»

Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K?

HotHardware - LG-ju se je v izjavi za javnost nerodno zapisalo, da Apple pripravlja iMace z ločljivostjo zaslona 8K. Za prvoaprilsko potegavščino gotovo ne gre, treba je le ugotoviti, ali se je LG zmotil ali pa so pomoti razkrili prihajajoč Applov izdelek. V nobenem primeru v Cupertinu ne bodo zadovoljni.

V izjavi za javnost so zapisali, da se pripravljajo na izdajo zaslonov, ki bodo podpirali ločljivost 8K. Pri tem so zapisali, da Japonska že pripravlja testno oddajanje televizijskega signala v tej ločljivosti, Južna Koreja pa naj bi z olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018 že pošiljala takšno sliko. LG je na CES-u pokazal 98-inčni televizor, ki podpira 8K. Posebej pomenljiv pa je eksplicitni zapis, da je tudi Apple napovedal iMace s...

136 komentarjev

V novih iMacih je menjava diskov skoraj nemogoča

MacRumors.com - V novici o uporabi Intelovih čipovij Z68 v novih iMacovih (ob izidu ta čipovja še niso bila uradno predstavljena) smo zapisali, da je servisiranje oz. nadgrajevanje novih iMacov relativno enostavno, ko dobimo dostop do notranjosti. Za to je sicer treba odstraniti šipo in LCD panel za njo, kar je pravzaprav najtežji del postopka. Nato vidimo do štiri pomnilniške palčke za režo SODIMM, Intelove procesorje za namizno ležišče LGA-1155, grafični čip tokrat prihaja v obliki modula MXM in ni več prispajkan na matično ploščo, za hrambo podatkov v mehanski obliki pa skrbijo standardni 3,5-palčni trdi diski.

No, skoraj standardni. Z eno samo potezo je Apple namreč praktično onemogočil poceni...

173 komentarjev

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Spreminjanje velikosti koledarja v Android 3.1

vir: engadget
engadget - Google je na svoji vsakoletni konferenci I/O že mnogokrat pokazal nove izdelke, med drugim tudi enega izmed propadlih projektov Wave, zadnje čase pa konferenco radi izkoristijo tudi za najave, povezane z Androidom. Lani so npr. predstavili FroYo, letos pa je bera novosti, predstavitev in napovedi mnogo obsežnejša. Po najavi storitve Music in partnerstvu velikih studiev z YouTube, ki bo prejel dodatnih 3.000 znanih filmov v izposojo, lahko povemo, da bo te filme mogoče gledati tudi na napravah z Androidom. Izposoja bo mogoča kar prek Android Marketa, pogoji pa so enaki, kot na YouTube - 30 dni za ogled od izposoje, 24-urno okno za ogled od začetka gledanja in storitev, ki je zaenkrat omejena le na ZDA. Podprte so naprave z Android 2.2 in...

21 komentarjev

Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a

Apple Magic Mouse

Slo-Tech - Apple je danes osvežil paleto svojih izdelkov, vsekakor pa je najbolj presenetljiva predstavitev Magic Mouse miške, ki na svojevrsten način reši vseprisoten problem kolešča in njegovega umiranja/umazanja pri Mighty Mouse-u.

Iz Magic Mouse miške so tako odstanili še edini preostali gumb, ki je zaznaval ali je uporabnik kliknil levi ali desni miškin gumb, milostni pa kot že rečeno niso bili niti do kolešča. Oboje je sedaj nadomestila ena velika ploskev, ki lahko zaznava več dotikov hkrati - tako so miško spremenili v velik Touchpad.

Ker miška nima nobenega gumba, je o le-teh morda bolj primerno govoriti kot o akcijah - slednje podpira vse, ki jih v sodobnih miškah pričakujete, je pa seveda neumno pričakovati še kolešček ob strani ali ločen gumb za iskanje, kopiranje, ipd. Presenetljiv pa se bo Magic Mouse zaenkrat povezoval preko Bluetooth-a le...

51 komentarjev

MSI Wind

ComputerBase - Lahek prenosnik Wind, odgovor podjetja MSI na ASUS-ov Eee-PC, bo po zaenkrat dostopnih informacijah trgovin, ki že pobirajo prednaročila, stal med 400 in 450 evri. Za ta denar bo kupec dobil prenosnik, težak približno en kilogram, zgrajene okrog Intelovega procesorja Atom, pri taktu 1,6 GHz. Razveseljuje dejstvo, da bodo računalniki opremljeni z 80 GB velikim trdim diskom (SSD je opcija) in 10,2 (tudi 8,9) palčnim ekranom, z ločljivostjo 1024x600 točk. Prenosnik bo po predvidevanjih mogoče kupiti poleti.



Izvorna novica na Computerbase: klik!

39 komentarjev

Prve slike iPhone ubijalca iz Nokie

Gizmodo - Na internetu so se pojavile prve slike mobilnika iz Nokie, ki naj bi prevzel velik del trga, katerega sedaj zaseda iPhone. Govorice so po svetovnem spletu krožile že nekaj časa, vendar se je Apple na njih odzval le s posmehom. Slike so bile najbrž posnete na konferenci v Kaliforniji, z druge slike pa je razvidno, da ima Tube - takšno naj bi bilo razvojno ime tega mobilnika - tudi podporo za stylus.

 Nokia Tube iPhone Killer

Nokia Tube iPhone Killer



Po informacijah Symbian Freak-a naj bi novinec, z nekaj čez tri palce velikim zaslonom, prinašal kup tehnologije, ki je v iPhone-u ne najdemo - med drugim tudi quadband, 3G, Bluetooth ter vgrajen GPS sprejemnik. Prav tako naj bi bila vgrajena kamera višjega kakovostnega razreda kot tista ki jo najdemo v iPhone.

 Nokia Tube s stylus-om

Nokia Tube s stylus-om



Če sklepamo po velikosti "gumbov" Options ter Exit, naj uporabniški vmesnik ne bi bil mišljen za delo s prsti, čeprav se bi ju dalo načeloma izbrati tudi s tipkama, ki sta neposredno pod zaslonom. Vsekakor pa velja poudariti,...

90 komentarjev

Apple predstavil Mac Pro

Mac Pro

Slo-Tech - Apple-ov prehod na Intelova srca je s predstavitvijo Mac Pro končan. V kateri koli konfiguraciji boste dobili par Woodcrestov (Xeon 5100 – 4 MB L2 in 1.33 GHz FSB), od 2, preko 2.66, do 3 GHz. Mac Pro z dvema 2.66 GHz Xeon 5100, z 1GB RAM-a, GeForcem 7300GT (256MB RAM) in 16x SuperDrive pogonom, bo denarnico stanjšal za 2.499 dolarjev. Na očitke, da gre še vedno za (pre)drage stroje, Jobs odvrača, da podobe Dell-ove postaje stanejo skoraj 1000 dolarjev več.



Najnovejša delovna postaja je na zunaj enaka kot prejšnja, G5. Ohišje se na zunaj ni spremenilo, novosti so...

126 komentarjev

Novi Apple-ovi izdelki

Slo-Tech - Apple je danes na manjši prireditvi v Cupertinu predstavil nove izdelke, ki predvsem ciljajo na širše množice.

Najbolj odmevna bo zagotovo predstavitev prenovljenega malčka Mac Mini, ki je od sedaj naprej osnovan na Intelovih procesorjih. V ponudbi sta dva modela, ki se razlikujeta predvsem po vgrajenem procesorju. Osnova je Intelov Core Solo, ki tiktaka pri frekvenci 1.5 GHz, medtem ko je močnejši model podkrepljen še z dodatnim jedrom (Intel Core Duo) in nekoliko višjo frekvenco 1.67 GHz. Razlika je tudi v diskovnih in optičnih enotah, osnovni Mini ponuja 60 GB disk in Combo optično enoto, močnejši brat pa ima 80 GB disk in SuperDrive enoto.

Ostale specifikacije so enake, v sistemu je 512MB DDR2 667 pomnilnika, Intelovo vezno čipovje 945G z vgrajenim grafičnim čipom GMA 950, gigabitni mrežni vmesnik, brezžična mrežna kartica,...

34 komentarjev

Novi iMac raztelešen

Ars Technica - Slike notranjosti najnovejšega modela jabolčnega računalnika so sedaj na voljo javnosti, krivci za vse skupaj so seveda ponovno Japonci. Dandanes je že skoraj samoumevno, da so azijski otočani prvi, ki pogledajo v drobovje novih hardverskih stvaritev, pri iMacu ni nič drugače. Poslikali so vse sestavne dele novega modela, predvsem področje okoli procesorja, saj ta ni prispajkan na osnovno ploščo, kot je bila to dosedanja praksa, ampak sedi v podnožju. To bi znalo pomeniti, da bodo uporabniki po novem lahko nadgradili celo procesor v svojem iMacu, kar do sedaj ni bilo možno.

27 komentarjev

Še več novosti iz Apple-a

Slo-Tech - Komaj dober teden po predstavitvi novih iMacov in iPodov se je Apple spet odločil, da stopi na oder in predstavi novo strojno opremo. Tokrat so na račun prišli Apple-ovi izdelki za profesionalno uporabo, PowerBooki, PowerMaci in CinemaDisplayi.

Prenovljena sta bila 15" in 17" PowerBooka, glavna razlika med prejšnjo in novo generacijo je v ločljivosti zaslona. Tako ima sedaj manjši od dvojice ločljivost 1440*900 točk, toliko kot je imel prej 17 inčni model, ki se sedaj ponaša s 1680*1050 točkami. Nov v PowerBookih je pomnilnik DDR2, ostala strojna oprema pa je ostala nespremenjena. Velja omeniti, da so uspeli izboljšati avtonomijo baterije, ki sedaj zdrži eno uro več kot v starih modelih. Cene so $2000 za manjši in $2500 za večji model.

Na PowerMac fronti je več sprememb. Glavna sprememba je uvedba dvojedrnih procesorjev G5, dolgo pričakovanih PowerPC 970MP, ki jih je IBM po veliki zamudi le spravil na tržišče. Na voljo so konfiguracije z dvojedrnim 2 GHz ali 2,3 GHz in z dvema...

18 komentarjev

Novi produkti iz Apple-ovih logov

Slo-Tech - Danes se je v Kaliforniji odvijala Apple-ova prireditev za novinarje, na kateri so predstavili nekaj novosti.

Prva novost je prenovljeni iMac, ki je sedaj nekoliko tanjši od predhodnika. Novost je vgrajena video kamera ter priložen Bluetooth daljinec s šestimi gumbi in močnejša grafična kartica - ATijev Radeon X600. Pravtako bodo vsi novi iMaci opremljeni z novo programsko opremo Front Row, ki sodeluje z Bluetooth daljincem, ter program Photobooth, ki omogoča slikanje z v iMaca vgrajeno kamero. Zanimiva funkcija tega programa je, da uporablja LCD zaslon kot bliskavico. Miška Mighty mouse, ki jo je Apple predstavil nedavno, je sedaj del serijske opreme, iMaci pa so opremljeni tudi z gigabitno mrežno kartico. Na voljo bosta 2 inačici...

57 komentarjev

Apple Video iPod razkrit?

Slo-Tech - Že leto in pol se na različnih internetnih straneh domneva in razpreda o iPodu, zmožnem predvajanju videa. Najhuje je bilo ravno nedavno, preden je Apple predstavil iPod Nano, vseeno pa je uradno vsakršen razvoj in obstoj iPoda Video zanikan.

Spet imamo nove vzroke, da tem izjavam ne verjamemo, saj je predvčerajšnjim, po poročanju iLounge in Endgadget, BBC med oddajanjem po nesreči predčasno razkril informacije o novem gizmu. Pobegla slika še najbolj spominja na predviden izgled napravice na Om Malik's Blog, zanimivo pa je, da so pred letom dni še domnevali, da bo izgledal takole. Seveda so izvirno internetno stran že umaknili, a prepozno. *avtor se spomni Severine*

Rečeno naj bi bilo, da bo Apple čez nekaj dni tudi uradno razkril novi neobstoječi Video iPod. Zmeda na tem področju je velika, saj ThinkSecret in ostale strani poročajo ravno obratno, da bo prišlo samo do predstavitve novih PowerBookov in PowerMacov, kot v Cupertinu tudi uradno trdijo. Tehničnih podatkov...

11 komentarjev

Apple-ova tiha nadgradnja Mac minijev

ThinkSecret - Na ameriškem tržišču se bodo ponovno pojavili nekoliko močnejši Mac miniji, poroča Think Secret. Seveda je to internetno stran Apple v preteklosti že tožil zaradi razkrivanja poslovnih skrivnosti.

V vseh modelih bo tiktakal nekoliko hitrejši procesor, pa tudi trdi diski se bodo vrteli pri 5400 obratih (namesto 4800). Med ostale dobrote najbolje opremljenega modela sodi tudi dual layer DVD zapisovalnik, novi AirPort Extreme in Bluetooth 2.0+EDR. Predvidene cene so 499, 599 in 699 dolarjev. Zanimivo je, da se po pakiranju ne bodo razlikovali od sedanjih modelov, te dni pa naj bi dosegli tudi trgovce v Evropi, pravi hartware.net, predvidene cene so 519, 619 in 719 €.

Ko bo mali dobil še TV kartico, bo moj favorit za zamenjavo VCR, CD changerja, DVD/Divx predvajalnika, ki zaenkrat še strašijo v dnevni sobi. Vprašanje je le, ali se bodo pri Applu tega spomnili.

6 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev

Tudi RTV Slovenija ne zaostaja več

Slo-Tech - Pred kratkim so tudi na nacionalni televiziji popolnoma prenovili svojo spletno stran, ki je sedaj nekoliko bolj všečna. Poleg tega, da ponujajo prenos radijskih postaj v živo (kar omogočajo že nekaj časa) so se odločili ponuditi tudi prenos slike v živo. Tako lahko sedaj poleg obeh največjih komercialnih TV postaj (POP tv in kanala a) v živo spremljamo tudi program TV Slovenija. Že kar nekaj časa pa omogočajo t.i. avdio in video na zahtevo. Očitno se tudi v sloveniji na področju multimedije obetajo lepši časi.:\\ Hitra pipica ne bo odveč, klik pa tukaj!

9 komentarjev

Next-gen 'iMac 2001'

The Register - Na tej The Registerjevi strani se je pojavila slikica, kakšen naj bi v prihodnje izgledal Applov iMac. Design je kar zanimiv, saj lahko pričakujemo ločitev monitorja od ohišja. Tudi monitor naj bi bil deležen sprememb, saj naj bi iMaci nove generacije imeli LCD zaslon. Slika pove več kot tisoč besed, zato si jo le oglejte. Še opozorilo za konec: obstajajo sicer dvomi o resničnosti takega designa, zato me ne linčajte, če novi iMac ne bo izgledal tako, kot na sliki. Skratka stran imejte bolj za zanimivost.

0 komentarjev

PC iMac

Jaz - Yay, verjamem, da se bo večina zagrizenih PCjašev ob pogledu na ta računalnik šestkrat prekrižala podolgem in počez, toda kdo ve... mogoče bo za kakšnega mlajšega Slo-Techerja zadeva celo zanimiva. Kot bi rekel Tomi, ki mi je poslal povezavo, gre za nekakšno čudno mešanico PCja in iMaca. Bolj natančno: gre za PCja oblečenega v iMacova All-In-One oblačila. Ne dvomim, da bi marsikateri malček nad računalnikom bil navdušen, toda ostali, "bolj razviti" PCjaši se bomo samo prizanesljivo nasmehnili in vrgli pogled na svoja monstruozna Big Tower ohišja. Vseeno priporočam ogled, če ne zaradi drugega, pa zaradi malce smeha .

4 komentarji