»

Foxconn P9657AA 8KS2H - P965 za skopuhe

Slo-Tech - Na AnandTechu so si pobliže ogledali Foxconnovo novo osnovno ploščo iz serije CORE, opremljeno z intelovim chipsetom P965. Gre za izdelek nižjega razreda, ki je, kot ste najbrž že ugotovili, namenjen predvsem trenutno najbolj popularnim procesorjem Core 2 Duo, glede na svojo ugodno ceno pa je opisovalce precej navdušil. Sicer se plošča ne ponaša z obilico bombončkov in overclockerskimi zmogljivostmi, zato pa za slabo polovico cene dražjih produktov dobimo še vedno dovolj opremljen izdelek, ki ga odlikujeta kvaliteta in stabilnost.

Vsi, ki so bolj na tesnem z denarjem, namenjenim nakupu novega računalnika, naj se nemudoma lotijo branja.

32 komentarjev

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Vodno hlajenje za prihajajoče Intelove Procesorje?

X-Bit Labs - Intel je že na prejšnjem Intel Developer Forumu predstavil model vodnega hlajenja za svoje procesorje, na tokratnem IDF-u pa je Sunonwealth Electric Machine Industrial (Sunon), eden izmed največjih Intelovih dobaviteljev hladilnikov, predstavil zanimivo vodno hlajenje z imenom Waturbo.



Gre za na videz običajen procesorski hladilnik, ki pa je v bistvu radiator, črpalka ter rezervoar obenem. Njegovo delovanje je podobno principu Heatpipe, pri tem pa še majhna vodna črpalka omogoča hitrejšo cirkulacijo vode in s tem boljše hlajenje. Na spletni strani HKEPC so izvedli tudi preizkus(kitajščina) omenjenega hladilnika, pri čemer je procesor Pentium 4 660 (3,60 GHz, 2 MB cache) ohladil...

13 komentarjev

Novi Celeroni D

Slo-Tech - Intel je najavil prihod novih nizkocenovnih procesorjev Celeron. Medtem ko v srednjem in višjem zmogljivostnem razredu začenjajo prevladovati dvojedrni procesorji, bodo novi Celeroni ostali enojedrni. V 65-nanometrski tehnologiji izdelani procesorji bodo imeli glede na predhodnike podvojen, 512 kB L2 cache (predpomnilnik).



V tretjem četrtletju letošnjega leta tako prihajajo Celeron D 352, 355, 356 in 360. Novi Celeroni D temeljijo še na starem NetBurst, in ne na novejši arhitekturi Core. O cenah novih procesorjev še ni informacij.

Več o prihajajočih Celeronih v izvorni novici na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Novice iz Intelovih logov

Pentium Extreme Edition 965

Slo-Tech - Po predstavitvi štirijedrnika za strežnike, je Intel za prvo četrtletje prihodnjega leta napovedal prihod štirijedrnega procesorja za namizne računalnike. Prihajajoči procesor, s kodnim imenom Kentsfield, bo temeljil na dvojedrniku, s kodnim imenom Conroe, ki bo predstavljen še letos. Oba nova procesorja bosta delovala tudi na že izdelanih matičnih ploščah, z Intelovim 975X veznim naborom (razen plošč izdelanih pred januarjem 2006) in na matičnih ploščah s prihajajočimi P965, Q965 in G965 veznimi nabori. več o prihajajočih procesorjih lahko preberete v izvorni novici.

Poleg tega je Intel pred dnevi predstavil dvojedrni procesor Pentium Extreme Edition 965. Gre za dvojedrnika, s 65...

7 komentarjev

Intel predstavil štirijedrni procesor

News.com - Komaj se je polegel prah okrog dvojedrnih procesorjev, je Intel prejšnji teden na International Solid-State Circuits Conferenc (ISSCC) predstavil štirijedrnega Xeona, izdelanega v 65 nanometrski tehnologiji. Procesor, s kodnim imenom Clovertown, bo kupcem na voljo najverjetneje na začetku leta 2007. Po Intelovih podatkih naj bi arhitektura tega procesorja omogočala izdelavo kar 32 jedrnega procesorja. Na enaki arhitekturi bodo bazirani tudi prihajajoči dvojedrniki, Merom za prenosnike in Conroe za namizne računalnike, ki bodo predstavljeni proti koncu letošnjega leta.

Predstavljeni štirijedrnik bo namenjen vgradnji v dvoprocesorske strežnike, kar je po zmogljivostih primerljivo z današnjimi osemprocesorskimi strežniki. Za strežnike s štirimi ali več procesorji pri Intelu razvijajo Clovertown-u podoben procesor s kodnim imenom Tigerton.

Uslužbenec Intela, Justin Rattner, je dejal, da do konca tega desetletja lahko pričakujemo že desetjedrne procesorje, v desetih letih pa bo...

25 komentarjev

Intel: novi procesorji in padec cen

Hartware.net - Intel bo predvidoma 30. aprila predstavil dva nova dvojedrna procesorja, Pentium D 960 s 3.6 GHz (800 MHz Front Side Bus - FSB) in Pentium Extreme Edition 965 s 3,73 GHz (1066 MHz FSB). Predstavitev novincev pa bo povzročila znižanje cen ostalih Intelovih dvojedrnih Pentiumov. Najbolj se bo pocenil model Pentium D 950 (3.4 GHz, 800 MHz FSB in 2x2MB L2 cache-a), saj mu bo cena padla za kar 50 odstotkov, s 637 na 316 ameriških dolarjev. Sledil mu bo Pentium D 940 (3.2 GHz, 800 MHz FSB in 2x2MB L2 cache-a), ki se bo pocenil za 43 odstotkov (s 423 na 241 ameriških dolarjev).

Pentium D 930, Pentium D 920 in Pentium D 820 se bodo pocenili za 34 oziroma 13 odstotkov, cena vseh treh bo po novem 209 ameriških dolarjev. Vse cene veljajo za 1000 kosov. Poleg tega bodo znižanj deležni vsi procesorji, saj bo najdražji model serije Pentium D 9xx, konec aprila predstavljeni Pentium D 960, stal 530 dolarjev, doslej pa je najdražji model te serije, Pentium D 950 stal 637 dolarjev.

Poleg tega bi...

13 komentarjev

A64 X2 vs. Pentium EE 840

PC World - Očitno so se začeli pojavljati prvi testi in primerjave med dvojedrnimi procesorskimi rešitvami podjetij AMD in Intel. Tako so pri reviji PC World testirali procesorja obeh proizvajalcev in nato rezultate primerjave prijazno objavili na svoji spletni strani.

V bitko sta se spustila AMD-jev Athlon 64 X2 4800+, ki deluje pri frekvenci 2,4 GHz in uporablja 1 Mb L2 predpomnilnika za vsako od dveh jeder. Nasprotnik iz Intelovega tabora sliši na ime Pentium Extreme Edition 840, deluje pri taktu 3,2 GHz in vsakemu jedru prav tako namenja po 1 Mb L2 predpomnilnika. Intelova rešitev ponuja še dodaten bonbonček in sicer že dobro znan Hyper Threading, ki vsakemu jedru doda še en navidezen procesor - tako da operacijski sistem "vidi" kar štiri procesorje.

In kakšni se procesorja obneseta? Glede na objavljene rezultate AMD-jeva rešitev gladko premaga tekmeca iz nasprotnega tabora, katerega test je prav tako na voljo. Za podrobnejša pojasnila pripročam branje člankov, ki se skrivajo za...

49 komentarjev

Test procesorja Intel Pentium Extreme Edition z dvojnim jedrom

AnandTech - Na trgu namiznih procesorjev je že dolgo časa vroče, zdaj se nam pa obeta dvig temparature do vrelišča. Bitka med Intelovimi in AMD-jevimi dvojedrnimi rešitvami se bliža vrhuncu - medtem ko je AMD prehitel Intel na področju strežniških dvojedrnikov, je Intel udaril nazaj na področju namiznih rešitev. Tako so na AnandTechu prejeli v predogled in testiranje procesor, ki ga na trgu še ni - dvojedrni Intel Pentium Extreme Edition ter matično ploščo, zgrajeno okoli novega veznega čipovja - Intel 955X. Procesor je dobesedno sestavljen iz dveh jeder Pentium 4 EE. Vsako si lasti 1Mb L2 predpomnilnika, hitrost vodila znaša 800 Mhz in podpira tudi Hyperthreading. Na trgu naj bi se prvi procesorji pojavili nekje med aprilom in junijem. Več podrobnosti in tudi nekaj testov je na voljo tule.

27 komentarjev