»

Nvidia z dobičkom

Nvidia - Nvidia je objavila finančno poročilo za prvo četertletje letošnjega leta, ki govori o 844,3 milijonih ameriških dolarjev prihodkov in 132,3 milijonov dolarjev dobička. Sicer sta obe vrednosti nižji kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, vendar glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za 24 dobiček pa kar za 44 odstotkov. Med vzroki za povečanje dobička je med drugim prihodek od prodanih grafičnih kartic za prenosnike, ki se je od enakega obdobja lani povečal za kar 71 odstotkov.

Več o tem v nVidiinem finančnem poročilu.

12 komentarjev

AMD v škripcih

TG Daily - AMD v ZDA hitro izgublja svoj tržni delež prodanih procesorjev v predpripravljenih računalniških sistemih, saj je le ta v prvem četrtletju letošnjega leta bil le še 43 odstoten, kar je v primerjavi s 77 odstotki v enakem obdobju lani precejšen padec. Poleg tega naj bi bili procesorji s kodnim imenom Barcelona kupcem na voljo kasneje, kot je bilo sprva predvideno, saj naj bi postali dobavljivi šele v četrtem četrtletju letošnjega leta, oziroma po najbolj črnem scenariju v začetku prihodnjega leta. S podobno situacijo se AMD sooča tudi na trgu grafičnih kartic, vendar naj bi nove grafične kartice serije Radeon HD 2x00 stanje nekoliko popravile, tako vsaj upajo v Sunnyvale-u.

Več o tem na TG Daily.

49 komentarjev

Tudi Intel z manj dobička

Slo-Tech - Potem ko je AMD objavil, da bo njegov dohodek v četrtem četrtletju lanskega leta nižji od pričakovanega, so podobne informacije pricurljale tudi iz Intelovih logov. Prihodki slednjega naj bi bili tako kar za pet odstotkov nižji od dohodkov enakega obdobja leta 2005, dobiček četrtega četrtletja pa naj bi bil kar za 39 odstotkov nižji od dobička enakega obdobja v letu 2005. Poleg tega napovedujejo za prvo četrtletje letošnjega leta dodatno zmanjšanje dohodkov.

Več na Daily Tech-u.

15 komentarjev

AMD: manjši dohodek od načrtovanega

AMD - AMD je v svojem sporočilu za javnost naznanil, da bo njegov dohodek v četrtem četrtletju lanskega leta le za tri odstotke višji od dohodka tretjega četrtletja, tako naj bi znašal 1,33 milijard ameriških dolarjev. Omenjen znesek je kar precej nižji od prvotno napovedanega dohodka ,1,85 milijard ameriških dolarjev. Glavni razlog za zmanjšanje dohodkov naj bil kljub povečanju števila prodanih procesorjev, znižanja cen le-teh. AMD je še dodal, utegne biti dobiček v četrtem četrtletju lanskega leta znatno nižji od tistega v tretjem. Končno poročilo o dohodkih in dobičku bo objavljeno 23. januarja.

4 komentarji

AMD z optimizacijami za Linux?

Hartware.net - Hartware poroča, da je AMD objavil, da bo v Dresdnu ustanovil nov razvojni center, ki se bo imenoval OSRC ali Operating System Research Center. Njegova naloga bo optimizacija prihodnjih generacij procesorjev za zahteve modernih sistemov. Zanimivo je, da bo njegov vodja Chris Schläger, ki je bil še do pred kratkim razvojni šef pri Suse Linuxu. Kaj vse to točno pomeni, še ni znano, a po AMD-jevih navedbah bodo tam "razvijali nove referenčne implementacije, temelječe na Linuxu, ki bodo potem na razpolago skupnosti Open Source in izdelovalcem operacijskih sistemov". Prav tako bo OSRC pomagal pri raziskavah na področjih večjedrnosti, procesorske varnosti in porabe električne energije.

15 komentarjev

IBM pomaga AMD

X-Bit Labs -

Še lanskega junija je AMD na Tajvanu trdil, da s svojo proizvodnjo x86-64 procesorjev nimajo težav. Nato težave niso bile več omenjane vse do oktobra, ko je AMD moral pojasniti, zakaj je izid Hammerjev ponovno preložil. Še vedno so trdili, da ni kakšnih večjih, pojavljala so le namigovanja na težave pri doseganju višjih frekvenc delovanja. No, danes so v BusinessWeek objavili, da je AMD že lanskega novembra plačal IBM-u celih 46 milijonov dolarjev za pomoč pri rešitvi težav s SOI proizvodnjo, kar je tudi razlog za prestavljanje izida procesorjev. AMD uradno zadeve ni predstavil.

Dejstvo je, da so analitiki tovrstne težave napovedali že ob samem začetku, ko je AMD objavil to vrsto proizvodnje, medtem ko so nas pri AMD prepričevali v nasprotno. Zdaj je jasno, da so težave podcenjevali in da so morali za rešitev iz te zagate IBM-u odšeti lepe denarce.

Vendar srž problema ni v denarju, temveč v AMD-jevem reagiranju, saj so reagirali šele, ko je bila situacija že kritična. Inženirji so...

6 komentarjev

Intel prodal za 20% manj procesorjev

CNet - Hehe, da ne bo slycer jokal, da mora za novice skrbeti sam, mu bom tudi sam malce pomagal. Navijanje ušes ostalih pisunov pa je tudi v poteku, tako da lahko pričakujete izboljšanje stanja...

Prva novica tako prihaja iz Intelovih logov, ni pa prav nič spodbudna. Sodeč po tej novici je namreč Intelova prodaja procesorjev v prvem četrtletju za kar 20% nižja od primerljivega obdobja lansko leto. Analist Dan Niles kot glavni razlog za upad omenja splošno recesijo na računalniškem tržišču, toda mi vemo da je razlogov več. Recimo vse prej, kot bleščeča zamenjava generacij procesorjev (Pentium III na Pentium 4), ter, seveda, AMD. Glede na celoten trg je Intel še vedno v prednosti pred AMDjem, toda slednji mu že drugo leto vztrajno odžira vse več in več tržnega deleža. No, tudi napovedi za drugo četrtletje niso preveč naklonjene Intelu, stanje pa se bo po vsej verjetnosti izboljšalo komaj konec tega leta......

2 komentarja