»

MultiGPU v polovici namiznikov do 2012

X-Bit Labs - V preteklosti je bilo mnogo uporabnikov, ki jim tehnologije večih grafičnih jeder niso bile všeč in so se jih odločno upirali. A s prihodom dvojedrnih kartic, kot je nVidiina serija GX2 in ATIjeva X2, se je to rahlo spremenilo. Čeprav gre za eno samo kartico, ki se priključi v le eno režo na matični plošči, še vedno uporablja SLI oz. Crossfire.

Kljub počasnim začetkom večih grafičnih jeder v računalnikih, lahko glede na raziskavo, ki so jo opravili pri Jon Peddie Research, že do leta 2012 lahko pričakujemo kar 50 % delež namiznih računalnikov, v katerih bosta vsaj dve grafični jedri. MultiGPU ima po njihovih besedah možnost, da vsako leto pridobi kar 83 % novih sistemov v primerjavi z letom poprej, saj bodo igre vedno bolj zahtevne, veliko pa obeta tudi uporaba grafičnih jeder za splošno računanje.

4 komentarji

AMD kmalu z Radeonom HD 2900 Pro

Daily Tech - Pri AMDju so v torek uradno potrdili prihod Radeona HD 2900 Pro, ki bo končno zapolnil vrzel v performance-mainstream segmentu AMDjeve ponudbe. Kartice bi naj bile na voljo v omejenih količinah in le v omejenem časovnem obdobju. Po informacijah, ki so jih na X-bit labs dobili od predstavnika enega od AMDjevih partnerjev, bi se naj na HD 2900 Pro karticah nahajali defektni 2900 XT čipi, ki jih niso mogli spraviti do delovanja pri frekvenci 742 MHz.



Na PCBju Radeona HD 2900 Pro bo torej isti čip kot na XT različicah, le da bo jedro delovalo zgolj pri 600 MHz. Vse ostale specifikacije so praktično enake kot pri 2900 XT. Z nakupom Pro verzije bomo namreč deležni vseh dobrot, ki jih je s sabo prinesla nova...

41 komentarjev

Asus P5K deluxe

X-Bit Labs - Na X-Bit labs so se spravili na Asusovo najnovejšo ploščo, ki seveda temelji na Intelovem veznem čipovju P35. Ugotovili so, da gre za zelo kvaliteten izdelek, plošča se je namreč izkazala tako s svojo dodatno opremo, kot z golo zmogljivostjo in navijalskimi funkcijami. Če nabavljate nov sistem, ne boste zgrešili z nakupom, sicer pa nadgradnja ni pretirano smiselna, saj se od prejšnje generacije razlikuje zgolj v nekaterih malenkostih (podpora za prihajajoče procesorje, ...).

Izvorni članek.

21 komentarjev

Sapphire: Radeon X1950 GT

Slo-Tech - Sapphire je predstavil grafično kartico Radeon X1950 GT, o kateri smo pred časom že poročali. Gre za manjšega brata Radeona X1950 PRO, od katerega se razlikuje le v frekvencah jedra in pomnilnika, saj prvi znaša 500 MHZ, drugi pa 600 MHZ, kar je 80 oziroma 200 MHZ manj od frekvenc različice PRO. Cena Radeona X1950 GT, znaša 169 eurov.

Več o tem si preberite v Sapphirovem sporočilu za javnost.

7 komentarjev

Tudi Asus z dual X1950 pro

Asus EAX1950 Pro Dual

X-Bit Labs - Po tem, ko je sredi preteklega meseca Sapphire predstavil grafično kartico z dvema grafičnima jedroma Radeona X1950 PRO, je podobno grafično kartico najavil tudi Asus. Za razliko od Sapphirovega modela pa ne bo šlo za dve grafični jedri na enem tiskanem vezju, ampak za dve med seboj povezani tiskani vezji, podobno kot pri nVidiinem GeForce 7950 GX2, poleg tega Asusov model nima CrossFire priključka.

Več o tem si preberite na X-bit labs-u.

9 komentarjev

Sapphire-ov Boter

"The Godfather" v akciji

Daily Tech - Sapphire je predstavil grafično kartico z imenom The Godfather (boter), srce katere predstavljata dve grafični jedri Radeona X1950 Pro. Po besedah proizvajalca naj bi bila zmogljivost omenjene grafične kartice podobna zmogljivosti dveh Radeonov X1950 Pro v CrossFire načinu.

Frekvenca jeder in pomnilnika za zdaj ni znana, verjetno pa gre za enake frekvence kot pri X1950, torej 575 in 700 MHz. Po CrossFire priključku na kartici sodeč bo dve tovrstni grafični kartici možno uporabiti v CrossFire , oziroma v tem primeru Quad-Crossfire načinu. Kupcem naj bi bila omenjena grafična kartica na voljo predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Več o tem na Daily Tech-u.

17 komentarjev

GeForce 7600 GT in 7900 GT za AGP?

X-Bit Labs - Kljub temu da so dnevi AGP-utorom šteti, naj bi se po informacijah s spletne strani X-bit labs nekateri proizvajalci grafičnih kartic, temelječih na nVidiinih grafičnih čipih, razmišljali o izdelavi AGP-različic nekaterih kartic serije GeForce 7, konkretno 7600 GT in 7900GT AGP. Prvi naj bi nasledil popularno GeForce 6600 GT AGP, drugi pa bi prevzel krono najzmogljivejše AGP-grafične kartice. Kot je znano, je nVidia pred časom predstavila GeForce 7800 GS za AGP.

Več o tem lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

20 komentarjev

17 grafičnih kartic tega poletja pod drobnogledom!

Slo-Tech - Ruski X-bit laboratories nas zopet presenečajo, izvedli so namreč titanski test kar 17 različnih grafičnih pospeševalnikov v 30 različnih grafičnih okoljih (beri: igrah [8-)]) z namenom, da karseda najbolj objektivno pokažejo, kateri grafični pospeševalnik je alfa in omega v svojem cenovnem razredu. Testi so razdeljeni po žanrih igrer (3D prvo- in tretjeosebne pobijalke, simulacije ter strategije), repertuar testov obsega že uveljavljene grafične mojstrovine, kot so Doom3, Half-Life 2 in še danes aktualni Far Cry, pa tudi najnovejše skupke kode, npr. F.E.A.R.. Izostali nista tudi vsem Slo-Techovcem znani zloglasni Futuremarkovi sintetični...

15 komentarjev