»

Microsoftova Encarta ukinjena

ComputerWorld - Daljnega leta 1993 je Microsoft odkupil neekskluzivne pravice za Funk & Wagnalls Encyclopedia in njihovo vsebino vključil v prvo edicijo svoje enciklopedije, ki so jo poimenovali Encarta. Kasneje je Microsoft pokupil še nekaj enciklopedij, na primer Collier's Encyclopedia in New Merit Scholar's Encyclopedia, tako da se je baza člankov kar pridno debelila. Nekaj časa je Encarta predstavljala celo resno alternativo najstarejši enciklopediji, ki še izhaja, sloviti Encyclopædiji Britannici, a je v zadnjih letih njen blišč vse bolj bledel. Leta 2005 so poskusili angažirati uporabnike, tako da so na spletno verzijo enciklopedijo dodali možnost dodajanja vsebine, a jih to na pota stare slave ni pripeljalo.

Uporabniki so namreč vedno raje posegali po brezplačni in obsežnejši, še zlasti v posvetnih tematikah, Wikipediji. Microsoft je zato sklenil, da vzdrževanje tega projekta ni več smiselno. Na uradni strani so zapisali, da ljudje dandanes iščejo in rabijo informacije na povsem različne...

8 komentarjev

Encarta prek MSNja

Slo-Tech - Uporabniki MSN Messengerja lahko preizkusite zanimivo stvar, avtomatizirani sistem za iskanje odgovorov prek Microsoftove enciklopedije Encarte, imenovano Encarta Instant Answers. Računalniškemu sogovorniku postavljate vprašanja, ta pa vam na to odgovori z jedrnatimi odgovori in/ali vam v oknu Messengerja prikaže stran z željenimi informacijami.

Pod kontakte dodajte naslov encarta@conversagent.com in na spisku kontaktov se pojavi Encarta, s katero lahko takoj začnete pogovor. Primeri vprašanj, ki jih sistemu lahko zastavljate (zna tudi računati [8-)] - prikaže tudi postopek!) so:
  • Show me the flag of Slovenia
  • What is the time in Somalia?
  • How many calories are there in an orange?
  • What is five times two?
  • Solve 2x^2+7x=5
Seveda lahko poskusite tudi običajen pogovor in se zabavate ob domiselnih odgovorih, s katerimi vam sogovornik postreže [8-)]

84 komentarjev

Cenzura v MSN Messengerju

Source Forge - Kot nas je v forumu opozoril Grudge in kot lahko izkusite tudi vsi uporabniki MSN Messengerja sami, se je Microsoft odločil filtrirati vsebino pogovorov po svojem protokolu. Vsa sporočila, ki vsebujejo besedni niz download.php, so zavrnjena in ne dosežejo prejemnika, zanimivo pa je, da lahko niz download.asp normalno pošljemo. Filter deluje na ravni strežnika, ne odjemalca, zato ne pomagajo niti alternativni oz. večprotokolni odjemalci.

131 komentarjev

Microsoft in Yahoo sklenila IM partnerstvo

Yahoo News - Microsoft ter Yahoo sta sklenila povezati svoja IM izdelka, tako da bodo lahko uporabniki MSN Messengerja ter Yahoo! Messengerja po novem medsebojno komunicirali. Za vse, ki komunicirajo s pomočjo omenjenih dveh programov, je to vsekakor vzpodbudno, saj se bo njihovo število močno povečalo, pa tudi obe podjetji sta se s potezo rešili resne medsebojne konkurence (Yahoojev Sporočevalec je čez Lužo bistveno popularnejši kot pri nas).

Do junija 2006 lahko tako pričakujemo možnost pošiljanja sporočil med uporabniki obeh programov, kasneje pa podjetji upata tudi na podporo glasovni komunikaciji (VoIP).

55 komentarjev

Encarta podobno kot Wikipedia

Slo-Tech - Microsoft se je odločil uporabnikom svoje enciklopedije Encarta ponuditi podoben pristop, kot ga je pionirsko predstavila prosta spletna enciklopedija Wikipedia. Odslej bo pri vsakem članku v Encarti opcija Edit this article (torej uredi članek po slovensko), ki bo bralcu omogočila članek dopolniti oz. spremeniti in odposlati Microsoftu. Slednji bo z vrsto korakov -- najprej s preverbo dejstev, potem z oceno berljivosti in koherence in nenazadnje preverbo skladnosti članka z Encarto kot celoto -- ocenil, ali se bo popravljeni članek pojavil v Encarti. Kako se prijaviti.

12 komentarjev

Prvi virus v MSN Messenger

The Register - Pojavil se je prvi virus, ki se razširja s pomočjo MSN Messenger programa. W32/Hello, internetni črv, se širi na računalnikih z operacijskim sistemom Windows, kot datoteka Hello.exe. Če uporabnik klikne na to datoteko, ki je v resnici Visual Basic 5 aplikacija, črv napravi bližnjico brez imena in ikone v start-up mapi v Windows-u. Potem se bo poskušal poslati vsem ljudem na kontaktni listi uporabnika MSN Messenger programa.
Če MSN Messenger ni instaliran na računalniku v pričakovani mapi, se bo namesto črva prikazalo sporočilo: "Run-time Error '91'. Object variable or With block variable not set."
Ta črv je označen kot low risk, ker se ne razširja hitro ter ne povzroča dosti škode. Vseeno pa je v opozorilo uporabnikom, da naj bodo previdni tudi pri programih za "instant messaging".

4 komentarji