»

Na Kitajskem dočakali drag iPhone

Apple Store v Pekingu

The Wall Street Journal - Tudi država z največ prebivalci na svetu se je včeraj vpisala na Applov zemljevid sveta. Tako je, včeraj je Apple v sodelovanju z operaterjem China Unicom uradno začel prodajati svoj hit poletja iPhone na tem milijardnem trgu. Na voljo si tri verzije, ki pa so za tamkajšnje razmere presenetljivo drage - osemgigabajtni iPhone 3G stane 5000 juanov (500 evrov), šestnajstgigabajtni iPhone 3GS stane 5880 juanov (580 evrov), najdražji pa je 32-gigabajtni iPhone 3GS za 7000 juanov (700 evrov). Na voljo so različna naročniška razmerja, ki mesečno veljajo od 12 do 80 evrov. Zanimivo je, da najdražji iPhone z najrazkošnejšim paketom v dveh letih uporabniku pobere 2100 evrov, medtem ko je enak paket v ZDA na voljo za 1700 evrov....

94 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Proizvodnja novega iPhona stane 179 dolarjev

Sekcija iPhona

vir: The Register
The Register - V ZDA se novi iPhone 3G S prodaja za 299 dolarjev, če se hkrati zavežete, da boste dve leti naročnik pri AT&T. Zanimiva je razčlenitev proizvodnih stroškov, ki jih ima Apple. To so storili na The Registerju in ugotovili, da stane proizvodnja iPhona 3G S 179 dolarjev. Od tega za material odštejejo 172 dolarjev, sedem dolarjev pa za stroške dela. Najdražja komponenta je Toshibin flash pomnilnik, ki stane 24 dolarjev, sledi pa mu zaslon za 19 dolarjev. Zanimivo, ena izmed cenejših komponent je vgrajen GPS, ki stane 2,25 dolarja. Omeniti seveda velja, da 179 dolarjev ne pokriva stroškov embalaže, pošiljanja, distribucije, razvoja in oglaševanja. To plačate posebej.

35 komentarjev

iPhone 3GS z milijon prodanimi kosi v enem vikendu

vir: TG Daily
TG Daily - Hitri iPhone 3GS skupaj s 3. različico operacijskega sistema podira vse napovedi analitikov o prodajnih številkah oz. številu prenosov. Tudi najbolj optimistični analitiki so napovedovali zgolj 600.000 prenosov in namestitev, a je starejše aparate nadgradilo kar 6 milijonov uporabnikov. Obenem je Apple v le treh dneh prodal kar milijon novih iPhone 3GS, medtem ko so analitiki napovedovali zgolj 500.000 prodanih primerkov. Čeprav je druga strojna različica, iPhone 3G, prav tako dosegla milijon prodanih kosov v enem vikendu, dosežek ni enakovreden, saj se je 3G ob izidu prodajal v 22, 3GS pa v le osmih državah.

Nad uspehom je seveda navdušen tudi Steve Jobs, ki se v kratkem vrača na svoje delovno mesto po presaditvi jeter, ki je posledica raka na...

116 komentarjev

Apple patentiral rokavico

iGlove?

vir: TG Daily
TG Daily - Za arktične temperature, ki so v zadnjih dneh zajele našo državo, je tale novica, ki je čez vikend zaokrožila po spletu, kakor naročena. Apple se je namreč že pred uradno splavitvijo iPhona zavedel, da je njegova uporaba pri nizkih temperatura otežena. Ne zaradi zmrzljivosti aparata, temveč zaradi rokavic, ki jih uporabniki nosijo. Zaslon na dotik nanje namreč ne reagira.

Zaslon se namreč odziva na pritisk zato, ker relativno prevodna koža spremeni naboj v kapacitivnem materialu, ki ga uporablja zaslon. Rokavice kožo izolirajo, zato zadeva ne deluje. V ta namen je Apple dan pred uradnim pričetkom prodaje iPhona vložil patent za posebne rokavice, ki imajo notranjo prevodno plast pod zunanjo plastjo. Slednja je vsaj na konici...

28 komentarjev

Applov tablični multipraktik jeseni?

Slashdot - Govorice o Applovih prihajajočih izdelkih se sicer hitro porajajo in tudi odhajajo, a če gre verjeti TechCrunchu, so jim trije neodvisni viri blizu Appla potrdili, da Apple razvija iPod z večjim zaslonom - Tablet PC. Novinci s sedem- do devetpalčnimi zasloni naj bi javnost dosegli jeseni letos, medtem ko naj bi se Apple že dogovarjal z azijskimi OEM-i o masovni proizvodnji. Z večjimi tabličnimi računalniki naj bi bil Apple eksperimentiral že več let, a se nekako niso mogli otresti strahu, da javnosti končni izdelek ne bo všeč. Spremembo bojda prinaša App Store, kjer je na tone programov, ki bodo kot nalašč za večje zaslone. Novi izdelek naj bi tako imel Apple OS X, brezžični dostop do iTunes za glasbo in filme, podporo 3G za povezavo z iPhonom in dostop do App Store, uporaben pa bo za vse razen telefoniranja. O ceni za zdaj le špekulacija od 600 do 700 dolarjev.

19 komentarjev

Apple: Ne verjemite vsega

Wired Blog - Poročali smo že, da so Applu v Veliki Britaniji prepovedali vrtenje reklame za nove iPhone 3G, ker naj bi nerealno in zavajajoče prikazovala hitrost brskanja po spletu. S podobnimi kritikami se spopadajo tudi v ZDA, kjer je 70-letni William Gillis že avgusta vložil tožbo na sodišču, da iPhone 3G ni dvakrat hitrejši za pol cene od prve inačice, kakor so ga reklamirali onstran Luže.

Apple je pripravil oktobra devet strani dolg odgovor, v katerem s 32 točkami zavračajo trditve, da so bili neiskreni in da so oglaševali neresnice. V njem trdijo, da tožnikove zahteve spodbija dejstvo, da so bile domnevno zavajajoče izjave takšne, da jih nihče ni mogel razumeti napak ali se nanje zanašati. Z drugimi besedami: kdo bi sploh lahko verjel reklami? Apple je za večino podobnih tožb že vložil zahtevo za prekinitev postopka, za to pa še ni. Odvetnik tožnika ocenjuje, da ima prav ta izmed vrste podobnih zahtevkov največ možnosti za uspeh.

36 komentarjev

Prepovedali reklamo zaradi pretiravanja

BBC - V Veliki Britaniji so prepovedali predvajanje Applove reklame za nove iPhone 3G. Ob ogledu reklam, ki se vrtijo na televiziji, se seveda zastavi vprašanje, kaj takega je Apple sploh lahko posnel, da si je zaslužil prepoved. Ne gre za kakšne opolzke in obscene posnetke, temveč za pretiravanje.

Slogan v oglasu se glasi really fast (zares hiter), reklama pa prikazuje brskanje po spletu in nalaganje strani v sekundi ali še hitreje. Nekaj posameznikov se je pritožilo, da jim internet še zdaleč ne deluje tako hitro, kot jim je obljubljal oglas, zato je ASA oglas prepovedala. Apple se izgovarja, da je nov model zelo hiter relativno v primerjavi s prejšnjim, in da je treba tudi reklamo razumeti tako in ne v smislu absolutne hitrosti.

Avtor predlaga prepoved Top Shopa.

38 komentarjev