»

Aktualni procesorji zakrpani, novih popravkov za Spectre ne bo

Slo-Tech - Medtem ko bodo novi procesorji iz Intela imuni na ranljivosti Spectre in Meltdown, aktualne pa so popravili, za starejše primerke popravkov ne bo, sporoča Intel. Čeprav so sprva napovedovali, da bo popravek za Spectre 2 zajel zelo širok nabor procesorjev (vse do 45-nm Core 2 ter prvih Core na arhitekturah Westmere in Nehalem), so ga sedaj nekolikanj omejili. Spectre 1 se popravlja programsko v operacijskih sistemih, zato sem ne sodi.

Nobeden izmed procesorjev Core 2 ne bo dobil nove mikrokode, ki bi odpravljala Spectre 2. Družini Westmere in Nehalem sta nekaj popravkov že dobili, a za trenutno izpuščene procesorje novih ne bo. Družine, ki vključujejo tudi nepopravljene procesorje, so po novem: Bloomfield, Bloomfield Xeon, Clarksfield, Gulftown, Harpertown...

39 komentarjev

Nič več skrivnosti o Pine Trailu

Procesor in vezno čipovje se skoraj izgubita zaradi svoje majhnosti

vir: AnandTech
AnandTech - Intel je tudi uradno predstavil vse specifikacije o drugi generaciji platforme Atom, Pine Trail, in s tem dvignil NDA (Non-disclosure agreement, le-ta preprečuje objavo slik, testov, itd., sicer avtorjem testov grozi tožba) nad njo. Rezultat je seveda poplava predstavitev in testov namiznih in prenosnih računalnikov ter, najpomembneje, obsežnega članka o spremembah in njihovih prednosti/slabostih v primerjavi s staro arhitekturo na AnandTechu. Slednji so si podrobneje ogledali tudi Intelovo miniITX ploščo z dvojedrnim D510 procesorjem ter jo po zmogljivostih in porabi primerjali s starejšimi ploščami ter IONom, na Engadgetu pa so si ogledali novega člana Asusove družine Eee PC - 1005PE. Svoje predstavnike so pokazali tudi pri MSIju,...

0 komentarjev

Intel izdal nove Nehaleme

CNet - Leto dni po predstavitvi družine Nehalem je Intel izdal nove procesorje iz te serije, ki bodo namenjene namiznim računalnikom srednjega razreda. Gre za štirijedrni Core i5-750, ki teče pri 2,66 GHz in uporablja 8 MB predpomnilnika. Porabi do 95 W električne energije, v pošiljkah nad 1000 kosov pa stane 196 dolarjev. Čip ima integriran le dvokanalni pomnilniški krmilnik (Core i7 900 ima trokanalnega), tako da vseh zmožnosti arhitekture Nehalem ne zmore. Prav tako na primer izvaja le eno nit z jedra, medtem ko tehnologija podpira branje dveh (Hyperthreading).

Poleg tega je Intel izdal še dva nova procesorja Core i7 za zahtevnejše sisteme. Core...

50 komentarjev

Core i7 navsezadnje slepa ulica, Core i5, ki to ni

Core i7, nič več?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ob vseh polemikah o življenjski dobi LGA-1366 podnožja, vsaj kar se tiče namiznih uporabnikov, ter o cenovni smiselnosti v primerjavi z Lynnfield procesorji smo že govorili, saj je bilo rečeno, da bo Intel ukinil izdelavo vseh Core i7 procesorjev, razen ekstremne različice. Podnožje seveda ne bo umrlo, saj je osnova za na Nehalemu osnovane Xeon procesorje (razen osemjedrnikov, namenjenih za štiriglave sisteme), med katerimi se bodo kmalu znašli tudi šestjedrniki.

Pred dvema dnevoma je Intel bit-techu zatrdil, da bodo ukinili le Core i7-940 in i7-965XE, saj ju bosta nadomestila hitrejša i7-950 in i7-975XE. zatrdili so še, da bosta oba, i7-920 in i7-950...

68 komentarjev

AMD se ne boji Nehalema

bit-tech.net - Novi Xeon procesorji, predstavniki Nehalem družine, se v testih večinoma odrežejo odlično in prejemajo pohvale z vseh strani. A vseeno to ni razlog za skrb AMDja, vsaj tako pravi Nigel Dessau, vodja marketinga, na svojem blogu. V samointervjuju je izpostavil razloge, zakaj je temu tako. Trg strežnikov primerja z avtomobili - večina kupcev si želi priti skozi mesto, pri čemer pa ni nujno, da bo najhitrejši avto tisti, z najbolšim časom od 0 to 100 km/h. Prodaja najhitrejših modelov (avtomobilov in procesorjev) namreč predstavlja zelo majhen odstotek celotne prodaje.

Glavni razlogi pa so seveda ekonomski, ki jim trenutna kriza ne pomaga. Nehalem Xeoni prihajajo na popolnoma novi arhitekturi, obenem pa uporabljajo še vedno dražji DDR3 pomnilnik. AMDjeva ponudba je seveda med seboj kompatibilna že od leta 2006, ko so predstavili Socket F, na isto podnožje pa prihajajo tudi 6 jedrni procesorji, vsi pa uporabljajo (zaenkrat še) cenejši DDR2 pomnilnik.

Za konec so se pošalili še z...

67 komentarjev

Lenovo predstavil nova računalnika z Nehalemom

PC World - Kitajski Lenovo je predstavil dve novi delovni postaji, ki bosta v drobovju skrivali prihajajoče Intelove štirijedrne Nehaleme - slednji prihajajo v trgovine prihodnji teden. Močnejši komplet se bo imenoval ThinkStation D20, šibkejši pa ThinkStation S20.

D20 bo imel na matični plošči dvoje podnožij za procesorje (osem jeder) in podporo za 96 GB pomnilnika, medtem ko bo šibkejši bratec imel le eno ležišče in podporo za 12 GB pomnilnika. Tovarniško bodo vgrajevali trde diske v izmeri do 1 TB. Procesorji, ki bosta poganjali vso mašinerijo, se bodo imenovali Xeon E5500, W3500, X5500 in W5580, s...

10 komentarjev

Prvi prenosnik s Core i7

TG Daily - Štirijedrne procesorje Core i7 je Intel sicer razvil za namizne računalnike, a to ne pomeni, da jih ne moremo vtakniti v kakšen prenosnik. Za uporabnike, ki želijo tudi na poti veliko procesorske moči, je to storil Eurocom s prenosnikom Phantom-i7. Dobiti bo moč več modelov, in sicer s procesorji Core i7-940, i7-965 Extreme ali še nesplavljenim Xeonom X5580. Zaslon bo imel 17-palčno diagonalo z ločljivostjo 1600 x 1050, računalnik pa bo podpiral do štiri trde diske v RAID 0,1 ali 5, ki bodo skupaj shranili do 2 TB podatkov. Trokanalnega pomnilnika bo 12 GB ali 24 GB, ko se bodo pojavili 8 GB-čipi. Vsi modeli bodo imeli eno grafično kartico, ki bo bodisi Nvidia GeForce Go GTX 280M bodisi Quadro FX3700M. Vse našteto ima svojo ceno, ki bo segala od 3000 do 5000 dolarjev, in svojo težo, ki bo znašala okrog šest kilogramov. Pričakujemo ga konec meseca.

22 komentarjev

Intel bo predstavil osemjedrnike

X-Bit Labs - Intel je napovedal, da bo predstavil več informacij o prihajajočih osemjedrnikih na IEEE International Solid-State Circuits Conference, ki bo potekala od 8. do 12. februarja v San Franciscu. Za zdaj je znano, da bodo ti Xeoni s kodnim imenom Beckton zgrajeni na arhitekturi Nehalem v 45 nm tehnologiji, vsebovali pa naj bi 2,3 milijarde tranzistorjev. Za uporabo bodo potrebovali novo ležišče LGA-1567.

Zanimivo je, piše X-Bit Labs, da imajo trenutni štirijedrni procesorji Core i7 s kodnim imenom Bloomfiled le 731 milijonov tranzistorjev, kar lahko pomeni, da bo imel Beckton bistveno več predpomnilnika (nekateri omenjajo celo številko 24 MB). Kdaj točno jih bomo dočakali, ni znano, saj se je njihov izid pomaknil v prihodnost. Leta 2007 je Intel na IDF-ju obljubljal, da bomo osemjedrnike zagotovo videli še leta 2008, sedaj pa se zdi tudi leto 2009 ne preveč verjetno.

64 komentarjev

Intel pocenil štirijedrnike

ComputerBase - Slab teden po predstavitvi novih AMD-jevih Phenomov II X4 je Intel že odgovoril - z znižanjem. O tem dejanju se je šepetalo že na CES-u, sedaj pa so se na francoski strani hardware.fr dokopali do konkretnih številk. Pocenili se bodo modeli Core 2 Quad Q9650 s 525 na 317, Q9550 s 317 na 268, Q9400 z 268 na 219, Q8300 z 219 na 187 in Q8200 s 199 na 167 dolarjev. Najmočnejši model je torej kar štirideset odstotkov cenejši, ostali pa med 15 in 18. Podatkov o pocenitvi Core 2 Quad Q9300 in Core 2 Quad Q6600 ni.

73 komentarjev

Intel s slabšim kvartalom kot je bilo načrtovano

bit-tech.net - Da je svet zajela recesija, čivkajo že informacijsko odklopljeni vrabci v Afriki, saj se soočamo z velikimi vali odpuščanj, bankroti in padci tečajev borz. Da je recesiji vseeno, koga napade, dokazuje tudi Intel. Vrednost delnice, ki je s 13,50 $ najnižja v zadnjih enajstih letih, bo verjetno kmalu še padla, saj so po relativno konzervativni napovedi, da bodo v zadnjem kvartalu letos pridelali okrog 10,5 miljard dolarjev (plus/minus 400 milijonov), sedaj to drastično spremenili.

Znesek so oklestili za kar 14 odstotkov in tako sedaj napovedujejo le okrog 9 milijard dolarjev prihodkov. Prihodki so za navadnega Zemljana še vedno ogromni, a 14 odstoten padec pove svoje, poleg tega pa so to le prihodki in ne dobiček.

Poleg splošnega upada prodaje praktično vseh dobrin dodatno težavo predstavljajo proizvajalci računalnikov, saj si po novem delajo manjšo zalogo komponent, kar pomeni dodaten upad prodaje. Kljub napovedanemu padcu delnice pa bo le-ta v vsakem primeru minimalen, zanimivo...

23 komentarjev

AMD GPU kot pospeševalnik za obdelavo videa in slike

Tom's Hardware - Naslednja različica AMD Catalyst gonilnikov za Radeone 48xx bo omogočala pospeševanje operacij, kot sta obdelava videa in slike. Testirali so MPEG4 pretvorbo z najmočnejšim Intelovim Core 2 CPU-jem (QX9650). Če mu z novimi gonilniki pomaga še HD4870, je pospešek več kot 15-kraten!

Več o noro hitrih pretvorbah si preberite tu.

Izgleda bomo že v bližnji prihodnosti vse pogosteje namesto nadgrajevanja CPU-jev raje (do)kupovali grafične kartice. Tudi če ne igramo igric.

10 komentarjev

Nehalem 17. novembra!

X-Bit Labs - O Intelovi novi procesorski arhitekturi, ki se imenuje i7, smo že obširno poročali, tako da je sedaj tu le še najpomembnejši drobec informacije. Prvi krog procesorjev bodo sestavljali trije modeli, ki bodo naprodaj od 17. novembra dalje. Vsi bodo imeli štiri jedra, megabajt drugonivojskega predpomnilnika za vsa jedra, osem megabajtov tretjenivojskega, trokanalni DDR3 pomnilniški krmilnik in podporo večnitenju, sedli pa bodo na ležišče LGA1366 matičnih plošč, zgrajenih okrog čipovja Intel X58. Intel Core i7 920 bo tiktakal z 2,66 GHz, 940 z 2,93 GHz, 955 Extreme Edition pa s 3,20 GHz. Cene za primerek v količinah nad tisoč bodo znašale 284, 562 in 999 dolarjev za najmočnejšega. X-Bit Labs, The Register.

27 komentarjev

Intel Core i7 - Nehalem

AnandTech - Tock! Nova Intelova procesorska arhitektura je tu, v obliki Core i7. Je hitrejši, učinkovitejši, varčnejši? Je procesor končno monoliten? Vgrajen pomnilniški krmilnik veliko pripomore pri operacijah? Se vrača tipka Turbo iz začetka devetdesetih let?! Zvedavi bralec, nadaljuj!

Poglejmo najprej stanje na trgu. Intel je vsaj za entuzijaste dandanašnji povsem logična in racionalna izbira v primerjavi z AMD. Cene so predvsem zaradi AMD-jevih povsem dostojnih rešitev znosne, zaradi 45nm tehnologije, v kateri so zgrajeni Yorkfieldi, se kljub navitju ne grejejo pretirano, TDP je v mejah normale. Zakaj vse to spet postavljati na glavo, kot je Intel to storil s Conroe-jem? Zaradi aplikacij, ki tečejo na strežnikih. Pri teh ima AMD v...

48 komentarjev

Prvi test Nehalema

VR - Zone - Možje pri VR-Zone so na sejmu Computex uspeli pod prste dobiti Intelov prihajajoči procesor s kodnim imenom Bloomfield, kar je varianta Nehalema za široko potrošnjo. Procesor je tiktakal pri 2.66 GHz in na osnovni plošči z naborom X58 (kodno ime Tylersburg) uspel v CPU testu 3D Mark Vantage prebiti mejo 16000 točk, kar je za skoraj polovico boljši rezultat od sedanjih Intelovih štirijedrnikov pri podobni frekvenci delovanja.

Test!

61 komentarjev

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

Cena Q6600 padla na 147 evrov - vsaj pri severnih sosedih

Slo-Tech - Cena Intelovega štirijedrnika prve generacije, Q6600, je pri avstrijskih trgovcih padla na vsega 145 evrov. Kot člani naše skupnosti vedo, gre za procesor, izdelan v 65 nm tehnologiji, ki se greje bolj kot njegov naslednik iz družne Q9xxx in nima novega seta ukazov SSE 4.1. Kljub temu nova cena procesorja, kot posledica tržne bitke med dvema proizvajalcema procesorjem, razveseljuje potrošnike, ki skrbno načrtujejo nakup svojega delovnega mlinčka.

Znižanje cen je seveda za pričakovati tudi pri nas. Trenutno se cena za Q6600 giblje okrog 185 evrov.

50 komentarjev

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Silverthorne in Diamondville

vir: Daily Tech
Daily Tech - Intel je na spomladanskem IDF-u, ki ga je od 2. do 3. aprila gostil Shanghai, požel največ navdušenja s predstavitvijo petih procesorjev Atom in z demonstracijo procesorske arhitekture Nehalem.

Dve različici procesorjev <em>Atom</em>, predhodno znanih pod kodnima imenoma Silverthorne in Diamondville, sta sad Intelovega prizadevanja narediti razmeroma zmogljive procesorje, ki bi se odlikovali po majhnosti in predvsem izredno nizki porabi energije.

Izvedenke Silverthorne merijo samo 1,8 cm2 in so izdelane v 45 nm proizvodnem procesu. Vse različice bodo imele 512 kB L2 predpomnilnika, frekvenca jedra pa se bo gibala v razponu od 800 MHz do 1,86 GHz. Najšibkejša modela Z500 (800 MHz) in Z510 (1,1 GHz) si bosta s...

7 komentarjev

Intel Nehalem - vrnitev Hyper-threadinga

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili nekaj zanimivih informacij o Intelovih procesorjih naslednje generacije, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelanih v 45-nanometrski tehnologiji. Med drugim poročajo tudi o vrnitvi vsem dobro znanega Hyper-threadinga. Poleg tega naj bi procesorji imeli integrirani pomnilniški krmilnik, zaradi katerega bodo procesorji dobili novo podnožje Socket B s 1366 nožicami.

Več na VR-Zone.

13 komentarjev

Dva za ceno enega

ZDNet - No, tako lepo še ni, je pa zanimivo slišati (oz. prebrati) o novi Intelovi tehnologiji, 'Hyperthreading' imenovani. V grobem to pomeni, da se v Pentiumu 4 izkoristi še neizkoriščene registre (napeljavo), s čimer procesor deluje skoraj z močjo dvo-procesorskega računalnika! S tem je omogočeno izvajanje 2 aplikacij istočasno (skoraj - samo ena lahko dostopa do fpu-ja) oz. hitrejše poganjanje ene same. "Kot dva procesorja na enem čipu," pravi Intelov predstavnik.

Intel razvijalce že lep čas opogumlja, naj začnejo bolje izkoriščati nove zmožnosti Pentium 4 procesorja -- žal pa dandanes obstaja le 30 aplikacij, ki omenjeni procesor kar najbolj izkoristijo. Intel sicer priznava, da hitrost izvajanja aplikacij na 'hyperthreadanem' procesorju ni enaka oni na pravem večprocesorskem sistemu, je pa (skoraj zastonjska!) razlika opazna -- pri poskusu s Xeonom ter Alias-Wavefrontom je bil opazen 30 % pospešek, strežniki pa zmorejo 30 % več uporabnikov. Klik!...

2 komentarja