»

Firefox 3 s trenutno najmanjšo porabo pomnilnika

Graf porabe pomnilnika skozi čas

vir: Ars Technica
Ars Technica - Razvijalska ekipa Mozille Firefox pridno dela na že tretji inkarnaciji svojega brskalnika, ki je že prišel do četrte bete. Ob tem se avtorji hvalijo da so, poleg občutne pohitritve, še uspeli občutno zmanjšati porabo pomnilnika.

Pri ArsTehnici so se jih odločili držati za besedo in so vpregli Firefox 3 beta 4, Firefox 2.0.0.12, Opero 9.5 beta, Internet Explorer 7, Internet Explorer 8 ter Safari 3.0.4 beta v Talos framework na Windows Visti. Talos framework oponaša normalno uporabo brskalnika, z odpiranjem in zapiranjem strani. Pri samem testiranju sta se IE8 in Safari zrušila, zato njihovih rezultatov ni bilo mogoče točno določiti. Med ostalimi tremi pa se je izkazalo, da tretji Firefox res med vsemi porabi najmanj pomnilnika in ga po zaprtju...

76 komentarjev

Firefox 2.0.0.12 z resno varnostno luknjo

Slashdot - Niti trije dnevi niso minili od izida Mozille Firefox 2.0.0.12, pa je že bila najdena prva kritična varnostna napaka v brskalniku.

Luknja se je pojavila v view source, ki skozi JavaScript omogoči dostop do vsebine praktično celotnega trdega diska. Zaenkrat se da zadevi izogniti z uporabo dodatka NoScript.

Izvorna novica je bila objavljena na Slashdotu, kjer se tudi krešejo mnenja o dejanski resnosti luknje.

75 komentarjev

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %).



...

91 komentarjev

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Računalniške novice - Še en korak smo bližje k izdaji naslednje generacije precej popularnega brskalnika Mozille Firefoxa. Nova različica se tako hvali s kar nekaj spremembami, čeprav moramo priznati, da smo jih precej videli že kot razširitve stare verzije. Novi brskalnik tako vključuje JavaScript 1.7, novi upravljalnik tem in razširitev, ki so sedaj združene pod eno okno ter posodobljeni pogon za iskalnike, ki po novem podpira tudi predloge. Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca. Prav tako je dobil tudi podporo SVG tekstu in si sedaj zna zapomniti, katere strani ste imeli odprte v zavihkih. Seznam vseh izboljšav in prenos najdete na uradni strani.

43 komentarjev

Mozilla Europe

Mozillazine - Ustanovljena je nova neprofitna organizacija z namenom razširjanja Mozille v Evropi. Mozilla Europe, ki so jo ustanovili nekdanji uslužbenci Netscapa, ima sedež v Parizu, Mozilla Foundation pa ji je že izrazila polno podporo. Organizacija ima tri glavne cilje:
  • Promocija Mozille in njenih "potomcev" v Evropi s pomočjo lokalnih skupin.
  • Spodbujanje razvijalcev in podjetij, da prispevajo k projeku (s kodo ali finančno).
  • Širjenje Mozille v poslovnih okoljih preko tehnične podpore.
Spletna stran je na voljo v štirih evropskih jezikih. Klik!

8 komentarjev

Forum

Slo-Tech - Vsi, ki vam je vojna Intel:AMD še vedno zelo zabavna ter aktualna, hitro kliknite semle ter preberite brez dvoma najzanimivejšo temo danes, kjer se krešejo mnenja o tem, ali je AMD res postal le marketinško-papirnato podjetje. Se Intelu nasmiha preobrat? Bodo Hammerji za en Falus™? Sploh veste, da je prepad med najhitrejšim dobavljivim AMDjevim Athlonom XP ter Pentiumom 4 že kar en cel gigaherc? Klik!

4 komentarji