»

Prodaja grafičnih kartic na 20-letnem dnu

Slo-Tech - Še pred letom dni je prodaja grafičnih kartic podirala vse rekorde, cene pa so letele v stratosfero. Sedaj je položaj nasproten, saj je prodaja v tretjem letošnjem kvartalu padla na najnižje ravni v zadnjih dvajsetih letih. Prodanih je bilo 6,9 milijona grafičnih kartic za namizne računalnike in približno toliko samostojnih čipov za prenosne računalnike, kažejo podatki Jon Peddie Research.

Prodanih 14 milijonov grafičnih čipov predstavlja 42-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tudi prodaja samostojnih grafičnih kartic je upadla za 32 odstotkov v primerjavi z lanskim tretjim kvartalov. Nazadnje so manj kot 6,9 milijona grafičnih kartic prodali v tretjem četrtletju leta 2005, ko je bila to edina možnost dobiti zmogljiv grafični čip. Trga zmogljivih integriranih grafičnih čipov tedaj ni bilo.

Zanimivo je, da se Nvidia znajde precej dobro. Njen tržni delež je zrasel na 86 odstotkov, kar predstavlja zgodovinski rekord. AMD je s približno 10 odstotki na zgodovinskem...

62 komentarjev

Trg grafičnih kartic silovito padel

Slo-Tech - S koncem kriptonorije se umirja tudi trg grafičnih kartic. V zadnjem četrtletju minulega leta se je prodaja grafičnih kartic znižala za 40,2 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej in celo za 10,7 odstotka v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem. Običajno je četrto četrtletje zaradi božično-novoletne nakupovalne sezone najboljše. Glavni razlog je upad vrednosti kriptovalut, zaradi česar se rudarjenje z grafičnimi karticami ne izplača več (ali pa vsaj bistveno manj).

Rezultat je močno skrčenje prodaje. Z 8,8 milijona prodanih grafičnih kartic gre za najslabši četrti kvartal v več kot desetih letih, ugotavlja Jon Peddie Research. Nvidiin tržni delež je nekoliko poskočil, in sicer s 74 odstotkov na 81 odstotkov, medtem ko se je AMD-jev ustrezno znižal. Še leto pred tem je bil sicer AMD-jev delež kar 34-odstoten ali dvakrat večji kot sedaj. Z diskretno grafično kartico se je prodalo 27,8 odstotka osebnih...

106 komentarjev

HTC je prevzel proizvajalca grafičnih čipov S3 Graphics

X-Bit Labs - Pred leti je bilo podjetje S3 uporabnikom osebnih računalnikov mnogo bolj poznano, kot danes, ko kraljujeta praktično le še nVidia in AMD, seveda pod nadzorom pravega kralja z vidika tržnega deleža grafičnih čipov, Intela. Dolgih 10 let nazaj je S3 prevzela VIA, ki je njihove grafične čipe v zadnjem času uporabljala skorajda izključno v svojih majhnih, varčnih platformah do velikosti Mini-ITX. Podjetje S3 Graphics je z včerajšnjim dnem dobilo novega lastnika, to pa je nekoliko presenetljivo postal HTC, dobro znani proizvajalce mobilnih telefonov. Prodaja je vredna 300 milijonov dolarjev, od česar bo slabo polovico, 147 milijonov dolarjev, prejela VIA, preostanek pa drugi lastnik podjetja S3, WTI Investment International, s pomočjo katerega je VIA dokapitalizirala S3 leta 2005.

Razlog za HTC-jev nakup se najverjetneje skriva predvsem v naboru patentov, ki jih ima v lasti...

11 komentarjev

AMD izgublja tržni delež pri grafiki

X-Bit Labs - Podatki podjetja Jon Peddie Research o prodaji grafičnih procesorjev v tretjem letošnjem četrtletju kažejo, da se je prodaja nekoliko skrčila, največ pa je izgubil AMD, medtem ko sta Intel in Nvidia napredovala. Skupno se je prodaja grafike v primerjavi četrtletjem poprej znižala za eno odstotno točko. V tem času se je trg namiznih računalnikov povečal za 8,4 odstotka, prenosnikov pa skrčil za enak procent.

Največji tržni delež ima še vedno Intel, ki obvladuje 55,6 odstotkov trga, kar je za tri odstotke več kot lani. Drugi AMD je izgubil enajst odstotkov v primerjavi s četrtletjem poprej in pristal pri 22,3 odstotkih, medtem ko je Nvidia rahlo povečala svoj delež na 21,2 odstotka. Vsi ostali proizvajalci ne zberejo niti odstotka skupaj.

AMD znižanje pripisuje zmanjšanemu povpraševanju, saj sestavljavci računalnikov porabljajo...

17 komentarjev

Nvidia in Rambus podpisala licenčni dogovor

X-Bit Labs - Nvidia je konec tedna sporočila, da so podpisali patentni sporazum z Rambusom. S tem dogovorom, ki je stopil v veljavo v petek, je Rambus Nvidii podelil pravice za uporabo in proizvodnjo nekaterih pomnilniških krmilnikov. Licenčnina bo znašla en odstotek za SDR-krmilnike in dva odstotka za vse ostale (DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, LPDDR2, GDDR2, GDDR3, GDDR4 in nekatere GDDR5). Podjetji nista odpisali drugih medsebojnih terjatev in zahtevkov ali odstopili od tožb. To pomeni, da se bo Nvidia še vedno morala pritožiti na nedavno Rambusovo zmago, podpis pa ji omogoča prodajo svojih kartic v ZDA v vmesnem času.

4 komentarji

Windows 7 prehitel Visto

CNet - Rezultati tržnih raziskav podjetja Netmarketshare so pokazali, da je Windows 7 v manj kot letu dni po izidu prehitel Windows Visto po številu uporabnikov. V izteklem mesecu je Sedmico uporabljalo 14,46 odstotka naprav z dostopom do spleta, medtem ko je bil Vistin delež 14,34-odstoten. Na prvem mestu je sicer še vedno prepričljivo Windows XP, ki ima gromozanski 62-odstoten tržni delež. Microsoft je sicer objavil, da so od izida prodali že več kot 175 milijonov kopij Windows 7. Konkurenca caplja daleč zadej. Mac je zbral pet odstotkov uporabnikov, medtem ko preostanek (iOS, Linux in na Javi osnovane platforme) dosega le en odstotek.

Kar se tiče brskalniške vojne, razmerja niso tako...

26 komentarjev

Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Extremetech - Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano...

14 komentarjev

AMD je največji proizvajalec grafičnih čipov

Družini 5800 in 5700, brez 5830

vir: VR - Zone
VR - Zone - Dolgo smo bili vajeni, da je bila s precejšnim naskokom v tržnem deležu ločenih oz. diskretnih grafičnih čipov prva nVidia. Prvi na področju števila grafičnih čipov je pravzaprav Intel, a gre pri slednjem izključno za grafične čipe, vgrajene v vezna čipovja, torej ga tukaj ne upoštevamo. Na drugem oz. tretjem mestu je bil tako dolgo kanadski proizvajalec grafičnih kartic ATI, ki ga je pred časom kupil AMD.

Lani so dosegli prvi preboj, ko so prehiteli nVidio na področju grafičnih čipov v prenosnikih, čemur zdaj sledi še en dosežek. AMD oz. ATI je namreč največji proizvajalec grafičnih čipov, ki ima na diskretnem področju od drugega letošnjega četrtletja 51-odstotni tržni delež, v primerjavi z 49% nVidie....

22 komentarjev

Trg pametnih telefonov oživel, Nokia vodi

X-Bit Labs - Podatki, ki jih je za prvo letošnje četrtletje zbrala International Data Corporation (IDC), kažejo okrevanje trga pametnih telefonov. Proizvajalci so prodali 54,7 milijona pametnih telefonov, kar je za 56,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani in celo za 38 odstotkov več kot v lanskem zadnjem četrtletju, ki je zaradi praznikov tradicionalno najboljši kvartal v letu. Pametni telefoni so predstavljali 18,8 odstotka vseh prodanih telefonov.

Na prvem mestu je še vedno Nokia, ki je imela spričo novih modelov C3, C6, E5 in N8 še vedno 39,3-odstotni tržni delež, kar je povsem enako kot lani. Drugi je RIM s svojimi BlackBerryji, ki je izgubil poldrugo odstotno točko in pristal pri 19,4-odstotnem deležu. Krepko je svoj položaj izboljšal Apple, ki se mu je agresiven pristop z iPhonom obrestoval - svoj rezultat so popravili za...

19 komentarjev

MultiGPU v polovici namiznikov do 2012

X-Bit Labs - V preteklosti je bilo mnogo uporabnikov, ki jim tehnologije večih grafičnih jeder niso bile všeč in so se jih odločno upirali. A s prihodom dvojedrnih kartic, kot je nVidiina serija GX2 in ATIjeva X2, se je to rahlo spremenilo. Čeprav gre za eno samo kartico, ki se priključi v le eno režo na matični plošči, še vedno uporablja SLI oz. Crossfire.

Kljub počasnim začetkom večih grafičnih jeder v računalnikih, lahko glede na raziskavo, ki so jo opravili pri Jon Peddie Research, že do leta 2012 lahko pričakujemo kar 50 % delež namiznih računalnikov, v katerih bosta vsaj dve grafični jedri. MultiGPU ima po njihovih besedah možnost, da vsako leto pridobi kar 83 % novih sistemov v primerjavi z letom poprej, saj bodo igre vedno bolj zahtevne, veliko pa obeta tudi uporaba grafičnih jeder za splošno računanje.

4 komentarji

Do leta 2013 GPU in CPU eno?

X-Bit Labs - Podjetje Jon Peddie Research (JPR), ki se ukvarja z raziskavami trga večpredstavnosti in grafike, je včeraj objavilo smelo napoved. V svoji študiji namreč ocenjujejo, da se bo v prihodnjih letih delež v vezne nabore matičnih plošč integriranih grafičnih čipov izrazito zmanjšal.

Lani sta bili dve tretjini vseh prodanih grafičnih procesorjev integrirani na omenjeni način, medtem ko naj bi se ta delež do leta 2011 zmanjšal na petino, do leta 2013 pa praktično izginil. V prehodnem obdobju naj bi imeli proizvajalci na voljo tri možnosti: ločene grafične kartice, ki se priključijo na takrat aktualno vodilo matične plošče (PCI-e ali kar bo takrat v modi), integrirane kartice na ploščah ali pa uporabo osrednjih procesorjev, ki bodo že imeli vgrajen del za grafiko. Kasneje naj bi popolnoma prevladal zadnji model, ki ga Intel napoveduje že za konec tega leta v procesorjih Westmere, AMD pa naj bi svojo rešitev Fusion predstavil leta 2011. Kljub temu to naj ne bi pahnilo v pozabo ločenih...

4 komentarji

Asus se poslavlja od 8,9'' netbookov

DigiTimes - Zaradi velikega povpraševanja po večjih modelih netbookov z desetplačnimi zasloni, se je Asus odločil, da bo počasi prenehal ponujati manjše 8,9-palčne netbooke. Svoje Eee PC-je z zasloni te velikosti bo prenehal proizvajati še letos, tako da bodo desetpalčni modeli po novem predstavljali kar 95 odstotkov vse njihove prodaje, preostalih pet odstotkov pa bo odpadlo na 7-palčne modele. Glede na hud tempo izdajanja večjih modelov tudi pri ostalih proizvajalcih je le vprašanje časa, kdaj jim bodo sledili.

14 komentarjev

Prodaja grafičnih procesorjev upada

Extremetech - Analitiki so izračunali, da se je število prodanih grafičnih procesorjev v zadnjem četrtletju preteklega leta spustilo za 37,9 odstotka. Podjetje Jon Peddie Research navaja, da se je v tem obdobju prodalo 37,45 milijonov kartic za namizne računalnike oz. 39,5 odstotka manj kot četrtletje prej in 34,89 milijona kartic za prenosnike (sem sodijo tudi integrirane), kar predstavlja 29-odstotni padec. Na področju namiznikov sta se okrepila Nvidia in AMD, ki sta prodala 37,9 oz. 21,4 odstotka vseh prodanih izdelkov, izgubil pa je Intel. Uporabniki prenosnikov imajo očitno še vedno raje Intel - ali pa ga dobijo integriranega - saj je v tem segmentu pridobil tri odstotne točke in se z 59,2 odstotka okrepil v vodstvu; druga je Nvidia z 22,9 odstotka.

39 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev

X300, erm, X1050!

The inquirer - ATi (oziroma AMD) se je odločil, da bo dodal še eno kartico v ponudbo najnižjega ranga, pri tem pa se ni držal pravil fair playa. Stari novi model so poimenovali X1050 in po imenu sodeč bi predvidevali, da je izpeljanka enega od novejših čipov, tako kot ostale kartice iz serije X1000, pa žal ni tako. Kanadčani so namreč zgolj zakamuflirali starega znanca - X300 - ter ga zapakirali v svetlečo škatlico z novim imenom.

Kartica bo sicer brez težav prenesla Aero v Windows Vista, pa tudi draga ni (42 evrov), performanse v igrah pa so vprašljive, saj RV370, ki se nahaja na njej, podpira zgolj Shader modele 2.0. O zadevi poroča Inquirer.

7 komentarjev

Deleži prodanih procesorjev

Tech Report - Po podatkih Mercury Research-a je AMD pridobil delež na trgu procesorjev za namizne in prenosne računalnike, Intel pa na trgu strežniških procesorjev. Tako je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike v četrtem četrtletju lanskega leta 29,1 odstoten, medtem ko je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike 19, 4 odstoten. V tretjem četrtletju lanskega leta sta bila omenjena deleža 26,6 oziroma 16,8 odstotna. Intel je med tem povečal svoj delež prodanih procesorjev za strežnike, ki je v četrtem četrtletju lanskega leta znašal 77,7 odstotkov, kar je za dober odstotek in pol več kot v tretjem četrtletju.

Več o tem na The Tech Report-u.

3 komentarji

USB pepelnik

RegHardware - Japonski Greenhouse je predstavil USB pepelnik, ki utegne olajšati življenje strastnim kadilcem, ki se niti pri delu z računalnikom ne odpovedo kajenju. Posebnost USB pepelnika je v filtru, ki s pomočjo ventilatorja očisti zrak cigaretnega dima. Pepelnik ima obliko avtomobilčka, kar lahko služi za odlično preobleko, saj večina ljudi ob pogledu na prikupen avtomobilček ne pomisli da gre za pepelnik.

Več o tem na RegHardware.

27 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

ATi bo nategnil grafične čipe

RegHardware - Tehnologija strained silicon se je do sedaj za doseganje višjih frekvenc delovanja uporabljala predvsem v centralnih procesorjih, ATi pa se je odločil, da bo kot pionir tovrstno tehniko izdelave vpeljal na področje grafičnih čipov. Posodobili bodo mobilne procesorje X1300, X1400 in X1600, ki bodo postali X1350, x1450 in X1700. Zaradi uvedbe nove tehnologije bodo povišali količnik med performansami in porabo, dejanske izboljšave zmogljivosti pa ne bodo preveč radikalne, pravijo na RegHardware.

5 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih čipov

Slo-Tech - Po podatkih Jon Peddie Research je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prodanih 71,4 milijona grafičnih kartic in integriranih grafičnih čipov, kar je sicer za 4,6 odstotkov manj kot v prvem četrtletju letošnjega leta, vendar 16,6 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani.

Največji, 40,3 odstotni delež med prodanimi grafičnimi čipi, je pripadel Intelu, sledita mu ATI s 27,6 in nVidia z 20,3 odstotki. VIA in S3 sta pristala na četrtem mestu z 8,2 odstotka, SiS-u pa je pripadel 3,5 odstotni tržni delež. Ostali proizvajalci, med katerimi je najbolj znan Matrox, so dosegli manj kot enoodstotni delež.

Več o tem na Digitimes-u.

18 komentarjev