»

Kazahstan: bil je test, nadzora interneta ne bo

Slo-Tech - Potem ko je minuli mesec veliko prahu dvignila napoved kazahstanski oblasti, da bodo začeli prestrezati in analizirati ves internetni promet v državi, je retorika sedaj v spravljivejših tonih. Ukrep, ki so ga številni pravniki označevali kot nezakonitega, je sedaj odpravljen. Kazahstanski Komite za nacionalno varnost je v torek sporočil, da je bila namestitev certifikatov preizkus, zato jih lahko uporabniki sedaj mirno odstranijo. Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je na Twitterju izjavil, da je šlo za preizkus, ki ga je odredil sam, a da ne bo več vznemirjal uporabnikov interneta.

Kazahstanske oblasti so namreč zahtevale, da ponudniki dostopa do interneta in mobilni...

9 komentarjev

Vuvuzela z MIT-a alternativa Toru

Slo-Tech - Raziskovalci z ugledne bostonske univerze MIT so predstavili nov sistem za anonimizacijo internetnega prometa, ki so ga zaradi principa delovanja poimenovali Vuvuzela po južnoafriškem trobilu. Opravlja podobno funkcijo kot Tor, Hornet ali I2P, a na drugačen način. Spomnimo, da so prav na MIT-u poleti obelodanili ranljivosti v Toru, ki v nekaterih primerih omogočajo identifikacijo uporabnikov. Namesto na šifriranje se Vuvuzela zato bolj zanaša na utapljanje prometa v poplavi smeti.

Kot pojasnjuje vodja skupine Nickolai Zeldovich Tor računa na dejstvo, da ni globalnega policaja, ki bi nadzoroval vse ali večino povezav med vozlišči. A kot smo se naučili v zadnjih letih, to ni več res, saj NSA, GCHQ in podobne državne...

11 komentarjev

Nekateri TOR exit nodi dodajo malware v prenesene datoteke

leviathansecurity.com - Ljudje ponujajo Tor node-e iz različnih razlogov, večinoma dobrih, se pa najdejo tudi taki, ki bi radi izkoristili uporabnike tega anonimizacijskega omrežja in jim namesto želenih datotek podtaknejo take z dodanim malwarom.

Josh Pitts, varnostni raziskovalec za ameriško hišo Leviathan Security, že nekaj let predava o metodah za spreminjanje izvršljivih datotek (t.i. binary patching). Pri tem rad poudarja, da ne gre za pretirano zahtevno operacijo in da so vsa potrebna orodja pravzaprav že precej let na voljo v odprtokodni in dobro dokumentirani obliki (k čemur prispeva tudi sam). Zato naj bi bilo zgolj vprašanje časa, preden se bo nekdo spomnil to tehniko uporabljati za okuževanje računalnikov. Napadalec z polnim dostopom do omrežnega...

9 komentarjev

Pozor, pokvarjena čebula

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Karlstadu so v štirimesečni analizi odkrili 25 računalnikov, ki delujejo kot izhodna vozlišča (exit relay) v sistemu Tor (The Onion Router) in izvajajo MITM-napade. Poimenovali so jih pokvarjena čebula in analizirali, kaj počno (znanstveni članek).

Tor je omrežje za anonimizacijo prometa na internetu, a ni vse mogočen. Sestavlja ga več vozlišč (relays), ki si med seboj podajajo šifriran promet. Promet v Tor vstopi prek vstopnega vozlišča (entry node), s katerim se poveže uporabnik, potem pa si promet med seboj nekajkrat izmenjajo notranja vozlišča, s čimer se zakrije njegov vir. Na koncu se njegova pot po Toru konča pri izhodnem vozlišču, kjer se mora odšifrirati in poslati v nezaščiten internet do končnega cilja....

11 komentarjev

Tor na Androidu

Orbot v akciji

Slo-Tech - Po več mesecih, pravzaprav letih razvoja, je v začetku meseca luč sveta ugledal tudi Tor za mobilne telefone z Androidom.

V programskem paketu Orbot so združeni odjemalec za omrežje Tor, posredniški vmesnik Privoxy, libevent in aplikacija za nadzor povezovanja v Tor omrežje

Kljub temu, da je bila prva različica Tor odjemalca za Android OS uspešno prevedena že konec decembra 2008, pa je Orbot najbolj celovita rešitev za anonimizacijo na mobilnih telefonih. Orbot je bil testiran na Androidu 1.5, 1.6, 2.0, 2.1 in nekaterih nestandardnih uporabniških različicah Androida (tim. customized...

12 komentarjev

Tor omrežje pomaga Irancem v boju proti cenzuri in omejevanju komunikacij

Slo-Tech - Po tem, ko so v Iranu po volitvah razglasili zmago dosedanjega predsednika Ahmadinejada, so nasprotniki dosedanjega in novega predsednika svetovno javnost pričeli obveščati o nepravilnostih v volilnem postopku, pojavili pa so se tudi dokumenti, ki dokazujejo, da je rezultat volitev zelo verjetno ponarejen.

Iranske oblasti so proti protestnikom pričele z represijo ter omejevanjem dostopa do spleta in ostalih komunikacij. Ker so protestniki objavili precej video posnetkov in fotografij policijskega nasilja in ubitih protestnikov, so iranske oblasti že blokirale Facebook in YouTube.

Kot eno izmed sredstev proti blokadi interneta pa Iranci uporabljajo tudi proticenzurno in anonimizacijsko omrežje Tor.

Sicer obstaja možnost, da iranske oblasti omejijo dostop do glavnega Tor imenika (in s tem do vhodnih točk Tor omrežja), vendar ima Tor rešitev tudi za to težavo. Rešitev so tim. mostovi (ang. bridge relays). Gre za vstopne točke v omrežje Tor, ki niso objavljene v glavnem Tor...

16 komentarjev

Aretacija Dana Egerstada, ki je pred časom prestregel gesla številnih ambasad

Ars Technica - Septembra letos je švedski strokovnjak za računalniško varnost Dan Egerstad, ki je na različnih koncih sveta postavil štiri izhodne Tor točke in na njih prestrezal promet, na svoji spletni strani objavil e-poštna gesla nekaterih občutljivih ustanov, med drugim iranske, indijske, japonske, ruske in kazahstanske ambasade, britanskega in zunanjega ministra, nekaterih političnih strank, itd.

Novica je sicer požela veliko zanimanja, nekaj predstavnikov ambasad se mu je zahvalilo, ker jih je opozoril na ranljivosti, ostalih posledic pa ni bilo.

Do začetka tega tedna, ko so ga aretirali zaradi suma vdiranja v tuje računalnike. Pri njem so tudi opravili hišno preiskavo ter mu zasegli vse računalnike.

Najprej je sicer kazalo, da je Egerstad prestregel povezave na poštne strežnike, do katerih naj bi preko Tor omrežja dostopali uslužbenci ambasad. Vendar pa je Egerstad kasneje izrazil mnenje, da Tor omrežja morda niso uporabljali uslužbenci ambasad, pač pa neznani hekerji, ki so preko...

14 komentarjev

Kraja gesel ambasade

Slo-Tech - Da je nerazumevanje delovanja in namena zaščitnih tehnologij lahko usodno, je pred kratkim dokazal švedski strokovnjak za računalniško varnost Dan Egerstad, ki je na različnih koncih sveta postavil štiri izhodne Tor točke in na njih prestrezal promet. Prestregel je tudi gesla nekaterih občutljivih ustanov, med drugim iranske, indijske, japonske, ruske in kazahstanske ambasade, britanskega in zunanjega ministra, nekaterih političnih strank, itd. Izkazalo se je, da uslužbenci teh ustanov pogosto uporabljajo povsem neustrezna gesla (recimo uslužbenci indijske ambasade "1234", uslužbenci mongolske ambasade "temp", itd.)

Namen "raziskave" je bil dokazati kaj lahko (in verjetno) počnejo tajne službe, saj med drugim Tor izhodne vzdržujejo sumljivi neznani posamezniki oz. organizacije. V Washingtonu je tako ista oseba oz. organizacija v Tor omrežje vključila več strežnikov s 5-10 TB podatkov mesečnega prometa, Tor točke vzdržujejo organizacije povezane z Rusko in Kitajsko vlado, itd..

...

15 komentarjev

Snakes On A Tor

Slo-Tech - V eni prejšnjih novic smo že poročali o odkritju zlonamerne izhodne točke v omrežju Tor, ki je pretrezala izhodni promet iz anonimizacijskega omrežja, lastniki pa so javno objavili ukradena uporabniška imena in gesla.

Na poštnem seznamu operaterjev Tor omrežja se je glede problema prestrezanja in spreminjanja izhodnega prometa (npr. možnost vrivanja virusov) razvila živahna debata. Padel je predlog za izdelavo programa, ki bi preverjal obstoj zlonamernih Tor izhodnih točk v omrežju, in Mike Perry je v nekaj dneh tak program tudi napisal. Gre za program z imenom Snakes On A Tor, ki je namenjen ugotavljanju, ali nekdo na Tor izhodni točki ne spreminja prometa (tim. injection) in SSL certifikatov (slednje omogoča man-in-the-middle napad). Mimogrede, program je ime dobil po "kultnem" filmu Snakes On A Plane.

Po nekaj dneh poiskusnega delovanja je program dejansko odkril zlonamerno izhodno točko, ki vse SSL certifikate "neopazno" zamenja s svojimi. Gre za izhodno točko z imenom...

11 komentarjev

Nadzor Tor izhodnih točk

Slo-Tech - Čeprav Electronic Frontier Foundation, ki skrbi za razvoj anonimizacijskega omrežja Tor, upravljalce Tor izhodnih točk na svoji spletni strani opozarja, da je prestrezanje izhodnega prometa iz Tor omrežja prepovedano in kaznivo, lahko upravičeno pričakujemo, da se marsikdo skušnjavam ne bo mogel upreti.

Interes za prestrezanje izhodnega prometa imajo lahko različne vladne organizacije, represivni režimi in seveda kiberkriminalci. Večina svojih aktivnosti seveda ne bo priznala, se pa najdejo tudi drugačni primeri. Na unixgu.ru so tako objavili seznam strežnikov, uporabniških imen in gesel, ki so jih dobili s prestrezanjem izhodnega prometa na njihovi točki. Uporabniška imena in gesla so seveda nekoliko popravljena, da jih ni mogoče neposredno uporabiti.

Da previdnost ni odveč kaže tudi seznam Tor izhodnih točk, kjer najdemo izhodne točke na Kitajskem (.cn) in Vietnamu (.vn), v preteklosti pa so se te nahajale tudi v Iranu (.ir) in ameriškem vojaškem omrežju (.mil).

In...

75 komentarjev

Varnostna analiza anonimizacijskega omrežja Tor

Slo-Tech - Steven J. Murdoch in George Danezis iz University of Cambridge sta pred kratkim objavila članek z naslovom Low-Cost Traffic Analysis of Tor.

Kot pove že naslov, gre za varnostno analizo anonimizacijskega omrežja Tor. Avtorja v članku opisujeta uspešen napad na anonimizacijsko omrežje s pomočjo tehnike analize prometa.

Kot vemo, omrežje Tor deluje tako, da promet uporabnika šifrira in ga naključno preusmerja po omrežju do izstopne točke. S tem naj bi dosegli anonimizacijo uporabnika, saj je sledenje prometa med točkami v Tor omrežju izredno težko izvedljivo. Oziroma - vsaj tako so bili avtorji prepričani do pred kratkim.

Avtorja sta namreč novembra 2004 izvedla eksperiment, v okviru katerega sta ugotovila, da je mogoče uporabnika izslediti do vstopne točke v Tor omrežje. S tem pa se stopnja anonimizacije bistveno zmanjša. Prav tako sta z analizo prometa ugotovila, da je mogoče sicer nepovezane podatkovne poti posameznega uporabnika povezati med seboj.

Tehniko analize prometa...

65 komentarjev

Email.si spet med živimi

email.si - Slovenski portal z brezplačno POP in IMAP pošto je po približno tedenskih počitnicah spet nazaj. Dostop prek spleta je bil ves ta čas onemogočen, prek poštnih protokolov POP3 in IMAP4 pa naj bi bilo pošiljanje možno, pa vendar tudi to ni vedno delovalo. Lastniki so namreč stran preuredili, če vam je všeč pa sami preudarite. Popravili so tudi varnostno luknjo, ki je dopuščala uporabnikom, da so lahko naslov pošiljatelja ponaredili.

13 komentarjev