»

Stojedrni procesor iz Tilere

Slashdot - Tilera je včeraj objavila razvoj nove generacije procesorjev, ki bodo imeli do 100 jeder, s čimer želijo na strežniškem trgu konkurirati AMD-ju in Intelu. Šlo bo za serijo čipov Tile-GX, ki bodo specialno namenjeni izvajanju storitev za spletne strani, kot je indeksiranje, spletno iskanje, video iskanje, je povedal Anant Agarwal, soustanovitelj Tilere. Proizvajalci procesorjev so sprva tekmovali v višanju frekvence, ki se je iz prgišča megahercev povzpela v gigaherčni razred, potem pa so se preusmerili na povečevanje števila jeder. Današnji čipi tako serijsko prihajajo s štirimi ali šestimi čipi, prihajajo pa že verzije z osmimi in celo dvanajstimi. Zakaj jih torej ne bi na eno rezino stlačili kakšnih sto?

Napovedani čip Gx100 bo imel bojda sto jeder in porabo 55 vatov, medtem ko naj bi za pogon šestnajstjedrnika zadoščalo borih pet vatov. V Tileri pravijo, da povprečni uporabnik res ne bo tekel v trgovino po nov procesor, zato čipe usmerjajo k specifičnim aplikacijam, ki lahko...

8 komentarjev

Izšel GNOME 2.20

GNOME 2.20

Slashdot - Nova različica prinaša kup novosti in izboljšav, med drugim tudi nov power management, Evince (GNOME-ov pregledovalnik dokumentov), Totem (video predvajalnik) in Tomboy. Nekaj sprememb je doletelo tudi vizualna podoba menija nastvitev.

Izdaja nove različice sovpada z deseto obletnico obstoja. V tem obdobju se je projekt neverjetno razvil in postal globalni fenomen. Privzet je v mnogih popularnih distribucijah, med drugim tudi v Ubuntu in Fedora, s tem pa je zelo razširjen med Linux uporabniki, katerih število nenehno raste.

Nova različica bo vključena v Ubuntu 7.10, katerega izid je predviden za naslednji mesec.



Dolpoteg za nestrpne in izvorna novica.

17 komentarjev

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

Adobe Photoshop CS3 Beta

Google News - Adobe je predstavil Photoshop CS3 Beta, ki je javno na voljo za brezplačen 30-dnevni preizkus, uporabniki programov Adobe Photoshop CS2, Adobe Creative Suite 2, Adobe Creative Suite Production Studio, Adobe Design Bundle, Adobe Web Bundle in Adobe Video Bundle pa ga bodo lahko s pomočjo svoje serijske številke aktivirali za neomejeno uporabo do izdaje končne različice, ki je predvidena v drugem četrtletju let 2007.

Poleg posodobljenega uporabniškega vmesnika ter posodobitev orodij Adobe Bridge in Adobe Device Central, je nova izdaja pomembna zaradi dosegljivosti kot univerzalen binarni paket za računalnike Mac, kar pomeni, da bo odslej na Macih s procesorji Intel Photoshop deloval občutno hitreje, saj ne bo potreboval emulacije.

10 komentarjev

Intel vs. AMD: Zmogljivost na Watt

Lost Circuits - Pri LostCircuits so preizkusili procesorje, ki se hvalijo z oznakami "Low power" in "Energy Efficient". Primerjali so porabo tako novih in starejših AMD ter Intel procesorjev, čeprav je bila pozornost večinoma usmerjena na najnovejše pridobitve obeh taborov.

Zaključki kažejo, da novi Intel Core procesorji porabijo opazno manj energije, kot njihovi predhodniki in tudi kar se same hitrosti tiče, obnesejo odlično. Vseeno pa jih pri tem testu zasenči AMDjeva "ADD" serija procesorjev, ki je sicer kar se hitrosti tiče, počasnejša od svojih Intel vrstnikov, je pa zato nesporni zmagovalec kar se tiče učinkovitosti glede na porabljeno energijo.

Za grafe in ostale podrobnosti si oglejte sam test.

Na novico nas je opozoril dr.J. Hvala!

Sicer je pa rahlo vprašljivo kupovanje "Energy efficient" procesorja, ko pa potem vseeno priključimo dva MOLEXa na grafično kartico...

20 komentarjev

Novi varčni dual core Intli...

Slo-Tech - Intel bo predstavil različico Yonah jedra (65 nm), ki bo tekel na 1.2 Ghz, na 533 MHz FSB, in imel 2 MB L2 predpomnilnika, pri največji porabi samo 9 W! Procesor se bo prodajal pod imenom Intel Core Duo U2500.

Intel je že imel čipe, ki so imeli power envelope 10W, vendar je šlo za enojedrne modele. U2500 je predviden za montažo neposredno na tiskanino (torej brez podnožja) in je namenjen uporabi v prenosnih tabličih računalnikih, UMPC-jih in Ethernet stikalih. Čip naj bi bil dobavljiv takoj.

Tudi "Merom" (65 nm) modeli naj bi imeli svojo nizkonapetostno različico, od Yonaha pa naj bi ga ločilo tudi bolj robustno upravljanje porabe posameznih sklopov. Splavitev Meroma je predvidena za avgust, nizkonapetostna različica pa verjetno nekaj mesecev pozneje...

Končno nekaj pametnega v rangu majhnih strojev! Sem se že naveličal VIA-inega skrivanja datasheetov in nabijanja cen za trapaste EPIA plošče, ko da so sedmo svetovno čudo!

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Prvi test Yonah procesorja

AnandTech - Na Anandtechu so si procesor iz naslova lastili že kak mesec, a zanj niso imeli primerne matične plošče. Yonah namreč uporablja drugačno podnožje kot njegov predhodnik, število nožic sicer ostaja enako, a se je spremenil razpored le-teh (oz. ene od njih). Krivec za novost je zahteva po novem veznem čipovju, ki bo pravzaprav enako seriji 945, le da bo imelo vgrajeno grafično kartico (torej 945G v mobile izvedenki).


Nekateri so predvidevali, da bo Yonah enak Pentiumu D, ki je pravzaprav zlepljen skupaj iz dveh Prescott jeder, a to ne drži. Yonah ima še vedno le 2 MB...

81 komentarjev

HIPerWall

MacSlash - Kakšna se vam zdi ideja igrati na zaslonu, ki ima 0,2 milijarde pik? Da, 200 milijonov oz. 200 Megapixlov. Zadeva je v bistvu preprosta. V temle primeru potrebujete le 50 LCD zaslonov (podatka o modelu oz. proizvajalcu nisem zasledil) s sposobnostjo prikazovanja 4 Megapixle, za vsak zaslon (torej spet 50) pa še PowerMac računalnik z dvema 2,75 GHz procesorjema ter nVidia 6800 Ultra grafično kartico. Vse skupaj začinite še z diskovnim bazenom, ki obsega 10 Terabajtov prostora.



Ta zverinatm počiva v kalifornijskem inštitutu za telekomunikacije in informacijske tehnologije ( http://www.calit2.net/), vse skupaj pa je stalo skorajda 400.000 ameriških dolarjev, ki jih je prijazno odstopila državna fundacija za znanost.

Vseh zaslonov niso kupili...

19 komentarjev

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev

Athlon MP

The inquirer - Intel bo nižal cene in kot je bilo predvideno, mu bo sledil tudi AMD. Le - ta naj bi znižal ceno svojim AthlonMP procesorjem v pripravi na splavitev novih, hitrejših modelov, ki bodo zgrajeni na novem Thoroughbred jedru. Hkrati se bodo znižale tudi cene AthlonXPjem in kot kaže se bodo znižale bolj, kot smo navajeni. Za pokušino si oglejte tole povezavo - AthlonXP 2200+ za 249 zelencev[:D].
Kot kaže, se nam obeta nova cenovna vojna. In rezultat takih vojn je bil vedno ugoden - za nas kupce, se ve[:D].

3 komentarji