»

Kaj pa retencija pisemskih pošiljk?

vir: BBC
BBC - Ena od bolj zanimivih stranskih določb v predlagani novi britanski retencijski zakonodaji zahteva tudi evidentiranje podatkov o klasični pošti (snail mail), ne zgolj o novodobnih elektronskih komunikacijah, h katerim naj bi se sicer v vedno večji meri obračali teroristi in kriminalci britanski državljani. Državni Royal Mail in ostali ponudniki pisemske in paketne dostave bodo primorani k evidentiranju in hranjenju vsega na zunanji strani pošiljk, se pravi, imena in naslova pošiljatelja in prejemnika, datuma na znamki, teže in drugih karakteristik pošiljke. Pri razglednicah in dopisnicah bodo morali po naravi stvari zabeležiti tudi vsebino.

Problem pri tem je, da se javnost, sploh malce starejša in z izkušnjami iz hladne vojne, bistveno bolje zaveda koncepta...

11 komentarjev

V veljavo stopila novela Zakona o elektronskih komunikacijah

Slo-Tech - Danes je v veljavo stopila novela Zakona o elektronskih komunikacijah, ki jo je Državni zbor sprejel 18. decembra 2009.

Med pomembnejšimi novostmi je na prvem mestu vsekakor skrajšan rok za obvezno hrambo prometnih podatkov.
Do sedaj je veljalo, da morajo operaterji telefonskih komunikacij in ponudniki dostopa do interneta prometne podatke hraniti 24 mesecev, sedaj pa se je hramba prometnih podatkov na področju telefonije skrajšala na 14 mesecev, hramba internetnih prometnih podatkov pa na 8 mesecev. Skrajšanje vsekakor velja pozdraviti, zastavlja pa se vprašanje, zakaj hramba prometnih podatkov ni bila skrajšana na 6 mesecev, kot to dopušča direktiva EU o obvezni hrambi prometnih podatkov.

Druga pomembnejša novost zadeva posredovanje prometnih in lokacijskih podatkov v primerih varovanja življenja in telesa. V primerih varstva življenjskih interesov posameznika je operater policiji na podlagi pisne zahteve (v nujnih primerih se lahko zahtevo pošlje tudi po telefaksu) dolžan...

19 komentarjev

Po mnenju nemškega administrativnega sodišča v Wiesbadnu je obvezna hramba prometnih podatkov nesorazmeren ukrep

Slo-Tech - Kot je 27. februarja 2009 ocenilo nemško administrativno sodišče v Wiesbadnu je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov, s katerim se shranjujejo prometni podatki o klicih in uporabi interneta za celotno populacijo - tudi povsem nedolžne posameznike - nesorazmeren.

Po mnenju sodišča (odločitev 6 K 1045/08.WI) obvezna hramba prometnih podatkov predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, ta ukrep pa v demokratični družbi tudi ni nujen. Po mnenju sodišča ukrep ne spoštuje načela sorazmernosti v skladu z 8. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Odločitev omenjenega sodišča pa ne pomeni, da je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov v Nemčiji sedaj razveljavljen, pač pa le, da se je administrativno sodišče postavilo na stališče, da je tak ukrep nesorazmeren in odločanje o zadevi preneslo na višje sodišče, ki je pristojno za odločanje o ustavnosti obvezne hrambe prometnih podatkov. Je pa odločitev dober znak za pritožnike in njihovo argumentacijo glede spornosti obvezne...

38 komentarjev

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

sRGB (notranji) ter ProPhoto RGB (zunanji) barvna prostora

Slo-Tech - Naš kolega Dušan Smolnikar je za vas pripravil nov članek, ki nosi naslov Barvno upravljanje na spletu. V njem je dobro poznano problematiko ujemanja barv na različnih medijih, ki jo dobro poznajo tiskarji, razdelal za področje spleta. Po kratkem uvodu zgodovinske predstavitve barv na zaslonih se avtor posveti aktualnim problemom, teoriji za njimi in rešitvam pri doseganju verne reprodukcije barv na različnih zaslonih, ki so ali pa tudi niso primerno kalibrirani.

15 komentarjev

Nov članek: Trajno brisanje podatkov

Slo-Tech - Na voljo je nov članek izpod prstov našega izvedenca za računalniško varnost, Mateja Kovačiča. V članku se dotakne zelo pomembne teme - kam s podatki na odsluženih podatkovnih medijih oz. kako preprečiti, da bi jih v roke dobila napačna oseba. Seveda je za trde disk še vedno uporabno mletje oz. celo plavž (ali pa alternativa plavža), a če prodajate star in še vedno delujoč disk oziroma imate odsluženih diskov več, to ni ravno optimalna rešitev.

V tem primeru vam bo nadvse prav prišla programska rešitev tega problema, ki je povrhu vsega še zastonj - zadostuje namreč Linux LiveCD.

51 komentarjev

Božični mini digitalci

Tom's Hardware - V današnjih časih so digitalni fotoaparati že nekaj zelo vsakdanjega. Postajajo vedno manjši in zmoglivejši, količini le-teh na tržišču primerno pa pada tudi razmerje cena/kvaliteta. Na Tom's Hardware so si ogledali 5 digitalcev podjetij Sony, Cannon, Minolta, Toshiba in Casio. Vsi imajo vsaj eno, nekateri pa tudi 3 megatočke. Najbolje se je obnesla Minolta, a to ima svoje posledice - bila je največja med testiranimi. Velikost je pomembna!

0 komentarjev