»

Etični heking in osnove informacijske varnosti

Slo-Tech - V mesecu marcu bo društvo OWASP v sodelovanju z Uradom vlade republike Slovenije za informacijsko varnost pričenlo z izvajanjem on-line delavnic na temo informacijske varnosti, namenjenih predvsem dijakom in študentom.

Delavnice bodo informativne narave, vsaka pa bo vsebovala vsaj en praktični primer, s katerim se bodo spopadli udeleženci. Prva uvodna delavnica na temo etičnega hekinga bo potekala danes 9. marca 2022, s pričetkom ob 20.00 uri prijave na eventbrite. Druga delavnica z naslovom #CyberGirlsSI bo potekala 30. marca 2022 prijave so že možne na eventbrite.

Več informacijah o točnih datumih in vsebinah prihajajočih delavnic najdete na njihovi spletni strani ali Twitter računu.

4 komentarji

V kiberpipi ta teden: ETC festival, Maven, Astina, Andreja Jernejčič, Github Git training

#195: Medijski portal iz uredniškega in tehnološkega vidika, 22. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden v Kiberpipi prirejamo festival Eclectic Tech Carnival, ki je srečanje žensk, ki se zanimajo za odprtokodne tehnologije. Vsak karneval (ponavadi vsako leto) organizira lokalna skupina s podporo mednarodne mreže žensk in kolektivov. Ljubljanski ETC nastaja v tesnem sodelovanju Kiberpipe z 13. Mednarodnim feminističnim in queerovskim festivalom Rdeče zore.

Med 6. in 9. 3. potekajo v Kiberpipi delavnice "SOLAR" [6. in 7. 10h-13h], "Koerperspule (Telesna tuljava)" [7.in 8. 15h-18h], ter "Strojna oprema, cel žur!" [8. in 9. 10h-13h]. Vse delavnice potekajo po dva dni dopoldne ali popoldne in so prosto odprte samo za ženske in trans osebe. Prav tako so za ženske v petek odprte predstavitve ter neformalno druženje vseh,...

18 komentarjev

Delavnici dela s Pure Data in Super Collider

Goto 80 zvočni performans

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa organizira v nedeljo (3.10), ponedeljek (4.10.) in torek (5.10.) v okviru mednarodnega festivala zvočnih umetnosti EarZoom dve izobraževalni delavnici na temo uporabe audio programske opreme.



V nedeljo, 3.10. med 10:45 in 14:00 in v ponedeljek, 4.10., med 14:45 in 18:00, bo Hans-Christoph Steiner predstavil načine grajenja inštrumentov z odprto-kodnim programskim orodjem Pure Data. Na delavnici bodo predstavljeni načini zajemanja podatkov s...

6 komentarjev

Google bi napravil Ajax prijazen pajkom

Ideja

Google - Ajax je okrajšava za Asinhroni JavaScript in XML. Gre za skupino tehnik pri razvoju spletnih aplikacij, ki omogočajo izdelavo interaktivnih spletnih aplikacij in dinamičnih strani. Ena večjih pomanjkljivosti Ajax-a je neprijaznost do iskalniških pajkov, ki v imenu Googla, Yahooja in drugih plazijo po spletu in pridno indeksirajo internet. Ti se ne znajdejo najbolje z JavaScript-om in Ajax-om, zato običajno ne uspejo prebrati takšnih strani. Google pravi, da je tu mogoče še marsikaj postoriti.



Zato so pripravili predlog, s katerim želijo doseči, da bi strani z minimalnim trudom za spletne razvijalce iskalniki in uporabniki videli isto vsebino hkrati pa bi se iskalniki lahko povezovali neposredno do Ajax naslovov (in ne statičnih). Zatorej v njihovem predlogu...

15 komentarjev

Totedensko dogajanje v Kiberpipi

Slo-Tech - V torek, 22. maja, na Pipinem odprtem terminu predava Boštjan Janežič. Povedal vam bo vse, kar morate vedeti o fižičnem ožičevanju. Ogledali si bomo, kako se lotimo priprave in izvedbe fizične povezave računalnikov v omrežje, kakšne pasti nas čakajo pri tem in kako se jim izognemo. Seveda bomo skupaj zavihali rokave in tudi v živo naredili ter preizkusili testno omrežje.

V sredo, 23. maja, pa vabimo na Spletne urice, kjer bo potekalo predavanje in splavitev nove spletne storitve RTV Slovenija - Odprti kopOdprti kop bo nudil besedila televizijskih oddaj samodejno stkana z videi. Video vsebine RTV Slovenija bo mogoče najti v iskalnikih kot sta Google in Najdi.si. Možno bo predvajanje posameznih...

3 komentarji

Spletne urice: Delavnica praktične rabe AJAX

Slo-Tech - V sredo 26.4 in 3.5 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo potekala delavnica o Praktični rabi tehnologije AJAX.

Zadnji aprilski in prvi majski termin bosta nekoliko drugačna, saj bosta potekala v obliki delavnice. Na njej si bomo pobližje pogledali nevsiljivo uporabo AJAXa za potrebe pridobivanja podatkov z različnih spletnih servisov (flickr, yahoo, marela).

Delavnici bosta vodila Marko Samastur in Marko Mrdjenovič, ki že kar nekaj let ustvarjata na področju razvoja spletnih vmesnikov. Po delavnici bo sledila debata.

Ker je število mest omejeno, se je potrebno za sodelovanje prijaviti na e-poštni naslov web@zen.si. Obisk prvega termina je pogoj za udeležbo na drugem.

5 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem obupal nad AJAXom?

Slo-Tech - Spletne urice vas v sredo, 15. februarja ob 19.00 zopet vabijo v Kiberpipo kjer bo Marko Mrdjenovič imel predvanje z naslovom Zakaj sem obupal nad AJAXom?

AJAX je sredi leta 2005 povzročil enega večjih bumov v spletni tehnologiji. Celo programerji so se začeli zanimati za frontend. Kljub temu pa se zdi, da AJAX ni tako močen, kot se je zdelo na prvi pogled, zaradi omejitev pa se je že pojavilo kar nekaj alternativnih tehnologij s podobno idejo.

Tekom predavanja bomo spoznali, kaj je osnovna filozofija AJAX pristopa, tehnično pogledali, kako se AJAX dejansko izvaja, in preverili alternative. Vse skupaj predstavljeno skozi izjemno subjektivni pogled predavatelja.


Marko Mrdjenovič je absolvent Ekonomske fakultete in vodja produkcije pri podjetju Parsek, kjer deluje že več kot 5 let. V tem času je sodeloval na večini odmevnejših projektov na različnih področjih, od svetovanja do programiranja. V prostem času razvija koščke javascript, flash in html kode ter skrbi za nekaj neprofitnih...

19 komentarjev

Spletne urice: Nevsiljiv JavaScript

Slo-Tech - AJAX in Javascript sta spet moderna, vendar njuna uporaba včasih šepa. Brez njih nedelujoče strani, obskurne napake zaradi nepodprtih brskalnikov, neprilagojenost za obiskovalce s posebnimi potrebami itd. so težave, s katerimi se soočamo vsak dan.

Na devetih Spletnih uricah, v Kiberpipi v sredo, 30.11 ob 19.00 si bomo ogledali kateri problemi se pojavljajo pri uporabi javascripta in kako se jim izogniti tako, da so spletne strani dostopne vsem, obenem pa nudijo izboljšano funkcionalnost tam kjer je to mogoče. Predava Marko Samastur.

Marko Samastur verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir.

17 komentarjev

Spletne urice: Izdelava orodne vrstice za Firefox

Slo-Tech - V sredo, 26. oktobra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice, v katerih bo Jaka Železnikar predaval o izdelavi orodne vrstice za Firefox.

Izvedeli boste vse potrebno za izdelavo lastne orodne vrstice za pregledovalnik spleta Firefox, kakšne so prednosti in slabosti orodnih vrstic in do kam seže njihova uporaba. Zvedeli boste katera orodja potrebujemo, katere tehnologije uporabljamo (css, javascript, rdf, xul), kje najdemo vire informacij in kje dokumentacijo. Vabljeni!

Za lažje razumevanje je zaželjeno osnovno poznavanje omenjenih tehnologij. Spoznavanje razvoja na podlagi platfofrme Mozilla pa bomo nadaljevali tudi v novembru.

12 komentarjev

Delavnica: Bazična robotika

Cyberpipe - Modificiranje računalnikov je sicer ponavadi bolj pasivno, ampak zakaj ne bi računalniki dobivali tudi kakšne aktivne lastnosti. - In ne, to da predelate svoj CD-ROM v držalo za skodelico se ne šteje za 'dodano funkcionalnost'

V galeriji Kapelica sta novoveška umetnika Thomas Kvam in Frode Oldereid nastopila s svojima robotoma. Naslednji teden med 20. in 24. januarjem pa bo v prostorih taiste galerije in Kiberpipe potekala delavnica, ki jo bosta vodila umetnika v angleškem jeziku. Delavnica je namenjena tistim, ki jih zanima robotika v najširšem pomenu besede. Zaželjeni so tako umetniki kot tudi tisti, ki se z računalniškim manipuliranjem strojev ukvarjajo kako drugače.

Udeleženci/ke naj obvladajo vsaj osnove računalniške video montaže ali računalniško manipuliranje zvoka, delo s protokolom MIDI, ipd. V primeru, da imate zainteresirani za delavnico v delu svoj projekt, za katerega potrebujete znanja iz področja manipuliranja robotov, ga lahko prinesete na delavnico, kjer vam bodo...

0 komentarjev