»

Operacijski sistem za PS4 bo FreeBSD

vir: VGLeaks
VGLeaks - Sony je nedavno med razvijalce razdelil drugo verzijo razvojnega kita za PS4 (prva je bila na voljo lani jeseni) in kot kaže, na sistemu teče derivat FreeBSD-ja 9.0 (pod imenom Orbis).

BSD je vsekakor prijetna izbira. Nedavno je obrnil 20 let, je dobro znan po svoji stabilnosti, ima zelo prostodušno licenco, ter dobro podporo za arhitekturo x86_64 (ki zamenjuje Cell iz PS3). Seveda pomaga tudi, da je zastonj. Phoronix sicer komentira, da je imel do sedaj zelo slabo podporo za AMD-jeve grafične kartice v obliki zgodnjega porta odprtokodnega gonilnika za Linux. AMD je bržkone moral pripraviti nov gonilnik ali vsaj prilagoditi svoj Catalyst gonilnik za Linux. Žel še ni znano, ali bodo tako...

15 komentarjev

Unix je premagal Windows

ZDNet - Da, to je v poročilu izjavil sam Microsoft. ZDnet poroča, da je Redmond zanimalo, kako se novo razvito jedro operacijskega sistema, ki so ga poimenovali "Singularity", obnese v primerjavi z Unix sistemi. Testirali so Singularity, FreeBSD, Linux in WindowsXP.

Rezultati so bili nadvse zanimivi. Testiranje so opravljali na sistemu, zasnovanem na 1.8Ghz AMD Athlon procesorju. Testirali so recimo, kolikšno število procesorskih ciklov je potrebno za to, da ustvarimo in zaženemo nek proces v jedru. FreeBSD je za to potreboval 1,032,000 ciklov, Linux 719,000, WindowsXP pa 5,376,000....

Lepo, da se Microsoft zna pogledati v ogledalo in priznati lastne napake.

46 komentarjev

Primerjava NetBSD 2.0 in FreeBSD 5.3

Slashdot - OSNews.com poroča, da je Gregory McGarry testiral hitrost operacijskih sistemov NetBSD 2.0 ter FreeBSD 5.3.

Testiral je na Pentiumu 4 3 GHz, kar pomeni da izboljšave FreeBSDja v SMP sektorju niso prišle do izraza in kjer NetBSD še vedno uporablja starejšo tehnologijo.

Poleg tega pa je NewsForge spisal intervju z nekaj NetBSD razvijalci o tehnologiji v ozadju tega operacijskega sistema.

9 komentarjev

Primerjava operacijskih sistemov *BSD

OSNews - Organizacije in podjetja, ki želijo uporabljati prosti Unix, imajo danes na voljo dve rešitvi: bolje propagiran Linux ali starejši BSD. Naslednji članek nam predstavi vse glavne različice BSD-ja, ki se ponašajo vsaka s svojo specifičnostjo: FreeBSD (hitrost), NetBSD (prenosljivost med platformami), OpenBSD (varnost) ter Darwin (Mac OS X).

Domače strani vseh BSD-jev:
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD
OpenDarwin
DragonFly BSD (ni omenjen v članku)

0 komentarjev

FreeSBIE 1.0

Slo-Tech - Vas je kdaj zamikalo, da bi preizkusili, kaj vse zmore FreeBSD, pa niste našli prave volje, da bi si vzeli čas zanj, oz. preuredili razdelkov na že tako vedno premajhnem disku? No, naši zahodni sosedje so pripravili FreeSBIE, nekaj podobnega Slo-Tech Linuxu, le da je zgrajeno okoli najnovejšega FreeBSD 5.2.1. Stran za dolvleko ok. 550 MB ISO slike CDja je tule, naznanilo pa lahko najdete na BSDforums.

3 komentarji

Izšel FreeBSD 5.2

OSNews - Pred dnevi je luč sveta ugledal FreeBSD 5.2. Glede na različico 5.1 ne prinaša kakšnih revolucionarnih novosti, omenimo samo izboljšano podporo diskovnim krmilnikom IDE, SATA in 802.11a/b/g, izboljšano podporo ACPI (upravljanje napajanja), odjemalsko podporo protokola NFSv4 ter najnovejše različice KDE oz. GNOME. Poskusno je dodano tudi večnitno filtriranje in usmerjanje IP prometa. Tako kot dosedanji različici 5.x tudi ta še vedno nosi oznako eksperimentalna. Za produkcijsko rabo razvijalci priporočajo preverjeno 4.9 ali katero drugo različico iz družine 4.x.

Za tiste, ki ga še ne poznate, gre za prost operacijski sistem, pred kratkim je praznoval 10. obletnico, ki se je zaradi odličnih karakteristik v obremenjenih omrežjih prijel zlasti na strežnikih, četudi je povsem uporaben za namizje. Od Linuxa se razlikuje v tem, da je nastal neodvisno od njega in pa po licenci BSD, ki je precej liberalnejša od GPL, saj dovoljuje, da lahko dele kode vključujete tudi v "zaprte" programe,...

12 komentarjev

Anketa

Slo-Tech - Da, tale zadnja anketa je bila malce čudna (S trenutnim vodstvom sem zadovoljen: ). Primoža je samo zanimalo, kakšen bo odziv... No, odziv je bil takle: V času od 19:33 do 21:35 (2uri) je za "Da" glasovalo 108 ljudi. Moram reči, da sva s Primožem (in ostalo vodstvo) kar zadovoljna.
No, sedaj pa k bolj "resni" anketi, ker se nekateri pritožujejo, da je ta anketa pa oh-in-sploh neumna in brezvezna. :D

8 komentarjev