»

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Zagon računalnika v 10 sekundah

Slashdot - Na IDF-u so fantje iz Phoenixa prikazali zanimivo posodobitev svojega BIOS-a, ki znatno skrajša zagonski čas računalnikov, ki so opremljeni z njim. Tako imenovani sistem Instant Boot izvrši POST (to je startna diagnostika, ki jo računalnik izvede ob zagonu pred branjem zagonskega sektorja z diska) v manj kot sekundi. Skupaj z izboljšavami pri zagonu Windows 7, ki se naložijo zelo hitro - spomnimo se cele večnosti, ki je minila, preden se je postavil Windows 2000 - so uspeli Dell Adamo zagnati v 20 sekundah. Ko so uporabili hitrejši prenosnik in ga opremili s SSD-jem, pa se je Lenovo T400 postavil v manj kot 10 sekundah. Počasi bomo dočakali sanje, da se računalnik prižge tako hitro kot televizor.

30 komentarjev

Debian dodal podporo FreeBSD jedru

Slashdot - Debian, ena bolj znanih distribucij in osnova za nekatere druge (med drugim tudi za Ubuntu) je uvedel precejšno novost, ki omogoča uporabnikom izbrati prav takšen sistem, kot si ga želijo. Kot nestabilnega je Debian mogoče namestiti s FreeBSD jedrom za i386 in x64 arhitekturi. S tem je postal Debian prva Linux distribucija in en izmed prvih večjih operacijskih sistemov z možnostjo uporabe dveh jeder.

Dodatek FreeBSDja pa ne pomeni, da Debian zapušča Linux, temveč le da dodaja možnosti k izbiri. Obenem bo FreeBSD sistem na pogled praktično enak Debianu z Linux jedrom, kar je dodaten plus za uporabnike.

Kdaj pa lahko pričakujemo Debian z Windows 7 jedrom?

12 komentarjev

Foxconn izdal popravek za BIOS in napovedal resnejšo podporo Linuxu

Slashdot - Po tem, ko je prejšnji teden eden izmed uporabnikov Ubuntu Linuxa opazil, da Foxconnov BIOS vsebuje pokvarjeno tabelo z ukazi za implementacijo ACPI v okolju Linux ter zaradi nekoliko neprimernega odnosa uporabniške podpore pri omenjenem podjetju pozval odprtokodno skupnost k pošiljanju zahtev po rešitvi problema, so iz Foxconna včeraj sporočili, da so pripravili popravek BIOS-a.

Tako so odpravili večino težav, zaradi katerih ACPI funkcije pod Linuxom niso delovale, nekaj manjših težav pa je očitno povzročila tudi napaka v Linux jedru in bodo odpravljene v različici 2.6.26.

Hkrati so se iz Foxconna tudi zahvalili vsem, ki so jih opozorili na napako in ter dodali, da jim je odprtokodna skupnost dala dobro lekcijo, zaradi katere se bodo v prihodnje veliko bolj posvetili testiranju Linuxa z njihovimi izdelki.

We are the Linux. Surrender your code. It will be assimilated. Resistance is futile.

9 komentarjev

BIOS podjetja Foxconn namerno ni podpiral ACPI funkcij v Linuxu?

Slashdot - Pred nekaj dnevi je eden izmed uporabnikov Ubuntu Linuxa skušal na svojo novo matično ploščo proizvajalca Foxconn (gre za enega večjih proizvajalcev matičnih plošč, ki s svojimi izdelki zalaga MSI, Nintendo, Xbox, Playstation, itd) namestiti Ubuntu, vendar je namestitveni program zmrznil, Linux jedro pa je vrnilo čudne napake. Je bilo spet krivo to, da je Linux pač v osnovi zanič operacijski sistem?

Pravzaprav ne, saj se je uporabnik lotil podrobnejšega pregleda BIOS-a in ugotovil, da BIOS vsebuje več tabel z ukazi za implementacijo ACPI, kar operacijskemu sistemu omogoča izklapljanje, hibernacijo in odložen izklop računalnika. Vsaka tabela je vsebovala ukaze za svoj operacijski sistem (Windows XP in Vista, Windows 2000, Windows NT, itd. ter eno tabelo za Linux).

Podrobnejši pregled je razkril, da je DSDT tabela za implementacijo ACPI v okolju Linux okvarjena in sicer tako, da je Linux jedru poslala napačne podatke in zato Linux ni mogel pravilno uporabljati njenih ACPI funkcij.

...

59 komentarjev

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

Ubuntu izdal okvarjen popravek

Slo-Tech - Potem, ko so marca letos v Ubuntuju odkrili kritično varnostno napako (ki je bila sicer hitro odpravljena), se je Ubuntujevcem predvčerajšnjim pripetila še ena huda nerodnost.

V okviru varnostnih popravkov sistema so nadgradili grafični strežnik xserver-xorg, vendar je bila nadgrajena različica resno okvarjena. Uporabniki, ki so po nadgraditvi svoj sistem ugasnili ali ponovno zagnali, so namreč ob ponovnem zagonu zagledali moder zaslon z sporočilom o napaki.

Ubuntujevci so popravek popravka sicer izdali zelo hitro, a napaka je med uporabniki pustila zelo slab priokus. Za uporabnike, ki so navajeni dela v samo grafičnem načinu, je namreč namestitev popravka razmeroma zapletena. Računalnik je namreč potrebno zagnati v tim. varnem načinu in iz konzole nadgraditi sistem z ukazom "sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade", nato pa sistem ponovno zagnati z ukazom "sudo shutdown -r now".

DODATEK: Ubuntu je izdal tudi uradna navodila za odpravo napake.

Vsekakor takšni dogodki ne...

47 komentarjev

Foxconn namesto Leadteka

Slo-Tech - Podjetje Leadtek smo na naši strani vedno čislali in v forumu so bile njegove kartice pogosto predlagane kot izbira pri nakupu. Navduševali so z zanimivimi (beri zmogljivimi) rešitvami hlajenja vedno prevročih grafičnih procesorjev in dobrim navijalskim potencialom.



Vendar kot kaže, se Leadtek umika kot proizvajalec grafičnih kartic. Namesto njega bo na trg vstopil Foxconn, ki ga je do sedaj zalagal z opremo. Podatkov, kaj bo podjetje počelo v prihodnje, kaj točno pomeni vstop Foxconn-a (bo šlo samo za drugo blagovno znamko?), še ni.

To seveda ni prvi umik iz vedno vročega trga grafičnih kartic. Pred leti je grafične kartice prenehalo izdelovati podjetje Hercules, s še bolj slavno (pestro) zgodovino, česar se starejši bralci gotovo spomnite.

30 komentarjev