene ostalih ne bodo spremenile. S to pocenitvijo želi Intel zapolniti vrzel, ki trenutno zeva med netbooki z Atomi in najcenejšimi prenosniki. V to kategorijo bodo sodili prenosniki, kot je denimo MSI-jev X-Slim X320 s 13,4-palčnim zaslonom, v katerem bo Intelov Core 2 Solo z 1,4 GHz, ki ga trenutno še ni na trgu. Po drugi strani pa je seveda to odgovor na AMD-jeve procesorje Athlon Neo, ki so namenjeni istemu segmentu in se že pojavljajo v modelih, kot je HP-jev dv2, ki stane 600 evrov.

15 komentarjev

CeBIT: MSI pokazal All-In-One z Atomi

MSI All-In-One

vir: Heise
Heise - Na CeBIT-u je tajvanski MSI predstavil še nekaj novih računalnikov iz serije All-in-One NetOn. NetOn AP1900, ki ima 19-palčni zaslon, procesor Intel Atom N270 z 1,6 GHz, gigabajt pomnilnika in 160 GB trdega diska je že naprodaj za 499 evrov, ostali pa šele prihajajo. Aprila ali maja pričakujemo AE1900, ki bo imel na dotik občutljiv zaslon (ne bo pa obvladal naprednih gest multitouch) in bo stal med 549 in 599 evri. Junija bo na prodajne police pokukal še WindTop AE2200, ki bo imel 22-palčni zaslon in TV-tuner, poganjali pa ga ne bodo Atomi, temveč močnejši procesorji. Detajlov MSI še ni želel razkriti, so pa pokazali sistem z Intelovim procesorjem Core 2...

26 komentarjev

Intel predstavil Santa Roso

Hartware.net - Na pravkar odvijajočem se CeBIT-u je Intel javnosti prikazal novo platformo za prenosne računalnike, ki smo jo do zdaj poznali pod kodnim imenom Santa Rosa. Poglavitni novosti ki ju omenjena platforma prinaša sta hitrejša in zmogljivejša brezžična povezava, t.i. Wireless-N (802.11n) in Intel Turbo Memory, flash pomnilnik, ki služi kot medpomnilnik pri uporabi trdega diska. Le-to naj bi omogočalo kar dvakrat višje hitrosti delovanja sistema. Obe novosti naj bi pripomogli tudi k manjši porabi in daljšemu delovanju baterije.Na Intelovem veznem 965GM naboru temelječa platforma naj bi na police trgovin prišla predvidoma v drugem četrtletju letošnjega leta.

Več o tem na hartware.net

16 komentarjev

Nova anketa: AGP, PCI, PCI Express, PCI-X?

Slo-Tech - Rezultati prejšnje ankete:

Koliko pomnilnika je na grafični kartici v vašem primarnem računalniku?
256 MB38%
(414)
128 MB37%
(396)
64 MB8%
(83)
512 MB7%
(76)
primarni računalnik je prenosnik3%
(35)
32 MB3%
(27)
ne vem2%
(19)
768 MB1%
(14)
manj kot 32 MB1%
(8)
drugo1%
(6)
640 MB0%
(1)
Skupaj glasov: 1079


Tokrat vas sprašujemo, na katerem vodilu (bolje, utoru) sedi grafična kartica v vašem primarnem namiznem računalniku. Ste že prešli na nove platforme, ali pa še vedno vztrajate na preživetih matičnih ploščah?

55 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

AMD in ATI bosta predstavila Yokohamo

Slo-Tech - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev prenosnikov bosta AMD in ATI v četrtem četrtletju prihajajočega leta predstavila novo platformo za prenosne računalnike s kodnim imenom Yokohama. Gre za kombinacijo AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike Turion 64 X2 in ATI-jevih prihajajočih veznih naborov za prenosnike s kodnimi imeni RS690M, RS690DC in RS790M. AMD bo tako lahko kupcem ponudil podobno platformo kot Intelov Centrino, oziroma prihajajoči Napa Refresh .

Več o tem na Digitimes.

ATI je poleg tega predstavil nov grafični čip za prenosne računalnike z Intelovimi procesorji z imenom Radeon Xpress 1250, več o katerem si preberite na Daily Tech-u in v ATI-jevem sporočilu za javnost.

17 komentarjev